Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: ФРОСИНА РЕМЕНСКИ „ЖОЛТИ КОМБИЊА“
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Quote:Проф. Ременски пред една година пријавила незаконско следење на електронски комуникации и шпионажа до Јовевски и до АНБ, тие молчат
[Image: 1f6a9.png]Пријавени се за кривично дело против државата – Шпионажа, Неовластено прислушкување и тонско снимање, Злоупотребата на службена положба и овластувања, Фалсификување на службени исправи.
[Image: 1f6a9.png]Според пријавата поднесена на 19.10.2021 година до државниот јавен обвинител Љубомир Јовевски, а претходно на 14.10.2021 пријавена до директорот на АНБ Виктор Димовски и внатрешната контрола на АНБ, пријавени се 9 лица, а истрагата треба да открие дали тој број е поголем.
[Image: 1f6a9.png]Ременски во интервјуто на Слободна ТВ објаснува дека од пријавените 9 лица, двајца се поранешни одговорни лица на УБК, а останатите 7 лица се поранешни вработени во Одделот за оперативна техника и операции на УБК позната како Петта управа, од кои во моментот 2-ца се вработени во АНБ, а еден во МВР. Тројца од пријавените од пријавувањето до денес се во пензија.
Погледнете го целото заштитено јавно пријавувањеQuote:[Image: 1f6a9.png]Според пријавата, еден од пријавените на 30.06.2017 година од странска држава со лажен идентитет кој го имал од 2007 година, во готово за 87.500 евра купил возило – комбе кампер од марката МАН и истото го регистрирал во август 2017 година на име на неговиот двоен идентитет.
-Кампер комбето со сребрена боја „Кралска Класа” било доопремено со техничка опрема од израелско и друго потекло. Познато е дека постои и друго патничко возило купено и регистрирано на сличен начин за непознати цели и задачи. Пријавените свесно и намерно незаконски воспоставиле паралелна кадровска, техничко-материјална и оперативна структура со цел вршење на нелегални активности со употреба на софистицирана техничка опрема инсталирана во патничкото моторно возило МАН комби со скопски регистерски таблички кое бележи движење во и надвор од границите на државата, тврди проф. Ременски.


Quote:[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]За целите на продолженото незаконито оперативно-техничкото постапување и извршување на оперативно-технички операции за следење на комуникации, тајно следење и визуелно тонско-снимање на лица и предмети со технички средства, надвор од законски регулираните постапки, еден од пријавените во периодот кога Горан Грујевски и Никола Бошковски се подготвуваат и се даваат во бегство и започнуваат судските постапки за случаите Таргет-Тврдина и Трезор, еден од пријавените реализирал набавка на техничко средство – возило во кое подоцна била инсталирана и користена софистицирана хардверско-софтверска опрема и материјално-технички средства од неколку производители кои не биле дел од истрагата Трезор, односно воопшто и не биле предадени како такви на надлежниот истражен орган, вели проф. Ременски


Quote:[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]Ременски бара Обвинителството за организиран криминал на чело со Абази да и даде заштита и да го преземе предметот „Сребрено комбе“


Quote:[Image: 26bd.png] Пред да одлучува било кој од државниот врв за праќање амбасадори и избор на уставни судии внимателно нека го ислуша кажаното. Нека слуша и нека размисли што се прави, што прави и што ќе прави, и по однос на одлуките и по однос на непостапувањето по пријава од која треба да произкезе заштита на државата од шпонажа и заштита на уставнуте права и слободи на граѓаните.
Quote:[Image: 320923326_1206522899936130_1799168413585...e=63B2E057]
[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png] Ременски: Финфишерот како анонимен шпионски сервер може да генерира лажни дојави за бомби
FinFisher е софистициран пакет за компјутерски шпионски софтвер („софтвер за упад“). Истражувачите и соработниците на Citizen Lab објавија неколку извештаи кои го анализираа шпионскиот софтвер FinFisher и спроведоа скенирање што ги идентификуваше серверите за команда и контрола на FinFisher (C&C) во голем број земји.
Со шпионскиот софтвер FinFisher се добиваат FinSpy Master — сервер за C&C што се инсталиран во просториите на ентитетот. Субјектот потоа може да постави анонимизирачки прокси („FinSpy Relays“), за да се прикрие локацијата на нивниот господар. Заразените компјутери комуницираат со анонимизирачкиот прокси, кој „обично“ е поставен на виртуелен приватен сервер (VPS) во трета земја. Проксито потоа ги препраќа комуникациите помеѓу компјутерот на жртвата и главниот сервер. Секој примерок на FinFisher ја вклучува адресата на еден или повеќе C&C сервери на кои шпионскиот софтвер известува. Овие C&C сервери се типично FinSpy Relays, кои ги препраќаат врските напред-назад помеѓу уред инфициран со FinFisher и FinSpy Master. Целта на FinSpy Relay е експлицитно да го направи „практично невозможно“ истражувачот да ја открие „локацијата и земјата на седиштето.
Додека поголемиот дел од серверите на FinFisher што ги откри Citizen Lab користеа Google или Yahoo како страница за мамка, тие идентификувале голем број други сервери чии оператори очигледно ја приспособиле страницата за мамка на друга URL адреса.
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Трите сервери на FinFisher шпионскиот софтвер што Citizen Lab ги проследило за Македонија во 2015 година го користеле македонскиот магазин за вести time.mk како мамка.
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]РСМ е држава во која не е познато која владина институција поседува и користи шпионски софтвер FinFisher и за какви цел, што не е случај со други земји кај кои се знае корисникот.
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Во случајот „Трезор“ предмет на набавка беа 3 единици на FinFisher, а денес зборуваме за лиценца за испорачани 6 единици од овој шпионски софтвер за упат, кој бил не само дел од опрема во „Сребреното комбе“ за кое говорев нашироко вчера, туку може да служи за генерирање и испраќање пораки со различна содржина (дојави за бомби) без да биде откриена локацијата на господарот на прокси серверот.
Ова е средство со кое се напаѓа, а ние немаме дефанзивен систем за одбрана од тие напади и способност да ги откриеме, зошто исклучиво тој што може да нападне го знае и начинот на одбрана.
Quote:[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png] ИВО САЈБЕР - АЈКУЛА - „ПРЕДАТОР“ ВО МОРЕ ОД ПРОФИТ, ИЗИГРАНИ ЗАКОНИ И ШПИОНАЖА (дел 1)[Image: 2757.png]

[Image: 326053032_1128438834396699_1320255234977...e=63CB50C7]


