Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Македонска-Бугарска врска од Самоил до преродбата.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Таа е мојата страница бе Чоли. Од второто издание.

Во изданието на Афион текстот го нема. Чекај да видиме кое издание е Афионовото.

Ајде Американците да го преведат текстот

"I then lowered my tone, but represented to him, that it was necessary to provide, by the severest Orders, for the Security of the Labourers. At this rate, added he, laughing, you and your fifteen hundred Macedonians will make a conquest of the country. Your methods of protecting yourselves are better than any with which I can furnish you. This I knew as well as the Visir, and, as all I expected was to procure an Indemnity for the Greeks, I returned, perfectly satisfied with my Negociation, and without any apprehensions for the consequences of this affair, notwithstanding. the Threats of the Company of the Lasses, which no one among them had the Courage to put in execution."

Нашето издание е
(30-01-2011, 08:38 AM)Kasnakovski Wrote: [ -> ][Image: tot1q.png]

Афионовото е
[Image: tot3.png]

Сега да ги споредиме.Афионовото е од M DCC LXXX V нашето е од M DCC LXXX VI, или неговото е од 1785, а моето е од 1786.

Значи нашето е преработено и дополнено второ издание.
Чекам превод сега .
(30-01-2011, 10:25 AM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]Таа е мојата страница бе Чоли. Од второто издание.

Во изданието на Афион текстот го нема. Чекај да видиме кое издание е Афионовото.
Уф, верно... jас пазех таа слика од преди и без да видим добре твоjта jа пеjстнах. Нема лошо .... такму е повод да разберем што поимот "Македонци" во ХVІІ век се однасал кон тракиските Грци (нели тие са тематските Македонци)

(29-01-2011, 09:46 PM)Zoograf Wrote: [ -> ]За Марко, што ќе превиме ако споредиме сите титули на Марко од сите извори, колку од таму ќе се спомнат Бугари?

Ајде, додека чекам превод на баронот Тот да започнам со титулите на Марко.
Во италијански историски книги и во песните на Андрија Качиќ- Миошиќ

[Image: marcof.png]

[Image: marco2j.png]

[Image: marco3y.png]

[Image: markoo.png]

Сведоштва за Прилеп од 2 Американки
[Image: marko2.png]


Ме изнасмеавте Icon_razz Демек овие се од тракија,абре земете прочитајте ги трите тома,од 1785 година,ако сакате ќе ви ги дадеме и на француски,а што некој си додавал во 1786 година и што сега вие си пишите тоа е комедија.

А под татари мисли бугари или не?

факт кој не ви оди во прилог,познати мајстори кој градел цркви и џамии во турската империја се Македонците.

Дали знаете кој ја изгради најголемата и најубавата џамија во едрење???
Мајстори од Македонија!!!!

Одете малку одморете,и дупла доза на витамини и уште некој денар од божо за стрес оти вакви работи не ви кажувал.
(30-01-2011, 11:01 AM)афион Wrote: [ -> ]А под татари мисли бугари или не?
Сериозно ли прашаш?

За Македонците со пушките од таверната чекаме превод.

Ќе дадеш ли нешто за Македонците дулгери во Одрин?


Каснаковски ако имаш нешто паметно прашај,да не мислиш да ти одговарам зошто на главниот градител работниците носеле оружје,и зошто седеле во таверна.
Таверна во Царинград служела за да секој може да се испијани.Е сега кога се пијаниш пееш песни што ти лежат на душата.Сигурно немало да пејат за Аспарух.А зошто имале оружје ти кажува и авторот какво било времето тогаш во империјата.Читајте имате три томови,мислиш ти цела книга во две реченици да ја смести авторот.


Сериозен сум за тоа зошто нема бугари во целата книга?Толку авторот да не види некој од големите владетели на светот.ОПС тој виде ама татари. Icon_razz
Не се глупирај. Каква врска имаат кримските Татари со нас?

