Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? (/showthread.php?tid=1122)

Pages: 1 2 3


АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - barba - 22-07-2011

Австралија најавува признание на Македонија под уставното име
Пораката во Скопје ја носи Џон Хајд, пратеник од западна Австралија. На средбата со македонските власти Хајд објаснува дека земјата има големи поддржувачи на австралискиот континент.

[Image: 22072011hajdmilososki.jpg&imgSize=600&cropH=400]

„ Во Австралија има силни поддржувачи на Република Македонија. Јас од Лабуристичката партија и моите колеги доаѓаме следната недела. Работиме со цел да го унапредиме признавањето на уставното име на Република Македонија во Австралија“, вели Хајд.

Западна Австралија важи за финансиски најмоќниот дел од австралискиот континент. Тоа и дава голема моќ во креирањето на политиките кон соседните земји. Во обид да се зацврстат односите меѓу Македонија и Австралија периодов земјава ќе ја посетат повеќе пратеници. Во меѓувреме САД најави поголем интерес околу македонско - грчкиот спор. Изјавата на државната секретарка Хилари Клинтот во Грција, само потврди дека Вашингтон периодов очекува важни потези на Скопје и Атина. Доскорешниот министер за надворешни работи Милошоски вели дека заинтересираноста на САД е во прилог на преговорите.

,,Вложуваме контруктивни и сериозни напори за да овозможиме што повисока политичка комуникација и поголема взаемна доверба помеѓу Македонија и Грција. Очекуваме во иднина таквите напори да продолжат и истовремено да ја добијат и поддршката на ОН како една веќе воспоставена рамка на соработка и во секој случај очекуваме од официјална Атина и во овие тешки економски моменти да успее да покаже поголем прагматизам во пристапот кон самото прашање“, истакна Милошоски.

Додека Македонија и Грција се подготвуваат за нови средби околу спорот за името, грчкото лоби во САД ја користи секоја можност за да издејствува во полза на Грција. Во конгресот успеаја да направат во еден од документите земјата да биде заведена под привремената референца иако САД официјално ја призна Македонија под уставното име.

Ѓорги Томиќ


22.07.2011, 16:37


RE: avstralija ke ne priznae pod ustavno ime?? - montehristo - 22-07-2011

Јаз’к да си прегризеш,
Еве го Мето Колоски утре на ФБ како вели тоа било нивна заслуга.


RE: avstralija ke ne priznae pod ustavno ime?? - barba - 22-07-2011

(22-07-2011, 05:58 PM)montehristo Wrote: Јаз’к да си прегризеш,
Еве го Мето Колоски утре на ФБ како вели тоа било нивна заслуга.

a???? ako sakas pojasni zosto ne razbrav nisto a nitu pak koj e meto koloski


RE: avstralija ke ne priznae pod ustavno ime?? - montehristo - 22-07-2011

(22-07-2011, 08:01 PM)barba Wrote:
(22-07-2011, 05:58 PM)montehristo Wrote: Јаз’к да си прегризеш,
Еве го Мето Колоски утре на ФБ како вели тоа било нивна заслуга.

a???? ako sakas pojasni zosto ne razbrav nisto a nitu pak koj e meto koloski

http://www.forum.kotle.ca/showthread.php?tid=1033
RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - ЈорданПетровски - 22-07-2011

(22-07-2011, 05:44 PM)barba Wrote: Австралија најавува признание на Македонија под уставното име
Пораката во Скопје ја носи Џон Хајд, пратеник од западна Австралија. На средбата со македонските власти Хајд објаснува дека земјата има големи поддржувачи на австралискиот континент.
Кога ке не признае. ???

Ке прикачам неколку скена од тоа како известувала Нова Македонија во деновите пред прифакјањето на референцата ПЈРМ. Секоја случајност е намерна.


[Image: scan0017.jpg] [Image: scan0018.jpg] [Image: scan0020.jpg]
RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - toni_a - 24-07-2011

132 од 193 не’ имаат признато. ако ги тргнеме кипар и грција, тоа се 191.


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - basilius_2 - 25-07-2011

Оваа вест Австралија дека ќе не признае мора да е некој лош сон.


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - TATAP - 25-07-2011

Аз едно не мога да разбера-какво толкова ви боли курец кой ви признава и кой не ви признава?!Какво ги броите,какво ги сметате?Истинският ви проблем (и последиците от него) идва само от една държава!С нея требва да намерите начин да си разчистите сметките...


