Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: SLATKI TESTA
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
FOCACCIA SO GROZJE
Potrebno:

2 1/2 lazicki suv kvasev (1 paketce)
3 golemi lazic suvo crveno vino
1 golema lazica med
1 solja voda (temperatura za banjanje na bebe)
2 1/2 do 3 solji brasno ili 1 1/2 obicno brasno 1 1/2 brasno za kolaci)
1/4 solja + 2 lazici maslinov zejtin
3/4 lazaicka sol
1/2 solja grozje za vino
1/3 solja krupen zolt cecer

-------------------------------------------------------------------------------

Izrabotka:

1. Vo eden sad se stava kvasecot na koj mu se dodavaat vinoto, medot i vodata. Se promesuva , pa mu se dodava 1 solja od brasnoto. Se promesuva ubavo. Se pokriva so plasicna folija i se ostava 40 minuti da otstoi. Za toa vreme smesata treba da se udvostruci.

2. Dodadi go zejtinot so 1 1/2 solja brasno, sol. Testoto raboti go so pomos na nekoja lazica ili nesto pogodno za vas, bidejki e mnogu meko i se lepi za racete. Ostavi okolu polovina solja brasno za ponatamosna rabota. Poraboti go testoto , pa ostavi go da odmori oklou eden cas, vo toa vreme treba da se udvostruci.

3. Testoto podeli go na dva dela. So sukalo od ednata polovina rasukaj kora so dimenzii 22 x 33 sm. Korata stavi ja na prethodno premackano tavce. Na korata porskaj od krupniot secer i polovina od grozjeto. Potoa isto napravi go i so vtoriot del. I na nego poprskaj so secer i stavi go ostanatiot del od grozjeto. Ostavi go da odmori 30 minuti, pa peci go.


4. Peci go na 400 F (220 C). Peci okolu 40 minuti dodeka da se dobie ubava zolko kafeava boja. Dodeka e toplo mozes da go poprskas so maslinov zejtin (2 golemi lazici).
Крофнички со банани

[Image: FC2FFDBF2A494843BACC006A554B6B2A.jpg]

Потребно:

* 2 банани
* 2 лажици кафен шеќер
* 100 г брашно
* 1/2 ќесичка прашок за печиво
За пржење:
* 500 мл масло
За послужување:
* кокосово брашно

Приготвување: испасирајте ги бананите, додајте ги шеќерот и брашното измешано со прашокот за печиво, па замесете тесто од сето тоа. Со помош на лажица земајте од тестото во облик на топче и пржете го во добро загреано масло. Пржените златно-жолти крофнички ставете ги врз хартиена салфета за да впие вишокот маснотија. Топлите крифнички послужете ги посипани со кокосово брашно.