Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
(28-10-2010, 12:23 PM)demmian Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 11:19 AM)hristo Wrote: [ -> ]Тоа ти велиш така. Еве, и јас сум Македонец па не мислам дека Александар Македонски ми е прадедо. Ние не ја знаеме историјата од пред 100-ина години , па ке се повикуваме на Александар Велики!?!?

Не ги толкувај погрешно моите зборови....сакам да ти кажам дека кај нас како нација ликот,образот на Александар Македонски претставува една колективна мисла на ниво на цела македонска нација.

И воопшто како да не го сметам за свој,кога живеел на овие простори,неколку километри подолу од нас,наместо да си ги барам корените некаде илјадници километри на исток...поневеројатно е дека сме дошле од исток,од простори кои се илјадници километри оддалечени од овие балкански простори...

А,тие стари Македонци сепак живееле ако не на но околу овие простори, и ние сме носители на нивното име.

Тоа сакав јас да го кажам Христо.
Кемал Ататурк, Германос Каравангелис, Цар Душан, Римјаните на Балканот, Куманите, Словените, Готите, Аварите, Кубер....избери си некој Icon_wink
Tova, koeto iskam da kazha e, che chovek kogato ima predrazsadaci i kogato mrazi, njama absoljutno nikakvo znachenie kakva e realnostta, nito kakvi fakti shte mu pokazvash i dokazvash, che ne si tatar i che ne jadesh malki deca na zakuska. Choveshkata psihologija v tova otnoshenie e naistina mnogo chudno neshto. Podobni stereotipi i razbiranija, nalagani s godini dosta trudno se razbivat, bez znachenie kolko iracionalni sa te. Za sravnenie poglednete horata, koito v prodalzhenie na desetiletia sa bili obluchvani ot propagandata za komunisticheskia rai i zagnivashtia zapad. Dokato edna chast ot tjah vse pak sa razbrali, che tova e lazha, to za druga njama nikakvo spasenie.
(28-10-2010, 01:13 PM)realkpolitik Wrote: [ -> ]Tova, koeto iskam da kazha e, che chovek kogato ima predrazsadaci i kogato mrazi, njama absoljutno nikakvo znachenie kakva e realnostta, nito kakvi fakti shte mu pokazvash i dokazvash, che ne si tatar i che ne jadesh malki deca na zakuska. Choveshkata psihologija v tova otnoshenie e naistina mnogo chudno neshto. Podobni stereotipi i razbiranija, nalagani s godini dosta trudno se razbivat, bez znachenie kolko iracionalni sa te. Za sravnenie poglednete horata, koito v prodalzhenie na desetiletia sa bili obluchvani ot propagandata za komunisticheskia rai i zagnivashtia zapad. Dokato edna chast ot tjah vse pak sa razbrali, che tova e lazha, to za druga njama nikakvo spasenie.

Во ред комунистите, ама што правиме со денешните заблуди? Што правиме со наивниот прозападен конформизам? Денес имаш лугїе за кои западниот модел, ваков каков што е во разградуванїе, е алфа и омега. Па дури и генетски модифицираните изпърдоци на западните вредности - поголемиот дел од Балканот, дури ни тої не нѐ отрезнува какви всуштност се тие вредности. Но тоа е друга тема. А предразсуди има буквално секої, имам и їас. Наїважно е да не ти прерастнат во аксиома. Но добар почеток е да си їа лоцираш предразсудата „їас имам предразсуда дека...“.

demmian

(28-10-2010, 01:13 PM)realkpolitik Wrote: [ -> ]Choveshkata psihologija v tova otnoshenie e naistina mnogo chudno neshto. Podobni stereotipi i razbiranija, nalagani s godini dosta trudno se razbivat, bez znachenie kolko iracionalni sa te.

Што ти е чудно,психологијата тоа го има научно докажано...

Ако имаш слушнато за ,,ефект на ореолот,, ќе ти стане многу појасно.

