Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Ангелскиот Речник на Загатките
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
......АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ................
1)

2 Коринќаните 13 ред 1..........
Ако зборувам на човечки и АНГЕЛСКИ ЈАЗИЦИ.................

Книга Мудрост Сирахова 39 – ред 3.........Тој го проучува сокриеното значење на зборовите и се бави со тајните на загатките .

БИБЛИЈАТА НА МНОГУ МЕСТА ИЗГЛЕДА ПРИВИДНО КОНТРАДИКТОРНА И НЕЛОГИЧНА НОООООООООООО
ТОА Е ЗАТОА ШТО ИМА ЗБОРОВИ КОЈ ИМАТ СКРИЕНО ЗНАЧЕЊЕ
И СЕ ДАДЕНИ ВО ВИД НА ЗАГАТКИ . СЕКОЈ НАЈДЕН ЗБОР АКО ТОЧНО СЕ РЕШИ КАДЕ И ДА СЕ УПОТРЕБИ ВО БИБЛИЈАТА СЕ СИ ДОБИВА СМИСЛА ВО СЕКОЈ ДАДЕН КОНТЕКСТ .

Пример зборот – проклет занчи Дисквалификуван од трката за вечен животЕве примери од тема видливиот бог

--има образи...чесност , кредибилитет
--има уши----слух за потреби и проблеми на друг, разборитост
--има нос---моќ да насети нечји намери ...Павле- “ние сме благопријатниот Божји мирис”..подосливост ..кога ќе речеш “со тој /таа/тие не се мирисаме многу”

-има чело –гордост , самопочит
--има и очи --- моќ на согледување , предвидување....Павле- “тие се или слепи или кусогледи”…..еее сигурно не мислел да им препишува диоптер за наочари
--а и гладен сум----се хранам со мотивации.....Павле –“вашата трпеза на љубовта”.....Христ- “јадете од моето тело”

--и жеден сум ----пијам информации (знаења) ...(нели проток на информации)..е со ваква “вода” крштавал Јован.........зборови од ангелски речник...вода-информираност, воздух- инспирираност , земја –дефинираност....од овие елементи бил создаден Адам
--имам и бубрези...исфрлам отфрлам вишок непотребни информации
-имам и срце –чуствено мисловно емоционална насоченост ,посветеност,очекуваност

-- е да имам и крв ---искуствено емоционално прихранувачки мотивации...нели а Мојсеј –“душата на човекот-личноста е во крвта” ама не во биолошката туку во оваа на личноста....а веќе ја дефиниравме... ДЕФИНИЦИЈА

Душа е способност можност на умно разумните битија да креираат/ создадат сопствени Вредносно емоционални критериуми / системи и тоа
а ) во однос на себе - " физичко тело треба да се негува колку да функционира " – Павле- а треба да се надградува личноста
б) во однос на други луѓе , општство во кое (не) живее , своја или други заедници на луѓе итн
И овој збор доаѓа од ангелски речник и лесно се решава " зла душа (злонамерна) , добра душа( добронамерна ) , ситна душа , бездушник ,о ,а " итн....


-- е да имам и бели дробови дишам----капацитетен сум можам да разберам и бидам инспириран од дух-идеал..и ова го дефиниравме... ДЕФИНИЦИЈА
Способноста / можноста умно разумните битија да ( тежнеат да ) вршат свесно планирани активности се нарекува дух

--имам и желудник---смисливост , незамисливост, не/прифатливост
--коски---оформен непроменлив карактер...(стара коска) Павле- “вашето да дабиде да и не да биде не”....имам и рбет- кичма...знам да стојм исправено со елементарно достоинство
--ма имам и плеќи----го издржувам товарот на времето,(бремато) , борбата..
--даа имам и мускули----сила на аргументи , аргументираност , поткрепеност со докази..
--и жили---издржливост, отпорност на надворешни тешкоти во животот
--ма имам и раце---можам да допрам до чувства , емоции на други луѓе...можам да ги засегнам
--ехе имам и нозе---се движам по патот на мирот, прогресот, развојот .. или накаде сакам
-колку сум висок (голем)?--- епа толку колку ми пораснала општествената свест (Светиот дух)
--солен сум – пристрасен.....Хр –“бидете солени”….
--И благ сум----доброчуден , добронамерен , пристоен , пријатен и културен ......ама кога сакам
--е да имам и црн дроб – сите отровни нформации, труење со туѓи злонамерни пропаганди тука ги разложувам до непостоење и безопасност
--понекогаш сум топол –приемчив ,контактибилен , сакам да сослушам и разберам други
--ее некогаш сум студен ---одбоен , неконтактибилен , немам разбирање за други...... и Хр вели во Откровение3-ред 16....”и бидејќи си млак (опортунист) и не си ниту жежок ниту студен, ќе те изблујам (исповраќам)од Мојата уста”
--а се родив пред неколку години ....бев задоен со идеологија (слово-докрина )..оти ...апостоли –“во Бог нема машко или женско “…ама Бог го создаде машкото и женското.........”машкиот и женскиот капацитетен идеалист ги создаде”........машкиот кој расте до критично ниво зрелост кога може да даде пример и да го импрсионира со дела или моќ на убедување (со тоа станува Господ – создавач) женскиот дораснат возрасен идеалист да го инспирира вдахнови оплоди така што ....апостоли – “Стариот човек личност ќе мора доброволно да си оди (“умре”) а да се роди (по дух – идеал) Новото Создание -Личност”..е вака бестелесно се родил и Исус………..Павле на возрасни луѓе им се обраќа-“ ве хранам со течна бебешка(идеолошка) храна”…..хааха....сигурно не биле без заби.....и Павле – “да ве омажам за Христос”..а им се обраќа на мажи и жени.....идеолошка пенетрација.
--е сега пораснав “затанав на свој нозе”-моќ за самостојно одлучување и преземње одговорност
--тежок сум----за убедување
--имам прсти-вештост, умешност
--имам и стапала и зглобови –ми даваат стабилност(во саморазвојот) и можност за одредено маневрирање..и не сум бос (имам знаења)
-- итн итн .....друго кој сака може сам да си најде....повекето и се напишани во библија , дури таму и објаснети ...треба да се “копа” бара оти се на различни места напишани.

..
.
.
МЕНЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА ......ДАЛИ ИСЛАМ ИЛИ ОД КОНСТАНТИНОВАТА ДРЖАВНА РЕЛИГИЈА ИМААТ РЕШЕНО НЕКОЈ ЗБОРОВИ ДО СЕГА

ДАЛИ ГИ ИМААТ ПУБЛИКУВАНО ДО СЕГА КАКО ОБЈАСНЕТО А НЕ САМО СИМБОЛИЧНО ПРЕНОСНО ЗНАЧЕЊЕ

..
Па се подразбира ако некој од членови на форум имаат идеја како некој збор се решава .....НЕКА ПОВЕЛАТ .............ОВАА ТЕМА Е ЗА ТОА .

2)

Воскресение = реинкарнација

облека = ЗАслужност .........( Адам и Ева биле голи..неЗаслужни да пробаат од плодови на туѓ труд..оти со ништо и не допринеле)

Обувки = Знаење............( Адам и Ева биле голи ама не и Боси...го знаеле бог нели го гледалеи слушале )

Лоза = наследство.........(нели ..семејна лоза...по крвна линија ...А Исус за себе вели дека е добра лоза ..ама по иделистичка духовна линија )

проклетство = дисквалификација од трка за вечен живот ( Павле вели ..да не бидам исклучен-дисквалификуван од трката )

Сон = невнимателност

будност = внимателност.

устари Библијата е невозможно да се реши без ангелскиот речник на загатите

ќе испаѓаат милијони религии секти движења од книгата Библија .....и сите ќе бидат лажни.......................ќе се разликуваат во Ништо..формално ..во догми , обичаи , традиции...дрндупки што не се ниту битни.

веројатно религиозни или незнаат да решаваат загатки или така им чини

3)
Раѓањето на личноста Христос

Книга Исаија 44 - ред 1.........Јакове слуго мој кого јас го избрав............
(пази некажува дека го избрал пред биг бенгот )

ред 2 - Вака вели Господ , кој те создаде и те обликува Кој ти помага ОД МАЈЧИНАТА УТРОБА , не плаши се , слуго мој јакове и возљубен мој КОГО ЈАС ГО ИЗБРАВ .

нооооооооооооооооооо
дали тоа значи дека Бог избрал свој сперматозоид фаворит како што кажуваат религиозните .............дали станува збор за телесно создавање ?.

ПРИМЕРИ :
Книга Јов 15 - ред 31
Заблудениот нека нека не и се доверува на СУЕТАТА ,ЗОШТО СУЕТАТА ЌЕ БИДЕ И ПЛАТАТА НЕГОВА ............( а религиите ја нудат како верување духовност и побожност )

ред 35 ....ТОЈ (машки род ) ЗАЧНА ЗЛО И РОДИ ЛАГА , ВО УТРОБАТА НЕГОВА ПОДГОТВУВА ИЗМАМА .

Галатите 4 - ред 19 ...чеда мои КОИ ПОВТОРНО СО МАКА ВЕ РАЃАМ ДОДЕКА ХРИСТОС СЕ ОБЛИКУВА ВО ВАС..............- им се обраќа Павле на Галатите кој се Пре-родиле по Дух-Идеал..создале нова личност.....а биолошка стараст на нивни тела од 30 до 130 години

Личноста Исус = Христос ....се родила во главата на пророкот Емануил
Емануил....роден како и секој смртник ..создаден од билошки мајка и татко
умрел ............телесно ....не воскреснал ............
ТАКАИ СИ ПИШУВА ВО БИБЛИЈАТА ............
А си пишува Личноста Исус = Христос .........Воскреснала.
Личноста Исус=Христос воскреснала..........

биолошкот човек пророкот Емануил ......НЕВОСКРЕСНАЛ
религиозните .................ЛАЖАТ

4 )

решени зборови од ангелскиот речник на загатките што се среќаваат во библијата :

Чист = Неинволвираност , Невмешаност во законски недозволени активности

Нечист = Инволвираност , Вмешаност во законски Недозволени активности

Матен,о,а = Недефинираност , Нејасност , Неразјаснетост , Неразбирливост

Бистар,а,о, = Дефинираност ,Јасност , Разбирливост , Разјаснетост

Исус го користел ангелскиот Речник на згатките

Евангелие по Јован 8 - ред 12 .........
Исус пак продолжи да говори велејќи : Јас сум СВЕТЛИНАТА на светот , кој ме следи , нема да оди во темнина , туку ќе ја има светлината на животот.

СВЕТЛИНА = Видување , Осознавање , Сознание ,
нели како се вели ....новите докази фрлија нова СВЕТЛИНА на случајот..тој и тој

каква СВЕТЛИНА е Исус

Псалм 38 - ред 5...........и навистина се е Суета секој човек што живее

Евангелие по Јован 6 - ред 29 ...Исус одговори велејќи и м : божјо дело е ова : ДА ВЕРУВАТЕ (имате Доверба) во Оној Кого Бог го прати - рекол Исус за себе како пратен

Дела апостолски 2 - ред 44 ...а СИТЕ кои ПОВЕРУВАА беа заедно и се им беше општо-заедничко

Дела на апостолите 4 - ред 32 ..А народот кој ПОВЕРУВА имаше едно срце и една душа и никој невелеше дека нешто од неговиот имот е негово туку се им беше заедничко


Светлината ...била ...дека може да се живее и бе религии и без држава и без капиталисти ..........и без омраза и без злоставувања .........