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - МрачниотКоњаник - 26-07-2011

(25-07-2011, 10:42 PM)TATAP Wrote: Аз едно не мога да разбера-какво толкова ви боли курец кой ви признава и кой не ви признава?!Какво ги броите,какво ги сметате?Истинският ви проблем (и последиците от него) идва само от една държава!С нея требва да намерите начин да си разчистите сметките...
Како да не не` боли к... татар, на онолку Грци во Австралија таа земја да не` признае под уставно име. Плус земја од Комонвелтот (CommonWealth), заедница на земји под англиската круна. Грците уште ж`чки бљуваат од американското признавање на нашето име, ова скроз ќе ги дамлоса...
Со Грција не може директно да се реши проблемот без нивна денацификација и без ампутација на грчкиот шовинизам. Нешто слично што и` беше направено на нацистичка Германија по Втората Светска Војна...RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - Gnoj - 26-07-2011

(26-07-2011, 01:17 AM)МрачниотКоњаник Wrote:
(25-07-2011, 10:42 PM)TATAP Wrote: Аз едно не мога да разбера-какво толкова ви боли курец кой ви признава и кой не ви признава?!Какво ги броите,какво ги сметате?Истинският ви проблем (и последиците от него) идва само от една държава!С нея требва да намерите начин да си разчистите сметките...
Како да не не` боли к... татар, на онолку Грци во Австралија таа земја да не` признае под уставно име. Плус земја од Комонвелтот (CommonWealth), заедница на земји под англиската круна. Грците уште ж`чки бљуваат од американското признавање на нашето име, ова скроз ќе ги дамлоса...
Со Грција не може директно да се реши проблемот без нивна денацификација и без ампутација на грчкиот шовинизам. Нешто слично што и` беше направено на нацистичка Германија по Втората Светска Војна...

Кажаното од ТАТАР за вистинскиот проблем сеуште важи после твојот одговор. Вистинскиот проблем е Грција. Ако Грција не се бунеше, до сега немаше да биде проблем Австралија да ни го признае уставното име, па ни било која друга држава во светот.


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - basilius_2 - 26-07-2011

Коњанику,би се согласил со Татар и Гној според мене ние дозволивме на Грција да ни ја диктираат нашата судбина како некои богови а ние нивни пиуни.
Имено за спорот меѓу нас и Грција,најголема кривица треба да сноси Киро Глигоров и Џон Битоф.Имено Глигоров на Џон Битоф му дал пари да лобира за Македонија,но всушност им пренел на Американците дека Македонија е спремна за компромис околу името.


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - МрачниотКоњаник - 26-07-2011

Znachi gnoj, tatar I bazilius, chij e problemot, nash zaradi komunjarite koi skroz ja zapletkale ili Grcite koi glumat balkanski hegemoni?
Mislam shtom sme tolku mudri da go konstatirame ochiglednoto...


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - TATAP - 26-07-2011

Всъщност акцента ми беше върху въпроса
Quote:Аз едно не мога да разбера-какво толкова ви боли курец кой ви признава и кой не ви признава?!Какво ги броите,какво ги сметате?
Не само тука-и на други форуми и във вашата преса:Урааа! Вануату,Джибути и Бурунди ни признаа под уставното име,а с Буркина-Фасо даже подписахме договор за побратимяване!Урааа!
И подобни глупости вашите властници си ги приписват като лични постижения...А за народа остава само да вика "Урааа!" И сега имаме някакъв депутат от местния парламент на една от провинциите на Австралиийския съюз,който обещава,че евентуално би помогнал...Все едно кмета на Хасково да обещае да подари на македонската войска подводници...
Австралия е далеееко,далеко!

Парламента на Западна Австралия-"вашия" човек е десети


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - TATAP - 26-07-2011

(26-07-2011, 03:00 PM)basilius_2 Wrote: Коњанику,би се согласил со Татар и Гној според мене ние дозволивме на Грција да ни ја диктираат нашата судбина како некои богови а ние нивни пиуни.
Имено за спорот меѓу нас и Грција,најголема кривица треба да сноси Киро Глигоров и Џон Битоф.Имено Глигоров на Џон Битоф му дал пари да лобира за Македонија,но всушност им пренел на Американците дека Македонија е спремна за компромис околу името.
Ако навремето бехте погледнали България барем с едно око и двете държави да беха скочили заедно върху Гърция за компенсации за бежанците гърците немаше и да се сетат за некакво име Sakas_uste
RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - ЈорданПетровски - 26-07-2011