И зошто треба да види Бугари?
Имаш ли некаков доказ дека Македонците на Тот се славомакедонци? Немашп. Имам ли јас доказ дека се Грци? Немам, ама чекам да се собудат Американците па да ја преведат следната реченица

"I then lowered my tone, but represented to him, that it was necessary to provide, by the severest Orders, for the Security of the Labourers. At this rate, added he, laughing, you and your fifteen hundred Macedonians will make a conquest of the country. Your methods of protecting yourselves are better than any with which I can furnish you. This I knew as well as the Visir, and, as all I expected was to procure an Indemnity for the Greeks, I returned, perfectly satisfied with my Negociation, and without any apprehensions for the consequences of this affair, notwithstanding. the Threats of the Company of the Lasses, which no one among them had the Courage to put in execution."
ШТО ТОЛКУ ТЕ БУНИ ВО РЕЧЕНИЦАТА?

Сакаш да кажеш дека Македонците а не грците ќе се борат за да се создаде грција во 18 век? Кога никој народ не се бунел затоа што болниот од босворот тогаш бил во одлична кондиција?

Демек грците ќе седат настрана и ќе чекаат Македонците да испогинат за нивната независност.

Легенда си.

Имаш ли ти некаков доказ дека Македонците не се словени.Авторот не вели дека Македонците се со грчко чувство , а дека Алексаднар е познат кај Македонците,говори и Виктор Глигорович при посетата на Македонија.
(30-01-2011, 11:53 AM)афион Wrote: [ -> ]а дека Алексаднар е познат кај Македонците,говори и Виктор Глигорович при посетата на Македонија.
Говори дека е познат оти тоа им е натурено од грчките даскали кои имаат книги за тоа.

Навистина сум легенда оти сите пропаганди ги имам срушено уште пред 2 години. Ама пробај пак.
Нешто за Македонскиот полк во Украина?

Или за Македонците на Брокиер?


(30-01-2011, 11:38 AM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]Не се глупирај. Каква врска имаат кримските Татари со нас?

И зошто треба да види Бугари?
Имаш ли некаков доказ дека Македонците на Тот се славомакедонци? Немашп. Имам ли јас доказ дека се Грци? Немам, ама чекам да се собудат Американците па да ја преведат следната реченица

"I then lowered my tone, but represented to him, that it was necessary to provide, by the severest Orders, for the Security of the Labourers. At this rate, added he, laughing, you and your fifteen hundred Macedonians will make a conquest of the country. Your methods of protecting yourselves are better than any with which I can furnish you. This I knew as well as the Visir, and, as all I expected was to procure an Indemnity for the Greeks, I returned, perfectly satisfied with my Negociation, and without any apprehensions for the consequences of this affair, notwithstanding. the Threats of the Company of the Lasses, which no one among them had the Courage to put in execution."

"След това аз понижих глас и му казах, че е нужно да се осигури с най-строги заповеди сигурността на работниците. С такъв успех добави той смеейки се, ти и твоите 1500 македонци ще завладеете страната. Методите ви на самозащита са по-добри от тези които аз мога да ви осигуря. Това го знаех и аз не по-зле от везира и тъй като всичко което очаквах беше да осигуря освобождаване от отговорност за гърците, аз се върнах, напълно задоволен от преговорите и без никакви опасения за последиците от този инцидент, въпреки заплахите на корпуса на "Laffes", които нито един от тях нямаше смелостта да изпълни."

това company Company of the Laffes (виждам го с f, а не с старата форма на s) е вероятно някакво военно подразделение.
(30-01-2011, 11:01 AM)афион Wrote: [ -> ]факт кој не ви оди во прилог,познати мајстори кој градел цркви и џамии во турската империја се Македонците.

Дали знаете кој ја изгради најголемата и најубавата џамија во едрење???
Мајстори од Македонија!!!!

Одете малку одморете,и дупла доза на витамини и уште некој денар од божо за стрес оти вакви работи не ви кажувал.