СВЕТЛИНАТА БИЛА ...........КОМУНИЗАМ АНАРХИЗАМ .............од 1950-1990 год на простори на екс сфрј...............АНТИСУЕТА

5)
- зборот " славен , СЛАВА , прослави го " во превод на македонски значи " докажан , докажаност , докажи го " Ова и нее тешко а решавање оти за секој докажан во своја бранша струка , општествена , научна , поготово воена се вели " се прослави , или прославениот " или ако не држи континуитет се вели " не се живее на стара слава (докажаност)"
- зборот " ИМЕ --- ВО ИМЕТО " како збор од ангелскиот речник во превод на македонски значи " овластување , пренесена власт - ингеренции во точно определена сфера , покровителство , полномошно за извршуванје одредени активности ЗА ИНТЕРЕС ( ВО ИМЕ ) на некој што има сила моќ инструменти- начини - методи и средства како да спроведе наметне своја воља врз поширок круг луге и секој поединец на одредена територија - област каде што може да ја наметне . Такашто огромна заблуда е кога буквално се сваќа " секој што ќе го/ се повика на името Христово ќе биде спасен " оти луѓе мислат дека кога акустично со уста / грло изговорат одреден збор те реченица ( небаре станува збор за волшебна- магична реченица збор кој мора точно така да се изговорат ) по автоматизам им следува вечен живот па затоа се натпреваруват кој повеќе или погласно ќе каже " ВО ИМЕТО " или " Христос или Исус или Бог ( оти звучи така бомбастичнои општопознато а непознато )"
.............што се подразбира дека е тешка глупост и нема врска со библиски учења.
И ова нее тешко да се реши оти цело време ни е " пред нос " што се вели .. цело време слушаме за порано " во ИМЕТО НА КРАЛОТ / ЦАРОТ " а денес "во ИМЕТО на државата

Евангелие по Јован 14 – ред 10.........Јас Сум ВО (името на ) Таткото и дека Таткото е ВО Мене (мое име ) .
Ред 13 ...за да се ПРОСЛАВИ (докаже ) Таткото ВО Синот

САМИОТ ИСУС ЈА ОБЈАСНИЛ ОВАА РАБОТА ПРЕКУ АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

Евангеллие по Јован 10 – ред 25 ...Делата што Јас ги правам ВО ИМЕТО на Мојот Татко сведочат- (доказ –слава ) за Мене

ЕТЕ И САМИОТ ИСУС КАЖУВА .......ЕМА НИКАКВИ ТРОЈСТВА нели тројца во еден чифт гаќи туку се работи за ИМЕ како збор од ангелскиот речник

Па така апостолите објаснуваат дека :

а )не секоја Љубов е вистинска љубов.............Павле ..”Љубовте кон парите е коренот на сите зла..”…..

Во Името на љубовта – Бог неможе да се повикува на се и сешто ....
Негде во библијата беше запишано.....сите ваши љубови....љубов кон спортот , љубов кон музиката

Една е Вистинската Љувов....Ја КАжал Безсуетниот Христ ......како ЗАПОВЕД
Љуби го ближниот како себеси

Апостоли...........Љубовта не го повредува , не му нанесува зло на ближниот........

Не го угнетува – експлоатира , не го повредува физички , не му повредув чуства емоции , не го потценува , не го уценув а, не му се заканува , не го принудува .... ..................
ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ Е БЕЗСУЕТНА ЉУБОВ ........СИТЕ ДРУГИ ЉУБОВИ СЕ ЛАЖНИ .

Е ОВАА Е ВИСТИНСКА ЉУБОВ .....СО СЛАВА – ДОКАЖАНА ЉУБОВ
ЉУБОВ ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО – ВО ИМЕТО НА ....БЕЗСУЕТНОСТА

б ) не секоја Безсуетност е вистинска Безсуетност .......Може некој и стварно д а не го интересира материјалното , да не е Суетен ............ама немора но може да направи и големи штети

Само онаа Бесуетност која прави љубовни Дела , реализира љубов кон другите ..значи наоѓа задоволство во тоа ...е вистинсска Безсуетност .
Исус ....зарем Бог не им дава светлина и на добрите и на злите луѓе .

ВИСТИНСКА БЕЗСУЕТНОСТ Е ЉУБОВНА БЕЗСУЕТНОСТ ...СИТЕ ДРУГИ БЕЗСУЕТНОСТИ СЕ ЛАЖНИ

БЕЗСУЕТНОСТ ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВО – ВО ИМЕТО НА ...ЉУБОВТА

6)

a )
ДЕФИНИЦИЈА ЗА :.......БЛАЖЕНСТВО , БЛАЖЕНСТВА

Блаженство - а е збор од ангелскиот речник на загатките кој значи Покорност на Божјата Волја , ИСПОЛНУВАЊЕ Практично Реализирање на БожјатаВоја , ИЗВРШУВАЊЕ е на Божјата Волја .Блаженството- та подразбира Конкретно Реално видливо ДЕЈСТВУВАЊЕ Практикување во овој реален материјален свет а не медитации и живеење во некаков имагинарен нестварен "идеален-духовен" замислен свет кој е всушност бегање од реалноста и несоочување со сите предизвици првокации = искушенија од реалниот материјален свет .

Исус ..блажени ( исполнителни на Божјата волја ) се Миротворците
Оние што даваат пример , практијуваат , поттикнуваат , генерираат пропишуват регулативи и подржуваат не само вербално такви меѓучовечки односи со кој меѓу луѓето ќе владее Мир = Безконфликност ( всушност Бог ..нели е Бог на Мирот = Безконфликтноста)


Римјаните 13 – ред 10 ...ЉУБОВТА НЕ МУ ПРАВИ ЗЛО НА БЛИЖНИОТ . И така: љубовта е ИСПОЛНУВАЊЕ на Христовиот Закон на Слободата = Безуетноста

ЉУБОВТА НЕ ГО ПОВРЕДУВА БЛИЖНИОТ НЕ МУ НАНЕСУВА НИТУ ФИЗИЧКА НИТУ ДУШЕВНА БОЛКА НЕ ГО УГНЕТУВА ЕКСПЛОАТИРА ИСКОРИСТУВА .б ) ДЕФИНИЦИЈА ЗА ........ИСКУШУВАЊЕ , ИСКУШЕНИЕ ...

ИСКУШЕНИЕ ; ИСКУШУВАЊЕ = ПРВОКАЦИЈА-и ПРЕДИЗВИК-ци , зло - намерно наведување набедување .....в) ДЕФИНИЦИЈА ЗА ................БЛАГОДАТ

Благодат е збор од ангелскиот речник на загатките кој Значи :
ПОДОБНОСТ , ПОДОБИЕ , Квалификуваност , Оспособеност , Острученост , Веќе исполнети одредени пропишани барани зададени пред - услови барања критериуми квалитети квалификации способности можности .Предодреденост по Лична заслуга со залагања вложувања во себе и свој вештини .
Оспособеност како нужен предуслов за понатамошно пласирање конкурирање
у-напредување , доусовршување


Јаков3 - ред 9.. Со него Го благословуваме нашиот Господ и Татко, и со него ги проколнуваме луѓето, кои се создадени според Божјо ПОДОБИЕ.

Ефешаните 2 - ред 8... Зашто по БАГОДАТсте спасени................

2 Коринќани 3 - ред 6 ...Кој не направи-(оспособи да бидеме ) ПОДОБНИ служители на еден Нов Завет...

г ) ДЕФИНИЦИЈА ЗА БЛАГОСЛОВ

Благослов е збор од ангелскиот речник на загатките што Значи :
Одобреност , одобрување , назначување , Именување , согласност , верификуваност ополномоштеност , определба определеност .


Јаков3 - ред 9.. Со него Го БЛАГОСЛОВУВАМЕ нашиот Господ и Татко, и со него ги проколнуваме луѓето, кои се создадени според Божјото Подобие ( само што не сакаат да спроведат).

7)
КАЛ

збор од ангелскиот речник на загатките што значи :
НИШТОЖНОСТ , БЕЗЗНАЧАЈНОСТ , НЕЦЕНЕТОСТ , ПРОБЛЕМ , ПРОБЛЕМАТИЧНОСТ , НЕВОЛЈА , СУЕТНОСТ

Прва книга Мојсеева - ред 19........Бог го брка Адам од рајот ....зошто си земја -КАЛ и во земјата - калта ќе се вратиш

Книга на пророкот Исаија 10 - ред 6 Го испратив против неверен народ, на народ што ме разјари, за да го ограби и опљачка, за да го изгази како КАЛ на улица.

Книга на пророкот Еремија 38 - ред 22 ! Те заведоа, Те совладаа, твоите верни пријатели . Кога нозете ти пропаѓаат во КАЛ , тие те напуштаат!”.

Псалм 68 - ред 14 ...извади ме од КАЛТА за да не потонам , за да се избавам од оние ,кои ме мразат , а и од длабоките води ( да не се удавам - изгубам неснајдам од незнаење во морето информации )

Книга Јов 33 - ред 4 ...духот божји МЕ СОЗДАЛ , и здивот на Вседржателот ми дал живот
ред 6 ...и јас сум ( како и Адам ) НАПРАВЕН ОД КАЛ .
(внимавај ова го изјавува еден од тешачите на болниоѕ Јов ДЕКА не само Адам туку секој ..човек= просечна суетна Личност е создаден од "кал" )

Книга Мудрост Соломонова 13 - ред 1
Сите луѓе по ПРИРОДА се СУЕТНИ (како и Адам ) оние кој не го познале Бог

Псалм 38 - ред 5............и навистина се е Суета секој човек што живее.

Римјаните 8 - ред 20...Имено Созданието ( Адам ) и беше потчинето на СУЕТАТА , недобровоно (не по свој избор , волја ) туку поради Бог кој го потчини ...

1 Коринќаните 15 - ред 22 ..какошто сите УМИРААТ ВО (суетниот , калливиот ,проблематичниот ) АДАМ , така и Во (безсуетниот - слободниот) Христос Сите оноие што ќе станат безсуетни ЌЕ ОЖИВЕАТ .


2 Коринќаните 5 – ред 17 ...И така ако некој е во Христос ТОЈ Е НОВО

СОЗДАНИЕ .... (Христос = Антисуетна Личност Комунист Анархист Самоуправен Човек = Бесмртна Личност )
Ефешаните 4 - ред 24 и да се облечете во новиот човек (нова личност )

ПСАЛМ 61
ред 9....Синовите човечки се само Суета , синовите човечки се ЛАЖЛИВЦИ , кога би ги ставиле на мерило ТИЕ СИТЕ ЗАЕДНО би биле полесни (побезвредни ) од здив .


Книга на пророкот Исаија 44 - ред 24 Вака зборува Господ, твојот Искупител и твојот Творец во УТРОБАТА: „Јас Сум Господ Кој Сум создал сè, Кој ги оптегна Сам небесата, и ја зацврстив земјата без ничија помош.

НО ДАЛИ СЕ МИСЛИ НА УТРОБАТА НА БИОЛОШКАТА МАЈКА ????

НЕ !
ЕВЕ ..................

Книга Јов 15 - ред 35 ....Тој (машки род ) ЗАЧНА зло и РОДИ лага , Во УТРОБАТА Негова (машки род ) подготвува измама .

ЕТЕ ВАКА НЕКАКО СЕ "РОДИЛ" И ИСУС ....ВО ГЛАВАТА НА ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ

Религиите ги лажат луѓето дека уште додоека нивната биолошка мајка била трудна со нив ..Е ДЕКА УШТЕ ТОГАШ БОГ ГИ ИЗБРАЛ !!!!!......свашта...............на овој свет .....

БИБЛИЈАТА НЕДВОСМИСЛЕНО ЈАСНО КАЖУВА ДЕКА АДАМ Е ЛИЧНОСТ БЕЗ БИОЛОШКО ТЕЛО....ИСТО КАКО И ИСУС = ХРИСТОС КОЈ Е ЛИЧНОСТ БЕЗ БИОЛОШКО ТЕЛО НО КОЈ ПРЕД 2000 ГОД СЕ ИНКАРНИРАЛ ВО БИОЛОШКОТО ТЕЛО НА ПРОРОКОТ ЕМАНУИЛ .

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството .

8)
ЗМИЈА....збор од ангелскиот речник на загатките што значи ПОДЛОСТ

и во рајот и после рајот "змијата"....си останала БЕЗКИЧМЕЊАК - антиличност непринципиелна недостоинствена без самопчит и гордост

змијата не си ги кажува нозете ниту ПОДЛИОТ човек вистинските намери

Трета Книга Мојсеева - Левит 26 - ред 13 Јас, Господ, вашиот Бог, ве изведов од Египетската Земја за да не бидете повеќе робови; ги скршив врските на вашиот јарем и направив да ОДИТЕ ИСПРАВЕНИ .’--- ( достоинствено , гордо со самопочит )

Псалм 37 - ред 7 Смири се пред Господа и надевај се на Него, не дразни се заради оној, кој напредува на својот пат, заради човекот кој кове-заговара ПОДЛОСТ.

Псалм 55 - ред 11 Среде него: заседа, неправдата и ПОДЛОСТА не заминуваат од неговите улици.

