Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Музејот на македонската борба - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: Музејот на македонската борба (/showthread.php?tid=1687)

Pages: 1 2 3 4


Музејот на македонската борба - veritas - 07-09-2011

[Image: muzej[13].jpg]

Ще разкажете ли, нещо повече за този музей. Не можах да разбера точно кога ще бъде открит, но ми се струва, че това ще стане на 8-ми септември.


RE: Музејот на македонската борба - barba - 07-09-2011

da utre !! na 8-mi septemvri


RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 07-09-2011

(07-09-2011, 10:49 AM)barba Wrote: da utre !! na 8-mi septemvri

А внатре комплетно е среден,или само неколку простории ќе бидат пуштени за почеток?


RE: Музејот на македонската борба - Cesen Makedonec - 07-09-2011


(07-09-2011, 07:27 AM)veritas Wrote: Ще разкажете ли, нещо повече за този музей. Не можах да разбера точно кога ще бъде открит, но ми се струва, че това ще стане на 8-ми септември.


Slikava od muzejov koja si ja postavil e na muzejot posveten  na Zrtvite na Komunizmot. Taka i oficijalno se vika i zborovite  muzej posveten na zrtvite na komunizmot stoi nad vleznata vrata. Inaku oficijalnoto ime e predolgo i ako ima nekoj da go postavi tocno ke mu bidam blagodaren. Koga stoev pred nego neuspeav da go zapomnam. Zad ovoj muzej e muzej posveten na stradanjata i deportacijata na Evreite od Makedonija za vreme na Vtorata svetska vojna.


RE: Музејот на македонската борба - barba - 07-09-2011

(07-09-2011, 02:44 PM)Makedonec Wrote:
(07-09-2011, 10:49 AM)barba Wrote: da utre !! na 8-mi septemvri

А внатре комплетно е среден,или само неколку простории ќе бидат пуштени за почеток?

toa neznam!!!! znam deka obezbeduvanjeto e postaveno pred nekolku dena i toa e rabtoata sto ja znam deka e gotova a za drugo za zal neznam


(07-09-2011, 03:31 PM)Cesen Makedonec Wrote: Slikava od muzejov koja si ja postavil e na muzejot posveten  na Zrtvite na Komunizmot. Taka i oficijalno se vika i zborovite  muzej posveten na zrtvite na komunizmot stoi nad vleznata vrata. Inaku oficijalnoto ime e predolgo i ako ima nekoj da go postavi tocno ke mu bidam blagodaren. Koga stoev pred nego neuspeav da go zapomnam. Zad ovoj muzej e muzej posveten na stradanjata i deportacijata na Evreite od Makedonija za vreme na Vtorata svetska vojna.


nad vleznata vrata stoi :
Muzej na Makedonskata borba
a pod toj naslov stoi ova sto go kazuvas ti.....


RE: Музејот на македонската борба - МрачниотКоњаник - 08-09-2011

(07-09-2011, 03:31 PM)Cesen Makedonec Wrote:
(07-09-2011, 07:27 AM)veritas Wrote: Ще разкажете ли, нещо повече за този музей. Не можах да разбера точно кога ще бъде открит, но ми се струва, че това ще стане на 8-ми септември.
... Zad ovoj muzej e muzej posveten na stradanjata i deportacijata na Evreite od Makedonija za vreme na Vtorata svetska vojna.
Којшто музеј ти веритас вака загрижен за новите македонски музеи секако дека ќе го посетиш. Нели? Icon_twistedRE: Музејот на македонската борба - veritas - 08-09-2011

Ако отида в Скопие непременно ще го посетя този музей. Чувал съм също, че е интересен и музеят на Гоце Делчев.


RE: Музејот на македонската борба - acko - 08-09-2011

Од скоро се што се гради сега единствено ја разбирам идејата и пораката на овој музеј. Деновиве ќе отидам да видам и каква е реализацијата. Огромен Александар, Триумфална капија и друго не разбирам, како кинески да читам. Зошто Ченто проповеда во газот на Букефал, а Гоце и Даме се покорни пред Александар и неговиот меч. Погледнете го плоштадат и ќе видите дека така се распоредени спомениците.


RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:08 PM)acko Wrote: Од скоро се што се гради сега единствено ја разбирам идејата и пораката на овој музеј. Деновиве ќе отидам да видам и каква е реализацијата. Огромен Александар, Триумфална капија и друго не разбирам, како кинески да читам. Зошто Ченто проповеда во газот на Букефал, а Гоце и Даме се покорни пред Александар и неговиот меч. Погледнете го плоштадат и ќе видите дека така се распоредени спомениците.