Фросина Ременски 16.01.2023
Пред да почнете да ги читате овие опасно-интересни, шпионски, вистински приказни погледнете ја сликата со тетоважа на ајкула на машка нога. Ајкулите се познати Предатори на морските води – тие напаѓаат и убиваат.
Првиот дел од овие крими-шпионски, вистински приказни ќе ја започнам со една (од пет) скопски фирми „CYSHARK“ чие име е кованица од два збора „cyber“ и „shark“ или на македонски јазик „САЈШАРК“ како кованица од зборовите „сајбер“ и „ајкула“.
Фирмата „САЈШАРК“ е синоним за производство на шпионски софтвер „Предатор“ што во целост одговара на симболиката – ајкула - предатор во морските (сајбер) води. Што би рекла една германска осигурителна компанија: (цит.) „сајбер просторот стана море со многу ајкули од кои нема да може да се спаси светот“.
Да почнам со ред.
Во март 2017 година, Кривичниот суд – Скопје неуспешно се обидува да го започне судењето по случајот „Трезор“ во кои првообвинети за назаконска набавка и уништување на опрема за следење на комуникации во УБК е Сашо Мијалков, Горан Грујевски и Никола Бошковски. Додека траатобидите за старт на судењето и додека се подготвува 27 Април во Скопје на Камник, покрај тоа што е сликана групата извршители на Мијалков под фантомки, паѓа и договор за тоа како ќе продолжи незаконското следење на комуникациите (со нов модус операнди), односно КОЈ ќе ги преземе контактите со неофицијалните Израелци кои „не делеле провизии“ со Кабинетот на Директорот на УБК и во Петатта управа.
Паѓа договор во март 2017 година да се регистрираат две трговски друштва за развој на софтвери, трговија и услуги – прво основаната „САЈШАРК“ (Cyshark) и второ основаната „САЈТРОКС“ (Cytrox), двете со ист управител Иво Малинковски. Има и план Б кој е применет во случај на „паѓање“ и „откривање на опарациите“.
[Image: 1f988.png] „САЈШАРК“ ДООЕЛ – Скопје со ЕМБС: 7187254 е основана на 08.03.2017 година, со седиште на Бул.„8-ми Септември“ во Скопје, Општина Карпош.
[Image: 1f4b5.png] Капиталот на ова друштво за развој на софтвери бил СТРАНСКИ – оф-шор[Image: 2757.png]
[Image: 1f6a9.png]Како сопственици на фирмата се јавуваат оф-шор компанија „ЈУЈИДА ХОЛДИНГ ЛИМИТЕД“ регистрирана на Манглиер 2 кат, Квадрант, Викторија, Махе, СЕЈШЕЛИ и еден млад Израелец програмер Моше Фаркаш. За управител со ограничени овластувања оф-шор компанијата го назначува Иво Малинковски кој како контакт e-mail ја наведува адресата ....@micei.com.mk.
[Image: 1f4c3.png] ПРАВНА ДИГРЕСИЈА БР.1: Производство, нудење на продажба, продажба, увоз, извоз, реекспорт или држење на средства за следење на комуникациите не може да се врши без одобрение што го издава Министерството за внатрешни работи врз основа на поднесено писмено барање од правно лице, во прилог на кое е доставена техничка спецификација на видот и карактеристиките на средствата кои можат да бидат наменети за следење на комуникациите.
[Image: 1f6a9.png]Фирмата „САЈШАРК“ до МВР на 06.10.2017 година, доставува Барање за одобрение за производство и продажба на софтвер потпишано од Директор – Иво Малинковски бр.03-7/1, заведено на 06.10.2017 година под бр.08-68173/1.
Во барањето фирмата/директорот наведуваат дека „САЈШАРК“ се занимаваат со развој и производство на софтверски продукти и апликации за мобилни телефони, компјутери и други комуникациски уреди, кои можат да се употребат за заштита на податоци и комуникации, како и за следење на комуникации. Па, оттука бараат да им се издаде дозвола од МВР за производство и продажба на софтверите кои произведуваат и можат да се категоризираат во продукти кои можат да служат за следење на комуникациите. Фирмата и директорот се нудат да достават техничка спецификација за софтверските продукти.
Набргу потоа, до Одделот за информатика и телекомуникации на МВР на 07.11.2017 година доставена е техничка спецификација на софтверските продукти бр.03-22/2, заведена на 07.12.2017 година под бр.11-75880/1 (два листа), но не од барателот - фирмата „САЈШАРК“, туку од втората фирма „САЈТРОКС“ АД со која исто така директорува Иво Малинковски.
Од техничката спецификација за софтверските продукти за следење на комуникации за кои се бара дозвола за производство и извоз, кратко се наведуваат 4 групи софтверски патекти со опис и примери:
[Image: 1f4f1.png] Мобилни оперативни системи – OSs оперативни мобилни уреди – Android, EMUI, Tizen, Sailfish,OS, Samsung Experience, iOS и др.
[Image: 1f4bb.png] Фиксни оперативни системи – OSs за компјутери, сервери и други електронски уреди – Linox, BSD, OSx, Windows и др.
[Image: 1f4f2.png][Image: 1f4e4.png] Комуникациски протоколи – Протоколи за трансмисија на информации – Mime, Bluetooth, TCP/IP, UDP, RTP, SSH, FTP/SFTP, HTTP/HTTPS, SMTP, MTP, PPP, Bitcoin protocol, VoIP, SS7, DVB, 2G, 3G, 4G, LTE и др.
[Image: 1f4e7.png][Image: 1f4e8.png] Апликации и услуги – софтвери за комуникациски апликации и он-лајн услуги – Email (Yahoo, Gmail, Outlook и др.), VoIP&Instant Messaging (Skype, Whatsapp, FB messenger, Telegram и др.), Social Media (Facebook, Instagram, Handgouts и др.), Online storage (Google drive, Dropbox и др.)
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Не се знае ДАЛИ МВР ДАЛА ОДОБРЕНИЕ (?) за производство и извоз на овие софтверски продукти категоризирани како опрема за следење на комуникации, но загрижуваат податоците од обработените годишни сметки за фирмата „САЈШАРК“ и „САЈТРОКС“ од 2017-2020 година, од кои се гледа приходот на фирмите остварен од продажба на продуктите.
Па така:
[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png] „САЈШАРК“ оф-шор компанијата со управител Иво Малинковски остварила: приход од продажба:
- Приход од продажба 2017 година – 164.980.000 денари со 711.819 (?) добивка данок на добивка;
- Приход од продажба 2018 година – 6.947.690 денари со 0 (?) денари данок на добивка;
- Приход од продажба 2019 година – 0 денари со 0 денари данок на добивка;
- Приход од продажба 2020 година – 0 денари со 0 денари данок на добивка;
[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png]„САЈТРОКС“ АД со управител Иво Малинковски остварила:
- Приход од продажба 2017 година – 3.639.300 денари со 0 денари (?) данок на добивка, односно 24.11.407 денари (?) загуба пред оданочување;
- Приход од продажба 2018 година – 69.892.980 денари со 0 денари (?) данок на добивка, односно 23.546.935 (?) загуба пред оданочување;
- Финансиски приход 2019 година – 6.134.272 денари со 0 денари (?) данок на добивка, односно 78.860.822 (?) денари загуба пред оданочување;
- Финансиски приход 2020 година – 93.084.548 денари со 0 денари (?) данок на добивка, односно 7.511.068 (?) денари загуба пред оданочување;
- Финансиски приход 2021 година – 12.839.520 денари со 0 (?) денари данок на добивка, осносно 10.207.642 (?) денари загуба пред оданочување;
Овој краток финансиски дел од работењето на две од вкупно 5 фирми со иста намена и со ист управител (Иво Малинковски) и со многу интересна странска агентурна мрежа во сопственичката структура на фирмите, говори дека БРЗО-РАСТЕЧКИТЕ фирми за производство и продажба на шпионски софтвери („Предатор“), очигледно со или без дозвола од МВР правеле МИЛИОНСКИ ПРОФИТИ од продажба на софтвери за следење на комуникации и давање услуги (шпионски?), БЕЗ ДА ПЛАТАТ РЕАЛЕН ДАНОК НА ДОБИВКА кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f6a9.png]Па така, во јавно достапната листа на должници на Управата за јавни приходи (УЈП) за 2019 и 2020 година на 132 место се наоѓа фирмата „САЈШАРК“ ДООЕЛ Скопје со долг за неплатен данок на добивка во висина од 12.205.453 денари.
Дали е платен, кој знае[Image: 2753.png]
[Image: 274c.png]Ако се заинтересирате да дознаете чија е денес фирмата за развој на софтвери за следење на комуникации „САЈШАРК“ ДООЕЛ ќе видите дека, откако на Кипар полицијата го фати и заплени шпионското комбе за следење на комуникации на партнерот на Иво Малинковски – Тал Дилиан, тој се потрудил да не остави никаква трага во актуелната тековна состојба на фирмата која ја оставил во сопственост на неговата баба во години Каља Ангелова[Image: 2757.png]
[Image: 1f4c3.png] ПРАВНА ДИГРЕСИЈА БР.2:
Глоба во износ до 10% од вкупниот годишен приход остварен во деловната година ќе му се изрече за прекршок на правно лице ако произведува, нуди на продажба, продава, врши увоз, извоз, реекспорт или држи средства за следење на комуникациите без одобрение на Министерството за внатрешни работи. Глоба во износ од 30% од одмерената глоба за правното лице, односно за трговецот поединец ќе му се изрече и на одговорното лице во правното лице, односно на одговорното лице во трговецот поединец за прекршокот погоре. Средствата наменети за следење на комуникациите ќе се одземат.
Во последниот извештај што на 09.01.2023 година го објави Анкетната комисија при Европскиот парламент за злоупотребата на шпионските софтвери за следење на комуникации и надзор, се вели дека, (цит.)„ ...шпионската алијанса ја сочинуваат фирми со измешана сопственичка структура која постојано се менува за да ги прикријат трагите од злоупотребите во нелегалната продажба и злоупотреба на софтвери за следење на комуникациина граѓаните ..., неколку ентитети се наоѓаат во Северна Македонија“[Image: 2757.png]
Ако Германија во март 2022 година поведе истрага и ја затвори германско-британската фирма FinFiher затоа што продавала шпионски софтвер без дозвола на Сојузната влада и без почитување на Европската регулатива, тогаш легитимно и релевантно е прашањето што и како презело или ќе преземе македонското МВР, АНБ и ОЈО по овие прашања, откако ќе ги дочитаат и следните неколку продолженија кои ќе ги однесат до кривичната пријава за шпионажа и следење на комуникации за која организирано се молчи повеќе од 15 месеци[Image: 2757.png]
[Image: 1f3af.png] СЛЕДНО:
Во вториот дел од комплексната крими-шпионска, вистинита приказна со македонски предзнак која се одвива на територијата на државата, регионот, земјите од ЕУ и пошироко која продолжува УТРЕ ќе ги откријам и другите три фирми со ваква намена, како и странските државјани (Израелци) во сопственичката структура кои оствариле ОГРОМЕН материјален и НЕМАТЕРИЈАЛЕН „ПРОФИТ“ од продажбата на опрема за следење на комуникациите преку изигрување на даночните обврски кон државата и контролите од страна на МВР, како и профит од ДАВАЊЕ НА ШПИОНСКИ УСЛУГИ И УЦЕНИ (?) во и надвор од територијата на нашата држава.
[Image: 2139.png] П.С Истражувачката студија која ја читате и ќе ја читате деновиве е базирана на точни информации во пишана форма, обезбедени на законски начин преку платени е-услуги кон институциите кои ги издаваат на барателите како достапни информации. Од целото мое досегашно научно-истражувачко искуство заклучив дека, со КОМПЈУТЕР никој не може да се догова - дали ќе даде или нема да даде барана информација. Што не е случај со факторот - ЧОВЕК или факторот - ИНСТИТУЦИЈА.
Quote:[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png]ФАМИЛИЈА, ЗАТАЈУВАЊЕ ДАНОК, ШПИОНАЖА, МАРОКАНСКИ КОНЗУЛАТ И МОЛК НА ИНСТИТУЦИИТЕ (2)[Image: 203c.png]