Псалм 59 - ред 5 Господи, Боже над Воинствата, Израелев Боже! Подигни се, казни ги сите многубошци, немој да им се смилуваш на ПОДЛЕЦИТЕ!

( обично кога некој ќе дознае дека за некој што го мислел за свој а овој цело време му работел зад грб - подло се вели ...."сум ја имал змијата во пазува" )

Псалм 22 - ред 29 Сите БОГАТИ на земјата ќе јадат и ќе почитуваат; пред Него ќе се поклонат сите, што слегуваат во ПРАВТА а што НЕ МОЖАТ да ја запазат својата душа во живот.

Псалм 7 - ред 5 тогаш нека непријателот ја подгони мојата душа и нека ја стигне; и нека го згази животот мој на земјата, и ја СОБОРИ МОЈАТА ЧЕСТ во ПРАШИНА.

ПРАВ ПРАШИНА ...збор од ангелскиот речник на загатките што значи тотален морален пад , тотална беззначајност , морален РАСПАД , МОРАЛНА БЕЗЗНАЧАЈНОСТ...ситна боранија , ситна душа .....се сити радува на туѓи несреќи тоа го теши го одржува во живот..НЕДЕФИНИРАНОСТ , НЕДОСТОЈНОСТ понижување

земја = дефинираност...цврсто тло под нозе

Евангелие по Матеј 10 - ред 14 И ако некој не ве прими, ниту ги послуша вашите зборови, кога излегувате од таа куќа или град ИСТРЕСЕТЕ ГО ПРАВОТ од вашите нозе.-- ги учел Исус апостолите кога ги праќал да ја проповедаат Христовата Идеологија


самиот Христ го употребува зборот ЗМИИ за ПОДЛОТО СВЕШТЕНСТВО.....Евангелие по Матеј 23 - ред 33 ЗМИИ ЗМИСКИ породи! како ќе побегнете од судот на пеколот?

1 Коринтјани: 10:9 Ниту да Го искушуваме Господа, како што Го искушуваа некои од нив, и загинаа од ЗМИИ.

псалм 77 - ред 33 ...И така им минеа дните нивни во СУЕТА и годините нивни во смутови -сплетки интриги дволични лицемерни подли ЗМИЈСКИ игри .

Псалм 11 - ред 2 ..Суета му кажува секој на ближниот свој , од ДВОЛИЧНО змијско СРЦЕ устите зборуваат ЛАГА

Евангелие по Матеј

глава 23 ред - 13 ”Горко вам, книжници и фарисеи, ЛИЦЕМЕРИ - ЗМИИ, кои го затворате Небесното царство пред луѓето; зашто самите не влегувате, ниту ги пуштате внатре оние, кои сакаат да влезат.”
( сите овие ЗМИИ_ ЛИЦЕМЕРИ - ПОДЛЕЦИ гарантирале дека Атеистичката Суета е Божја волја а дека луѓето само треба да медитират да пеат песнички кажуваат молитви и други глупости )

ред 14 - ”Горко вам, книжници и фарисеи, ЛИЦЕМЕРИ - ЗМИИ , зашто ги подјадувате домовите на вдовиците, и заради причина СЕ МОЛИТЕ долго. Затоа ќе добиете поголема осуда!”

ред 25- ”Горко вам, книжници и фарисеи, ЛИЦЕМЕРИ - ЗМИИ , кои ја чистите надворешноста на чашата и чинијата, а внатре сте полни со грабеж и лакомост!

ред 27 - ”Горко вам, книжници и фарисеи, ЛИЦЕМЕРИ - ЗМИИ, оти приличите на варосани гробови, што однадвор изгледаат убаво, а внатре се полни со мртовечки коски и секаква нечистота!


Псалм 39 - ред 11 Ти го поправаш човекот со казна, и сè што му е најмило го расипуваш како молец; навистина, секој човек е СУЕТЕН ( Адам )

КОГА БИЛ ИСУС ИМАЛО :

1 ) КАПИТАЛИСТИ - УГНЕТУВАЧИ -- СУЕТНИ
2) КАПИТАЛИСТИЧКА ВЛАСТ ----- СУЕТНА РЕГУЛИРА СУЕТНИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ
3 ) КАПИТАЛИСТИЧКА МОЈСЕЕВА РЕЛИГИЈА -- СУЕТАТА ЈА ПРОГЛАСИЛА ЗА ДУХОВНОСТ ПОБОЖНОСТ И ВЕРУВАЊЕ


ИАКО ЦЕЛ СТАР ЗАВЕТ ....ЈА ОСУДУВА СУЕТАТА.......СЕКОЈ МОЖЕЛ ДА ВИДИ И ТОГАШ И СЕГА ..........

..........................НОВИОТ ЗАВЕТ .........................

1 Петар 1 - ред 18 знаејќи дека не сте откупени со распадливи нешта, со сребро или со злато, од својот СУЕТЕН живот што ви е предаден од вашите татковци,

Ефесјани: 4:17 Ова го велам и сведочам во Господа, ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ ВЕЌЕ како што одат НАРОДИТЕ во СУЕТАТА на својот ум,

ПРАВОСЛАВИЕ , КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ .............

ИСТИТЕ СТАРОЗАВЕТНИ ЗМИИ ..........ПОДЛЕЦИ , ЛИЦЕМЕРИ , ДВОЛИЧНИ..........

ОВА Е ВИСТИНСКИОТ НОВ ЗАВЕТ .....БЕЗСУЕТНОСТА

Дела на апостолите 2 - ред 44 А сите кои ПОВЕРУВАА беа заедно и сè им беше ОПШТО - ЗАЕДНИЧКО .

глава 4 - ред 32 А множеството на оние, кои поверуваа, имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше ОПШТО

9)
ПОСТ =ПОСТЕЊЕ ..збор од ангелскиот речник на загатките што значи ЕЛИМИНИРАЊЕ , ОТКАЖУВАЊЕ

НОВИОТ ЗАВЕТ ПРИЗНАВА САМО ДУШЕВЕН ПОСТ

ТЕЛЕСНИОТ ПОСТ КАКО ЛАЖНА ДУХОВНОСТ ЛАЖНО ВЕРУВАЊЕ ЛАЖНА ПОБОЖНОСТ ИСУС ХРИСТ ГО УКИНАЛ КАКО СТАРОЗАВЕТНА ИЗМИСЛИЦА КОЈА НИТУ НЕШТО ЗНАЧИ НИТУ НЕШТО ДОКАЖУВАПсалм 68 ред -10 ....И ПОСТАМ со ДУШАТА своја но и тоа ми го земаат за зло (срам)Книга на пророкот Исаија глава 58 -
ред 5 - Зар Мене Ми е ПО ВОЛЈА таков ПОСТ во денот кога човекот се измачува? Да се наведнува главата кон земјата како трска, да се постила под себе вреќиште и пепел, сакаш ли тоа да го наречеш пост и ден угоден на Господа?

ред 6 - Ова е ПОСТ што Ми Е ПО ВОЛЈАТА: да ги кинеш НЕПРАВЕДНИТЕ окови, да ги разврзеш врските на јаремот, да ги пуштиш на слобода УГНЕТУВАНИТЕ - ЕКСЛОАТИРАНИТЕ , да ги скршиш сите окови;

ред 7 - Да го поделиш својот леб со гладните, да ги воведеш под својот покрив бескуќниците, да го облечеш оној што ќе го видиш гол, и да не се криеш од оној, кој е од твојата крв.

ред 8 - Тогаш ќе светне како зората твојата светлина и твоето здравје ќе процвета бргу. Твојата правда ќе оди пред тебе, а Господовата слава ќе ти биде заштитница.

ред 9 - Ако викнеш, Господ ќе ти одговори, кога ќе извикаш, ќе рече: ‘Еве Ме!’ Ако ги отстраниш од својата средина јаремот, испружениот прст и безбожната беседа,

ред 10 - ако му дадеш леб на гладниот, ако го наситиш УГНЕТУВАНИОТ ЕКСПЛОАТИРАНИОТ ОД САТАНИСТИТЕ РЕЛИГИОЗНИ КАПИТАЛИСТИ И ВЛАСТОЉУПЦИ- , твојата светлина ќе засвети во темнината, и твојата темнина ќе стане како пладне. .Псалм 68
ред -10 ....И ПОСТАМ со ДУШАТА своја но и тоа ми го земаат за зло (срам) .


1 Коринќаните 13 ред 6 - БОГ - ЉУБОВТА не и се радува на НЕПРАВДАТА, а и се радува на вистината;..............Бог има ДУША...Неговата Душа не и се радува на неправдата

ДЕФИНИЦИЈА :
Душа е можност способност на умно разумните битија да изградата сопствени чуствено емоционални критериуми . системи ................Што ќе ги радува а што нема итн.1 Петар 2 - ред 1 И така, положете ги настрана: секоја злоба и секаква измама, и лицемерство, и завист, и секаква клевета.....Е ОВА Е НОВОЗАВЕТНИОТ ДУШЕВЕН ПОСТ

Римјаните 1 - ред 29 исполнети со секаков вид неправда, расипаност, алчност, зло; полни со завист, убиства, расправии, лукавства, подмолност; озборувачи,......ПОСТ ОД ВАКВИ РАБОТИ .....ДУШАТА ДА НЕ СЕ СИТИ НА ТУЃИ НЕПРАВДИ И НЕСРЕЌИ

Јаков 3- ред 14 Ако ли пак во своето срце имате горчлива ЗАВИСТ и карање, не се фалете и не лажете против вистината!

Евангелие по Марко 15 - ред 10 Зашто знаеше дека првосвештениците Го предадоа од ЗАВИСТ.

Книга Соломонови изреки - Пословици 14 - ред 14 Лукавиот се СИТИ (во душата ) со своите престапи, а добриот човек со својот труд.


Псалм 42 - ред 6 - Душата ТАГУВА ВО МЕНЕ , затоа си спомнувам за Тебе, од земјата Јордан и Ермон, од гората Мисар.

Псалм 69 - ред 10 Душата ја измачував со ПОСТ , ми се сврте на срам.

Псалм 86 - ред 4 Развесели ја ДУШАТА на Својот слуга, зашто кон Тебе, Господи, ја издигам својата душа.

Псалм 123 - ред 4 - Душата ни е ПРЕСИТА од потсмевнувањето на бесните, од презрението на гордите.

Книга Соломонови изреки - Пословици 10 - ред 3 Господ не остава да ГЛАДУВА ДУШАТА а на ПРАВЕДНИОТ . но ја отфрла лакомоста на нечесните.

Книга на пророкот Исаија 14 - ред 12 Како падна од небото Деницо (Бивш Светлоносецу - Сатано -Ѓаволу), сине Зорин ( на зората )? Како ли си симнат - соборен на земјата ти, Угнетувачу -Експлоататору- ОНЕПРАВДУВАЧУ -на народите?


КАПИТАЛИСТИ РЕЛИГИОЗНИ ВЛАСТОЉУПЦИ .....САТАНИСТИ ....СЕ СИТАТ НА ТУЃИ НЕВОЛЈИ ОТИ СЕ НЕПРАВЕДНИ ....ГИ ОНЕПРАВДУВААТ ДРУГИТЕ

Дела апостолски 24 - ред 15 и дека се надевам во Бога, како и овие сами, дека ќе има ВОСКРЕСЕНИЕ НА ПРАВЕДНИТЕ И НЕПРАВЕДНИТЕ .


НЕПРАВЕДНИ = УГНЕТУВАЧИ ЕКСПЛОАТАТОРИ ИСКОРИСТУВАЧИ ЗЛОУПОТРЕБУВАЧИ КРИМИНАЛЦИ ПРИВАТИЕРИ ....САТАНИСТИ И СИТЕ НИВНИ ПОМАГАЧИ И ОПРАВДУВАЧИ .

ПРАВЕДНИЦИ = АТЕИСТИ КОМУНИСТИ АНАРХИСТИ ФИЛАНТОПИ СОВЕСНИ И ДРУГИ КОЈ ПОМОГНАЛЕ ДА СЕ ИЗГРАДИ САМОУПРАВНО КОМУНИСТИЧКО АНАРХИСТИЧКО ОПШТЕСТВО .

1 Петар 2 - ред 25 Зашто скитавте како овци, но сега се вративте при Пастирот и Чуварот на вашите ДУШИ.

