Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Тодор Александров
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Go citam ovaa,i si mislam kako nepismeni stvorat zabluda.Aleksandrov ne se potpisuva,tuku dal polnomosno,koe koga manifestot izleguva na videlina go povlekuva po opomena od dvorot.

Поради потпишувањето на манифестот, Александров ќе биде ликвидиран крај селото Сугарево во Пиринска Македонија, неколку месеци подоцна, на 30 август 1924 година. Се смета дека убиството го нарачало бугарскиот двор, незадоволен од тоа што Александров се здружил со левите сили кои се бореле за самостојна Македонија.

ЕВО ЕДЕН ДЕЛ ОД ПРОЧУЕНИОТ МАЈСКИ МАНИФЕСТ НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ!!!!!!!!!!!

За де се избегне секакво недоразбирање и нејасност,ВМРО изјавува исто така дека таа не може да се дезинтересира за внатрешната и надворешната политика на балканските држави и особено на Србија,Грција и Бугарија кои владеат цели делови од територијата и населението на МАКЕДОНИЈА.

По однос на Грција ВМРО ке се бори против секој обид за врајкање монархијата-најакиот израз на ултраимперијалистичката грчка политика-и против секоја грчка влада која ја подржува денешната делба на МАКЕДОНИЈА,го денационализира населението во Егејска МАКЕДОНИЈА и насилно го изменува неговиот етнографски состав,протерувајки го домородечкото население и заменувајки го со грцки преселеници од Мала Азија и Тракија.
По однос на Југославија ВМРО најрешително ке се бори против сите,без разлика на партија,белгратски власти,кои ја крепат денешната српска политика на насилнички централизам,денационализација и угнетување не само на Македонскиот народ,туку и на народите на Хрватска,Босна и Херцеговина,Црна Гора,Косово,Војводина;Словенија и Далмација,уште повеќе затоа што таа политика,поткрепена од некои европски држави,е насочена кон нови заграбувања на туѓи територии за сметка на Албанија,Бугарија и Грчка МАКЕДОНИЈА.ВМРО изјавува дека во внатрешните национални борби во Југославија таа решително застанува на страна на сите угнетени народности,што ке се борат против белгратските власти-за демократска децентрализација и федеративна реорганизација на Југославија.
По однос на Бугарија ВМРО изјавува дека и покрај сите жртви,што бугарскиот народ ги давал и е готов да ги даде за слободата и независноста на Македонија,денешната политика на бугарија и на Цанков,во расчекор со чуствата и интересите на Македонскиот народ,води една политика јавно антимакедонска,една политика јавно србоманска,која не само што ја овековечува делбата на Македонија туку подготвува нови територијални прекројувања на Балканите на штета на Македонија.ВМРО ги предупредува народите во Македонија,Југославија,Грција и Тракија (Бугарија) дека белгратската влада,потпрена на своите договори со некои европски држави за делбата на Хрватска,Албанија и грција,се готви да ја рашири својата завојувачка политика накај (Солун),терајки ја Бугарската влада кон Кавала,заплашувајки ја,дека во спротивен случај ќе ги окупира бугарските градови Петрич и Ќустендил.
И владата во Бугарија соблезната од тие иперијалистички перспективи,потшепнувани од белгратските сирени.Таа се зафатила да ја уништи Внатрешната Македонска Револуционерна Организација и македонското револуционерно движење,кои се јавуваат како најсериозна пречка за остварување на тие престапни намери.
ВМРО го знае изворот на таа српска и бугарска политика!!!!!!!!!!!!!!!!!

Виена,15 Мај 1924год.
(27-04-2010, 11:38 PM)афион Wrote: [ -> ]Go citam ovaa,i si mislam kako nepismeni stvorat zabluda.Aleksandrov ne se potpisuva,tuku dal polnomosno,koe koga manifestot izleguva na videlina go povlekuva po opomena od dvorot.