[Image: 326396682_551581253366462_35168958346834...e=63E548C4][Image: 326001331_1016097759349238_9171572956652...e=63E53FE1]
Фросина Ременски 21.01.2023
Додека го пишувам вториот дел од серијалот или македонските вистински крими – шпионски приказни, како продолжение на првиот дел „ИВО САЈБЕР - АЈКУЛА - „ПРЕДАТОР“ ВО МОРЕ ОД ПРОФИТ, ИЗИГРАНИ ЗАКОНИ И ШПИОНАЖА (1)„ во кои главна улога имаат државни и недржавни актери кои произведуваат, извезуваат и користат шпионски софтвери за незаконско следење и надзор на комуникациите кои се проблеми на кои работат земји од ЕУ и Европскиот парламент, нашите институции (богови) молчат пред фактите.
[Image: 1f6a9.png]Уште не знаеме:
[Image: 31_20e3.png] Дали МВР издало или не издало одобрени за производство, извоз, увоз и реекспорт на опрема за следење на комуникации на трговските друштва „САЈШАРК“ и „САЈТРОКС“ на Иво Малинковски, според членот 2 од Законот за следење на комуникациите за годините кога го прави милионски приход од продажба на шпионски софтвери, се затајува данок; и, Дали во изминатите години направиле барем една контрола во друштвата кои сами декларираат производство и извоз на опрема (софтвери) за следење на комуникации[Image: 2753.png]
[Image: 32_20e3.png] Дали Управата за јавни приходи (УЈП) повторно ќе се заинтересира за финансиското работење на трговските друштва „САЈШАРК“ и „САЈТРОКС“ и да проверат како се играни и изиграни законите за даноците или 0 денари платен данок на добивка од остварени милионски приходи од продажба на опрема за следење на комуникации[Image: 2753.png]
[Image: 33_20e3.png] Дали Агенцијата за национална безбедност (АНБ) која е задолжена да превенира и сузбива шпионажа, работа на странска агентурна мрежа, да штити високи државни лица, институции и интереси, воопшто ќе почне да се занимава и да дознае за кого се игра шпионската игра со софтвери за следење на комуникации дома и надвор[Image: 2753.png]
[Image: 34_20e3.png] Дали Управата за финансиско разузнавање ќе се заинтересира да провери финансиски трансакции од оф-шор компании и од странски државјани кон и со управителот на трговските друштва на Иво Малинковски кои очигледно биле добро упатени во „системските пропусти“ како тактики за остварување на недржавни интереси[Image: 2753.png]
Додека ја чекаме „заинтересираноста“ на повиканите институции, да отвориме и други димензии на приказната:
[Image: 1f4db.png] Трговското друштво за развој на софтверски продукти за следење на комуникации „САЈШАРК“ бр.[Image: 31_20e3.png] со управител Иво Малинковски, која во 2017 и 2018 година од продажба остварила приход од 172.917.253 денари или близу 3 милиони евра, денес ИМА БЛОКИРАНА СМЕТКА во АД Комерцијална банка Скопје бр. 300000004072***.
[Image: 1f6a9.png]Успешниот млад бизнисмен својот шпионски бизнис од октомври 2019 година, оставил да го води баба му Каља Ангелова[Image: 2757.png]
На јавно достапната листа на должници на Управата за јавни приходи (УЈП) за 2019 и 2020 година на 132 место се наоѓа фирмата „САЈШАРК“ ДООЕЛ Скопје со долг за неплатен данок на добивка во висина од 12.205.453 денари или нешто повеќе од 200.000 евра.
Не се знае дали е платен долгот кон државата.
[Image: 1f4db.png] Трговското друштво за развој на софтверски продукти за следење на комуникации „САЈТРОКС“ бр.[Image: 32_20e3.png] со управител Иво Малинковски, која во 2017 и 2018 година од продажба остварила приход од 74.216.015 денари или 1,2 милиони евра и „платило“ 0 денари данок на добивка за двете години и 0 денари платен данок на добивка за 2019, 2020 и 2021 година кога финанските приходи се 112.058.340 или близу 1,9 милиони евра, денес НАМА БЛОКИРАНА СМЕТКА во НЛБ Тутунска Банка Скопје бр.210071913910***[Image: 2757.png]
Пред да продолжам со приходите и расходите и модус операнди системот за даночно затајување ќе потсетам дека, трговското друштво „САЈТРОКС“ (Cytrox) на Иво Малинковски беше БЛОКИРАНО во декември 2021 година од страна на МЕТА (Фејсбук), заради САЈБЕР ШПИОНАЖА. Фејсбук објави дека седум компании, од кои една е од Северна Македонија, ја искористиле нејзината платформа за да шпионираат 50.000 луѓе во 100 земји[Image: 2757.png]
Ниту една домашни институции не беше заинтересирана да дознае ЗОШТО, КАКО и КОГО шпионирала фирмата на Иво. Веста дома траеше 2 дена, од МВР рекоа немало пријава, а сега шпионажата се враќа на европска врата низ која ќе треба да поминеме.
[Image: 1f6a9.png]Од една пресуда по жалба на Вишиот управен суд од 04.02.2021 година по предмет «УЖ-3».бр.«733»/«2020» се дознава дека, Иво Малинковски бил управител во уште едно бр.[Image: 33_20e3.png] (од вкупно шестте) трговски друштва кои се занимаваат со производство, развој и извоз на софтверски пакети за следење на комуникации, а тоа е друштвото „ИС ТЕХНОЛОЏИС“ ДОО Скопје[Image: 2757.png]
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Ова трговско друштво е регистрирано еден месец по регистрацијата на претходните две трговски друштва, односно на 13.04.2017 година, а седиштето на фирмата е на адреса: ул. 1637, бр. 40 во Општина Гази Баба, која адреса „ни пет, ни шест“ е адреса на КОНЗУЛАТОТ НА МАРОКО ВО СКОПЈЕ. Почесен конзул на Мароко е таткото на Иво Малинковски – Илија Малинковски кој беше назначен во септември 2016 година[Image: 203c.png] (=AT2y_n_J2OSk_auOTLTUtA1NVoTFNLM-qwNip6aoL8QYtoX2xRnaj4gyY1CWfpRBQnXfidc0iQCS7qaIm5KnT8hTpoeOKQswnulwekoyz6F8CDT_AA9FeYgQ_DuzA6ubIl9pXIs0xzw_Rhd5cQONMa-qwiNoMZGTLx_uKJ2L5RevrbXFp_F9]https://www.consulate-info.com/.../30908/Morocco-in-Skopje)
[Image: 1f6a9.png]Во ова трговско друштво со кое управувал Иво Малинковски како сопственици се јавува НЕГОВИОТ БРАТ[Image: 2757.png] - Давид Малинковски и Израелец Гилад Леви – софтверски инженер од Израел.
Во контактите на сите тројца, вклучително и на израелскиот државјанин повторно стојат емаил адреси .... @micei.com.mk.
На 24.10.2019 година, Иво Малинковски се повлекува од управителската позиција на ова трговско друштво од неколку причини, меѓу кои една е основање на други трговски друштва.
[Image: 1f6a9.png]Од увидот во обработените годишни сметки за 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021 година на „ИС ТЕХНОЛОЏИС“ ДОО Скопје со седиште на адреса на Конзулатот на Мароко во Скопје се забележува приход од продажба само во годината на основање (2017) во висина од 14.805.600 денари со пресметан данок на добивка од 284.247 денари (?)[Image: 2757.png]
[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]Од Пресудата на Вишиот управен суд се дознава како бил затаен занонот на добивка, односно дека 11.461.574 денари била реалната основица за оданочување која требала да биде платена од страна на трговоското друштво за остварена добивка за 2017 година[Image: 2757.png]
[Image: 2705.png] Од начинот и пресметката како дошло до затајување на данокот на добивка опишани во пресудата, може да се дојде до сознание како било возможно друштвата „САЈШАРК“ и „САЈТРОКС“ на милионските приход да плата 0 денари данок на добивка кон државата.
[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]Како Давид и Иво Малинковски дошле до Пресуда од Виш управен суд - Скопје[Image: 2753.png]