Евреите 10 - ред 38 А Мојот ПРАВЕДНИК ќе живее од ВЕРАТА, ако ли се повлече, Мојата ДУШАнема да благоволи во него.”-------вели Бог САМИОТ ВЕЛИ ДЕКА ИМА ДУША

Книга Соломонови изреки - Пословици 8 - ред 13 СТРАВОТ од Господа е : (ДЕФИНИЦИЈА ) омраза кон ЗЛОТО - НЕПРАВДАТА -УГНЕТУВАЊЕТО . Ја ги мрази: гордоста, самодостатноста-самодоволноста нарцисоидност, патот на лошото и уста полна со лаги.

Псалм 87 - ред 3 Зашто мојата ДУША е НАСИТЕНА- ПОЛНА од СТРАДАЊА- ЈАДОВИ , мојот живот наближува кон Подземјето - Адот

Трета книга Мојсеева - Левит 19: - ред 18 Не се одмаздувај и немај ЗЛОБА кон синовите на твојот народ (идеалистите се божјиот народ). Љуби го својот ближен како себеси. Јас Сум Господ!’Псалм 72 - 2 А мене, за малку, ќе ми се сопнеа нозете, за малку ќе ми се лизнеа чекорите,

Псалм 72 - 3 Зашто им завидев на злочинците НЕПРАВЕНИТЕ , набљудувајќи го напредокот мирниот живот на грешниците.

Псалм 72 - ред 4 Никакво страдање не носат се до нивната смрт , нивното тело е дебело.

Псалм 72 - ред 5 во човечките работи не учествуваат и неволјите на другите не ги засегаат

Псалм 72 - ред 6 Затоа гордоста е ѓердан на нивниот врат, СЕ ОБЛЕКЛЕ ВО НЕПРАВДА НАСИЛСТВО И НЕЧЕСТИЕ .

Псалм 72 - ред 7 НЕПРАВДАТА им излегува како од сало и му угодуваат на срцето

Псалм 72 - ред 8 Тие се потсмевнуваат и зборуваат злобно за НЕПРАДАТА, со насилства се закануваат одозгора.

Псалм 72 - ред 12 Ете, такви се грешниците - Капиталистите - Религиозните Властољупците секогаш спокојни, збираат - приватизираат земско богатство.

Евангелие по Матеј 20 - ред 25 А Исус ги повика и рече: „Знаете дека владетелите на народите господарат над нив и дека ГОЛЕМЦИТЕ ( капиталистите - НЕПРАВЕДНИТЕ) ги УГНЕТУВААТ – ИСКОРИСТУВААТ ЕКСПЛОАТИРААТ ..ОНЕПРАВДУВААТ

Евангелие по Марко 10 – ред 24 ...А учениците се зачудија од Неговите зборови. Но Исус пак проговори и им рече: „Чеда, колку е тешко да влезат во Божјото Царство, ОНИЕ КОЈ СЕ НАДЕВААТ НА БОГАТСТВО!


Евангелие по Лука 18 – ред 24... А кога Исус го виде таков, рече: „Колку тешко ќе влезат во Божјото Царство, ОНИЕ КОЈ ИМААТ БОГАТСТВО .

Ред 25 ...Полесно и не камилата да мине низ иглени уши отколку на БОГАТАШ КАПИТАЛИСТ да влезе во Божјото Царство ............( НУЛА ..ЗИРО ПОИНТ ....НИТУ ЕДЕН )

Евангелие по Матеј 6 – ред 19 ...Не СОБИРАЈТЕ СИ БОГАТСТВА НА ЗЕМЈАТА , каде што молецот и рѓата ги уништуват, и каде што крадци поткопуваат и крадат;

Послание на Јаков 2 – ред 6....Не се ли БОГАТИТЕ – КАПИТАЛИСТИТЕ -НЕПРАВЕДНИТЕ тие што ве УГНЕТУВААТ – ИСКОРИСТУВААТ - ЕКСПЛОАТИРААТ ОНЕПРАВДУВААТи ве влечат по судови .

Дела апостолски 4 – ред 32 .........А народот кој ПОВЕРУВА имаше едно срце и една душа и НИКОЈ не велеше дека нешто од неговиот ИМОТ Е негово , туку се им беше ЗАЕДНИЧКО (самоуправна општествена сопственост )


ЕВЕ ГО СТАРОЗАВЕТНИОТ ТЕЛЕСЕН МОЈСЕЕВ ПОСТ КОЈ ИСУС ГО УКИНАЛ


Евангелие по Лука 16 - ред 16 ”Мојсеевиот Суетен Закон на Телесните прописи и Пророците беа до Јована.(МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ ) Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство, и секој насила влегува во него.

ИСУС СЕ ИЗЈАСНИЛ ДЕКА ГО УКИНАЛ ЗАКОНОТ МОЈСЕЕВ А СО ТОА И ТЕЛЕСНИОТ ПОСТ


1 Коринќани 8 - ред 8

"Меѓутоа Храната НЕ НЕ ПРАВИ УГОДНИ на Бог : НИТУ ГУБИМЕ НЕШТО , АКО НЕ ЈАДЕМЕ

НИТУ ДОБИВАМЕ НЕШТО АКО ЈАДЕМЕ ."--затворен цитат


Колошаните 2- ред 20 , 21 ,22 и 23

" Ако веќе умревте со Христос за првобитните принципи на светот , зошто им се потчинувате на прописите како уште да живеете во овој свет "Не фаќај" "Не вкусувај " "Не допирај" се што пропаѓа со употреба - според ЧОВЕЧКИТЕ (Мојсееви и на било кој друг смртник) ЗАПОВЕДИ ( а не божји како што некој лаже ) и УЧЕЊА .?
Овие нешта навистина изгледаат како мудрост која се состои во самоволна набожност ,ЛАЖНА ПОНИЗНОСТ И НЕПОШТЕДНА СТРОГОСТ КОН ТЕЛОТО А НЕМААТ НИКАКВА ВРЕДНАСТ , ТУКУ СЕ САМО ЗА УГОДУВАЊЕ НА ТЕЛОТО " - затворен цитат ..им се обраќа Павле на Колошаните .

СЕКОЈА РЕЛИГИЈА е закон на ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ..прости механички правила и прописи и не се разликува по ништо од сите други луѓе. и од било кој друг држвен закон..затоа НЕМА ВЕЧЕН ЖИВОТ ЗА РЕЛИГИОЗНИТЕ..............

Евреите 7 - ред 15 и 16......."...И станува уште појасно......тој не станал тоа СПОРЕД НЕКОЈ Суетен ЗАКОН ( било кој било чив од било кој смртник) НА ТЕЛЕСНИТЕ ПРОПИСИ........"

Евангелие по Јован 4 - ред 8 Зашто учениците Негови беа отишле во градот да купат ХРАНА
ред 32 Но Тој им рече: „Јас имам ДУШЕВНА ХРАНА за јадење, што вие не ја знаете.”
ред 34 - Исус им рече: „Мојата ДУШЕВНА храна е да ја исполнувам волјата на Оној, Кој ме прати и да го завршам Неговото дело.
ред 27 - Работете не за храна што се расипува, но за ДУШЕВНАхрана што останува за вечен живот, а што ќе ви ја даде Човечкиот Син, зашто Бог Таткото Го потврди Него за тоа!”

10)
КРШТАВАЊЕ .....ЗБОР ОД АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ШТО ЗНАЧИ СООЧУВАЊЕ

КРШТАВАЊЕ = СООЧУВАЊЕЕвангелие по Матеј 21 - ред 32 Зашто, Јован дојде при вас по патот на ПРАВДАТА и не му ПОВЕРУВАВТЕ , а цариниците и блудниците МУ ПОВЕРУВАА. А вие видовте, но не се ПОКАЈАВТЕ после, за да му ПОВЕРУВАТЕ.”

Исус и те како го признава Јован и Јовановото крштавање и бара од луѓето да му веруваат на Јован .

Зошто Исус барал луѓето да му веруваат на Јован
Што е ПРАВЕДНОТО кај Јован и зошто Исус бара да му се Верува на Јован ?

Марко 1 - ред 4 Се јави Јован, крштавајќи во пустината и ПРОПОВЕДАЈЌИ ПОКАЈНО КРШТЕВАЊЕ за проштавање на гревовите.
Марко1 - ред 32 Но, ако речеме од луѓето?’ Се боеја од народот, зашто сите сметаа дека Јован беше навистина ПРОРОК.

Лука 7 - ред 27 Тој е оној, за кого е пишано: „Ете, го праќам Мојот Ангел пред Твоето лице, кој ќе го приготви Твојот пат пред Тебе!-- ангелот на смртта - судијата на совесноста - сотирач - погубувач...се реинкарнирал во биолошко тело на пророкот Јован

Евнгелие по Јован 1 ред 6.. Се јави човек, ИСПРАТЕН од Бога, по име Јован.

Лука 7 - ред 27 Тој е оној, за кого е пишано: „Ете, го праќам Мојот Ангел пред Твоето лице, кој ќе го приготви Твојот пат пред Тебе!”

ред 15 - Јован сведочи за Него и вика: „Еве Го Оној, за Кого реков: Оној, Кој доаѓа после мене, пред мене е, зашто беше пред мене!”

ред 26 - ”Јас крштавам со вода им одговори Јован - но меѓу вас стои Еден, Кого ВИЕ НЕ Го ПОЗНАВАТЕ. ..........( ЗНАЧИ ЈОВАН-ИЛИЈА ГО ПОЗНАВАЛ ХРИСТ ОД ПОРАНО )

Евнгелие по Јован 10 - ред 41 И мнозина дојдоа при Него и рекоа: „Јован не направи ниедно чудо, но сè што рече Јован за Него, беше вистина.”

Дела на апостолите 10 - ред 37 Вие знаете што се случи по сета Јудеја, почнувајќи од Галилеја, по КРШТЕВАЊЕТО што го ПРОПОВЕДАШЕ Јован;

Дела на апостолите 19 - ред 4 А Павле рече: „Јован КРШТЕВАШЕ ПОКАЈНО КРШТЕВАЊЕ,


Матеј 17:12 Но, ви велам, дека Илија веќе дојде,И НЕ ГО ПОЗНАА,

МОМЕНТ !
КАКО ТОА НЕ ГО ПОЗНАЛЕ ?
СПОРЕД ФИЗИЧКИ ИЗГЛЕД ?
АМА ФИЗИЧКИОТ ЧОВЕК ИЛИЈА ЖИВЕЕЛ ВЕКОВИ ПРЕД ИСУС ДА ДОЈДЕ ПРЕД 2000 ГОД ОД ДЕНЕС

И ДА САКАЛЕ НЕМОЖЕЛЕ ДА ГО ПОЗНААТ ПО ФИЗИЧКИ ИЗГЛЕД !

1 Коринќаните 11- ред 31 Ако се осудуваме сами себеси, нема да ни се суди;

Римјаните 2 - ред 15 Тие покажуваат дека делото на Законот е напишано во нивните срца, за што сведочат: нивната СОВЕСТ и нивните мисли, што меѓусебно се ОБВИНУВААТ или се БРАНАТ,

КРШТАВАЊЕ .....ЗБОР ОД АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ШТО ЗНАЧИ СООЧУВАЊЕ

КРШТАВАЊЕ = СООЧУВАЊЕ

Лука 7 - ред 27 Тој е оној, за кого е пишано: „Ете, го праќам Мојот Ангел пред Твоето лице, кој ќе го приготви Твојот пат пред Тебе!”

Ангелот е Судијата на Совесноста тој ги СООЧУВА = КРШТАВА луѓето со нивната сопствена непринципиелност недоследност лага , нелогичност .