(26-07-2011, 09:34 PM)TATAP Wrote:
(26-07-2011, 03:00 PM)basilius_2 Wrote: Коњанику,би се согласил со Татар и Гној според мене ние дозволивме на Грција да ни ја диктираат нашата судбина како некои богови а ние нивни пиуни.
Имено за спорот меѓу нас и Грција,најголема кривица треба да сноси Киро Глигоров и Џон Битоф.Имено Глигоров на Џон Битоф му дал пари да лобира за Македонија,но всушност им пренел на Американците дека Македонија е спремна за компромис околу името.
Ако навремето бехте погледнали България барем с едно око и двете държави да беха скочили заедно върху Гърция за компенсации за бежанците гърците немаше и да се сетат за некакво име Sakas_uste
Не на България, ако ја прифатевме раката на Германија 1991 година, сега вие ке имавте три милиони Македонски пасоши. На пописов, Бугарите ке беа малцинство во Бугарија


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - TATAP - 26-07-2011

(26-07-2011, 09:44 PM)ЈорданПетровски Wrote: Не на България, ако ја прифатевме раката на Германија 1991 година, сега вие ке имавте три милиони Македонски пасоши. На пописов, Бугарите ке беа малцинство во Бугарија

Да,помня-пред Бундестага хвърляха боб за македонците! Razmisluva


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - ЈорданПетровски - 26-07-2011

(26-07-2011, 09:46 PM)TATAP Wrote:
(26-07-2011, 09:44 PM)ЈорданПетровски Wrote: Не на България, ако ја прифатевме раката на Германија 1991 година, сега вие ке имавте три милиони Македонски пасоши. На пописов, Бугарите ке беа малцинство во Бугарија

Да,помня-пред Бундестага хвърляха боб за македонците! RazmisluvaСе што не ви оди во прилог е невистина.


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - TATAP - 26-07-2011

И защо не стана далаверата тогава с немците?Като ви подадоха ръка какво им казахте?"Не ве сакаме гнасни фашисти!!"


RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - ЈорданПетровски - 26-07-2011

(26-07-2011, 10:58 PM)TATAP Wrote: И защо не стана далаверата тогава с немците?Като ви подадоха ръка какво им казахте?"Не ве сакаме гнасни фашисти!!"Киро Глигоров во Македедонија дојде да спроведува Српска политика а не да направи од Македонија самостојна држава.RE: АВСТРАЛИЈА КЕ НЕ ПРИЗНАЕ ПОД УСТАВНО ИМЕ?? - barba - 04-08-2011

Австралија да ја признае Македонија под уставното име за јубилејот 20 години од независноста
Идејата на македонската заедница не е нова, но следува во клучната фаза. Канал 5 дознава дека за две недели иселениците заедно со австралиските пратеници и министерот за надворешни работи на Австралија ќе седнат на заедничка маса и ќе разговараат за меѓусебните односи. Суштината сепак е и признавањето на земјата под уставното име.

Австралија да ја признае Македонија под уставното име - цврста заложба на Македонците на овој континент за јубилејот 20 години независност на земјата.

- По повод 20 години независност на Македонија организиравме повеќе активности. На 18 август во парламентот на Австралија во организација на комитетот за човекови права во Мелбурн и Обединетата македонска дијаспора, а под покровителство на македонската амбасада предвидено е да имаме работен ручек со австралиски пратеници, а исто така и со претставник од министерството за надворешни работи. Ние се надеваме дека тоа ќе биде министерот за надворешни работи на Австралија, но се уште нема потврда дали ќе присуствува, вели Перо Стојановски амбасадор на Р. Македонија во Камбера, Австралија.

Можноста Австралија да ја призне Македонија под уставното директно во Скопје ја поставија и пратениците на Австралија. Пратеникот Џон Хајд на средбата со македонските власти рече дека се работи на случајот и дека земјата има големи поддржувачи на австралискиот континент.

- Овие пораки се многу позитивни и не само што не охрабруваат ни дават поголема сила да продолжиме во напорот што го прави целокупната македонска заедница во Австралија. Ова не задолжува уште понапорно да работиме на признавањето на нашата земја под уставното име. Јас се надевам дека на заедничката средба на 18 август што ќе ја имаме името ќе биде една од клучните теми за што ќе разговараме, вели Стојановски.

На терен состојбите не се лесни. Инфилтрираноста на грчкото лоби во Австралија, постојано создава проблеми на македонската заедница. Токму затоа и наредниот период се очекува македонската и грчката дијаспора да се конфронтираат околу името на државата.

Ѓорги Томиќ