Но,тоа нешто е нормално јавление.
(28-10-2010, 11:41 AM)jingiby Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 11:19 AM)hristo Wrote: [ -> ]Како таква храбра нација последна да се ослободи од турското ропство, и тоа од други соседски народи? Како таква нација не даде никаков отпор према српската окупација (зборувам за вардарската Македонија) од 1913-1941 год. Свети Кирил и Методиј и неговите ученици Климент и Наум ни се потаман...и доволни.

...Народот кој до К.П. Мисирков не може да наведе еден институционален процес за својот континуитет; народот кој што од Османлиската Империја за 500 никогаш не побарал да му даде посебен Македонски милет; (Власите последни во 1905 година бараат од султанот Влашки милет и тоа им е дадено); народот кој што првпат некаква институција (Коминтерната) го има признаено во 1934 година; народот кој што својата прва книга поезија на сопствен македонски јазик ја има издадено 1938 година, а својот прв роман 1951 година, одеднаш претендира да биде најстар....

Чудно нешто е човешката психика!!!Da_ne_si_lud

Да, со тоа треба да се соочиме. Време на национални романтизми во Европа е надминато. Некој свесно не турка во тој романтизам заради своите потреби... а не за наше добро. Не треба да бидеме наивни и да наседнуваме. И Србите се прогласуваа за небески народ, па видовме до каде дојдоа.
(28-10-2010, 01:31 PM)Dojkar Wrote: [ -> ]Во ред комунистите, ама што правиме со денешните заблуди? Што правиме со наивниот прозападен конформизам? Денес имаш лугїе за кои западниот модел, ваков каков што е во разградуванїе, е алфа и омега. Па дури и генетски модифицираните изпърдоци на западните вредности - поголемиот дел од Балканот, дури ни тої не нѐ отрезнува какви всуштност се тие вредности. Но тоа е друга тема. А предразсуди има буквално секої, имам и їас. Наїважно е да не ти прерастнат во аксиома. Но добар почеток е да си їа лоцираш предразсудата „їас имам предразсуда дека...“.

Ne mozhe i duma da stava za sravnenie. V dneshno vreme nikoi ne vliza v zatvora za inakomislie ili kritika. Dali Zapada e alfa i omega? Samo lud chovek mozhe da misli, che ima neshto savarshenno i nepogreshimo na tazi semja, na men sushto ne mi haresvat njakoi neshta i gi kritikuvam, no ako trjabva da izbiram mezhdu Zapada i aziatskite diktaturi, njamam absoljutno nikakvi dilemi po tozi vapros.
(28-10-2010, 12:23 PM)demmian Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 11:19 AM)hristo Wrote: [ -> ]Тоа ти велиш така. Еве, и јас сум Македонец па не мислам дека Александар Македонски ми е прадедо. Ние не ја знаеме историјата од пред 100-ина години , па ке се повикуваме на Александар Велики!?!?

Не ги толкувај погрешно моите зборови....сакам да ти кажам дека кај нас како нација ликот,образот на Александар Македонски претставува една колективна мисла на ниво на цела македонска нација.

И воопшто како да не го сметам за свој,кога живеел на овие простори,неколку километри подолу од нас,наместо да си ги барам корените некаде илјадници километри на исток...поневеројатно е дека сме дошле од исток,од простори кои се илјадници километри оддалечени од овие балкански простори...

А,тие стари Македонци сепак живееле ако не на но околу овие простори, и ние сме носители на нивното име.

Тоа сакав јас да го кажам Христо.