ТОЈ-ТАА Е НЕПРИСТРАСЕН СУДИЈА

како што љубовта е СЛЕПА
како што безсуетноста е Слепа
така и
Совесноста е Слепа - непристрасна ...ги суди другите но и тој што ја има

Секој човек има право да ја укине да му ја "скине главата" на ангелот (јован крстителот ) да го дискредитира НО со тоа сам себе си ги уништил сите шанси за вечен живот

1 Тимотеј 4 - ред 2 преку лицемерството на лажливците, кои се жигосани во својата СОВЕСТ ,

СОВЕСТА КРШТАВА СООЧУВА СЕКОГО СО САМ СЕБЕ СИ ЗА ПОКАЈАНИЕ

АКО НЕКОЈ НЕМА СОВЕСТ ЗНАЧИ НЕМА- НЕЧУСТВУВА ГРИЖА НА СОВЕСТ НЕ ГО ГРИЗЕ ПЕЧЕ СОВЕСТА ......ТОЈ Е НЕВОЗМОЖНО НАВИСТИНА ДА СЕ ПОКАЕ
ПА ЗАТОА ФИЛОЗОФИИТЕ ДЕКА СВЕШТЕНИК МОЖЕ ДА ПРОШТАВА ИЛИ СЛИКИ ИКОНИ ИЛИ КИПОВИ ИДОЛИ ТОТЕМИ ДА ПРОШТАВААТ Е ЧИСТА ГЛУПОСТ УСТВАРИ СО ТОА СЕ УКИНУВА СОВЕСНОСТА КАЈ ТАКВИТЕ НАВОДНИ ВЕРНИЦИ....... БЕГАЊЕ ОД СОВЕСНОСТА Е БЕГАЊЕ ОД КРШТАВАЊЕ = СООЧУВАЊЕ СО СОПСТВЕНИТЕ ГРЕШКИ ГРЕВОВИ ....ТАКВИТЕ ЛУЃЕ НИКОГАШ И НЕМОЖЕ ДА СЕ ПОПРАВАТ-ПОКАЈАТ-ЗАЖАЛАТ ЗА СТОРЕНОТО ...............СЕ НЕКОЈ ДРУГ ЌЕ ИМ БИДЕ ВИНОВЕН ...НИКОГАШ ГРЕШКИТЕ НЕМА Д ГИ БАРААТ КАЈ СЕБЕ .....ОТСУСТВО НА САМОКРИТИКА.

СОВЕСТА КАКО И БОГ НЕ ГЛЕДА НА ЛИЦЕ НЕЕ ПРИСТРАСНА ..ТАА Е СЛЕПА И Е НЕПОГРЕШЛИВ СУДИЈА ............НЕЈЗИНИТЕ СУДОВИ СЕ ПРАВЕДНИ
ТАА- ТОЈ ЗБОРУВА ...ЗАВИСИ КОЈ КОЛКУ СИ ЈА "СЛУША" СОВЕСТА .


1 Коринтјани
10 - ред 29 Но не мислам на твојата СОВЕСТ, туку на оној другиот. А зошто мојата слобода да биде СУДЕНА ОД ТУЃА СОВЕСТ?

Дела на апостолите 23 - ред ...1 А Павле погледна кон Синедрионот и рече: „Мажи браќа, јас живеев со наполно ЧИСТА СОВЕСТ пред Бога до овој ден.”

Дела на апостолите 24 -ред 16 Затоа и самиот се трудам секогаш да имам ЧИСТА СОВЕСТ и пред Бога и ПРЕД ЛУЃЕТО .


СОВЕСТА - СОВЕСНИОТ ЧОВЕК КРШТАВА - СЕКОЈ КОЈ ЈА ИМА ГО СООЧУВА СО САМ СЕБЕ

ТОЈ-ТАА СОВЕСНОСТА СО
12)
вера - убеденост но и поклонета -стекната доверба

верен - доверлив но и лојален .
.
.
.
ЗА ВЕРАТА НАДЕЖТА И ЉУБОВТА

ДЕФИНИЦИЈА =
ВЕРАТА, НАДЕЖТА И ЉУБОВТА СЕ ТРИ НИВОА (СТЕПЕНИ) НА ИЗРАЗЕНА (ИСКАЖАНА) ДОВЕРБА (СО МИСЛА ЗБОР И ДЕЛА) И/ИЛИ ЗАСЛУЖЕНО ДОВЕРИЕ.
И ВО СВОЈА БЕЗСУЕТНА ФОРМА (ИСКЛУЧЕН ЛИЧЕН ИНТЕРЕС ИЛИ БИЛО КАКВА ПРИСИЛА) МОЖЕ ДА БИДАТ НАЈДЕНИ ИСКЛУЧИВО САМО ВО ОБЛАСТА НА МЕЃУЧОВЕЧКИТЕ ОДНОСИ
ОБРАЗЛОЖЕНИЕ
Точно е дека се вели "верата е цврста убеденост" меѓутоа може ли некој да биде убеден во нешто ако претходно не стекнал доверба во истото . Најчесто употребувана фраза меѓу религиозни е " јас верувам " но во смисла "претпоставувам" или "припаѓам во одредена групација" а нее дека во нешто стварно стекнале доверба или некој заслужил нивно доверие та можат во секое време да се потпрат на него . (“Бог е мојата потпора”- пророци и апостоли) И во светот на животните кој живеат во одредени социјајни групации - глутници има хиерархија односно водач како објект кон кое е насочено доверие на други припадници но таму станува збор само за прост биолошки опстанок кој водачот со свое присуство и вештини им го обезбедува . Кај умно разумни битија - луѓе здружување и искажување доверба кон одредена доктрина или лидер/водач кој заслужил нивно доверие не е секогаш поттикнато од потреба за прост биолошки опстанок . Кај умно разумни битија доверие кон одредена доктрина , лидeр итн може да биде стекнато од искуство или логика. " Верувам " во најбуквален но воедно и најточен превод значи " ИМАМ СТЕКНАТО ДОВЕРБА КОН ОДРЕДЕН ОБЈЕКТ НА МОЕ ЗАСЛУЖЕНО ДОВЕРИЕ "
Објектот на доверие има право да искуша / тестира ЛОЈАЛНОСТ (верност) на припадници што се декларираат како негови следбеници (Бог не ке ве искуша над ваши можности туку секогаш ке ви даде и излез -Павле). Но и се вели " Верен е Бог" те " Доверлив е Бог" и уште " ... ако сте вкусиле (искусиле / искуствено) дека Бог е добар " или " Бог е мојата потпора" ....итн... се ова покажува дека и самиот Бог се ПОТЧИНУВА на самата ДЕФИНИЦИЈАте дека и самиот "игра" според строго утврдени правила а не станува станува збор за диктатор или или некој со променливо расположение на кој може да се и сешто да му се припише" во моментот таква била вољата божја баш како што мене ми треба- ајде де' туку и самиот се бори да заслужи наше доверие "Бог е љубов " посветен на добрoбитта на секој член на заедницата кој му искжува доверба . Но објектот на заслужено доверие ако тоа му е посветеност единствена работа мора од нешто и негде да живее ."Делете го тоа што го имате со тие што ве поучуват" -Павле..... но исто и за Бог "Вие сте Божјиот храм" (изгради му на Бога Храм- живеалиште ).Надежта не е исчекување или пуста случајност како тоа луѓе си преведуват туку ИНВЕСТИЦИЈА ... за нешто да земеш прво треба да вложиш- штедиш , скусиш, да се воздржиш.Секој човек приметил тоа или не живее во “ светот на(не) довербата и (не)доверието” Се повеќе човечки фактор се исфрла од процеси на производство оти се има поголема доверба во машини , компјутери итн Кај најголеми шпионски афери прво се стекнува доверба за потоа да се изигра . Доверба недоверба изневерување кај - во брачни заедници , реклами за производи , лични искуства , пријателства , држави , компании , другарства .........................итн . итн цела книга може да се напише.
Знчи
1)Дефиниција : веронаука е наука за стекнување доверба и заслужување доверие

2)Дефиниција : наука за Бог е наука за супериорноста (Хр-“ќе бидете богови”)

3)Дефиниција : има три развојни степени (нивоа) на стекната или заслужена доверба и тоа :
А) пријателство
Б) блискост
В) ближност
Образложение : ПРИЈАТЕЛСТВОТО е најнизок степен на изразена доверба или заслужено доверие . Обично при отселување или смрт на некој пријател или не се чувствува емотивна болка , или таа трае одредено кратко време (Иако Бог не си ги заборава пријателите-“ Авраам му поверува на Бог и се нарече ПРИЈАТЕЛ Божји”) . Додека кај некој што чуствуваш (значи веќе вклучени чувства и емоции) БЛИСКОСТ до која е дојдено со повисок стадиум на споделени тајни , искуства итн при загуба се чуствува таа душевно емоционална болка . И третиот највисок стадиум на стекнато доверие и изразена доверба е БЛИЖНОСТА а оваа секогаш се појавува кај идеалисти кој ги поврзува дух-идеал т.е Слово –доктрина –идеологија . Е дури во оваа последна највисока фаза почнува да важи “Љуби го ближниот свој” …и за ова има безброј примери не само кај Христ туку и битки за ранети на Неретва , Сутјески ....многу се. Овие без разлика што не се во крвно сродство најмногу тагуваат и жалат за својте ...не ги прежалуваат се до своја смрт ...оти заедно идеолошки биле договорени да гинат за тоа во што веруваат а тоа е повисисокиот стадиум на општествена свет – комунизам , и највисок самоуправување . Е Библија токму овие 3 стадиуми на изразување доверба и заслужено доверие ги објаснува ноооооо користејќи го дадено право-“ се испитај се истражи “ - ќе речат апостоли. …значи не слепо верување и на”жими ова или она“

13)
ДЕФИНИЦИЈА : НЕВЕРНИК

НЕВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ НЕМИР – КОНФЛИКНОСТ (конфликтни меѓучовечки односи)


ДЕФИНИЦИЈА : ВЕРНИК

ВЕРНИК Е СЕКОЈА ЛИЧНОСТ КОЈА ПРАКТИКУВА И СО СВОЕТО ОДНЕСУВАЊЕ ДАВА ПРИМЕРИ - ПОТТИКНУВА ИЛИ ИЗМИСЛУВА ГЕНЕРИРА –ПРОПИШУВА РЕГУЛАТИВИ- ЗАКОНИ ИЛИ ПОДДРЖУВА - ОПРАВДУВА ТАКВИ МЕЃУЧОВЕЧКИ ОДНОСИ СО КОЈ МЕЃУ ЛУЃЕТО ЌЕ ВЛАДЕЕ МИР – БЕЗКОНФЛИКНОСТ (безконфликтни меѓучовечки односи)

а)

Исаија: 10:1 „Тешко им на оние што Создаваат - Креираат - Издаваат- Пропишуваат Смислуваат НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ, кои пишуваат жестоки-остри решенија;.

10:2 за да ги отстсранат сиромасите од правосудието , и да ги ограбат Правата на слабите меѓу Мојот Народ за да ги направат вдовиците свој плен и да ги грабаат сираците - РЕКОЛ ГОСПОД БОГ

ШТОМ СЕ НЕПРАВЕДНИ ЗАКОНИ ТИЕ НОСАТ НЕМИР = КОНФЛИКТНОСТ ВО МЕЃУЧОВЕЧКИТЕ ОДНОСИ

ОВА СЕ ОДНЕСУВА НА ЗАКОНОДАВНА ВЛАСТ И СИТЕ НЕЈЗИНИ УЧЕСНИЦИ , БИЛО ДА СЕ ПАРЛАМЕНТАРЦИ , КРАЛЕВИ , ЦАРЕВИ , ЕКСПЕРТИ ПО ЗАКОНОДАВСТВО КОЈ ДАВААТ СВОЕ УЧЕСТВО ВО КРЕИРАЊЕ НА ТАКВИ ЗАКОНИ ИТН.

б)

Евангелие по Јован: 13:15 зашто ви дадов ПРИМЕР и вие да правите онака, како што ви направив Јас. -- -- -- вели Исус Христос


1 Петрово: 2:21 Зашто за тоа сте повикани, зашто и Христос страдаше за вас и ви остави ПРИМЕР , за да врвите по Неговите СТАПКИ.
5:3 и НЕ како да Господарите над оние, кои ви се доверени, туку бидете му ПРИМЕР на стадото.


Филипјани: 3:17 ... УГЛЕДАЈТЕ се на мене, браќа и гледајте на оние, кои одат онака, како што и вие имате пример во нас!


1 Солунјани: 1:7 така што им станавте ПРИМЕР на сите верници во Македонија и Ахаја.

2 Солунјани: 3:9 Не затоа што немавме право на тоа, туку за да бидеме самите себе за ПРИМЕР за да нè подражавате..
.

Тит: 2:7 давајќи се во сè себеси како ПРИМЕР ЗА ДОБРИ ДЕЛА, во науката - нерасипаност, достоинство,.

Јов: 20 - ред 19 Зашто сиромаштијата ја тапчеше и ја УГНЕТУВАШЕ, одземаше куќи што не ги изградил,

Јов: 37 - ред 23 Да, не можеме да Го достигнеме Сèдржителот, неизмерлив е во Својата сила и во судот, и во совршенството на Правдата, Тој НЕ УГНЕТУВА- ОНЕПРАВДУВА-ИСКОРИСТУВА - ЕКСПЛОАТИРА НИКОГО.


