Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: РАБОТЕЛ ЗА УДБА А ВЕЛИ НЕ БИЛ СРПСКИ ИЗМЕЌАР МЕЌАР
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Quote:
Вревата не е аргумент

[Image: milcin.jpg]

19.10.2016
На хејтерите кои не умеат да мислат надвор од категориите Бугари и бугарофили и Срби и србомани, засега ќе им одговорам само со неколку цитати од написот на театарскиот критичар Александар Милосављевиќ „Случајот на гостувањето на претставата Свети Сава во Белград“: Написот е објавен во зборникот Културата на власта – индекс на смени и забрани објавен во Белград, 1994 од издавачот Радио Б92. 

„Токму скандалот со гостувањето на зеничката претстава Свети Сава во Белград им отвори очи на многумина за механизмот на функционирањето на манипулацијата со народот со помош на националната митологија. (...) А по сè се чинеше дека поинаква иднина ја чека драмата која во 1988 година го доби признанието ’Бранислав Нушиќ’ – годишната награда на Здружението на драмските писатели на Србија за најдобар драмски текст. (...Па сепак, низ чаршијата набрзо се рашири глас дека извесен млад писател со долга коса во својата драма грдо и лошо го изнавредил најголемиот српски светија, Сава Немањиќ, и – веќе гласините си го правеа своето провоцирајќи јавни, а почесто полујавни, главно кафеански полемики на темата дали Растко, подоцнежниот монах Сава, навистина бил женкар, пцујач, па и убиец, како што за него пишуваат безбожните и антисрпски писатели. Сето тоа се случуваше во контекст на сеопштото, но постепено будење на националната и православната – религиозната свест.“

Во таа атмосфера, дури и моќниот Милорад Вучелиќ, тогашниот директор на театарот Звездара, се откажа од идејата Свети Сава да ја доживее својата праизведба во неговиот театар и во моја режија. 

„Премиерата беше изведена кон крајот на јануари 1991 година во Народното позориште во Зеница. Фактот дека управникот на овој театар, Радован Марушиќ, беше Хрват, а режисерот на претставата, Владимир Милчин, Македонец, подоцна ќе се појавува како важен елемент на ’обвинението’, а ретко кој од ’обвинителите’ ќе се присети дека огромен дел од ансамблот на тој театар, како и на самата претстава, го сочинуваа актери од српска националност кои, заедно со другите свои колеги, пламено, но безуспешно ќе ја бранат оваа претстава. 

Во што лежи проблемот со Свети Сава? Најпрвин во фактот дека, пишувајќи за српскиот болјар, подоцна духовник и државник, авторот Синиша Ковачевиќ го отворил прашањето за одност меѓу српскиот мит, српската историја и подоцнежната употреба на историјата и митот за политички цели. (...) Во својата режисерска белешка Милчин запишал: ’Свети Сава е сценско преиспитување на проблемот дали во себеси сме го превозмогнале романтизмот и потребата од митови, дали сме излегле од деветнаесеттиот век. Драмата го релативизира митот така што ја открива болната свест на протагонистот за жртвата што ја принесува на олтарот на историјата.’ 

Нема сомнеж дека во покачената тензија на предвоената тензија тоа лето Господово 1990, ваквото релативизирање на митот (а токму дневната политика тогаш инсистираше на митот заради поефикасно хомогенизирање на народот), ваквата интерпретација на животот на еден Немањиќ, па уште и светителот Сава, можела да ги вознемири исклучително чувствителните духови, но, од друга страна, тешко беше да се поверува дека меѓу повредените ќе се најдат и оние пописмените.

Појасна светлина на присуството на хулиганите пред театарот фрла податокот дека од почетокот на демонстрациите комплетното безредие го набљудуваа милиционери. Достоинствени, какви што ги дал Господ, овој пат тие со ништо не укажуваа на можност да се замешаат, а будистичкиот мир со кој ги набљудуваа настаните укажуваше на тоа дека ништо нема да ги наведе да го спречат дивеењето на демонстрантите на чија милост и немилост беше препуштена театарската публика. Но, во еден момент, милиционерот кој би можел да биде некаков ’шеф на парадата’ му пристапил на Владе Милчин и сталожено го прашал дали тој, како режисер на претставата поради која настанал целиот тој метеж, сака милицијата да почне да ги тепа младите демонстранти. Милчин бил уште посталожен и така било избегнато фабрикувањето класична инцидентна ситуација која најверојатно уште повеќе би ги искомплицирала приликите пред Југословенско драмско позориште, но би укажала и на не баш блескавите перспективи на животот во државата во која изборите би ги добиле типови како Вук Драшковиќ или Војислав Шешељ.“

Дел од драмата таа вечер беше кога портирот ме викна на службениот влез во театарот кај што ме пречека Војислав Шешељ со закана дека ќе настрадаме доколку сепак се обидеме да ја одиграме претставата. Драшковиќ се огради од дополнителната изјава на Шешељ дека тие кои демонстрирале против претставата треба да бидат заштитени дури и во случај патем да ги испотепале сите актери.

Во својот напис, Александар Милосављевиќ ја цитира изјавата на една, не го кажува името, исклучително важна и влијателна личност во српската култура. Неколку месеци пред гостувањето во Белград, таа личност изјавувала: „Зеничкиот Свети Сава ќе дојде во Белград само преку мене мртов.“

Толку по повод обвиненијата за наводното србоманство на „београдскиот ѓак“ Милчин, напишани од луѓе кои имаат проблеми со азбуката и со јазикот. Таквите хајки не се новина на балканските меридијани и напоредници. Но, времето кога важеше правилото „Колку е поголема лагата, толку е поголема веројатноста дека ќе фати место“ е на заминување. До скоро читање! 