[Image: 1f50e.png] Регионална Дирекција на УЈП Скопје извршила надворешна контрола на данокот на добивка на „ИС ТЕХНОЛОЏИС - Скопје“ за период од 01.01 – 31.12.2017 година, за што бил изготвен Записник бр.27-18/01190-0219/2 од 25.03.2019 година.
[Image: 1f6a9.png]По извршениот увид на книжените расходи на сметка 411 – надворешни услуги, било констатирано дека, трговското друштво за месец декември 2017 година книжел расходи по основ на исплата на бруто плата на коосновачот Давид Малинковски по решение на управителот Иво Малинковски (блиско лице со основачот – брат), во бруто износ од 10.427.423 денари или месечни плати во висина од 1.042.742 денари[Image: 203c.png]
Со тоа било извршено зголемување на расходите за наведениот износ, односно дошло до нереално зголемување на расходите за 2017 година за бруто износ од 10.427.423 денари констатиран помалку платен данок на добивка.
Регионална Дирекција на УЈП Скопје донела Решение бр.2602181602/1 од 15.04.2019 година со кое била утврдена сумата за данок на добивка со пресметана камата до 25.03.2019 година.
Давид Малинковски се жалел, тужел, но Вишиот управен суд верувал на пресметката на УЈП.
[Image: 1f4c3.png] ПРАВНА ДИГРЕСИЈА:
Законот за данокот на добивка, вели дека основа за пресметување на данокот на добивка е добивката која се утврдува во даночниот биланс, која претставува разлика меѓу вкупните приходи и вкупните расходи на даночниот обврзник во износи утврдени согласно со прописите за сметководство и сметководствените стандарди и евентуално се зголемува за непризнаените трошоци за даночни цели.
Истиот закон (член 9), вели дека како НЕПРИЗНАТИ РАСХОДИ за даночни цели се сметаат скриените исплати на добивки како што се давање на одредени производи и услуги на содружниците или акционерите или на нив поврзани лица.
Законот всушност кажува дека, со прикажување на нереални расходи и со креирање на непризнаени расходи се врши намалување на добивката пред оданочување – со други зборови се врши кривично дело од член 279 од Кривичниот законик - ДАНОЧНО ЗАТАЈУВАЊЕ[Image: 203c.png]
Пред да ги прикажам расходите за првоспоменатите две трговски друштва, хартијата вели дека сметката на трговското друштво „ИС ТЕХНОЛОЏИС“ Скопје во НЛБ Тутунска банка Скопје бр.210071960400*** со седиште во Конзулатот на Монако во Скопје е БЛОКИРАНА и нема информации дали е платен реалниот данок кон државата по пресудата од февруари 2021 година[Image: 2757.png]
Но, затоа:
[Image: 31_20e3.png][Image: 1f6a9.png] Блокирана „САЈШАРК“ на Иво Малинковски, а сега на баба му Каља Ангелова[Image: 2757.png], за:
[Image: 1f4e4.png] Во 2017 година на прикажан приход во годишна сметка од 164.980.000 денари, прикажан е расход од работењето во висина од 158.937.510 денари - разлика од 604,249 денари (?), а таа година биле платени 711.819 денари данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2018 година на прикажан приход во годишна сметка од 6.947.690 денари, прикажан е расход од работењето во висина од 13.613.482 денари (?) – разлика од -6,665,792, прикажана е загуба пред оданочување во висина од 6.599.384 денари (?) и платени 0 денари данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2019 година на прикажан приход во годишна сметка од 0 денари, прикажан е расход од 130.312 денари – разлика од -130.312 денари , прикажана е загуба пред оданочување во висина од 206.377 денари (?) и платени 0 данари данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2020 година на прикажан приход во годишна сметка од 0 денари, прикажан е расход од 1 денар, не е прикажана загуба пред оданочување и платени се 0 данари данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 32_20e3.png][Image: 1f6a9.png] Блокираната од МЕТА/Фејсбук за сајбер-шпионажа „САЈТРОКС“ на Иво Малинковски, а од октомври 2022 година (!) сега на анонимна баба од Чешка[Image: 2757.png] – Јеновефа Моравкова, за:
[Image: 1f4e4.png] Во 2017 година на прикажан приход во годишна сметка од 3.639.300 денари, прикажан е расход од работењето во висина од 27.787.783 денари - разлика од -24,148,483 денари (?), прикажана загуба пред оданочување во висина од 24.111.407 денари (?) и платени 0 денари (?) данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2018 година на прикажан приход во годишна сметка од 69.892.980 денари, прикажан е расход од работењето во висина од 94.086.574 денари (?) - разлика од -24,193,594 денари (?), прикажана загуба пред оданочување во висина од 23.546.935 денари (?) и платени 0 денари (?) данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2019 година на прикажан приход во годишна сметка од 0 денари, прикажан е расход од 69.639.286 денари - разлика од -69.639.286 денари, прикажана загуба пред оданочување во висина од 78.860.822 денари (?) и платени 0 данари (?) данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2020 година на прикажан приход во годишна сметка од 0 денари, прикажан е расход од 91.104.348 денар (?), прикажана е загуба пред оданочување во висина од 7.511.068 денари (?) и платени 0 данари (?) данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 1f4e4.png] Во 2021 година на прикажан приход во годишна сметка од 0 денари, прикажан е расход од 15.332.483 денар (?), прикажана е загуба пред оданочување во висина од 10.207,642 денари (?) и платени 0 данари (?) данок на добивка кон државата[Image: 2757.png]
[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]Овие шокирачки бројки кои низ призма на Пресудата од Вишиот управен суд кој пресудил во корист на државата за затајување на данок на добивка, говорат дека ОЧИГЛЕДНО успешноста на бизнисот се состоелА да не се плати данок кон државата од приходот остварен од продавање на софтверски продукти за следење на комуникации. Ако се земе во превид дека, УШТЕ НЕ ЗНАЕМЕ дали друштвата тој приход го правеле СО или БЕЗ ДОЗВОЛА од МВР (со барање од 2017 година), тогаш лесно е да се заклучи кои институции ќе треба да имаа работа со Малинковци, „реномираните“ фирми и мароканската конзулска адреса (улога) од која според хартијата се продавала шпионажа и се давале услуги од кои сега ЕУ ја боли глава, но не и нас како држава и институции.
[Image: 1f1ea_1f1fa.png] Вреди да се спомене дека неодамнешните апсења на европратеници беше поради поткуп даден од Мароко и мароканскиот интерес да се дознае како стои Мароко во европските извештаи кои ги подготви Анкетната комисија при ЕП за злоупотреба на овие шпионски софтвери за незаконско следење[Image: 2757.png]
[Image: 2139.png][Image: 1f6a9.png]За улогата на поранешниот израелски воен разузнавач Тал Дилијан и други Израелци во овие трговски друштва, во продажбата и услугите со опремата за следење на комуникации ќе читате во третото продолжение.
Тој е извршниот директор на Интелекса (Intellexa), апсен во Кипар и во Грција и тврди дека ја спасил од пропаѓање фирмата „САЈТРОКС“ основана во Северна Македонија, непосредно пред да презентира шпионското комбе за надзор од 9 милиони долари што беше запленето на Кипар, а со кое може да хакираат и следат телефони и да се крадат приватни податоци, вклучително и пораки на интернет апликациите за комуникација во август 2019[Image: 2757.png]
Нека размислат што прават и што ќе прават повиканите институции.
(Продолжува)