Ударих една голяма чаша разтворим витамин Ц Baeh
Кажи сега каква е връзката на легендарните строители на джамии и църкви (без да споменаваме, че в Османската империя новите църкви не е трябвало да бъдат по-високи от ездач на кон) със строежа на отбранителен форт на босфора? Da_ne_si_lud
(30-01-2011, 11:57 AM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]
(30-01-2011, 11:53 AM)афион Wrote: [ -> ]а дека Алексаднар е познат кај Македонците,говори и Виктор Глигорович при посетата на Македонија.
Говори дека е познат оти тоа им е натурено од грчките даскали кои имаат книги за тоа.

Навистина сум легенда оти сите пропаганди ги имам срушено уште пред 2 години. Ама пробај пак.
Нешто за Македонскиот полк во Украина?

Или за Македонците на Брокиер?

Ти ги имаш срушено Icon_razz
Имаш сериозен проблем ти бугарските работи не ги знеш туку за некој мунгос80 те научи а овде си ги срушил сите македонски пропаганди.
И што си срушил за македонски полк,да не случајно знаеш од каде се дојдени тие луѓе.Или сакаш можеби да кажеш дека Македонски полк во стварност е влашки полк Icon_razz

каснаковски како што те вика еден мој пријател,птицо немој високо да леташ оти ниско ќе паднеш.

Ти бугарските митови кој ги објавуваше тарадин и билјана неможиш да ги уништиш а ќе си ја уништел макеонскта пропаганда според тебе.

МАКЕДОНЦИ ,НЕ ИМА И ЌЕ НЕ ИМА ,КОЛКУ И ДА НЕ ВИ ЗВУЧИ УБАВО.

А викаш русинот мисли на грчка пропаганда а во русија печатат книги каде александар македонски е дел од словенството ,како дел од пансловенизмот на русија.

Заебана работа со ова русите.Party3
(30-01-2011, 12:17 PM)попович Wrote: [ -> ]"След това аз понижих глас и му казах, че е нужно да се осигури с най-строги заповеди сигурността на работниците. С такъв успех добави той смеейки се, ти и твоите 1500 македонци ще завладеете страната. Методите ви на самозащита са по-добри от тези които аз мога да ви осигуря. Това го знаех и аз не по-зле от везира и тъй като всичко което очаквах беше да осигуря освобождаване от отговорност за гърците, аз се върнах, напълно задоволен от преговорите и без никакви опасения за последиците от този инцидент, въпреки заплахите на корпуса на "Laffes", които нито един от тях нямаше смелостта да изпълни."

това company Company of the Laffes (виждам го с f, а не с старата форма на s) е вероятно някакво военно подразделение.
Гугле преводачот го дава како некаквов "корпус на момите" Icon_lol

Јас тогаш се спушти мојата тон, но застапени со него, дека е потребно да се обезбеди, според најстрогите наредби за безбедност на работници. Оваа стапка, додава тој, смеејќи се, вие и вашиот 1.500 Македонци ќе се направи освојување на земјата. Твојот методи на заштита на себе си се подобри од било кој со кој можам да ви дадеме. Оваа знаев како и Visir, и, како и сите што се очекува е да се набави за надомест на Грција, се вратив, совршено задоволни со моите преговори, и без било каков стравовите за последиците од оваа афера, независно. Заканите на Друштвото на моми, која никој не меѓу нив имаше храброст да се стави во извршување.

(30-01-2011, 12:31 PM)афион Wrote: [ -> ]Имаш сериозен проблем ти бугарските работи не ги знеш туку за некој мунгос80 те научи а овде си ги срушил сите македонски пропаганди.
И што си срушил за македонски полк,да не случајно знаеш од каде се дојдени тие луѓе.Или сакаш можеби да кажеш дека Македонски полк во стварност е влашки полк Icon_razz

каснаковски како што те вика еден мој пријател,птицо немој високо да леташ оти ниско ќе паднеш.

Ти бугарските митови кој ги објавуваше тарадин и билјана неможиш да ги уништиш а ќе си ја уништел макеонскта пропаганда според тебе.

МАКЕДОНЦИ ,НЕ ИМА И ЌЕ НЕ ИМА ,КОЛКУ И ДА НЕ ВИ ЗВУЧИ УБАВО.