 




Quote:РАБОТЕЛ ЗА УДБА А ВЕЛИ НЕ БИЛ СРПСКИ ИЗМЕЌАР
МЕЌАР

[img=829x0]http://www.kotle.ca/media/k2/items/cache/f63fb9fc1888bac2143cb5d1de3bea0f_L.jpg[/img]
Јордан Петровски 19.10.2016
Како и секој тврдокорен комуњар и измеќар кога ке се најде во ситуација пропагандните памфлети вперени против МАКЕДОСКОТО НАЦИОНАЛНО ПОМИРУВАЊЕ да му бидат експерсно и лесно со непобитни аргументи демантирани, измеќарот во паника ке се обиде да објасни дека белото не е бело. Тоа измеќарот не го прави за оние кои пред се и над се веруваат на факти и докази, туку тоа го прави за својата платена од него измеќарска дружина за да колку толку им влее надеж дека лагите кои тој ги блуе ке опстојат а со тоа и нивната измеќарштина и понатака ке биде плаќана!!
Да се обидеш една антиверска, атихристијанска представа да ја предствиш како антисрпска е будалија без граница. 
Шлаг на будалијата е како крунски доказ да понудиш реакција на Шешељ и Драшковиќ, луѓе кои биле во служба на безбедносните структури на комунистичкиот сиситем на Југославија, вистинскиот организатор на деветомартовските протести во Белград!!!!
Комуњарите а посебно измеќариве, никогаш неможат да разберат дека ниту еден НАЦИОНАЛИСТ за да оствари некоја сопствена цел нема да ги втурне во воени страдања припадниците на сопстевниот народ.

Сега од општото Icon_razz да преминам на конкретното, ликот и неделото на измеќарот!!

Quote:
Со оглед дека Службата има стапено во контакт со него, и фактот што е присутен во средината каде е можно да се очекува однесувања од позиции на граѓанска десница и други видови непријателски активности, контактите ќе продолжат и ќе се создаваат услови за градење на соработнички однос. Од наведените причини предлагаме ДРАМАТУРГ да се дерегистрира од ПОО, а неговото досие да остане во ОПЕРАТИВНИОТ архив на СДБ. ИстиотЕ И ЌЕ БИДЕ КОРИСТЕН како ОПЕРАРТИВНА ПОЗИЦИЈА ЗА СЛЕДЕЊЕ НА АКТИВНОСТИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ на ПОО-а и лица безбедносно интересни од позиции на граѓанска ДЕСНИЦА, како и следење на состојбите во овие средини кои претставуваат интерес на СДБ.

Во скоро сите посткомунистички држави се спроведе лустрација. Таму се лустрираа носителите на Комунизмот - значи таму имаше идеолошка борба помеѓу идеолошките левици и десници. Во Македонија не е вршен прогон на идеолошки неистомисленици, туку најголем дел од прогонуваните (околу 99%) се прогонувани заради заложбата за САМОСТОЈНА и ДЕМОКРАТСКА Држава Македонија!!
Најголем противник на лустрацијата во Македонија беше соработникот на УДБа под псевдоним "ДРАМАТУРГ" алијас Владе Милчин сe разбира во таа битка да се одбрани српштината, српските инсталации во МВР, во ДБК, во АРМ, во Уставното суд, во владите на Р. Македонија се приклучија сите оние кои Владе Милчин ги плаќање во овие 25 годдини. Стотината милиони долари кои Владе ги делеше, купија многу измеќарски души. Со години Владе преку тие измеќари го држеше и за жал се уште го држи под контрола медиумскиот простор во Македонија!!
Да попречуваш откривање на злостори на служби кои убиле илјадници Македонци, иако официјално се говори за 187 изврешени смртни пресуди, да попречуваш откривање на злостор на десетици илјади невино осудени Македонци, Македонци осудени за заложбата за Самостојна и Демократска Македонија, заложба за ОСЛОБОДУВАЊЕ од СРПСКОТО ропство. Да попречуваш откривање на злостор со прогон на илјадници Македонци и по 1991 година, по РЕФЕРЕНДУМОТ со кој Македнците јасно ја изразија волјата за Самостојна Македонија. Македониа надвор од канџите на БеОград е НЕПОБИТЕН доказ дека само оние кои се подготвени да се продадaт за еден сладолед а не пак за стотици или илјадници евра ке стојат на браникот на СРПШТИНАТА, браник кој беше и е дебело финансиран од "ДРАМАТУРГ"!
пс. се надевам дека ПЛУСИНФО ке го превземе овој текст и со тоа ке покаже дека пред парите, оние кои ги добиваат од Милчин им е видувањото на "вистините" на Владе Милчин од друг агол и се разбира можност за полемика која ке доведе до вистината!!
ппс. повиката по изборот на Илиевски за судија во судот во Стразбур не е затоа што тој нема да ги застапува Српските интереси туку е од причина што Милчин и неговата измеќарска дружина сака со судското место за Наташа Габер во Стразбур, кое е многи добро платено, да и се раздолажт за лојаноста во битката против Македонските борци за Самостојна и Демократска Македонија!!