Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Македонска-Бугарска врска од Самоил до преродбата.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(29-01-2011, 07:04 PM)афион Wrote: [ -> ]http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-tott.html

http://www.archive.org/stream/memoriesof...5/mode/2up

ЈАС ЈА САКАМ ВИСТИНАТА !!!! Icon_razz

ЛАЖИТЕ БУГАРЧИЊА ТОА ВИ Е ВО КРВТА. Icon_razz
Доста со тоа лажите, лажите. Што има да се лаже.

Дваесет и двајца Македонци, секој со својата пушка на рамениците отидоа таму, се сместија во една меана и заедно пееја песни за победите на АЛЕКСАНДАР.


Дали си сигурен дека МАКЕДОНЦИТЕ СО ПУШКИТЕ се од твоите Македонци?


Ооо, тоа пак ли за гарнизонот во Цариград ке се расправате?
Прашај го баронот и види какви овластувања имал човекот. Icon_razz

А што стана со бугаринот што ги пиша дека се бугари?

(29-01-2011, 07:49 PM)Critical Mass Wrote: [ -> ]Ооо, тоа пак ли за гарнизонот во Цариград ке се расправате?

Не е газнизот туку мајстори кој имале право да носат оружје.

А една дума за татарите ќе речите ,или оти никаде во текстот односно во трите тома нема за бугариParty3Party3Party3
(29-01-2011, 07:52 PM)афион Wrote: [ -> ]Прашај го баронот и види какви овластувања имал човекот. Icon_razz

А што стана со бугаринот што ги пиша дека се бугари?
Македонци од твоите со пушки во Цариград е нешто сомнително.


А тоа што ти си напшишал дека Арнаудов напишал нешто не ми се зборува.
Ако е за Цариград муабетот дека пеели песни во крчмата оружени македонци, батали го.
Не станува збор за тие македонци, кои сакаш да се.
И не е крчма, туку таверна. Да не се некои Грци?

[Image: memoriesofbarond03tott_0162.jpg]

Каснаковски јас ништо не сум напишал.

Во книгата имаш за грци ама тие не ги меша со Македонците.

Ви е мака ,знам ама што да ви правиме.Поразите се тешки и болни.
Дали си веруваш?

На кој јазик пееле овие Македонци за Александар и дали има барем една македонска песна на македонски јазик за Александар?

Дали си сигурен дека не ги меша? Зошто 22 Македонци би оделе во ТАВЕРНА?

Македонци во Османската империja, вооружени со пушки...па што не го утепале Султанот, бре?
На кого да му верувам на лажговците од БАН или на Французинот кој бил на лице место,и забележал,грци,татари,турци,македонци?

Јас му верувам на баронот.Уште не биле создадени оние балкански државички зависници на империјалистичките сили,а Македонците оние од Мијаците се познати по тоа дека граделе низ целата Европа.

Доста е за овој тежок пораз ајде да се вратиме на темата.Ете ќе ви простиме оти вие ги менувате поимите македонци со бугари.
Гледај Македонец пиши Бугарин.
Icon_razz

да одмориме денеска Icon_razz
(29-01-2011, 06:52 PM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]
(29-01-2011, 05:02 PM)Zoograf Wrote: [ -> ]
(29-01-2011, 04:37 PM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]
(29-01-2011, 04:34 PM)афион Wrote: [ -> ]A како се вика таа држава?
Прво сме биле заедно во Бугарија, по тоа во Византија, пак во Бугарија и накрај во Османска империја.
Поентата е да блискоста е само кога сме во една држава, ама таа држава не е Бугарска. Кога Бугарија има своја држава (12-14 век, 19+ век), Македонија има различна историја.
И што ако не е бугарска? Нели сме биле заедно.
Колку време Македонија не е во Бугарската држава 12-14 век?

Дај да ги видиме разликите. Пак да се повторам, Марко Крале е во изворите РЕ ДИ БУЛГАРИЈА, демек крал на Бугарија.