Не е исправно овој манифест да се нарече ’Манифест на Александров’, но според тебе излегува дека тој не стои зад идеите содржани во Манифестот, со што не би можел да се сложам

Тодор Александров не е на страна и е запознаен со случувањата во Виена. Некаде во март 1924 година Тодор Александров и Протогеров заминуваат за Италија (подоцна и ќе отидат во Винеа) за да се сретнат со Чаулев (со посредство на Димитар Влахов) и да се помират со него и да се постигне согласност за обединување на македонското револуционерно движење.

Тодор Александров е потписник на Декларација (9 април) и Протокол за обединување (30 април). Врз база на овие два документа е составен Манифестот. Во нив е изнесена целта на македонското движење, а во пишувањето на овие документи учествува и Тодор Александров.

Значи, како што кажав врз база на овие два документа, кои се аминувани (а, може да се каже дури и составувани) лично од Тодор Александров, Влахов ја прави завршната верзија на Манифестот. ЦК на ВМРО подготвила и декларација на Македонската парламентарна група т.е. програма според која требало да се бранат идеите на Мајскиот манифест во Бугарското народно собрание.

Поради огромниот притсок од бугарското општество, Александров решава да го повлече потписот по објавувањето на Манифестот во ’Балканска федерација’. Тоа го прави со изговор дека манифестот бил премногу болшевички. (Александров не се откажува од другите идеи, како што се ослободување и обединување на сите делови на Македонија во независна и самостојна политичка единица и др...)

Ако се погледнат добро програмските документи кои му претходеле на манифестот ќе се види дека ни по тоа прашање манифестот не отскокнува во споредба со нив.

А, Александров барал првин манифестот да добие одобрување од конгресот на Организацијата, па потоа така да биде објавен. Тоа било со цел да се спречат поделбите во организацијата, а и тој на некој начин да ја подели одговорноста и да го зголеми легитимитетот на овој документ. Влахов под притисок на Коминтерната (а, можеби и негова желба) решава да не чека такво нешто и да се објави Мајскиот манифест. Исто така, Александров по потпишувањето на декларацијата со која се откажува од Манифестот има средба со Шанданов, на средбата се договориле да се испрати писмо од ЦК до БКП и да им се каже дека поради одредени причини тие морале да пристапат кон издавање на таа декларација, но дека ЦК стои зад потписите на документите и да се чека свикување на конгрес на ВМРО на кој ЦК ќе се заложи целосно или редактирано усвојување на Манифестот.

Очегледно, Александров им бил сомничав на сите... Коминтерна сакала да го пушти низ вода со тоа што сакала веднаш да се објави манифестот, а била свесна за тоа какви последици ќе има. Бугарија, пак, веќе подолго време гледала дека ВМРО под негово раководство не оди во правец посакуван за нив, па решаваат да го ликвидираат. Јас лично мислам дека Александров би бил убиен од страна на Бугарите и да ме постоел овој Манифест.
"Јас лично мислам дека Александров би бил убиен од страна на Бугарите и да ме постоел овој Манифест."

Ти така мислиш. Се е во ред...

Но! Ете што Александров САМ МИСЛЕЛ:

http://trn.blog.mk/2009/06/25/ustav-na-s...24-godina/


”Ако некой ми каже дека не съм македонец,ке му отрежа езика!Ако некой ми каже дека не съм българин ке му отрежа главата!”

boreto

Очевидна е борбата за политическа автономия. Но стремежът за създаване на македонска нация (по подобие на швейцарската) на базата на основните етничиски групи - българи, турци, арнаути, власи, евреи и цигани, както точно ги е описал Гьорче Петров, се е провалил, поради невъзможността за подобна интеграция, а след 1944 година се е изродил в създаване на македонски народ на основата само на българите и криптовласите. И с това е загубен шанса Република Македония да стане Швейцария на Балканите. А над вардарските македонци остава да тегне с пълна сила сянката на ребългаризацията.
Kako prv dali ima nekoja tema za koja mozi da razgovarate a ne temata da se pretvora vo toa aleksandrov sto bil.Ako saka i masovec neka e.kazete dali znaete nesto za nastanite od 24 godina,a tito otvorete tema tamu i tamu zadovoluvajtese.

