21-10-2010, 02:49 AM
ZALENCUK VO TESTO
![[Image: Potato_Vegetable_Samosas_003.jpg?size=sw460]](http://a123.g.akamai.net/f/123/41524/1d/api.foodnetwork.ca/images/DMM/P/O/Potato_Vegetable_Samosas_003.jpg?size=sw460)
izleguvaat 24 parcinja
Potrebno:
Testo
2 soli brasno
1/2 lazicka sol
2 golemi lazici vegetable zejtin
3/4 od solja mlaka voda
Fil
2 1/2 solji izlupeni i na kocki iseckani kompiri
3 golemi lazici vegetable zejtin
1/2 solja iseckan kromid
2 cesnicinja luk
malku rendan ginger
0,500 kg iseckan zamrzanat spanac ( stavete kakov vi odgovara vam)
1/2 solja zelen grav (moze i da go zamenite so nesto po vasa zelba)
sol, crn biber
mozete da stavite i nekoj zacin po vas vkus
zejtin za przenje
------------------------------------------------------------------------
Podgotovka:
Testo:
1. Vo sad se mesaat brasnoto i solta.Se pravi dupka vo brasnoto, se sipuva zejtin i vodata, pa so viluska poleka vo krug se mesa. Se mesa taka da postepeno se zgolemuva precnikot na krugot za mesanjeto.
Potoa so race se pravi topka od testoto, koe ne se mesi mnogu, samo se spojuva vo edna topka, koja se ostava da se odmara.
Fil:
1. Se varat parcinjata od kompir vo ne solena voda.
2. Se stava vo tavata zejtin i se przi najprvin kromidot, pa spanacot, pa zeleniot grav. Potoa se stavaat svarenite i iscedeni kompiri. se proprzuvaat malku zaedno, se zacinuvaat i se ladat.
3. Od odmorenoto testo se pravat 12 parcinja koi se pravat vo topcinja.
So sukalo od sekoe se pravi kora od nekade 25 sm vo precnik, pa se sece na 2 polukrugovi. Sega polukrugot se poklopuva na polovina , taka da se pravi cetvrtina od krug koj na kraevite gi pritiska da se zalepat. Se otvara od okruglata strana, taka dobivame konus. Odozgora go polnime fisekot so filot. Kako sto stranite gi zalepivme, sega go lepime i gormiot del, taka da dobivame polnet triagolnik.
4. Vaka napolneti gi przime na topol zejtin. Gotovi mozeme malku da gi posolime.
Napomena. Vo filot mozete da si stavite po vasa zelba zacini, taka ce si dobiete vkus po vasa zelba.
![[Image: Potato_Vegetable_Samosas_003.jpg?size=sw460]](http://a123.g.akamai.net/f/123/41524/1d/api.foodnetwork.ca/images/DMM/P/O/Potato_Vegetable_Samosas_003.jpg?size=sw460)
izleguvaat 24 parcinja
Potrebno:
Testo
2 soli brasno
1/2 lazicka sol
2 golemi lazici vegetable zejtin
3/4 od solja mlaka voda
Fil
2 1/2 solji izlupeni i na kocki iseckani kompiri
3 golemi lazici vegetable zejtin
1/2 solja iseckan kromid
2 cesnicinja luk
malku rendan ginger
0,500 kg iseckan zamrzanat spanac ( stavete kakov vi odgovara vam)
1/2 solja zelen grav (moze i da go zamenite so nesto po vasa zelba)
sol, crn biber
mozete da stavite i nekoj zacin po vas vkus
zejtin za przenje
------------------------------------------------------------------------
Podgotovka:
Testo:
1. Vo sad se mesaat brasnoto i solta.Se pravi dupka vo brasnoto, se sipuva zejtin i vodata, pa so viluska poleka vo krug se mesa. Se mesa taka da postepeno se zgolemuva precnikot na krugot za mesanjeto.
Potoa so race se pravi topka od testoto, koe ne se mesi mnogu, samo se spojuva vo edna topka, koja se ostava da se odmara.
Fil:
1. Se varat parcinjata od kompir vo ne solena voda.
2. Se stava vo tavata zejtin i se przi najprvin kromidot, pa spanacot, pa zeleniot grav. Potoa se stavaat svarenite i iscedeni kompiri. se proprzuvaat malku zaedno, se zacinuvaat i se ladat.
3. Od odmorenoto testo se pravat 12 parcinja koi se pravat vo topcinja.
So sukalo od sekoe se pravi kora od nekade 25 sm vo precnik, pa se sece na 2 polukrugovi. Sega polukrugot se poklopuva na polovina , taka da se pravi cetvrtina od krug koj na kraevite gi pritiska da se zalepat. Se otvara od okruglata strana, taka dobivame konus. Odozgora go polnime fisekot so filot. Kako sto stranite gi zalepivme, sega go lepime i gormiot del, taka da dobivame polnet triagolnik.
4. Vaka napolneti gi przime na topol zejtin. Gotovi mozeme malku da gi posolime.
Napomena. Vo filot mozete da si stavite po vasa zelba zacini, taka ce si dobiete vkus po vasa zelba.