Бугарија е во Македонја во 2 кратка наврата: прво 10 години (1197-1207) меѓутоа не цела, само до Вардар, и 16 години од 1230-1246. За споредба, Србите во Скопје се во континуитет повеќе од век, а во Охрид 60 години (и се разбира за само толку кратко време, градат едно чудо цркви во Блгарскиот Ерусалим Icon_wink). Остатокот е воглавно Византија.

За Марко, што ќе превиме ако споредиме сите титули на Марко од сите извори, колку од таму ќе се спомнат Бугари?
Еве ја територијата над која владее Марко, речиси целосно во денешна Р. Македонија. Зошто е легенда кај вас и кај Србите, тоа си е ваша и нивна работа....


[Image: Kingdom_of_Prilep.png]


(29-01-2011, 09:23 PM)афион Wrote: [ -> ]На кого да му верувам на лажговците од БАН или на Французинот кој бил на лице место,и забележал,грци,татари,турци,македонци?

Јас му верувам на баронот.Уште не биле создадени оние балкански државички зависници на империјалистичките сили,а Македонците оние од Мијаците се познати по тоа дека граделе низ целата Европа.
Граделе, ама вместо градежни инструменти носеле пушки среде Цариград?
Македонска воjска во Османската империjа?
Веруваj си и биди среќен, само не го кажуваj некаде на сериозен историски форум, ќе ти се смеjат и врапчињата со такви докази.

(29-01-2011, 03:21 PM)Oxonian Wrote: [ -> ]Зоограф, како що рекол Волтер, не се сложувам со тебе, но кье направам се да ти овозможам да си го искажиш свойот став. Yea

Интересно, че ние от наша страна ви разбираме отлично и не ни трябва гугълски преводач, освен за някой и друг сърбизъм. Как го обясняваш това? Да не би да се дължи на релацията книжовен език -> регионална норма, в смисъл, че ние македонския го разбираме според принципа на дедукцията: придвижваме се от общото към частното (посебното, поединичното). Докато вие си знаете само локалното.

Интересна работа, ова често го читам од Бугарите. Многу лесно разбирале Македонски. Бидејки со години ве читам по форуми и пак не разбирам, а се трудам, единствено објаснување што го имам е или сум јас антиталент по јазици, или Бугарите по македонски форуми се или од македонско потекло, или суперталенти во јазици.

Имам објавено трудови во оптимизација, кредит ризик, заменето неколку кариери во различити индустрији ама Бугарски не оди па не оди..Glava_vo_zid
(29-01-2011, 10:05 PM)Critical Mass Wrote: [ -> ]
(29-01-2011, 09:23 PM)афион Wrote: [ -> ]На кого да му верувам на лажговците од БАН или на Французинот кој бил на лице место,и забележал,грци,татари,турци,македонци?

Јас му верувам на баронот.Уште не биле создадени оние балкански државички зависници на империјалистичките сили,а Македонците оние од Мијаците се познати по тоа дека граделе низ целата Европа.
Граделе, ама вместо градежни инструменти носеле пушки среде Цариград?
Македонска воjска во Османската империjа?
Веруваj си и биди среќен, само не го кажуваj некаде на сериозен историски форум, ќе ти се смеjат и врапчињата со такви докази.

Да пишеше бугари ќе пеевте ,а сега како да го скриете срамот.А што правиме со оној бугаринот.
Tuktuk0ni
Одмарајте ,кој знае да чита ќе се виде што сака авторот да каже.
Afione ne se raduvaj
Vo drugo edno izdanie pisuva

"I then lowered my tone, but represented to him, that it was necessary to provide, by the severest Orders, for the Security of the Labourers. At this rate, added he, laughing, you and your fifteen hundred Macedonians will make a conquest of the country. Your methods of protecting yourselves are better than any with which I can furnish you. This I knew as well as the Visir, and, as all I expected was to procure an Indemnity for the Greeks, I returned, perfectly satisfied with my Negociation, and without any apprehensions for the consequences of this affair, notwithstanding. the Threats of the Company of the Lasses, which no one among them had the Courage to put in execution."

Kako go preveduvas toa?


Уште една страница во коjа се говори за Грци:

[Image: detott7.jpg]
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31