в)

Исаија: 1:17 Учете се на добри дела: СТРЕМЕТЕ - ТЕЖНЕЈТЕ се кон Правдата, притекнете му на помош на Угнетуваниот, помогнете му на сирачето до правдата, заземете се за вдовицата.”

Римјаните: 12:16 Бидете едномислени едни кон други! Не Стремете се кон високи нешта, туку држете се за скромните!

1 Коринтјани: 14:1 Стремете се кон Љубовта! Ревнувајте за духовните нешта,

Евреите: 12:14 Стремете се кон Мирот со сите и кон светоста, без која никој не може да Го види Господа,

г)


Евреите
6 : 4 Зашто е НЕВОЗМОЖНО оние кои еднаш се просветени и кои го вкусиле небесниот дар, станувајќи учесници на Светиот Дух
6 : 5 и кои ги вкусиле: доброто Божјо слово и силите на идниот век,
6:6 а сепак ОТПАДНАЛЕ - пак повторно да Бидат ОБНОВЕНИ ЗА ПОКАЈАНИЕ,

12:17 Имено, знаете дека подоцна кога сакаше да го наследи благословот, БЕШЕ ОТФРЛЕН , зашто НЕ најде место за Покајание, иако го бараше со солзи.

Евреите: 10:26 Зашто, ако Грешиме САМОВОЛНО - СВЕСНО откако го примивме полното познание на вистината, НЕ ОСТАНУВАТ ВЕЌЕ ЖРТВИ ЗА ГРЕВОВИТЕ,

ТОА Е ТРАЈНО ОТПАДНИШТВО !.

д)


Псалм: 109:3 ме опкружува со зборови на Омраза, ме напаѓа Без Причини.

3 Јованово: 1:10 Затоа ако дојдам таму, ќе потсетам за неговите ДЕЛА, што ги врши, Напаѓајќи нè со Лоши Зборови, и не се задоволува со тоа, туку сам не ги прима браќата, а на оние кои сакаат да ги примат, им забранува и ги гони од црквата.


Пословици: 15:26 Омразени му се на Господа лошите мисли, а чистите зборови му се мили.

17:15 Кој го ОПРАВДУВА виновникот и кој го Осудува правиот, двајцата Му се омразени на Господа.


Римјаните12:18 Ако е можно, ДОКОЛКУ ЗАВИСИ ОД ВАС, бидете во МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ со СИТЕ Луѓе!

14:19 И така, да го бараме она, што е за МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ и за заемна надградба!
15:13 А Бог на надежта да ве исполни со сета радост и МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ во ВЕРАТА,.

Ефесјани
2:17 Тој дојде да ви ПРОПОВЕДА МИР - БЕЗКОНФЛИКТНОСТ на вас, кои бевте далеку и МИР на оние, кои беа близу:

Исаија: 14:4 ќе му ја запееш оваа пословица на вавилонскиот цар: „Како го снема насилникот? Како исчезна УГНЕТУВАЊЕТО - ИСКОРИСТУВАЊЕТО - ЕКСПЛОАТАЦИЈАТА - ОНЕПРАВДУВАЊЕТО?

1 Коринтјани: 14:33 зашто Бог не е Бог на безредие, туку на МИРОТ - БЕЗКОНФЛИКТНОСТА

Едно од Божјите Имињата - Надлежности - Компетенции Е МИР - Бесконфликтни меѓучовечки односи .

Евреите: 1:4 и стана толку повозвишен од ангелите, колку што Наследи повозвишено ИМЕ од нив.

6:10 Зашто Бог не е неправеден па да ги заборавил вашето Дело и љубовта, што ја покажавте кон Неговото Име,

Евангелие по Јован
17:26 Им го објавив Твоето ИМЕ и ќе го објавувам, па љубовта, со која Ме возљуби, да биде во нив, и Јас во нив.” --- рекол Исус Христос

14)
ајде еднаш за секогаш да ја објасниме библиската суета


ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или Достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството ..


ТОА Е ( суетата ) земски-Смртен Дух-идеал кој Бог им го дава на тие што ги казнува

Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.

очи заслепени од од земски богатства

уши што освен нивен интерес не слушаат ништо друго

разум.....да не водат сметка за чуства на други луѓе , да ги уценуваат Угнетуваат

Марко: 7:6 А Тој им рече: „Добро пророкуваше Исаија за вас лицемерите, како што е напишано: ‘Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене;.
.

Евангелие по Јован
38 за да се исполни словото, што го рече пророкот Исаија: „Господи, кој и поверува на нашата проповед? И кому му се откри Господовата рака?”

39 Затоа не можеа да веруваат, зашто Исаија уште рече: „

40 Им ги заслепи Очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”.

инаку во речници се наоѓа слична дефиниција :

Суета :славољубие , алчност за слава ,за почести
Суетен :славољубив-а , болна амбиција , алчност за сопствено истакнување .


Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”

15)

Еве го ДОКАЗОТ ДЕКА И КУРАНОТ Е ПИШУВАН СО АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15

ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат.

Јован: 12:40 Им ги заслепи очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не РАЗБИРААТ СО СРЦЕТО ; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”

Излез: 34:34 Кога влегуваше Мојсеј пред Господа, за да разговара со Него, го симнуваше ПРЕВЕЗОТ додека не излезеше пак. Кога излегуваше да им каже на Израелците што му е наредено,

2 Коринтјани: 3:13 и не сме како Мојсеј, кој ставаше покривало на своето лице, за да не го видат Израелевите синови свршетокот на она што се отстрануваше.

14 Но нивните умови беа закоравени. Зашто, до денешниот ден останува истото ПОКРИВАЛО при читањето на Стариот Завет, и не се открива, зашто се отстранува само во Христа.

15 И така до денес, кога го читаат Мојсеја, ПОКРИВАЛОТО им лежи на нивното СРЦЕ .

ДЕФИНИЦИЈА :
Срце = збор од Ангелскиот речник на загатките што означува Чуствено Мисловна Емоционална насоченост , Внимание , Преокупација , Разбир- Разборитост ,

Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде дух на мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”
.


Јоил: 2:13 Раскинете ги Срцата, а не своите облеки! Обратете Му се на Бога, вашиот Бог, зашто Тој е добар и многумилостив, Тој ќе се сожали на бедата.

Малахија: 4:6 Тој ќе ги обрне Срцата на татковците кон синовите, а срцата на синовите кон татковците, за да не дојдам и да не ја удрам земјата со проклетство.”

Лука: 1:17 Тој ќе врви пред Него во Илиевиот дух и сила, за да ги обрати Срцата на татковците кон децата; а непокорните кон мудроста на Праведниците, и да Му приготви на Господа совршени луѓе.” --- збори за Судијаа на Совесноста

Еремија: 17:10 Јас, Господ, ги истражувам Срцата и ги испитувам бубрезите, за да му дадам секому според неговото поведение, според плодот на неговите раце.

Псалм: 4:4 Треперете и не грешете; Размислувајте во Срцата, на вашите легла, и молкнете.
7:9 Нека прекрати беззаконието на нечесните, помогни му на праведникот. Ти, праведен Боже, Кој ги испитуваш Срцата и внатрешноста.
10:17 Господи, Ти ги слушаш желбите на кротките; зајакни им ги срцата; отвори го Своето уво:
31:24 Бидете храбри и Тој ќе ви ги укрепи срцата, сите, кои се надевате на Господа!
33:15 Тој им ги создаде Срцата на сите и внимава на сите нивни дела..

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или Достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството ..


ТОА Е ( Суетата ) земски-Смртен Дух-идеал кој Бог им го дава на тие што ги казнува

Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.

очи заслепени од од земски богатства

уши што освен нивен интерес не слушаат ништо друго

разум.....да не водат сметка за чуства на други луѓе , да ги уценуваат Угнетуваат

Евангелие по Јован
38 за да се исполни словото, што го рече пророкот Исаија: „Господи, кој и поверува на нашата проповед? И кому му се откри Господовата рака?”

39 Затоа не можеа да веруваат, зашто Исаија уште рече: „

40 Им ги заслепи Очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”.
инаку во речници се наоѓа слична дефиниција :

Суета :славољубие , алчност за слава ,за почести
Суетен :славољубив-а , болна амбиција , алчност за сопствено истакнување .


Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”


Марко: 7:6 А Тој им рече: „Добро пророкуваше Исаија за вас лицемерите, како што е напишано: ‘Овој народ Ме почитува со усните, а нивното Срце е далеку од Мене;.

16)
Сура 18 Ел- Кехф Џуз 15

ред 57 - И кој е поголем зулумќар од оној кој , кога ќе се спомнат ајетите на Госодарот негов , е рамнодушен кон нив , и кој заборава она што го направија рацете негови . Врз СРЦАТА НИВНИ НИЕ ИМ СТАВИВМЕ ЗАВЕСА ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ КУРАНОТ А ВО УШИТЕ НИВНИ ТЕЖНА . И ако ги повикаш кон Патоказот , тогаш , за навек не ќе се упатат.

Сура 17 Ел - Исра Џуз 15

ред 36 -- И не следи го она што не го знаеш . И СЛУХОТ И ВИДОТ И СРЦЕТО ЌЕ

БИДАТ ОДГОВОРНИ навистина .


Сура 17 Ел - Исра Џуз 15

ред 45 -- И кога го читаш Куранот меѓу тебе и оние кој неверуваат во Ахриет Ние поставивме Завеса невидлива .

ред 46 -- И ВРЗ СРЦАТА НИВНИ Ние ставивме прекривачи ЗА ДА НЕ ГО РАЗБЕРАТ , а во ушите нивни тежина .

Сура 33 Ел-Асхаб Џуз 22

ред 51 -- ..................Аллах го ЗНАЕ ОНА ШТО Е ВО СРЦАТА ВАШИ .ДЕФИНИЦИЈА :
Срце = збор од Ангелскиот речник на загатките што означува Чуствено Мисловна Емоционална насоченост , Внимание , Преокупација , Разбир- Разборитост.

Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.

Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”

Евреите:

6:13 Зашто кога Бог му даде ветување на Авраама, немајќи никој поголем за да се заколне во него, се заколна Сам во Себе,

17 Затоа и Бог, сакајќи поверодостојно да им ја покаже на наследниците на ветувањето непроменливоста на Својата намера, се послужи со заклетва,

18 така што преку тие ДВЕ НЕПРОМЕНЛИВИ работи, во кои Бог не може да измами, да имаме цврст поттик, ние кои прибегнуваме да ја дофатиме надежта што е поставена пред нас.

19 Неа ја имаме како безбедна и цврста котва на душата, која навлегува и зад ЗАВЕСАТА,.
.
.
2 Коринтјани: 3:13 и не сме како Мојсеј, кој ставаше покривало на своето лице, за да не го видат Израелевите синови свршетокот на она што се отстрануваше.

14 Но нивните умови беа закоравени. Зашто, до денешниот ден останува истото ПОКРИВАЛО при читањето на Стариот Завет, и не се открива, зашто се отстранува само во Христа.

15 И така до денес, кога го читаат Мојсеја, ПОКРИВАЛОТО-ЗАВЕСАТА им лежи на нивното СРЦЕ .

17)

УШТЕ ЕДЕН ОД МНОГУТЕ ДОКАЗИ ДЕКА КЛУЧОТ ЗА РЕШАВАЊЕ НА БИБЛИЈА И КУРАН Е ЕДЕН И ИСТ А ТОА Е АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ


БИБЛИЈА

Јован: 12:40 Им ги заслепи очите, и им ги СКАМЕНИ СРЦАТА; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.” – ВЕЛИ ИСУС

Матеј: 13:15 Зашто СРЦЕТО НА ОВОЈ НАРОД ОТАПЕЛО ; и со ушите тешко слушаат, и ги затворија своите очи; за да не гледаат со очите, или да слушаат со ушите, И ДА РАЗБЕРАТ СО СРЦЕТО и да се обратат, и Јас да ги исцелам. – РЕКОЛ ИСУС

Марко: 8:17 А Исус кога го разбра тоа им рече: „Зошто мислите дека немате леб? Уште ли не разбирате и не сфаќате? СКАМЕНЕТО ЛИ Е ВАШЕТО СРЦЕ ?—ПРАШАЛ ИСУС

КУРАН

Сура 2 Ел Бекара

74. Ред Бидејќи СРЦАТА ВАШИ ЗАТВРДНАА КАКО КАМЕН или како нешто
уште потврдо... А МЕЃУ КАМЕЊАТА ИМА И ТАКВИ ОД КОЈ РЕКИ ТЕЧАТ, а има и такви кои ПУКАТ И ОД НИВ ВОДА ПОТЕКУВА , а и камења такви кои, плашејќи се од Аллах, се
кршат, навистина! И Аллах не е невнимателен кон она што го работите!