Acko vo spommentite na Sandanov,za ovoj nastan veli"Jas go vidov manifestot vo vesnik,i odma zaminav na sredba so todor,na taa sredba toj negirase deka bil potpisnik na ovoj Manifest"
Za ubistvoto negovo ima poveke verzii.
1.Spored Sandanov ubievot e Vanco Mihajlov(mislam na naracuvacot,za fiktivnite ubice se znae koj bile i tie se otepani prasanjeto e koj go poracal ubistvoto)
2.Spored Angel Dinev toj e ministerot za vojna,imeto ne mi teknuva.
3.ima edna kniga od eden prilepcanec"koj go ubi Aleksandrov" no dosega ne sum najdol primerok,izgleda deka e zabraneta,zatoa sto sum ja pobaral po sofiskite drzavni biblioteki i takov primer nema.Podocna i avtorot e ubien.
4.Vanco Mihajlov go ubiva Protugerov so obvinenie deka toj e ubiecot na aleksandrov
Fakt e deka Aleksandrov e potpisnik,no toj ne e vorecot na ovaa delo (Vlahov e zatoa sto imal takvi sposobnosti),problemot e kako toa vo ovoj manfest postoi Makedonci,pak ke napomenam ostavete gi prikaznite za tito i kominternata.Manifestot e dosta dobar i so samoto objavuvanje dal signa za uste pozastok sudir pomegu makedoncite i makedoncite vo bugarskite sluzbi.

Deka imalo osvesteni i pred niv nekoj primer,Angel Dinev,Dimitar Cupovski,Nace Dimov,Arseni Jovkov,site ovie bile i publicisti,znaci nivnite dela dopirale do narodot.

Me interesira pred da plukate dali nekoj gi ima citano spomenite na Sandanov,ili Dinev,Dimov,Cupovski,Haci Dimov,ili vesnicite od 1900-1903 godina koj bile vo sluzba na VMRO.Da vidite kako kaj niv pocnuva da se gradi svesta,bez tito i kominternata.
Acko ako znaes nesto za knigata ili nesto drugo slobodno kazi,treba da se ispitaat nastanite od osnovanjeto na Vmro avtonomna,ilindenska organizacija i VMRO(obedineta).

boreto

Ами ето цитат от Димо Хаджидимов:

"... Тази идея все пак си остана само идея българска, докато най-после изчезна и като българска. Нито гърците, нито турците, нито друга някоя националност в Македония приеха този лозунг. Нещо повече, те се обявиха против него, против автономната идея... Защото автономната идея при българите доби по-широк полет след създаването на Вътрешната македонска революционна организация, която беше българска по състав и се появи като оранизация достатъчно решителна и със силна боева мощ и сила на съпротивление. Ръководството на македонските гърци не можеше да се нареди под знамето на една такава организация, която в никакъв случай не би станала оръдие на елинизма като национален идеал... В лицето на България гръцкото кралство и неговите агенти в Македония виждаха един фактор по-силен и с по-голям военен престиж, а това налагаше едно негативно отношение към вътрешното българско движение... Без съмнение, щом като македонските гърци най-многобройната след българите националност, взеха такава позиция спрямо автономната идея, последната не можеше да разчита на успех..."

Димо ХАДЖИДИМОВ ("Назад към автономията ", София, 1919г.)

Димо Хаджидимов - Македонското освободително дело

От "Назад към автономията" намирам само цитати и снимани отделни страници. Ако имаш линк, дай да да я видиме целата. Нема значение на какъв език е.
(28-04-2010, 01:23 AM)acko Wrote: [ -> ]Поради огромниот притсок од бугарското општество, Александров решава да го повлече потписот по објавувањето на Манифестот во ’Балканска федерација’. Тоа го прави со изговор дека манифестот бил премногу болшевички.
Мислам не е коректно да го повлече потписот , тој декларира следното
[Image: deklaracija.jpg]
(28-04-2010, 08:08 AM)афион Wrote: [ -> ]Deka imalo osvesteni i pred niv nekoj primer,Angel Dinev,Dimitar Cupovski,Nace Dimov,Arseni Jovkov,site ovie bile i publicisti,znaci nivnite dela dopirale do narodot.
Само браќата од Петербург биле освестени, А.Јовков никогаш не се освестил како небугарин, а А.Динев во 20те години уште си имал бугарска свест, судејќи по една негова книшка.
Quote:"Слобода или смрт"
В.М.Р.О.
№ 303
Македонија
22 август 1922 г.