Е, сега ...тоа ти е малку наивно размислување. Кого да слушам!? Бардот на македонската историографија академикот Блаже Ристески, кој тврди дека сме словенски род, или тебе? Така напишал и во Македонската Енциклопедија, или новосоздадените историчари кои за добри пари ни го перат мозокот. Наместо Владата да не побргу интегрира во ЕУ и НАТО, таа ги зголемува проблемите. А, во меѓувреме, без европска контрола и мониторинг ( село без кучиња) криминалот цвета.Еве, консултирај го Ване Цветанов. Ние сме си Македонци, мал народ кој сака да се интегрира во ЕУ за да политички и економски опстане. Треба да ги прифатиме нивните правила на игра. Се додека го браниме српскиот државен интерес ке не прогласат и марсовци, а не само внуци на големиот Аце.
Това, което проповядва деммиан, е че всъщност няма значение какви са фактите и какво мислят всички освен даден човек или дадена общност по някакъв въпрос.
Деммиан иска да ни каже че някакъв въпрос може да се реши от дадения човек или дадената общност по правилен начин не чрез мислене, а посредством друга, различна от фактите и разума основа-с чувства, със силно желание и с механизми за поддържане на тази вяра.
В сферата на индивидуалната психология това се нарича раздвоение или още разцепление на личността /шизофрения/, а в областта на масовата психология това е тоталитарен тип /фашизоидно-комуноидна/ пропаганда и агитация.
Особено проблемно става положението когато въпросът не е какъв да е, а засяга собствените представи на индивида или общността за самия него/самата нея.
Тогава субектът след известно /кратко/ време престава да вярва сам на себе си и така разрушава единствения възможен извор на своя неустановен и оспорван идентитет-неустановеността прераства в принципна неустановимост и субектът /човек, народ, нация.../ става лесна жертва на първия срещнал го непознат маниак-така в крайна сметка субектът изчезва в идеален план, защото бива претопен от другия/другите.
Spored men na Damjan diagnozata mu e very low self-esteem.
(28-10-2010, 02:39 PM)realkpolitik Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 01:31 PM)Dojkar Wrote: [ -> ]Во ред комунистите, ама што правиме со денешните заблуди? Што правиме со наивниот прозападен конформизам? Денес имаш лугїе за кои западниот модел, ваков каков што е во разградуванїе, е алфа и омега. Па дури и генетски модифицираните изпърдоци на западните вредности - поголемиот дел од Балканот, дури ни тої не нѐ отрезнува какви всуштност се тие вредности. Но тоа е друга тема. А предразсуди има буквално секої, имам и їас. Наїважно е да не ти прерастнат во аксиома. Но добар почеток е да си їа лоцираш предразсудата „їас имам предразсуда дека...“.

Ne mozhe i duma da stava za sravnenie. V dneshno vreme nikoi ne vliza v zatvora za inakomislie ili kritika. Dali Zapada e alfa i omega? Samo lud chovek mozhe da misli, che ima neshto savarshenno i nepogreshimo na tazi semja, na men sushto ne mi haresvat njakoi neshta i gi kritikuvam, no ako trjabva da izbiram mezhdu Zapada i aziatskite diktaturi, njamam absoljutno nikakvi dilemi po tozi vapros.

Веке зборуваш за друго. Ти ги спомна оние кои им се изпрани мозоците за комунизмот, а їас направив паралела со изпраните мозоци за западниот либерализам - оние срекїни конзументи кои се палат на луксузно украсена зграда со безброї реклами во коїа можат да си изберат Coca Cola со 453215415 различни вкусови. Icon_razz И тоа не е вистинска демократиїа, ако за неа си важен само како статистичка броїка. Да се вратиме на темата.

demmian

(28-10-2010, 02:49 PM)Kosta Wrote: [ -> ]Това, което проповядва деммиан, е че всъщност няма значение какви са фактите и какво мислят всички освен даден човек или дадена общност по някакъв въпрос.

Чек сега дај разјасни за какви факти тука станува збор?

За факти или за бугарски ,,факти,, ?!

Затоа што од социометрично истражување вие сте оние кои не сте баш нормални како нација.

