(03-02-2011, 03:57 PM)Zoograf Wrote: [ -> ]Така е, различите имиња се користеле за регионот кој денеска се вели Македонија, често има и повеќе од еден термин во исто време.
Но, не се сложувам дека терминот ’Македонија’ за денешна Македонија се користи од 19 век out from blue sky. Има спротивни примери за тоа и тоа од прилично високи извори.
Се разбира што до началото на ХІХ век терминот "Македониjа" се е користел... Но таоа не е било повсеместно.. Го користели научници - историци, географи, хералдици...И то научници од Западна Европа, бидеjки каj нашите географски простори вакви учени луге напрактика е немало. (освен во разни "дамаскини", во кои е имало житиjа во прослава на Александар Велики, но тоа било во целиот Балкански полуостров, не конкретно само во Македониjа). Именно од Запад преку Грциjа е дошел ренесансот на старото заборавено име "Македониjа". Обичниот народ и пошма си е немал што ке доjде време да приеме новото име. Не напразно Кузман Шапкарев е писал:
"...Но по-чудно е името Македонци, което наскоро, едва преди 10-15 години, ни натрапиха и то отвън, а не както някои мислят от нашата интелигенция...
Народът обаче в Македония не знае нищо за това архаическо, а днес с лукава цел от една страна с глупешка от друга, подновено прозвище; той си знае по-старото: Бугари, макар и неправилно произнасяно, даже усвоява си го като собствено и примуществено свое, нежели за другите Българи. За това ще видите и в предговора на изпратените ми книжици. Той нарича български език своето македоно-българско наречие, когато другите български наречия нарича шопски..."
Из писмо на Кузман Шапкарев до проф. Марин Дринов, 25 май 1888, Публикувано в Македонски преглед,IX,2, 1934, c. 55
---
Ми се струва што Шапкарев греши толку за годината - - писмото му е од 1888 г., кое значи што 15 години назад требе да е около 1873 г. Мислам, че требе да прибавим уште 50 години, но не повеке - т. е. до 1820 г. Верваj ми доста сам трсил, но не сам открил писмено свидетелство од кое може да се направи извод што масово македонските Словени нарекували себе си "Македонци" и земьата си "Македониjа"
---
Можеш да ми опонираш со Jаков Краjков "од пределите македонски" и слични.., но тоа не е доказателство. Говорим за обичниот народ од градчета, села и паланки...