Окружно. Тајно
До водачите на окрузите
и до нелегалните групи
ВО МАКЕДОНИЈА.


Централниот Комитет на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација, откако ги зеде во предвид:

1. Декларациите на бугарската влада од 1919 год., дека за создавањето на автономна Македонија таа е готова да го отстапи делот од неа кој остана во пределите на царството Бугарија;

2. Дека истата година бугарската влада предложи плебисцит над сите свои покраини, врз коишто изјавуваат претензии соседите на Бугарија, молејќи тој да се простре и над Македонија, Тракија и Добруџа;

3. Дека населението од останатиот дел од Македонија под бугарска власт се изјасни на јасен начин, дека тоа претпочита да влезе во составот на автономна Македонија, штом таа ќе биде создадена и

4. Дека тоа население по право и долг, како и во исполнување на дадената клетва пред Организацијата во минатото, не може да не ги потпомага морално и материјално борбите за слобода на своите браќа од поробена Македонија,

РЕШИ: Да се возобнови и преустрои Организацијата во тој крај, како филијала на ВМРО, со следните цели:

1. Да ја потпомага морално и материјално ВМРО во поробените делови од Македонија под Србија и Грција;

2. Да ги отстранува сите пречки за успехот на организацијата, и тоа уништување на разбојништвото, шверцот и шпионажата, казнување на кратците, изнудувачите, рушветчиите и зулумџиите чиновници и сл.

3. Да им дава прием и помош за најдување на работа на качаците и бегалците од Македонија под српско и грчко ропство, кои се вратиле на одмор или за работа, како и да содејствува за враќање во родните места на тие што тоа го посакуваат;

4. Да се ублажат партиските борби таму до степен да не бидат штетни за каузата на бесправниот човек;

5. Да ги потпомага законски установените власти за зајакнување на редот и законитоста, во тој, до скоро, најнемирен крај во царството Бугарија;

6. Да уреди и таму милиции за засилување на заштитата на селата и границата против напади од крадци, шверцери, разбојнички банди, наши и туѓи и др. под.

Помошната организација во тие краеви, како и македонската рев. Организација е самостојна и непартиска; таа не се меша во внатрешните борби на царството Бугарија, ниту зема страна во партиските борби таму. Ако, меѓутоа, биде засегната или предизвикана од личности и групи, без разлика какви убедувања имаат тие, Организацијата лично ќе се расправи со нив, согласно правилникот и нејзините традиции.

Со многу срдечни поздрави,
Чл. во Ц.К. на В.М.Р.О.
(п) Т. Александров


Quote:"Слобода или смрт"
В.М.Р.О.
№ 416
Македонија
4 април 1923 г.

Окружно. Тајно
До водачот на округот, околиските војводи и нелегалните групи на организацијата за поддршка на ВМРО
ВО МАКЕДОНИЈА под бугарска власт.

По повод настанатиот немир во населението таму по Нишките српско-бугарски преговори; поради заканите српски воени единици да влезат на бугарска територија, со цел да прогонуваат чети; или разбојници "федералисти", заедно со "портокаловите гардисти", предводени од изроди како Паница, П. Ангелов и др. слични да навлезат во границите на Македонија, со цел да уништуваат, заедно со Србите, поддржувачката ВМРО, и при заплашувањето на земјоделската влада да објави воена состојба во Пиринска Македонија и да ги одложи изборите за пратеници таму, - за да се успокои населението и запази престижот и угледот на ВМРО, се потсетувате да ги преземете веднаш следните најсериозни мерки:

1. Ако во Македонија под бугарска власт се појават омразените српски капи - синоним на ропство и крџалиски зулуми - да се уништуваат од нелегалните групи на организацијата, штом преминат повнатре од бугарската граница.