Имам забележано дека ем се мешате во нашата историја и внатрешни работи и од петни жили се обидувате да докажете некакви ,,бугарштини,, во Македонија,ама од друга страна имате огромен историски комплекс од србите,со грците имате вечно ривалство (они исто учат дека сте окупатори во ВСВ,ама чудното е зошто не им се спротивставувате на нив) со турците исто не се мирисате,а најчудното е што сте почнале и на Романците да им докажувате дека и нивната историја да ти била грешна (на што Романците нормално се потсмеваат и не ве земаат насериозно)

Е,СЕГА при такви ситуации вие сте оние кои маки мачите да докажете некакви си ваши бугарски ,,факти,, на соседните народи,а тие од своја страна упорно не ве прифаќаат,ви се потсмеваат,ве навредуваат,не ве земаат насериозно,што нормално,тоа кај вас причинува фрустрација.

Масовна национална патетика е тоа кај вас,поинаку не се дијагностицира.

demmian

(28-10-2010, 02:49 PM)Kosta Wrote: [ -> ]Деммиан иска да ни каже че някакъв въпрос може да се реши от дадения човек или дадената общност по правилен начин не чрез мислене, а посредством друга, различна от фактите и разума основа-с чувства, със силно желание и с механизми за поддържане на тази вяра.

Демиан ништо не сака да каже,туку ти не знаеш што кажуваш.

Методот кој што тука го споменуваш ( някакъв въпрос може да се реши от дадения човек или дадената общност по правилен начин не чрез мислене, а посредством друга, различна от фактите и разума основа-с чувства, със силно желание и с механизми за поддържане на тази вяра) е фактички со помошта на т.нар.ЕI (емоционална интелигентност) или уште социјална интелигентност која што служи за да опише умението на субекта да разбере и управлява други хора


Значи бугарите се водите од т.нар. сериско мислење,ама на историски и политички план комшиите упорно ви докажуваат дека никако не сте во право и дека вашите ,,факти,, ке си останат валидни само за вас и никој друг во околината нема да ги зема насериозно.Sepotsmeva
(28-10-2010, 05:03 PM)demmian Wrote: [ -> ]ама од друга страна имате огромен историски комплекс од србите
За каков комплекс зборуваш? Србите секогаш сме ги лупкале во војните.
(28-10-2010, 05:03 PM)demmian Wrote: [ -> ]Чек сега дај разјасни за какви факти тука станува збор?

За факти или за бугарски ,,факти,, ?!

Затоа што од социометрично истражување вие сте оние кои не сте баш нормални како нација.

Имам забележано дека ем се мешате во нашата историја и внатрешни работи и од петни жили се обидувате да докажете некакви ,,бугарштини,, во Македонија,ама од друга страна имате огромен историски комплекс од србите,со грците имате вечно ривалство (они исто учат дека сте окупатори во ВСВ,ама чудното е зошто не им се спротивставувате на нив) со турците исто не се мирисате,а најчудното е што сте почнале и на Романците да им докажувате дека и нивната историја да ти била грешна (на што Романците нормално се потсмеваат и не ве земаат насериозно)

Е,СЕГА при такви ситуации вие сте оние кои маки мачите да докажете некакви си ваши бугарски ,,факти,, на соседните народи,а тие од своја страна упорно не ве прифаќаат,ви се потсмеваат,ве навредуваат,не ве земаат насериозно,што нормално,тоа кај вас причинува фрустрација.Масовна национална патетика е тоа кај вас,поинаку не се дијагностицира.

Icon_lolIcon_lol

Vsichko, koeto si napisal ne se otnasja za nas, a za vas. Zhal mi stava kato znam na kakvo vi pravjat po mezhdunarodnite forumi.
(28-10-2010, 05:20 PM)demmian Wrote: [ -> ]комшиите упорно ви докажуваат дека никако не сте во право и дека вашите ,,факти,, ке си останат валидни само за вас и никој друг во околината нема да ги зема насериозно.Sepotsmeva

За кои факти зборуваш? Дај пример да знаеме на што мислиш.
(28-10-2010, 05:03 PM)demmian Wrote: [ -> ]и од петни жили се обидувате да докажете некакви ,,бугарштини,, во Македонија