Фантазијата нема граници....затоа чуствувај се пријатно кога си на плоштадот,и распламни ја твојата бујна фантазија.Макар и змејови нека ти се гледаат.Music3


RE: Музејот на македонската борба - acko - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:19 PM)Makedonec Wrote: Фантазијата нема граници....затоа чуствувај се пријатно кога си на плоштадот,и распламни ја твојата бујна фантазија.Макар и змејови нека ти се гледаат.Music3

Што е фантазија? Јас не велам дека тоа им било намерата, но така изгледа плоштадот. Убаво кажа Златко Ориѓански дека е како рскрварена Македонија.


RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:22 PM)acko Wrote:
(08-09-2011, 04:19 PM)Makedonec Wrote: Фантазијата нема граници....затоа чуствувај се пријатно кога си на плоштадот,и распламни ја твојата бујна фантазија.Макар и змејови нека ти се гледаат.Music3

Што е фантазија? Јас не велам дека тоа им било намерата, но така изгледа плоштадот. Убаво кажа Златко Ориѓански дека е како рскрварена Македонија.

Која како сака може да ја доживува уметноста....за вкусовите не се говори.


RE: Музејот на македонската борба - acko - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:31 PM)Makedonec Wrote: Која како сака може да ја доживува уметноста....за вкусовите не се говори.

Само да ти кажам колку не ти држи аргументот. Што доколку за празникот спремија и претстава каде ќе повраќа на сцена, мастурбираа, дали и тогаш не требаше да дискутираме за вкусови и секој да си ја доживува уметноста? Свесно карикирам, затоа што го искористи најупотребуваниот аргумент за лоши и погрешни работи да поминат. Вкусови кога ќе бираш дали да купиш јаболка или круши, кога ќе се трошат парите на граѓаните нема вадење на вкус.


RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:38 PM)acko Wrote:
(08-09-2011, 04:31 PM)Makedonec Wrote: Која како сака може да ја доживува уметноста....за вкусовите не се говори.

Само да ти кажам колку не ти држи аргументот. Што доколку за празникот спремија и претстава каде ќе повраќа на сцена, мастурбираа, дали и тогаш не требаше да дискутираме за вкусови и секој да си ја доживува уметноста? Свесно карикирам, затоа што го искористи најупотребуваниот аргумент за лоши и погрешни работи да поминат. Вкусови кога ќе бираш дали да купиш јаболка или круши, кога ќе се трошат парите на граѓаните нема вадење на вкус.

Кога ти 500години ќе виткаш кичма...и кога ќе ти се смачи и ќе сакаш да му покажеш на светот преку еден плоштад,кои се твоите предци....е тогаш незнам ти како посоодветно ќе направиш сите да изгледаат величествено,а при тоа некој случајно да не погледне во газот на Букефал.Bag

За убаво или неубаво,може да се разговара за градбите,музеј,суд,филхармонија и сл.RE: Музејот на македонската борба - ЈорданПетровски - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:45 PM)Makedonec Wrote:
(08-09-2011, 04:38 PM)acko Wrote:
(08-09-2011, 04:31 PM)Makedonec Wrote: Која како сака може да ја доживува уметноста....за вкусовите не се говори.

Само да ти кажам колку не ти држи аргументот. Што доколку за празникот спремија и претстава каде ќе повраќа на сцена, мастурбираа, дали и тогаш не требаше да дискутираме за вкусови и секој да си ја доживува уметноста? Свесно карикирам, затоа што го искористи најупотребуваниот аргумент за лоши и погрешни работи да поминат. Вкусови кога ќе бираш дали да купиш јаболка или круши, кога ќе се трошат парите на граѓаните нема вадење на вкус.

Кога ти 500години ќе виткаш кичма...и кога ќе ти се смачи и ќе сакаш да му покажеш на светот преку еден плоштад,кои се твоите предци....е тогаш незнам ти како посоодветно ќе направиш сите да изгледаат величествено,а при тоа некој случајно да не погледне во газот на Букефал.Bag

За убаво или неубаво,може да се разговара за градбите,музеј,суд,филхармонија и сл.Заборави да споменеш дека се будат убави спомени кога возобновуваш гради на периодот помеѓу двете светски војни: ОФИЦИРСКИ ДОМ и ПОЗОРИШТЕ


RE: Музејот на македонската борба - acko - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:45 PM)Makedonec Wrote: Кога ти 500години ќе виткаш кичма...и кога ќе ти се смачи и ќе сакаш да му покажеш на светот преку еден плоштад,кои се твоите предци....е тогаш незнам ти како посоодветно ќе направиш сите да изгледаат величествено,а при тоа некој случајно да не погледне во газот на Букефал.

За убаво или неубаво,може да се разговара за градбите,музеј,суд,филхармонија и сл.

На плоштад ќе направев споменик кој ќе ја симболизира целата македонска историја, од атника до денес. А другите ќе си добиеа место во соодветни музеи. Како што и доликува. Јас не можам да ги рангирам предците, па на едните огромен споменик, а другите да гледаат во задник.

