Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Македонска-Бугарска врска од Самоил до преродбата.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(12-02-2014, 02:51 AM)Zoograf Wrote: [ -> ]
(10-02-2014, 12:47 PM)Вовата Wrote: [ -> ]
(10-02-2014, 05:53 AM)Zoograf Wrote: [ -> ]А ни германските цареви/принцеви од 1878 до 1945. А да заборавив, сите тие се всушност Бугари. Отприлике онолку колку што Константин 3,4,5,..11, Михајло 1,2..8, Јоан 1,2..8 и многу други се Римјани односно Ромеји. Или уште полошо, колку што султаните на Рум се Римјани.

Не е толку просто со "германците". Една од грижите на царевета секогаш е била да зачуват крвта:


http://www.omda.bg/public/bulg/news/pers...alogy.html


"СИМЕОН II Е ПОТОМЪК НА АСЕНЕВЦИ

Цар Симеон е потомък на Асеневци, показва ново изследване на неговото родословие. Връзката е една омъжена в Полша българска принцеса от XIII в., чиято кръв се предава последователно през династиите на полските Пясти, австрийските и испанските Хабсбурги и френските Бурбони. Цар Фердинанд е двадесет и първо, а неговият внук Симеон - двадесет и трето поколение на князувалата в Полша българка."

Е добро, но што со тоа. 23 поколение пред тоа била некаква си бугарска принцеза, чија мајка била од од Византија а дедо од Унгарија. Но не ми е тоа поентата.
Веројатноста да ти не си роднина со на пример Симеон е многу мала. На пример, земи било кој човек на ова планета (освен можеби предели во крајна изолација), веројатноста дека тој е твој роднина максимум 16 колено е 99.9999%. Еве на што мислам:
http://ideas.4brad.com/everybody-your-16th-cousin
Од друга страна, ако претпоставиме дека сите твои и мои предци се од Балканoт, тогаш веројатноста дека сме роднини максимум 12 колено е 99.94%. А ти зборуваш за некакви 23 поколение...

Тоа иде да подсили поентата, дека генотипот на царевите не е битен, току е битна титулата (на кого се цареви) за тоа дали постои некой народ. И цар Инка над Бугари да се титулува, значи постоят Бугари.

Инаку тие царевите се женели еден за други и братучеди и в. н. роднини да зачуват царската крв (имотите).

(08-02-2014, 06:48 AM)Zoograf Wrote: [ -> ]
(07-02-2014, 12:31 AM)Valkanizater Wrote: [ -> ]Твърде македонско-българско центрично - а защо гърците, които също считат нещо /славяно-гласни елини/ или сърбите с представите им за одродени южносърбиянци - да не са прави - по каква логика?

Апсолутно истото прашање го постави Перев околу 1:37:00, и Маринов се согласи со дека фокусот на книгата е исклучиво мк-бг.

Патем, секоја чест на Маринов, навистина, кој има време да чита такви работи, но од друга страна, кога ќе се земе во предвид дека докторската дисертација била 800 страници, а книгата само мал дел, и не е толку страшно.Докато слушах представянето на книгата на Чавдар Маринов си драсках с молив. Ето какво излезе..... Професорот ке го разсече възелот.... :о)

[Image: GroteFoto-FK7BEVXQ.jpg]

(28-02-2014, 08:29 AM)тракиецъ Wrote: [ -> ]
(08-02-2014, 06:48 AM)Zoograf Wrote: [ -> ]
(07-02-2014, 12:31 AM)Valkanizater Wrote: [ -> ]Твърде македонско-българско центрично - а защо гърците, които също считат нещо /славяно-гласни елини/ или сърбите с представите им за одродени южносърбиянци - да не са прави - по каква логика?

Апсолутно истото прашање го постави Перев околу 1:37:00, и Маринов се согласи со дека фокусот на книгата е исклучиво мк-бг.

Патем, секоја чест на Маринов, навистина, кој има време да чита такви работи, но од друга страна, кога ќе се земе во предвид дека докторската дисертација била 800 страници, а книгата само мал дел, и не е толку страшно.Докато слушах представянето на книгата на Чавдар Маринов си драсках с молив. Ето какво излезе..... Професорот ке го разсече възелот.... :о)

[Image: GroteFoto-FK7BEVXQ.jpg]

Добре "драскаш". Icon_razz Да не би да сме колеги?
(23-04-2014, 04:46 PM)Вовата Wrote: [ -> ]
(28-02-2014, 08:29 AM)тракиецъ Wrote: [ -> ]
(08-02-2014, 06:48 AM)Zoograf Wrote: [ -> ]
(07-02-2014, 12:31 AM)Valkanizater Wrote: [ -> ]Твърде македонско-българско центрично - а защо гърците, които също считат нещо /славяно-гласни елини/ или сърбите с представите им за одродени южносърбиянци - да не са прави - по каква логика?

Апсолутно истото прашање го постави Перев околу 1:37:00, и Маринов се согласи со дека фокусот на книгата е исклучиво мк-бг.

Патем, секоја чест на Маринов, навистина, кој има време да чита такви работи, но од друга страна, кога ќе се земе во предвид дека докторската дисертација била 800 страници, а книгата само мал дел, и не е толку страшно.Докато слушах представянето на книгата на Чавдар Маринов си драсках с молив. Ето какво излезе..... Професорот ке го разсече възелот.... :о)

[Image: GroteFoto-FK7BEVXQ.jpg]

Добре "драскаш". Icon_razz Да не би да сме колеги?
Благодаря за оценката. Se_klanjam
Да, прехранвам се с рисуване.... И ти ли ... Бруте? .... :о) ... се препитаваш с цртежи?

Тук някъде, в Котела, видях и чух, че забиваш яко с китарата ....
(25-04-2014, 09:28 AM)тракиецъ Wrote: [ -> ]Добре "драскаш". Icon_razz Да не би да сме колеги?
Благодаря за оценката. Se_klanjam
Да, прехранвам се с рисуване.... И ти ли ... Бруте? .... :о) ... се препитаваш с цртежи?

Тук някъде, в Котела, видях и чух, че забиваш яко с китарата ....

[/quote]

Забиваме off topic малце, ама като ме питаш: Аз друг занаят нямам. Завърших и гимназията и след това академията през 1984 к курса на Илия Илиев по стенопис и после в САЩ специализирах компютърна графика. С китарата и пеенето е само хоби.
(28-04-2014, 06:14 PM)Вовата Wrote: [ -> ]
(25-04-2014, 09:28 AM)тракиецъ Wrote: [ -> ]Добре "драскаш". Icon_razz Да не би да сме колеги?
Благодаря за оценката. Se_klanjam
Да, прехранвам се с рисуване.... И ти ли ... Бруте? .... :о) ... се препитаваш с цртежи?

Тук някъде, в Котела, видях и чух, че забиваш яко с китарата ....

Забиваме off topic малце, ама като ме питаш: Аз друг занаят нямам. Завърших и гимназията и след това академията през 1984 к курса на Илия Илиев по стенопис и после в САЩ специализирах компютърна графика. С китарата и пеенето е само хоби.

[/quote]
....off topic ... Ще ни накажат... Завърших 1988 Анимационна режисура във ВИТИЗ ...
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31