Псалм: 78:20 Ете, Тој ја УДРИ КАРПАТА, И ВОДА ПОТЕЧЕ и потоците се прелеваа: а може ли да даде леб и да му достави месо на Својот народ?”
105:41 Ја расцепи КАРПАТА и вода извираше, потече како река низ пустината.

1 Коринтјани
10:4 и сите пиеја иста духовна НАПИВКА; зашто пиеја од духовната КАРПА, која ги следеше, а таа КАРПА беше Христос.БИБЛИЈА
Дела апостолски 4 – ред 32 .........А народот кој ПОВЕРУВА имаше ЕДНО СРЦЕ и една душа


ДЕФИНИЦИЈА
Срце = збор од ангелскиот речник на загатките кој значи –чуствено мисловно емоционална насоченост ,посветеност,очекуваност. разбир , разборитост .


ОЧИГЛЕДНО ДЕКА АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

ВАЖИ КАКО ЗА БИБЛИЈАТА ИСТО ТАКА И ЗА КУРАНОТ

ЕПА :

КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ИСЛАМ ?
КАМО ГО РЕШЕН АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ ВО ПРАВОСЛАВИЕ КАТОЛИЦИЗАМ ПРОТЕСТАНТИЗАМ ?

ЕДЕН ИСТ РЕЧНИК ВАЖИ ЗА ДВЕТЕ КНИГИ !

18)
според англскиот речник на загатките ПЕЕЊЕ О СВИРЕЊЕ има друго значение

од она што го поимаат и практикуваат религиите и верите


Матеј: 11:17 велејќи: ‘Ви свиревме на свирол и не игравте, ви пеевме жални песни и не жалевте.’


или преведено на Македонски

а ) Матеј: 11:17 велејќи: ‘Ви СВИРЕВМЕ на свирол и не игравте

нели ....како ќе ти свират така ќе играш

значи исус им ги КАЖАЛ ПРАВИЛАТА = ИЗДИКТИРАЛ УСЛОВИТЕ за оние што пекаат кукаат за вечен живот што треба да направат

СВИРКА = збор од ангелскиот речмок на загатките што значи = , Изјаснување , Појаснување , Пренесување на / Диктирање Услови , Директиви ,

Излез: 18:20 Поучувај ги за законите и одредбите; покажувај им го патот по кој треба да одат, упатувај ги во дела што треба да ги вршат.

Левит: 26:46 Тоа се повелбите, судовите и законите, кои Господ ги постави меѓу Себе и Израелците - преку Мојсеја - на Синајската Гора.

Езекиел: 11:12 и тогаш ќе знаете дека Јас Сум Господ по чии уредби не живеевте и чии закони не ги извршувавте, туку живеевте по законите на околните народи!”‘

Лука: 7:32 Тие се како децата, кои седат по пазариштата и си викаат едни на други: ‘Ви свиревме и не игравте!б) Матеј: 11:17 велејќи: ‘----------, ви ПЕЕВМЕ жални песни и не ЗАЖАЛИВТЕ - ПОКАЈАВТЕ.’

нели кога некој цинкарош ќе почне да соработува со противникот -- да издава тајни се вели ПРОПЕАЛ = ја кажал вистината - вистинито посведочил

ПЕЕЊЕ = збор од ангелскиот речник на загатките што значи вистинито Признание , вистинито сведоштво , ДАВАЊЕ ОТЧЕТ ( Исповедање )

Ефесјани: 5:19 Зборувајте си еден на другиот со псалми, и химни, и со духовни песни! Пејте Му на Господа и ВОСПЕВАЈТЕ Го во вашите СРЦА!

пеење ВО срце

срце =збор од ангелскиот речник на загатките што значи = чуствено мисловна емоционална насоченост , концентрација , внимание , разбир за/кон целта кон која е упатено вниманието .

ИЛИ СЕВКУПНО :

СЕ " ПЕЕ " = СЕ СВЕДОЧИ СО САМАТА НАСОЧЕНОСТ НА МИСЛИТЕ ЧУСТВАТА ЕМОЦИИТЕ КОН ЦЕЛТА КОН КОЈА СЕ УПАТЕНИ

Јован: 3:11 Вистина, вистина, ти велам: зборуваме за она, што знаеме; сведочиме за она што сме виделе; а сепак не го примате нашето сведоштво.

Дела Ап.: 10:42 И Тој ни заповеда да му проповедаме на народот и да сведочиме дека Тој е од Бога определениот Судија на живите и мртвите.

1 Јованово: 1:2 и животот се јави, и ние Го видовме и сведочиме и ви навестуваме вечен живот, Кој беше со Таткото, и ни се јави нам -

3 Јованово: 1:12 За Димитрија имаше сведоштво од сите - и од самата вистина. А и ние сведочиме; а знаеш дека нашето сведоштво е вистинско.

Јов: 33:13 Па зошто се препираш со Него? Тој не дава ОТЧЕТ ниту за едно од Своите дела.

Евреите: 4:13 и нема создание кое е невидливо пред Него; туку сè е голо и откриено пред очите на Оној, пред Кого ние ќе дадеме СМЕТКА.

1 Петрово: 4:5 тие ќе Му дадат СМЕТКА на Оној, Кој е готов да им суди на живите и мртвите.

19)
Хабакук: 2:14 Зашто земјата ќе се наполни со ЗНАЕЊЕТО на Господовата СЛАВА-ДОКАЖАНОСТ, како што водите го покриваат морето.

Малахија: 2:7 Да, свештениковите усни треба да го чуваат ЗНАЕЊЕТО, а од неговата уста треба да се бара Законот: зашто тој е пратеник на Господа над Воинствата.

2 Коринтјани:
11:6 Ако сум и невешт во говорот, не сум во ЗНАЕЊЕТО, тоа ви го покажавме во сè и сешто.-- вели Павле


ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОЛОСЈАНИТЕ
Глава 2

2 за да се утешат нивните срца и соединети во љубовта да дојдат до сето богатство на полната уверност на разбирањето, до ПОЗНАВАЊЕТО на тајната на Бога, и на Христа,

3 во Кого се сокриени сите богатства на мудроста и на ЗНАЕЊЕТО. .

ДОСЕГА ...........ДОКАЖАВ ................

ДЕКА БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ СЕ ПИШУВАНИ ДВОЗНАЧНО-ДВОСЛОЈНО

А КЛУЧОТ ЗА НИВНОТО РЕШАВЊЕ Е АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ

КОЈ ОДЕДНАШ ГИ РЕШАВА И КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ..ИМ ЈА ТРГА ДВОСЛОЈНОСТА

ЕДЕН ИСТ КЛУЧ ЗА ДВЕТЕ КНИГИ


ЕПА ШТО ПРАВЕЛЕ СИТЕ ТИЕ "СВЈАТИ ОТЦИ" , ЗНАЛЦИ , ВРАЖАЛЦИ , "ДОБРИ ПОЗНАВАЧИ ", ПРОСЕРАВАЧИ , ВЕРНИЦИ , "ВЕРОНАУЧНИЦИ" во Исламот Православието Католицизмот Протестантизмот ???

КАКО ДО СЕГА НИШТО НЕ РЕШИЛЕ ?

КАКО Е МОЖНО ВООПШТО И ДА НЕ ЗНААТ КАКО СЕ РЕШААВААТ КУРАНОТ И БИБЛИЈАТА ?

КАДЕ ИМ Е НАПИШАН КЛУЧОТ ЗА РЕШАВАЊЕ = АНГЕЛСКИОТ РЕЧНИК НА ЗАГАТКИТЕ


ИЛИ ДОБРО СИ ЖИВЕЕЛЕ И ЖИВЕАТ ОД ПРОДАВАЊЕ ВЕТРИШТА И МАГЛИ ПА НИТУ БИЛЕ НИТУ СЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ДА СЕ РЕШИ ОТИ ЌЕ НЕМААТ ШТО ДА ПРОДАВААТ .!

20)


БИБЛИЈА И КУРАН НЕ ЗБОРАТ ЗА БИЛО КАКОВ ВЕРНИК ТУКУ ЕДНОБОЖЕЦ - МОНОТЕИСТ

ДЕФИНИЦИЈА : ЗА МОНОТЕИСТ

Монотест е верник – личност која признава – се покорува потчинува само на Еден Бог што значи ПРАКТИКУВА само Една НАДЛЕЖНОСТ – ИМЕ на тој Еден Бог што се признава и врз основа на таквата вера –убеденост го модифицира приспособува целиот-СЕВКУПНИОТ свој НАЧИН НА ЖИВЕЕЊЕ .

Еден Бог=Една Надлежност = Име

Пример :
Исус Христос бил Монотеист признавал и практиувал само еден Бог а тоа бил Богот на Мирот и целиот свој на чин на живеење со мисла збор и дело го свел –модифицирал –приспособил за служење исклучиво само на Богот на Мирот= Безконфликтноста меѓу умно разумните битија .

Исус бил ОЧИГЛЕДЕН неспорен Монотеист :

Исус бил против Национализмот ( види споредба со доброт самарјанин Лука 10 – од ред 30 до ред 37 ) и ( јован 6 ред 15 )

Исус бил против Властољупците кој управуваат со угнетувачки насилнички апарат наречен држава и носат Неправедни Угнетувачки Закони со кој се загрозува Мирот = безконфликтноста меѓу умно разумните битија –луѓето .Држаивите се гарант за угнетивачки крвнички меѓучовечки односи . (види Матеј: 20:25 и Лука: 1:52)

Исус бил против Капиталистите – трупачите грабачите присвојувачите на земските материјални богатства а уште повеќе ако тоа е се прави со угнетување на луѓе
(види Лука 12 – ред 16 до ред 21 ) и ( види Матеј 20 – ред 25 )

Исус бил против религиите и Верите оти овие ги лажат луѓето дека Бог на Мирот = Безконфликтноста некогаш сакал или му било волја да има лоши –угнетувачки – крволочни меѓучовечки односи по било која основа и –или изговор .
( матеј 23 – ред 24 ) и ( лука 11 – ред 46 ) и (Матеј: 23 од ред 13 до ред 16 и од ред 23 до ред 29 )

Исус бил против парите или друг вид на платежни средства со кој би се вреднувала Личноста . ( види Матеј: 6:24 и види Лука: 16:13 )

Исус бил противсекакво користољубие . ( види Лука: 12:15 )

Исус бил против се она што на било каков начин може да го загрози Мирот = безконфликноста меѓу умно разумните битија .( види Матеј: 5:9 )


ИСУС БИЛ ПРАТЕН ( ТАКА САМИОТ СИ КАЖУВА ) ДА ДЕМОНСТРИРА КАКО СЕ ПРАКТИКУВА МОНОТЕИЗАМ .
ТОЈ ПРАКТИКУВАЛ МОНОТЕИЗАМ КОН БОГОТ НА МИРОТ КОЈ ГО ПИШУВА КАКО ЕДИНСТВЕН ВИСТИНСКИ ЖИВ БОГ ВО БИБЛИЈА И КУРАН

Римјаните: 15:33 А Бог на мирот да биде со сите вас, Амин!
16:20 А Бог на мирот ќе го сотре наскоро сатаната под вашите нозе.

Евреите: 13:20 А Бог на мирот, Кој преку крвта на вечниот завет Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,

Бог на Мирот го Воскреснал МОНОТЕИСТОТ – Личноста Исус Христос

21)

Свети Тајни

За Свети Тајни во Православието се сметаат сите нешта, од најмалото до најголемото, и за неа сѐ е Света Тајна. Сиот живот во Бога е светотаински. Животот на Господ Исус Христос непрестано се оприсутнува во Свeтата Црква, а Светата Црква по зборовите на Свети Никола Кавасила е присутна во Светите Тајни. Тајни, или misteryon, се свети дејства во кои преку видливо дејство на душата на човекот кој верува, невидливо и се дарува Божјата благодат. Светите Тајни се постојана мистична врска која го соединува човековиот живот со Бога. Тие се плодови на животот и смртта на Господ Исус Христос и низ нив тече скапоцената крв на Спасителот. Светите Тајни, исто како и Црквата, се и видливи, и невидливи и во секоја од нив се наоѓа надворешен, видлив знак и внатрешна духовна благодат. Според зборовите на Свети Јован Златоуст, тие се нарекуваат тајни токму поради тоа што она во што веруваме за нив не е исто со она што го гледаме; ние гледаме едно, а веруваме во друго.