2. Ако тргнат за таму познатите разбојници "федералисти", безмилосно да се уништуваат, без да им се дозволи да ја сквернават боречка Македонија со своето присуство.

3. Ако бидат пратени од безумната бугарска влада "портокалови гардисти", коишто се "одликуваа" досега со своите грабежи, сквернавења и "храброст" кон незаштитеното население, за прв пат да се предупредат да се вратат назад, или да се обезоружат и пратат во нивните родни места, а после првото - едно за сите - предупредување, да се удрат и уништат до нога од нелегалните групи, поткрепени од четници на отсуство и др. нелегални таму, внимавајќи да не се спасат на некој начин ни еден од неверните водачи.

4. Ако навистина "демократската" земјоделска власт се реши да објави воена состојба во Петричкиот округ и ги одложи изборите таму, да се прифати мислењето на населението: дали треба да се плаќаат даноци и да се исполнуваат наредбите на сегашната "бугарска" влада, која ги лишува од изборното право - тоа, што не осмелија да го сторат дури ни тираните Срби и Грци во деловите на Македонија под српско и грчко ропство."

Бугарската влада е навремено предупредена да не допушта српски единици да минуваат таму, ниту да праќа "портокалови гардисти". Ако при сето ова се дрзне да не предизвика, бидете беспоштедни во мерките, затоа што останува врз неа целата одговорност за сите лоши последици од тоа.

Тие, кои поради малодушност, небрежност или од други причини не ги исполнат горните наредби, ќе бидат казнети со смрт.

Со многу срдечни поздрави,
Чл. во Ц. К. на ВМРО
(п) Т. Александров
(28-04-2010, 12:02 PM)Kasnakovski Wrote: [ -> ]
(28-04-2010, 08:08 AM)афион Wrote: [ -> ]Deka imalo osvesteni i pred niv nekoj primer,Angel Dinev,Dimitar Cupovski,Nace Dimov,Arseni Jovkov,site ovie bile i publicisti,znaci nivnite dela dopirale do narodot.
Само браќата од Петербург биле освестени, А.Јовков никогаш не се освестил како небугарин, а А.Динев во 20те години уште си имал бугарска свест, судејќи по една негова книшка.
Znaci paga mitot deka kominternata i tito se tvorcite na Makedoncite.Party3Party3Party3Party3
(28-04-2010, 09:47 AM)boreto Wrote: [ -> ]Ами ето цитат от Димо Хаджидимов:

"... Тази идея все пак си остана само идея българска, докато най-после изчезна и като българска. Нито гърците, нито турците, нито друга някоя националност в Македония приеха този лозунг. Нещо повече, те се обявиха против него, против автономната идея... Защото автономната идея при българите доби по-широк полет след създаването на Вътрешната македонска революционна организация, която беше българска по състав и се появи като оранизация достатъчно решителна и със силна боева мощ и сила на съпротивление. Ръководството на македонските гърци не можеше да се нареди под знамето на една такава организация, която в никакъв случай не би станала оръдие на елинизма като национален идеал... В лицето на България гръцкото кралство и неговите агенти в Македония виждаха един фактор по-силен и с по-голям военен престиж, а това налагаше едно негативно отношение към вътрешното българско движение... Без съмнение, щом като македонските гърци най-многобройната след българите националност, взеха такава позиция спрямо автономната идея, последната не можеше да разчита на успех..."

Димо ХАДЖИДИМОВ ("Назад към автономията ", София, 1919г.)

Димо Хаджидимов - Македонското освободително дело

От "Назад към автономията" намирам само цитати и снимани отделни страници. Ако имаш линк, дай да да я видиме целата. Нема значение на какъв език е.

Znas nesto za Todor ili si pisis sto ti odgovaraSmiley-happy068

boreto

(28-04-2010, 08:08 AM)афион Wrote: [ -> ]Me interesira pred da plukate dali nekoj gi ima citano spomenite na Sandanov,ili Dinev,Dimov,Cupovski,Haci Dimov,ili vesnicite od 1900-1903 godina koj bile vo sluzba na VMRO.Da vidite kako kaj niv pocnuva da se gradi svesta,bez tito i kominternata.

