Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Гугл планира сите книги во светот да ги објави на Интернет
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Гугл планира сите книги во светот да ги објави на Интернет

01.01.2010 15:36

[Image: gugl-treva.jpg]

Гигантската интернет компанија Гугл планира сите книги во светот да ги стави на Интернет и да овозможи пристап до нив преку нејзиниот пребарувач.

Таа иницијатива ќе го стави целото човечко знаење на сите на увид, но веќе покрена прашања за тоа кој би имал корист од тоа. Некои од ривалските компании веќе најавија тужби против Гугл.

Камион на компанијата Гугл стигна до библиотеката на Универзитетот во Станфорд, недалеку од Сан Франциско, полн со позајмени книги кои се враќаат на библиотеката. Сите тие книги веќе се дигитализирани и префрлени на компјутер, а камионот ќе биде наполнет со нови книги за скенирање.

Директорот на компанијата Гугл букс, Даниел Кленси, вели дека ќе бидат скенирани до 40 милиони книги

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118183
Ubava ideja, edinstvena precka se avtorskite prava bidejki edna knigoizdatevelska kuka go tuzese Google zaradi objavuvanje na knigi na internet.
Procitajte ja ovaa storija od Oktomvri, kade Google i knigoizdavacite se dogovorile Google da plati i da napravi dobra zastita na knigite.

http://www.ereads.com/2008/10/google-and...shers.html
(01-01-2010, 05:48 PM)Пеницилин Wrote: [ -> ]Гугл планира сите книги во светот да ги објави на Интернет

01.01.2010 15:36

[Image: gugl-treva.jpg]

Гигантската интернет компанија Гугл планира сите книги во светот да ги стави на Интернет и да овозможи пристап до нив преку нејзиниот пребарувач.

Таа иницијатива ќе го стави целото човечко знаење на сите на увид, но веќе покрена прашања за тоа кој би имал корист од тоа. Некои од ривалските компании веќе најавија тужби против Гугл.

Камион на компанијата Гугл стигна до библиотеката на Универзитетот во Станфорд, недалеку од Сан Франциско, полн со позајмени книги кои се враќаат на библиотеката. Сите тие книги веќе се дигитализирани и префрлени на компјутер, а камионот ќе биде наполнет со нови книги за скенирање.

Директорот на компанијата Гугл букс, Даниел Кленси, вели дека ќе бидат скенирани до 40 милиони книги

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=118183

Да тази интернет библиотека вече съществува и можете да прочетете много интересни исторически книги. Линка е: http://www.books.google.com
Quote:Да тази интернет библиотека вече съществува и можете да прочетете много интересни исторически книги. Линка е: http://www.books.google.com
И не само историческиIcon_wink