Ние ништо не докажуваме. Тоа си се знае. Само ги покажуваме фактите на луѓе кои не ги знаат и си мислат се уште дека браќата Миладинови издале зборникот „Зборник“
Деммиане, не зная какви социометрични изследвания са ти в главата, но след като казваш че си бил в България, се надявам да си бил достатъчно разумен да се убедиш съ собствените си очи и уши:
1. Дали у нас живеят хора, подобни на японци и китайци, или не?
2. Дали хората са нормални по улиците или са луди?
3. Дали езикът ни е азиатски или африкански или пък е подобен на твоя?
4. Дали България е държава като държава или е пост-апокалиптичен и лунен пейзаж?
Това което ми пишеш за комплекси от сърби /че сме загубили две войни на които те са имали късмета да са откъм страната на победителя Франция а не на губещия Германия/, за спорове с румънци и пр. са някакви твои хаотични душевни движения и интерпретации, не са факти.
Фактите ги дай-е тука има място, пиши колкото щеш, вместо само да се заканваш че ще опровергаеш всеки който ти пречи на /за мен специално, извинявай.../ налудния проект да се идентифицираш с отдавна изчезнали елински династии.
Ти си се идентифицирай, щом ти харесва, ама успокой малко топката и най-вече: не дърпай и останалите с тебе там дълбоко надолу в тъмната дупка...например как да сме приятели с турците, след като те с ани мачкали 5 века? Това само на такива като тебе и Влахов-Мицов може да им хрумне...не, мерси!
(28-10-2010, 05:03 PM)demmian Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 02:49 PM)Kosta Wrote: [ -> ]Това, което проповядва деммиан, е че всъщност няма значение какви са фактите и какво мислят всички освен даден човек или дадена общност по някакъв въпрос.

Чек сега дај разјасни за какви факти тука станува збор?

За факти или за бугарски ,,факти,, ?!

Затоа што од социометрично истражување вие сте оние кои не сте баш нормални како нација.

Имам забележано дека ем се мешате во нашата историја и внатрешни работи и од петни жили се обидувате да докажете некакви ,,бугарштини,, во Македонија,ама од друга страна имате огромен историски комплекс од србите,со грците имате вечно ривалство (они исто учат дека сте окупатори во ВСВ,ама чудното е зошто не им се спротивставувате на нив) со турците исто не се мирисате,а најчудното е што сте почнале и на Романците да им докажувате дека и нивната историја да ти била грешна (на што Романците нормално се потсмеваат и не ве земаат насериозно)

Е,СЕГА при такви ситуации вие сте оние кои маки мачите да докажете некакви си ваши бугарски ,,факти,, на соседните народи,а тие од своја страна упорно не ве прифаќаат,ви се потсмеваат,ве навредуваат,не ве земаат насериозно,што нормално,тоа кај вас причинува фрустрација.

Масовна национална патетика е тоа кај вас,поинаку не се дијагностицира.

Наистина ли вярваш в това, което си написалDa_ne_si_lud
На въпросът ми от вчера, гледам много финно се измъкна с лекция за вашият прадедо - Ал. МакедонскиYea
Но аз те питах нещо много просто, а имено - какво би желал да учи детето ти, че българите са жълти с дръпнати очи, или истината.
По темата „Може ли...“

Все пак изглежда, че можеdemmian

(28-10-2010, 05:22 PM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]
(28-10-2010, 05:03 PM)demmian Wrote: [ -> ]ама од друга страна имате огромен историски комплекс од србите
За каков комплекс зборуваш? Србите секогаш сме ги лупкале во војните.

Да,Каснаковски имате огромен комплекс од србите (не омраза ами некаков чуден комплекс)

Колку и да не го признавате воочливо и очевадно е дека имате страшен комплекс од србите,а и многумина Македонци тоа го имаат забележано.Но не е наша работа,нека да не се мешам таму,за да не ме обвинат во ,,србоманија,,

Што знам,можеби како народ србите да се илјадапати покачествени и подобри од вас бугарите,ама тоа е веќе друга тема што не ме засега.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26