Нали ти го написа горното? Отговарям ти на него. Ама изглежда не ти изнася...

(28-04-2010, 08:08 AM)афион Wrote: [ -> ]Znaci paga mitot deka kominternata i tito se tvorcite na Makedoncite.

Ти пък къде виде македонци? Нали виждаш манифеста по-горе?
Там пише:

В същите чети и конспиративни групи действуват рамо до рамо граждани и селяни, българи, турци, куцовласи, гърци, гъркомани и сърбомани...

Ето това са "македонските населения" според манифеста. Същото казва и Гьорче Петров. Документи! А ти пак приказки за дечица...

boreto

Още един цитат от декларацията по повод манифеста:

"Тя заявява категорично, че не ще сложи оръжието преди да е постигнала своята цел: пълното освобождение и единство на македонскитЕ населениЯ, учредяването на свободна и независима Македония"

Ами пределно ясно се вижда, че става въпрос за политическа автономия.
Boreto temata ja otvoriv za da gi razjasnime ovie raboti
Za ubistvoto negovo ima poveke verzii.
1.Spored Sandanov ubievot e Vanco Mihajlov(mislam na naracuvacot,za fiktivnite ubice se znae koj bile i tie se otepani prasanjeto e koj go poracal ubistvoto)
2.Spored Angel Dinev toj e ministerot za vojna,imeto ne mi teknuva.
3.ima edna kniga od eden prilepcanec"koj go ubi Aleksandrov" no dosega ne sum najdol primerok,izgleda deka e zabraneta,zatoa sto sum ja pobaral po sofiskite drzavni biblioteki i takov primer nema.Podocna i avtorot e ubien.
4.Vanco Mihajlov go ubiva Protugerov so obvinenie deka toj e ubiecot na aleksandrov
Fakt e deka Aleksandrov e potpisnik,no toj ne e vorecot na ovaa delo (Vlahov e zatoa sto imal takvi sposobnosti),problemot e kako toa vo ovoj manfest postoi Makedonci,pak ke napomenam ostavete gi prikaznite za tito i kominternata.Manifestot e dosta dobar i so samoto objavuvanje dal signa za uste pozastok sudir pomegu makedoncite i makedoncite vo bugarskite sluzbi.
Ako znaes nesto za ovaa vo red ako ne pisi si sto ti dusa saka i taka samo toa zneate.

boreto

Нали темата е Тодор Александров?

Тодор Александров пише: македонски населения - българи, турци, куцовласи, гърци, гъркомани и сърбомани...

Пак те питам, къде виде македонци?

И защо трябва да се съгласявам с опита ти да си прокараш тезите на гърба на Тодор Александров?

На въпроса ти, кой поръча убийството на Тодор Александров, не мога да ти отговоря. Не знам.
Борето ако сака и еским нека е ,сакам да разговараме за тоа кој го наредил неговото убиство,ете нема кај тодор македонци сите се бугари во ред.Сега кажете кој го нареди неговото убиство?толку ли е тешко да дискутирате или ви е забрането?

boreto

Ама ти четеш ли въобще? Тежко и забранено ви е на вас, у вас.
Нищо не ми е тежко и нищо не ми е забранено. Просто не знам.
Па ако не знаеш што пишиш?Колку за да кажеш дека бил бугарин?Ме боли што бил дајте та разговараме за настаните а не за етничката припадност.Зошто ванчо Михајлов никогаш не влегол во Македонија со оружје?Факт што го стретнав вчера во делото на Шанданов.

boreto

По-горе ти обясних, защо пиша. Ти обаче не искаш да четеш.
Ако искаш вместо за Тодор, да пишем за Ванчо, нема проблем...
Харесва ми да пишем за македонските българи.
Пиши и за Ванчо тој е поврзан со настаните.Слободно и како бугари да си ги пишиш.А дали има грчки бугари?
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18