Quote:Малинковски негира дека вршел шпионажа, се закани дека ќе ја тужи Ременски ако не му се извини

Објавено 26/01/2023 во 23:18ч.
[Image: malinkovski-remenski-696x392.png]

Иво Малинковски, реагира на објавата на професорката Фросина Ременски во која таа објави информации во врска со шпионски софтвер „Предатор“за следење на комуникации кој се произведувал во Македонија и бара извинување поради тоа што како што вели изнела невистините факти, а нејзините тврдења биле клеветнички.
Во продолжение реакцијата на Малинковски:

На ден 17.01.2023 година на Вашиот Facebook профил имате објавено пишана изјава со наслов „ИВО САЈБЕР – АЈКУЛА – „ПРЕДАТОР“ ВО МОРЕ ОД ПРОФИТ, ИЗИГРАНИ ЗАКОНИ И ШПИОНАЖА (дел 1), како и во „Студио 10“ на Телевизија 24 имате изнесено невистинити факти штетни за мојата чест и углед.
Првенствено, самиот наслов е клеветнички, односно содржи невистинити факти за мене, бидејќи од целокупната содржината на вашата анализа никаде не изнесувате докази со кои ги поткрепувате ваквите наводи.
Во поглед на содржината на анализата укажувам на следното:
Во Вашиот текст наведувате моја наводна поврзаност со настаните од 27.04.2017 година или во јавноста попознат како „Крвавиот Четврток“, што е груба лага и ваквото мое поврзување создава лажна претстава во јавноста дека и јас сум бил дел од тој трагичен настан.
Понатаму, наведувате дека истиот тој месец март 2017 година, во соработка со „неофицијални Израелци“ прикриено сум основал правни лица со називите „САЈШАРК“ и „САЈТРОКС“ кои незаконски произведувале софтверска апликација за следење на комуникации и од тоа друштвата правеле милионски профити како што наведувате со или без дозвола на МВР. Ваквите наводи ги „докажувате“ со барања доставени од наведените правни лица и завршните годишни сметки.
Прво, дека оваа Ваша анализа е ништо друго освен намера да се наштети на мојата чест и углед укажува и вашиот заклучок дека можно е фирмите да правеле милионски профити со дозвола на МВР, а во Вашиот текст, исто така, наведувате дека е и можно да немаат дозвола од МВР. Па сега што е заклучокот кој што сакате да и го презентирате на јавноста е навистина нејасно. Од ваквите Ваши спротивни аргументи, може да се заклучи дека вие не само што не изнесувате никакви докази да ја поткрепите Вашата анализа, туку имате намера да изнесете невистинити факти во јавноста со цел да наштетите на мојата чест и углед.
Понатаму, во Вашиот текст зборувате за два параметри на кои што Ви се темели анализата, а тоа се барањата до МВР и завршните годишни сметки, што е апсолутно неповрзано. Врз основа на овие два параметри, Вие во јавноста намерно презентирате невистинити факти и изведувате погрешен заклучок, што претставува груба лага и на овој начин не само што правите штета на мојата чест и углед, туку и лажно претставувате во јавноста дека сум сторил и сеуште сум сторител на кривични дела.
Споменатите две друштва имаат дејност компјутерско програмирање, што не подразбира како што вие инсинуирате „производство, нудење на продажба, увоз, извоз, реекспорт или држење на средства за следење на комуникациите“. Друштвата работеле во IT индустријата и имале приходи по други основи, надвор од тоа што вие презентирате за наводни софтвери за следење на електронски комуникации.
Навистина е нејасно како сте дошле до овој заклучок само од анализа на годишни завршни сметки, кога во тие документи воопшто не стои по кој основ биле приходите на друштвата. Несериозно и тенденциозно е да презентирате во јавноста дека јас, врз основа на годишни сметки од правни лица, сум организирал и произведувал софтвер за следење на електронски комуникации.
Дека кај Вас постои намера да наштетите на мојата чест и углед одите и до тој степен во „Студио 10“ емитувана на Телевизија 24 на ден 19.01.2023 година изнесувате лаги во јавноста дека јас сум бил дел од некаква странска агентурна мрежа што врши шпионажа, како и дека овие две правни лица вршеле незаконско следење на комуникации, без притоа да презентирате ниту еден материјален доказ за ваквите обвинувања.
За жал, Вие не само што не престанавте да ширите лаги, туку продолжувате и понатаму.
На ден 22.01.2023 година на вашата Facebook страна имате повторно објавено текст со наслов: „ФАМИЛИЈА, ЗАТАЈУВАЊЕ ДАНОК, ШПИОНАЖА, МАРОКАНСКИ КОНЗУЛАТ И МОЛК НА ИНСТИТУЦИИТЕ (2)‼“, кој наслов содржи невистини и лаги дека јас сум затајувал данок и сум вршел шпионажа.
Лага, како и се останато, е дека институциите кои ги повикувате не извршиле контроли согласно закон.
Со оглед на се од горенаведеното, го доставувам ова барање за извинување и јавно повлекување на текст и изјава како што е наведено погоре во рок од 8-осум дена од денот на приемот, да се извините на ист начин како што се пренесени невистинитите факти, истите да ги повлечете од Вашиот Facebook профил и други средства за јавно информирање.
Само за напомена, согласно Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, Вие ќе бидете должни да ја докажувате вистинитоста за изнесените наводи.
 