Како продолжение на тајната на Христовото присуство на земјата, носат во себе две битни обележја: тие се како икона на идниот век и, секогаш се остваруваат во заедница Света Црква. Во нив верниците задобиваат предвкус на Царството Божјо кое дошло и доаѓа, иако сеуште не во својата полнота.

Бидејќи се наоѓаат во Светата Црква, тие се неопходни за сите нејзини членови. Тоа Светата Црква го изразила во десеттиот член од Символот на Верата кој гласи: ” Исповедувам едно крштение за опростување на гревовите ”. Иако во овој член се спомнува само Св. тајна Крштение, се подразбираат и останатите Св. Тајни, а тоа е спомнато затоа што преку него се влегува во Св. Црква, а и се стекнува право на сите Свети Тајни.

* Света тајна Крштение
* Света тајна Миропомазание
* Света тајна Евхаристија (Света Причест)
* Света тајна Покајание
* Света тајна Свештенство
* Света тајна Брак
* Света тајна Елеосвештенство .
http://mk.orthodoxwiki.org

ДАЛИ БОГ ги открива својте Свети тајни

.....ПОСТОИ ЛИ ВООПШТО .. СВЕТА ТАЈНА...свети тајни

Внимавај.........на црквата и биле “ОТКРИЕНИ СВЕТИТЕ БОЖЈИ ТАЈНИ “....тие и тие...

Самиот е исказ е лажен , апсурден , контрадикторен , неодржлив..................

ЕВЕ И ЗОШТО :

Дефиниција

а )

Зботот СВЕТ освен што под него луѓето ги подразбираат севкуноста од цивилизациите на сите народи во светот го има и во ангелскиот речник на загатките и значи
БЕЗКОМПРОМИСЕН , НЕОТСТАПЕН ....
Света работа........која нее предмет на договор , компромис , трговија .отстапки.

Во библијата како Свет поточно како една карактерна особина на Бог се спомнува самиот Бог..........па се среќаваат изрази од типот СВЕТИОТ БОГ........СВЕТ СИ БОЖЕ ........и сегде под поимот Свет се подразбира БЕЗКОМПРОМИСЕН , НЕОТСТАПЕН-НЕОТСТАПЛИВ

Исто така за некоја работа на која што Бог и дал првостепено значение се нарекува ...БОЖЈА СВЕТОСТ...........па за некој од Божјите духови – идеали ...ќе се сретнат под називот СВЕТИОТ ДУХ..............ИДЕАЛ ОД КОЈ НЕМА ОТСТАПУВАЊЕ.............НЕОТСТАПЕН ДУХ-ИДЕАЛ..........што во библија е објаснет како Екстремно висока општествена свест од типот на Социјалистичката Самоуправна Општествена Свест ..........”ниту мое ниту твое а и мое и твое’..........што е во согласност со карактерни особини од Личноста на Бог ..........1Коринќани13-5.........”љубовта не го бара своето”…….што го одразува и системот на Божја праведност што Бог го практикува но бара да биде практикуван од секој кој сака вечен живот во рајот .

Сите практиканти – верници кој безкомпромисно неотстаопно ќе ги извршуваат (и ќе се борат на легален мирољубив начин за) Божјите барања кој се секогаш во согласност со Божјата праведност (сите Божји патишта се прави ....исправни , логични , праведни .................а тоа што на некој измамници божјите патишта им се “чудни” и кривудави си е нивен проблем )…………..уште во библијата се наречени и .....светии , Божји светии ( Павле – “или не сте знаеле дека светиите ќе му судат на светот “)…Светци –безкомпромисници – Неотстапници ....Божји светци =Божјите неотстапници .....Па во евангелија се кажува дека демоните кој пребивале во некој луѓе а кој го познавале Христ уште од војната во рајот во која биле поразени ..........Христ го нарекуваат ...”ти си Божјиот светец = неотстапник”..( со што имаме оригинален исказ дека не го поистоветиле со Единиот Бог ...значи непостои тројство )


б)

Од друга страна зборот – поимот ТАЈНА подразбира одраден тип на знаење , сознанија итн а за кој поединец или повеќе поединци или организирана група или државна или бизнис организација се договориле дека под одредени услови може да биде обелоденети во јавноста тие знаења или сознанија што тоа практично ќе престанат да бидат тајна .
Само по себе поединец може но и не мора никому да каже своја лична тајна тоа си зависи од психичка состојба или желба или потреба
Кај организации си постојат правила дека таквите знаења , сознанија или поседување некакви технологии , оружја или било што друго може да циркулираат САМО МЕЃУ ОДРЕДЕН ЗАТВОРЕН КРУГ ЛУЃЕ ....НО НЕСМЕАТ ДА СЕ ШИРАТ НАДВОР ОД КРУГОТ НА ТИЕ ОВЛАСТЕНИ ЛИЦА .
Доклку такви сознанија паднат во раце на неовластени лица ..медиуми , организации , странски разузнавачки служби итн........тоа веќе нее тајна бидејќи тие сознанија веќе излегле надвор од кругот на овластените лица што имале право да ги знаат.Значи тајната несмее да шири надво од тој затворен круг на овластени или договорени умно разумни битија – луѓе.


в).ЛОГИЧЕН ОЧИГЛЕДЕН ЗАКЛУЧОК

АКО НА ЗБОРОТ ТАЈНА .........МУ ПРИДАДЕШ ЗНАЧЕНИЕ НА СВЕТОСТ

=НЕОТСТАПНОСТ .............ТОА ЗНАЧИ ДЕКА ПОЕДИНЕЦОТ ШТО НА СВОЈА ТАЈНА И ДАЛ ТАКВО ЗНАЧЕНИЕ ( СВЕТОСТ ) РЕШИЛ ДА ЈА ОДНЕСЕ СО СЕБЕ ВО ГРОБ ЗНАЧИ БУКВАЛНО НИКОМУ НИКОГАШ НИКАДЕ ПОД НИКАКВИ ОКОЛНОСТИ ДА НЕ ЈА КАЖЕ .

ЕПА АКО Е БОЖЈА СВЕТА ТАЈНА..............ЗНАЧИ БОГ НИКОМУ НИКОГАШ ПОД НИКАКВИ ОКОЛНОСТИ НЕМА ДА ЈА КАЖЕ .
АКО БОГ ЈА КАЖЕ ТАЈНАТА ( нели ја ОТКРИЕ на црквата ) ТОА ЗНАЧИ :

А ) ИЛИ ТАЈНАТА НЕЕ СВЕТА НЕМА ПОТРЕБА ДА И СЕ ДОДАВААТ БОМБАСТИЧНИ НАЗИВИ ..........ТУКУ Е ТАЈНА......КОЈА ЌЕ БИДЕ ОТКРИЕНА НА ПОЕДИНЦИ ИЛИ ГРУПАЦИЈА НА ЛУЃЕ...( па така јас сум сретнал ...”Божјата тајна христос”............”Христовата тајна”.......Но нигде нема света тајна)

Б ) АКО БОГ БИЛО КОМУ ОТКРИЕ НЕКОЈА ТАЈНА КОЈА МУ БИЛА СВЕТА=НЕОТСТАПНА............ТОА ЗНАЧИ ПА ДЕКА БОГ НЕЕ СВЕТ ОДНОСНО НЕЕ БЕЗКОМПРОМИСЕН КАКО СЕ КАЖУВА ТУКУ СТАНУВА ЗБОР ЗА ЛАБИЛЕН КАРАКТЕР .............ДА НЕРЕЧАМ ЛАЖГО ...И НЕМОЖЕ ДА СЕ ИМА ДОВЕРБА ВО НЕГО ( ПАВЛЕ .-“.ВЕРЕН (ДОВЕРЛИВ) Е БОГ” )
ОТИ НЕЛИ ОТКРИВА ТАЈНИ ШТО СЕ ПРОГЛАСЕНИ ЗА СВЕТИ =БЕЗКОМПРОМИСНИ ...ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ ПОД БИЛО КАКВИ ОКОЛНОСТИ НЕМЕАТ ДА СЕ ОТКРИЈАТ НИКОГАШ НИКОМУ .

ХАХАХАХААА...........СВАШТА

ЗНАЧИ ...... на црквата и биле “ОТКРИЕНИ СВЕТИТЕ БОЖЈИ ТАЈНИ”……….

Е ОЧИГЛЕДНА КЛАСИЧНА ГЛУПОСТ И ИЗМАМА ШТО САМО ЌОР КОЊ НЕ МОЖЕ ДА ЈА ВИДИ
ТОА СЕ ДРАПЕШНИЦИ ИЗМИСЛЕНИ ПО НАРАЧКА НА РИМСКИТЕ ИМПЕРАТОРИ

ВСУШНОСТ КАКО И ЦЕЛАТА ТОБОЖЕ ХРИСТИЈАНСКА РЕЛИГИЈА (СО СИТЕ НЕЈЗИНИ СЕКТИ ПРАВЦИ ДВИЖЕЊА ОРГАНИЗАЦИИ ) КОЈА Е ПАРОДИЈА НА ХРИСТИАНСКАТА ИДЕОЛОГИЈА КОЈА ЈА ПРОПОВЕДАЛ ХРИСТ И КОЈА ВАЖЕЛА ДО 300-ТАТА ГОДИНА .

БИБЛИЈАТА НИКАДЕ НЕ КОРИСТИ ТАКОВ ТЕРМИН ........" СВЕТА ТАЈНА " ОТИ Е ТЕШКА ГЛУПОСТ .

ЕВЕ :

Судии: 3:19 Но кога дојде до извајаниот кип во близина на Галгал, се врати и рече: „Цару, имам да ти кажам една тајна!” Царот му одговори: „Тивко!” И сите што беа покрај него излегоа.

Езекиел: 28:3 Ете, беше помудар од Даниел, ниедна тајна не ти беше скриена!

Даниел: 2:18 за да молат милост од Небесниот Бог заради таа тајна, за да не загинат Даниел и неговите другари со другите вавилонски мудреци.
2:30 Иако немам мудрост повеќе отколку другите смртници, таа тајна ми е откриена само затоа за да му го соопштам на царот нејзиното значење и за да ги запознаеш мислите на своето срце.
2:47 И царот му рече на Даниела: „Навистина вашиот Бог е Бог над боговите и Господар над царевите, Откривател на тајните, кога можеше да ја откриеше оваа тајна.”
4:9 ‘Валтазаре, старешино на гаталците, знам дека во тебе живее Духот на Светиот Бог и дека ниедна тајна не ти е претешка: еве го сонот што го имав: дај ми го неговото значење.
12:9 Тој рече: „Оди Даниеле, овие зборови се тајна и запечатени се до времето на свршетокот, зашто многумина ќе испитуваат и знаењето ќе се намножи.

Римјаните: 11:25 Не сакам, браќа, да ви остане непозната оваа тајна, за да не мудрувате по своја мудрост: еден дел на Израел закораве, додека народите не влезат во полн број.

1 Коринтјани: 2:7 туку ја навестуваме Божјата премудрост, во тајна, сокриена, која Бог, пред сите векови ја предопределил за наша слава;
15:51 Еве! Ви кажувам тајна: не ќе - умреме сите, но сите ќе се измениме,

Ефесјани: 5:32 Оваа тајна е голема - а јас зборувам гледајќи на Христос и на Црквата.

Колосјани: 1:27 на кои Бог сакаше да им јави како е богата славата на оваа тајна меѓу народите: Христос во вас, надеж на славата.

Откровение: 10:7 туку во деновите на гласот на седмиот ангел, кога ќе затруби, ќе се исполни Божјата тајна, како што им проповедуваше на своите слуги - пророците.
17:5 на челото пак и беше напишано име - тајна: големиот Вавилон, мајка на блудниците и на земните гнасотии..


ЗНАЧИ .. " СВЕТАТА ТАЈНА " е обична измислица , бомбастични зборови кој реално не значат АМА БАШ НИШ