А викаш русинот мисли на грчка пропаганда а во русија печатат книги каде александар македонски е дел од словенството ,како дел од пансловенизмот на русија.

Заебана работа со ова русите.Party3

-Афионе, до деведесет и некоя година и во вашите учебници по История за 4то отделение ясно си го пишуваше дека немате никаква врска со античките и дека ако е можно изопште некой да биде нивен наследник то тие се власите во Македония. И Киро Глигоров и он ясно си го кажуваше дека сте Словени.
От ясно по-ясно е чия позиция се промени коренно во последните години и таа не е нито нашата, нито Грчката а току вашата. Колку и да го постираш овой Австриски "доказ" какво мислиш докажуваш со него?!
Afion, Makedonskiot polk mi e jasen kako bel den. Ako sakas da ti objasnuvam imam mnogu materijal i od ruski i od ukrainski knigi i dokumenti. Temata mi bese mnogu interesna. Da, pogolemiot del od spisokot gi znam od kade se. Pogolemiot del se Malorosi, a ima i eden "Makedonec" ot Kirgizstan ili Kazahstan.

I sto stana nakraj? Spored prevodot na Popovic, Makedoncite na Tot bile se pak Grci.

BLAGODARAM POPOVIC.

Daj nesto da poistrazime.
pRIMERNO ZA mAKEDONSKIOT POLK ILI ZA mAKEDONCITE VO aVSTRIJA. iMAM MNOGU PRONAJDENO PO OVIE TEMI.
/продолжение/
Видиме има много грагяни на Македония кои и на овой форум и другаде се недоволни дето Бугарите ги "негирале" , дека сме негирале вашата посебност и идентитет... Да се разбереме, ние не негираме тоа што и вие до 95та година сами признавахте а именно дека сте народ словенски и без никаква врска со Античките жители на Македония на които се повеке наследници Грците и Цинцарите во Р.М.

Бугария не негира вашата самобитност и особености во фолклорот и диалектот ви кои ви отличуват и от назе и от србите, например -носите полички като Албанците /за народната носия ми е думата/, Фолк музиката ви е поблиска до Грцката отлолкоту до Бугарската, секи Бугар ясно сознава тиа ваши самобитности и специфични карактеристики.
Ама кога тргнете да узурпирате името "македонец" во тесна етничка специфика и дека целите да го употребувате само вие а не и Албанците и Власите и Турците во Македония, тогава со тоа не сме согласни. Не сме и согласни дека си променивте учебниците и до 95та признавахте едно дека и цел свет бе согласен со него а сега велите друго.
легенди сте нема што.
Пиши Македонци читај власи,ако испадне дека не се власи ,пиши бугарин ,ако пее за александар пиши грк.


Вие ни сами не си верувате на ова што го пишите.

А каснаковски македонскиот полк е формиран од народот кој е протеран од македонија,па испратен во австирја и откако не им требале услугите од словените на католиците е испратен во русија,или во нова србија.

Имаш читано http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-s...1073_n.jpg ама не сакаш да разбереш ,па за инает и кинези ќе ги пишеш ,само да не се македонци.

Александар Матковски ги истражувал сите светски библиотеки ,и онаму каде што ти никогаш нема ни да знаеш дека постои книги за Балканот.Појма немаш кој е Матковски и се што тој има објавено,а да знаеш од википедија.Icon_razz
А сакам и да искоментирам и самото заглавие дето си поставил на темава: Македонска-Бугарска врска од Самоил до преродбата.
-Значи, врска мегьу Македония по времето на Самуил и Македония од преродбата во 19 века ми е непонятно каква би могло да има, штото вервам и ти знаеш дека по времето на Самуил Македония е била во Източна Тракия около Одрин со най главен претставител Василий Македонец-Блгароубиец а во времето на преродбата по вашите земи во 19век е имало преродба национална/во смисла на национално разбудуванье, на подем во националната свест/ на луге кои се декларирали като Бугари.

Така че врска помегу двете македонии-тази от средните векови и тази от покасно язе не намирам никаква, па ке почекам ти да ми истакнеш некаква ако мораш или сакаш?
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31