Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Америка праќа војска во Сирија
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Америка од денес и најотворено се става во заштита на Исламската Држава. Паднаа сите маски. Кого тоа ќе штитат американските специјалци што денес Обама најави дека ќе ги праќа во Сирија? Русија од воздух за неколку недели го стори она што Америка со години глумеше дека го прави: на пат е потполно да ја уништи Исламската Држава и преку мировни преговори да стави крај на војната во Сирија.
Добитникот на Нобеловата Награда за Мир одби мирно решавање на конфликтот во земја илјадници километри оддалечена од неговата и отворено реши да изврши инвазија.
Масакрот во Париз како саботажа против мировните преговори за крај на војната во Сирија. Квази- бунтовничките сили во Сирија, а реално ограноци на Ал Каеда, се фрлени на колена по руските воздушни удари. По парискиот масакр американското воено лоби има изговор за најдиректна воена поддршка на “анти- режимските“ терористички групации во Сирија. Нешто како Виетнамската војна, првин прокси војна, праќање оружје па после откако колата тргнала надолу директна воена интервенција, праќање сопствена војска и инвазија во полн обем. Доста бајато и жалосно за онолку изгинат народ, ама кој него го шиша- колатерална штета.
Путин јасно кажа кој ја финансира Исламската Држава: неверојатно но вистинито, 40 земји. Прстот е вперен кон саудиските монарси и нивното фрлање милијарди долари во финансирањето на СИТЕ исламистички милиции кои оперираат во Сирија и Ирак. Саудиската монархија е инаку најголемиот муштерија на американската воена индустрија и имаат специјален неограничен пристап до било кој член на американската влада и неговото/нејзиното најтесно семејство.