Quote:[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png]КОЈ ЈА ОСНОВА „САЈТРОКС“ (CYTROX) СО КОЈА ИВО МАЛИНКОВСКИ ЈА ПРОСЛАВИ МАКЕДОНИЈА ВО СИТЕ СВЕТСКИ И ЕВРОПСКИ ИСТРАГИ ЗА САЈБЕР-ШПИОНАЖА (3 дел)[Image: 2753.png]

Фросина Ременски 29.01.2023
До денес НИТУ ЕДНА ДРЖАВНА ИНСТИТУЦИЈА од претходно повиканите (УЈП, УФР, УФП, АНБ и МВР) не даде одговор од својот домен на надлежности за податоците изнесени во првиот и вториот дел од македонската вистинита крими-шпионска приказна, трговијата со шпионски софтвери за следење на комуникации, милионските профити, фамилијарните врски помеѓу трговските друштва зад кои стои оф-шор, странски и домашен капитал, поранешни израелски разузнавачи, баби како сегашни сопственици итн.
Дали „САЈТРОКС“ и „САЈШАРК“ имале дозвола за производство, продажба и извоз на софтверска опрема која може да биде опрема за следење на комуникации сеуште останува да одговори МВР, па и АНБ. Можеше да одговори и Иво Малинковски кој светските медиуми го бараа под камен да каже збор-два по блокада на фирмата од Фејсбук и Мета за сајбер-шпионажа.
Покрај бројните информации, останува да бодат очи до сега воочливите факти и прашања: Како е можно двете трговските друштва за развој на софтверски продукти со кои можат да се следат комуникации од само двегодишен приход од продажба да имаат приход од 5.889.388 евра, расходи од 7.259.757 евра, односно +1.370.369 евра повеќе расходи од прикажани приходи со сметководствено креирање расходи за 0 денари данок на добивка[Image: 2753.png]
Нема таква економска наука која може преку анализа на годишните заврши сметки приложени до институциите да даде образложение за оваа сметководствена егзибиција. Управата за финансиско разузнавање, Управата за јавни приходи и Финансиската полиција сигурно можат да дадат одговор и на тоа прашање и на прашањето: Дали покрај затајување на данок на добивка, овие фирми, особено блокираната форма за сајбер-шпионажа „САЈТРОКС“ (Cytrox) преку прикажаниот вишок расходи од близу 1,4 милиони евра за сметка на приходот без 1 денар платен данок кон државата има и друга улога во финансиските текови на државата допрва ќе видиме[Image: 2753.png]
[Image: 1f6a9.png]Која е улогата на МВР и УБК/АНБ во скандалот со блокираната за сајбер-шпионажа „САЈТРОКС“[Image: 2753.png]
Во првиот текст пишував за Барањето на „САЈШАРК“ - Иво Малинковски, што на 06.10.2017 година (бр.03-7/1, заведено на 06.10.2017 година под бр.08-68173/1) го доставил до МВР во кое барал одобрение за производство и продажба на софтверски продукти, категоризирани како опрема за следење на комуникации по член 2 од (новиот) Законот за следење на комуникации, односно по член 3 од стариот закон. За да ги дообјасни техничките перформанси на софтверските продукти, Иво Малинковски, преку спецификација на „САЈТРОКС“ (Cyrox) до Одделот за информатика и телекомуникации на МВР на 07.11.2017 година доставил спецификација (бр.03-22/2, заведена на 07.12.2017 година под бр.11-75880/1 (два листа).
За вакви и слични барања, покрај МВР во постапката за одобрение според сите важечки прописи и процедури учествувала (тогаш) Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) – денес Агенција за национална безбедност (АНБ).
По поднесување на барањето до МВР за производство и продажба на софтвер, категоризиран како опрема за следење на комуникации со техничка спецификација од субјекта, УБК преку уште нереформираната Петта управа требала да направи технички проверки за техничките карактеристики на софтверските продукти и да направи безбедносни проверки за правните лица „САЈШАРК“ И „САЈТРОКС“ кои ќе ги произведуваат, продаваат, држат, извезуваат ...
Ако до денес не се знае дали „САЈТРОКС“ (Cytrox) и „САЈШАРК“ (Cyshark) добиле дозвола по член 2 (стар член 3) од Законот за следење на комуникации од МВР, по претходно мислење на УБК, тогаш дилемата околу законитоста на бизнисот и безбедносните проверки се уште поголеми. Зошто[Image: 2753.png]
УБК покрај мислењето за софтверските продукти и почитување на системот за контрола и надзор над истите, била должна да ја провери сопственичката структура на фирмите „САЈТРОКС“ и „САЈШАРК“, за да може да препознае и идентификува контраразузнавачки предизвик, односно да може да препознае и види мрежа од оф-шор компанија, познати припадници на странски земји и служби (израелска, унгарска) кои биле дел од сопственичката структура на македонските друштва.
Како профитабилното друштво со кое управувал и профитирал Иво Малинковски „се прослави“ низ Европа, и како акционерското друштво на странските државјани и Иво Малинковски се најде во сопственост на баба од Чешка - Јеновефа (Џеновефа) Моравкова[Image: 2753.png]
Преку промените во сопственичката структура на „САЈТРОКС“ (Cytrox) од основањето во 2017 година до 02.12.2022 година, надлежните служби можеле/требале да спречат делување на мрежа странски државјани и служби, и да се погрижат репутацијата и кредибилитет на државата да не биде доведени под знак прашалник особено по сите медиумски пишување во странство и во извештаите на Европскиот Парламент 2021/2022 година и цел јануари 2023 година, во кои се зборува за шпионскиот софтвер „Предатор“ – производ на фирмата „САЈТРОКС“ (Cytrox), за младиот македонски бизнисмен Иво Малинковски, за разузнавачката историја на неговите содружници и сојузите обвинети за незаконско следење на комуникации во земји од Европа и надвор.
[Image: 1f6a9.png]Кои се луѓето кои ја основаа македонската фирма „САЈТРОКС“ (Cyrox) со која Иво Малинковски ја прослави Северна Македонија во Европа и пошироко, преку сите минати и тековни истраги за сајбер-шпионажа[Image: 2753.png]
Акционер со овластување и извршен директор на македонската „САЈТРОКС“ на почетокот беше Израелецот Ави (Аврахам) Рубинштајн, израелски офицер и бизнис партнер на Израелецот Тал Дилијан – поранешен воен разузнавач и водач на „Алијансата за надзор“ „ИНТЕЛЕКСА“ (Intellexa). Ави Рубинштајн беше член на унгарската компанија фирма „Сајтрокс Холдингс Командитно Акционерско Друштво“ со седиште на „Кеј Белград, бр.22-2/2„ во Будимпешта, Унгарија која до 27 октомври 2022 година за управител на македонската фирма „САЈТРОКС“ (Cytrox) го има Иво Малинковски, а оттогаш до денес бабата од Чешка - Јеновефа (Џеновефа) Моравкова.
Унгарецот Ротем Фаркас заедно со Ави (Аврахам) Рубинсеин, освен тоа што се основачи на „САЈТРОКС“ (Cytrox), туку заедно биле основачи и на холандската сестра-фирма „ИМПАДИО“ (Inpadio) која беше затворена и доби забрана за работа во Холандија по шпионскиот скандал од Кипар. Ротем Фаркас и Иво Малинковски во „САЈТРОКС“ АД (Cytrox) беа неизвршни членови на одборот на директори. Од 16.07.2019 година Унгарецот Ротем Фаркас не е веќе дел од управителите на трансформираното акционерско друштво во друштво со ограничена одговорност.