Но, тука беше муабет за музејот кој го подржав. Вие што сте научени да подржувате се што ви се сервира е друг проблем. Јас не можам да разберам како може да немате замерка на толку голем проект? Па најдобри архитекти да уредуваат десет стана, па ќе најдеш некаква замерка, а не кога станува збор за политички проект.


RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 08-09-2011

(08-09-2011, 04:52 PM)ЈорданПетровски Wrote:
(08-09-2011, 04:45 PM)Makedonec Wrote:
(08-09-2011, 04:38 PM)acko Wrote:
(08-09-2011, 04:31 PM)Makedonec Wrote: Која како сака може да ја доживува уметноста....за вкусовите не се говори.

Само да ти кажам колку не ти држи аргументот. Што доколку за празникот спремија и претстава каде ќе повраќа на сцена, мастурбираа, дали и тогаш не требаше да дискутираме за вкусови и секој да си ја доживува уметноста? Свесно карикирам, затоа што го искористи најупотребуваниот аргумент за лоши и погрешни работи да поминат. Вкусови кога ќе бираш дали да купиш јаболка или круши, кога ќе се трошат парите на граѓаните нема вадење на вкус.

Кога ти 500години ќе виткаш кичма...и кога ќе ти се смачи и ќе сакаш да му покажеш на светот преку еден плоштад,кои се твоите предци....е тогаш незнам ти како посоодветно ќе направиш сите да изгледаат величествено,а при тоа некој случајно да не погледне во газот на Букефал.Bag

За убаво или неубаво,може да се разговара за градбите,музеј,суд,филхармонија и сл.Заборави да споменеш дека се будат убави спомени кога возобновуваш гради на периодот помеѓу двете светски војни: ОФИЦИРСКИ ДОМ и ПОЗОРИШТЕ

Ете за тие работи може да се коментира....ама спомениците не ми ги чепкајте.(Како што рекол Архимед...не допирајте ми ги круговите)RE: Музејот на македонската борба - Il Schismatico - 08-09-2011

За вкусове не се спори, ама кога некой како частно лице си изкара пари и си купи или направи предмет на изкуството /уметността/ и си го сложи у тях или на село на вилата.
Кога владарите земат парите на народо от данъци и бюджет и ги вложат така както им харесва на тех, на политиците, без да питат повеке ония, от кои са ги зели, вече не само се спори, ами има право и секой гражданин който не е съгласен с естетиката и остирята както му я намятат, да протестира-че не само не го зачитат в собствената му държава ами на сичкото отгоре му и харчат парите!!


RE: Музејот на македонската борба - barba - 09-09-2011

(08-09-2011, 04:45 PM)Makedonec Wrote: Кога ти 500години ќе виткаш кичма...и кога ќе ти се смачи и ќе сакаш да му покажеш на светот преку еден плоштад,кои се твоите предци....е тогаш незнам ти како посоодветно ќе направиш сите да изгледаат величествено,а при тоа некој случајно да не погледне во газот на Букефал.Bag

За убаво или неубаво,може да се разговара за градбите,музеј,суд,филхармонија и сл.

istiov muabet go slusav od moj drugar, vaka onaka kurot ... gazot na bukefal i vcera od koga gi trgnale ogradite zboram za preku den nekade okolu 14 casot otisol deckovo videl sto kako niz cel plostad i mi vika brat plostadov e perverzija vo pozitivna smisla neznaev deka e tolku ubavo... sto sakam da kazam od gledanje sliki i od kompjuterski animacii nemozes da dobies prava slika treba da se otide na lice mesto i da se vidi i togas ke znae covek dali mu se dopaga ili ne...RE: Музејот на македонската борба - Makedonec - 09-09-2011

(09-09-2011, 11:32 AM)barba Wrote: istiov muabet go slusav od moj drugar, vaka onaka kurot ... gazot na bukefal i vcera od koga gi trgnale ogradite zboram za preku den nekade okolu 14 casot otisol deckovo videl sto kako niz cel plostad i mi vika brat plostadov e perverzija vo pozitivna smisla neznaev deka e tolku ubavo... sto sakam da kazam od gledanje sliki i od kompjuterski animacii nemozes da dobies prava slika treba da se otide na lice mesto i da se vidi i togas ke znae covek dali mu se dopaga ili ne...

barba ти пратив приватна порака....де ако сакаш врати ми одговор(оти можеби случајно не си го приметил известувањето дека имаш пп)


RE: Музејот на македонската борба - barba - 09-09-2011

(09-09-2011, 02:02 PM)Makedonec Wrote: barba ти пратив приватна порака....де ако сакаш врати ми одговор(оти можеби случајно не си го приметил известувањето дека имаш пп)

naj verojatno nemam videno ... sega ke proveram zosto izvestuvanjeto e skoro nevidlivo .... izvini