Израелците Ејал Аврахам Орен, Дрор Харпаз и Шенол Адлер до јули 2019 година биле акционери на македонската „САЈТРОКС“. Тие се партнери во израелско адвокатско друштво кое посредува во профитабилни бизниси и важат за заштитници на милионски капитал на многу ликови од областа на градежништвото, сајбер-индустријата и трговијата, некои од нив сомнителни.
Еден од акционерите во македонската „САЈТРОКС“ бил и Израелецот Алон Арабов познат како бизнисмен за трговија со дијаманти, претприемач и филантроп, кој последните години ги проширил своите деловни активности и инвестиции во компании специјализирани за е-трговија, мобилна технологија, финансирање и малопродажба.
Сите овие ликови биле дел од сопственичката структура на македонската „САЈТРОКС“ (Cytrox) до јули 2019 година, поточно до јуни 2020 година.
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Во јули 2019 година во сопственичката структура на „САЈТРОКС“ (Cytrox) влегува еден од клучните и најважните ликови од европските вистинити шпионски приказни – израелскиот воен разузнавач и прв човек на „Алијансата за надзор“ – ТАЛ (ЏОНАТАН) ДИЛИЈАН, кој за адреса на живеење ја навел Малта. Заедно со него во сопственичката структура на друштвото влегува извесна Нансиа Коутсоу во бизнис со недвижности со адреса на живеење Кипар.
Во извештајот на Форбс од 2019 година се наведува дека „САЈТРОКС“ (Cytrox) бил „спасен “ од ТАЛ ДИЛИЈАН, поранешен командант на единицата 81 на израелските одбранбени сили (IDF), чија компанија WiSpear (која е преименувана во Passitora Ltd.) е со седиште во Лимасол, Кипар. Според Фондот „Атооро“ тој го купил Cytrox во 2018 година. Дилијан е познат и како основач на „КРУГОВИ“ (Circles) - компанија за надгледување на мобилни мрежи. Во декември 2020 година, Citizen Lab објави истрага за владините клиенти на „КРУГОВИ“ (Circles). Дилијан е и основач и извршен директор на Intellexa[Image: 2757.png]
[Image: 1f1ea_1f1fa.png] Во Извештајот на Комисијата на Европскиот парламент што ги истражува скандалите со „Пегазус“ и другите шпионски софтвер, меѓу кои и „Предатор“ софтверот на македонската фирма „САЈТРОКС“ (Cytrox), се вели дека, неколку клучни фигури од трговијата со шпионски софтвер регистрирале бизнис во Малта или добиле малтешки пасоши.
[Image: 1f6a9.png] Тал Дилијан добил малтешко државјанство во 2017 година. Извештајот на ЕП конкретно забележува дека, „во времето на неговото барање за малтешки пасош, тој веќе бил под истрага за различни кривични дела“.
Во извештајот се наведува и руско-израелскиот државјанин и поранешен израелски воен инженер Анатолиј Хургин од скандалот со шпионски софтвер Пегазус, кој се здобил со малтешко државјанство за себе и за тројца членови на семејството во 2015 година.
Еден израелски судски случај ја нагласува врската помеѓу „САЈТРОКС“ (Cytrox) и „ИНТЕЛЕКСА“ (Intellexa). По јавното обелоденување од страна на Тал Дилијан, на перформансите на шпионското комбе за пресретнување на комуникации во вредност од 9 милиони долари на WiSpear во Кипар, преку кое може да се хакираат и инфицираат оперативни системи на мобилни телефони, WiFi мрежи и сл., Ави Рубинштајн поднел тужба против Дилијан во Окружниот суд во Тел Авив. Според израелскиот весник Haaretz, во тужбата компанијата Aliada Group Inc. е „група на компании за сајбер оружје чии производи се продаваат под името Intellexa“.
[Image: 1f6a9.png]„САЈТРОКС“ (Cytrox) е дел од таканаречената “Intellexa Alliance” на Тал Дилијан. Тоа е маркетиншки бренд на продавачи на софтвери за набљудување и за следење на комуникации коja се појави во 2019 година. Алијансата од компании ги вклучува Nexa Technologies (поранешен Amesys), WiSpear / Passitora, Cytrox и Senpai, заедно со други фирми кои се обидуваат да се натпреваруваат со израелските фирми Verint и NSO Group која од 2021 година е на црната листа на САД.
На веб-страницата на компанијата „ИНТЕЛЕКСА“ (Intellexa) се наоѓа тврдење дека, е „заснована на ЕУ-регулaтива, што е интересно со оглед на искуствата на дел од субјектите-учеснички во Intellexa. На пример, во јуни 2021 година, директорите на Amesys и Nexa Technologies во Париз беа обвинети за злосторства против човештвото и воени злосторства и за соучество во тортура во врска со продажбата на производи на либиската влада и за соучество, тортура и продажба на шпионски софтвер на египетската влада.
По големата полициска акција во Кипар, запленување на шпионското комбе и опремата, потерницата по Тал Дилијан, казните и обвинението, целокупниот бизнис на „ИНТЕЛЕКСА“ (Intellexa) се сели во Грција.
На 24.12.2022 грчката полиција извршила претрес во канцелариите на фирмата „ИНТЕЛЕКСА” (Intellexa) во Атина, поради скандалот со прислушкувањето со шпионскиот софтвер „Предатор“ на македонско-израелската фирма. Грција од летото 2022 година се најде на светските насловни страници и во фокусот на надзорите кои ги врши Анкетната комисија „ПЕГА“ при Европскиот Парламент, откако шпионскиот софтвер Предатор беше пронајден во мобилните телефони на новинари и политичари од Грција.
Во декември 2022 година, „Њујорк тајмс“ откри дека грчката влада ѝ дала дозволи за извоз на „Предатор“ на „ИНТЕЛЕКСА“ (Intellexa) на Тал Дилијан за трговија со шпионски софтвери. Грчките медиуми објавија и за врски меѓу државните функционери и компаниите вклучени во оптек на „Предатор“.
Минатиот ноември, под зголемен притисок, владата на Грција најави дека ќе воведе закон со кој „ќе се забрани продажбата на шпионски софтвер“, а деновиве токму оваа шпионска афера е причина за интерпелација на владата на Мицотакис.
Светските медиуми се полнат со наслови за шпионажа и незаконско следење на комуникации со шпионските софтвери „Пегасус“ на НСО Групацијата и со „Предатор“ на „САЈТРОКС“ (Cytrox). Европскиот Парламент преку Анкетната комисија „Пега“ во сите напишани извештаи и надзорни расправи ја спомнува „САЈТРОКС“, Северна Македонија како седиште за проблематичниот софтвер „Предатор“ кој ја тресе Европа и земјите членки на ЕУ, па и пошироко – само кај нас се гуши секакво известување за овој проблем од висок јавен, државен и меѓународен интерес.
[Image: 1f6a9.png]Што се случува по блокадата на „САЈТРОКС“ (Cytrox) од страна на Мета и Фејсбук[Image: 2753.png]
[Image: 1f6a9.png]Каде е Иво Малинковски и актерите од оваа меѓународна шема со која се расправаат надлежни европски институции[Image: 2753.png]
[Image: 1f6a9.png]Кој има интерес кај нас да не се пишува за овој проблем од висок јавен и меѓународен интерес[Image: 2753.png]
[Image: 1f6a9.png]Дали угледот на државата е нарушен поради поединци и (не)функционалност на институциите[Image: 2753.png]
За овие и други прашања ќе читате во четвртиот дел од овие вистинити приказни.
(Продолжува)
Quote:[Image: 1f988.png][Image: 1f6a9.png]ДАЛИ БЛОКИРАНАТА ФИРМА ЗА САЈБЕР-ШПИОНАЖА НА ИВО МАЛИНКОВСКИ Е ЕДИНСТВЕНАТА ФИРМА КОЈ Е ДЕЛ ОД „АЛИЈАНСАТА ЗА НАДЗОР“ ИНТЕЛЕКСА (4 дел)[Image: 2753.png]

[Image: 329413342_2069441329892955_4988072680609...e=63E3E19D][Image: 329367885_1560230657780893_2988599470437...e=63E3EC15]


Фросина Ременски 05.02.2023

Иво Малинковски како 30-годишен сопственик на ИТ друштво за сајбер-безбедност и хедонист како што сака да се нарече на 14.12.2020 година основал идентична фирма како „САЈТРОКС“ (Cytrox) под називот „САЈГНЕТ" ДООЕЛ Скопје со седиште на ул. 20-ти Октомври, бр. 1/1-1 Скопје - Центар.
[Image: 1f6a9.png]Два дена пред светските медиуми да ја објават веста за блокирање на македонска фирма „САЈТРОКС“ на Иво Малинковски од страна на Фејсбук, Мета и државни органи низ ЕУ под сомневање за сајбер - шпионажа на 16.12.2021 година тој го реобновува основањето на Друштвото за развој на софтвер, трговија и услуги „САЈГНЕТ„ ДООЕЛ Скопје[Image: 2757.png]
Во еден каталог со компании Job Fair 2021година, се гледа дека, фирмата близначка на „САЈТРОКС“ - „САЈГНЕТ“ (Sajgnet) за седиште ја има истата адреса како и блокираната фирма за сајбер-шпионажа - ул. „Митрополит Теодосиј Гологанов“, бр. 44 Скопје - Центар, што е различно од официјално пријавената пред надлежните институции во реосновањето од 16.12.2021 година.
[Image: 1f6a9.png][Image: 1f6a9.png]Интересен е податокот што самата фирма наведува дека, „САЈГНЕТ“ (Sajgnet) формално е „САЈТРОКС“ (Cyrox).
Фирмата „САЈГНЕТ“ (by Intellexa) за сите информации поврзани со својата работа упатува на веб-страницата, која ни помалку ни повеќе е страницата на „Алијансата за надзор“ „ИНТЕЛЕКСА“ =AT3gVFI7_bhSMVJlT1BxJbjgzFe5O3IVepBjY3xpDDp1Ln7eY3kP8cbplsMlFwyYGIhMTL9KCgISiha4U7YS7zyNdDyACN8qEDxlb9kqeDYGDYSTtefDHVaqxES4Y4MYRolehB1YoQYHGhmrvq3Uh6hAe43An143Ysjs3sLH7sdeCMLblHqVA5Aj]https://www.intellexa.com/ на израелскиот воен разузнавач Тал Дилиан еден од сопствениците на „САЈТРОКС“ (Cytrox).
=AZW70khTTIscrgLuxu8ZTSWQEu3wmv35YErfv3--zhPm5TdM_qrLPl9zBqIWqYME8KDKnRbVQ02Emeav71weWH3CaUn_ubA2peC22N6w9S5iwZ6LkXcy7PIkcRHWfJQt-1TpHipuYOaEQx0oSZXUlzk_JdBdcwsYJ7LVTcW2VbyO4w&__tn__=-UK-R]https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6119062948124908&id=100000637902363&mibextid=Nif5oz
[Image: 1f6a9.png]„САЈГНЕТ“ во годината на основање (2020) не остварила приходи од работењето, но затоа во 2021 година прикажала приходи од продажба во висина од 91.788.750 денари (1,5 милиони евра), расходи во висина од 86.819.893 денари (1,4 милиони евра), добивка пред оданочување од 5.671.316 денари (93.000 евра) и данок на добивка од 1.032.200 денари (17.000 евра)[Image: 2757.png]
[Image: 1f6a9.png]Дали друштвото „САЈГНЕТ“ на Иво Малинковски, исто како „САЈТРОКС“ и „САЈШАРК“ произведувало и продавало софтвери кои можат да се категоризираат како опрема за следење на комуникации и дали за тоа побарало и поседува дозвола од МВР[Image: 2753.png]
=AZW70khTTIscrgLuxu8ZTSWQEu3wmv35YErfv3--zhPm5TdM_qrLPl9zBqIWqYME8KDKnRbVQ02Emeav71weWH3CaUn_ubA2peC22N6w9S5iwZ6LkXcy7PIkcRHWfJQt-1TpHipuYOaEQx0oSZXUlzk_JdBdcwsYJ7LVTcW2VbyO4w&__tn__=-UK-R]https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=6079557722075431&id=100000637902363&mibextid=Nif5oz
[Image: 2139.png] [Image: 1f6a9.png] Додека не стигне одговорот на ова прашање, едно потсетување: „Зошто Фејсбук и Мета ја блокираа „САЈТРОКС“ на Иво Малинковски и мрежата поранешни израелски разузнавачи на Тал Дилиан?“
„САЈТРОКС“ фирмата која развивала малициозен (шпионски) софтвер за паметни телефони е блокирана поради злоупотребата на социјалната платформа за шпионажа на корисниците. Станува збор една од седумте фирми кои ја искористиле платформата Фејсбук за да шпионираат 50.000 луѓе во 100 земји[Image: 2757.png]
Мета, која покрај Фејсбук, е сопственик и на социјалните мрежи Инстаграм и Ватсап, им забрани на седум компании пристап до нејзината платформа. Отстранети се околу 1.500 профили, кои биле користени за собирање информации за корисници во повеќе од 100 земји. Седумте компании кои Мета ги идентификуваше во својот извештај се „Cobwebs Technologies“, „Cognyte“ „Black Cube“, „Bluehawk CI“, „BellTroX“, и македонската „САЈТРОКС“ (Cytrox).
На македонската „САЈТРОКС“ ѝ биле отстранети 300 Фејсбук и Инстаграм профили кои биле користени „за да се вклучуваат и измамуваат цели“.
Македонската фирма, користела засега непозната ранливост во софтверот на „Apple Inc.“ за да го хакира, развивајќи малициозен софтвер кој делува врз оперативните системи Андроид и ИОС, се вели во извештајот на Мета.
[Image: 1f6a9.png]Мета верува дека „САЈТРОКС“ ја злоупотребувала инфраструктурата на легитимни новински ентитети од земјите и имитирале слични УРЛ адреси, нудејќи социјални медиумски услуги со цел да „закачат повеќе корисници“, постапка позната како „фишинг“.
https://about.fb.com/.../Threat-Report-on-the...
Според истражувањето на Мета, клиентите на „САЈТРОКС“ се од Египет, Ерменија, Грција, Саудиска Арабија, Оман, Колумбија, Брегот Слонова Коска, Виетнам, Филипините и Германија. Софтверот на македонската фирма се вика „ПРЕДАТОР“, а нивна цел биле политичари и новинари ширум светот, вклучително и Египет и Ерменија, а од неодамна и Грција[Image: 2757.png]
[Image: 1f1ea_1f1fa.png] И покрај алармите од Европскиот Парламент кој преку Анкетната комисија „ПЕГА“ која ги истражува и репортира злоупотребите на малициозните шпионски софтвери „Пегасус“ и „Предатор“ во кој експлицитно сме споменати како држава, до денес ниту една државна институција не одговори на прашања кои бараат одговори, а се поврзани со начинот на работа на неколкуте македонски фирми со исто/слично портфолио, безбедноста на институциите и приватноста на граѓаните.
(Продолжува)