Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: КОДОШОТ МИЛЧИН ВС САШЕ ТАНГА
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Откако Саше Танга не успеа да стане N1 на платниот список на Милчин побара спонзор од таборот на Црвенковски и го доби-СЕМОС
Quote:Тупаницата на левиот популизам
[Image: vladimir-milcin.jpg]

Владимир Милчин (режисер)

Крстоносната војна на Саше Политико против елитата како главна препрека на патот на СДСМ кон победата добива на жестина. Во најновиот негов јуриш во улога на тупаница на левиот популизам, тој му наложи на СДСМ дека „мора да се дистанцира од елитата и Сорос НВО секторот ако сака да победи на избори“. Зашто, тврди тој, токму поради нив СДСМ и опозицијата дремат на политичкото дно со минорен рејтинг и без народ зад себе. И зашто гласачите немале доволно познавања и интелект за да ги разберат комплицираните предлози, тези и стојалишта на „левата либерална соросова елита“ со која наводно бил поистоветен СДСМ. Згора на тоа, СДСМ бил заложник на Сорос и новинарите финансирани од Сорос. Па така, заклучила тупаницата, која има проблем да го разликува Вацлав Хавел од Лех Валенса, СДСМ не смеел да мрдне надвор од трасата која му ја одредувале Милчин и ГЕМ, инаку ќе бил нападнат или пак ќе изостанела поддршката на десетици портали и медиуми кои биле платени од Сорос!Дали тоа Саше се прејал отровни печурки, па халуцинира за десетици портали и медиуми платени од Фондацијата отворено општество-Македонија или се работи за минхаузеновска склоност за лажење без мерка? Или пак се работи само за одмаздољубивост и завист?Ме прашуваат зошто сум му обраќал внимание на Саше Политико. Мојот одговор гласи: Зашто е курир, пренесува туѓи пораки. И не е првиот таков продукт на кујните во некогашната „Бихаќка“. Приказната е веќе скиселена. Најпрвин, јас и Геро сме го уривале Црвенковски, потоа, јас и Геро сме ги уривале Заев и Шеќеринска, за да стигне до тврдењето дека Сорос и НВО секторот се виновни за поразите на СДСМ зашто СДСМ работел по диктат на Милчин и ГЕМ. Утешение грешним! Десните популисти врескаат дека Сорос, медиумите и НВО секторот му служат на СДСМ, а сега тупаницата на левиот популизам се провикна дека СДСМ му служи на Сорос и НВО секторот! Како што тргнале, нема да ме зачуди ако наскоро се здружат против „левата либерална соросова елита“. Какво задоволство ќе ѝ приредат на политичката чаршија!Да бидам искрен, да не беа неколкуте пресолени лаги во колумната на Саше, и јас ќе му се израдував на избликот на неговиот политички ум зашто ме потсети на пораката која осамна во сандачето на мојот ФБ профил: Ако сакате да му помогнете на СДСМ, престанете да му помагате!СДСМ е политичка партија и мора да се бори за гласови за да може да дојде на власт. Членовите и раководството на СДСМ одлучуваат за тоа со каква програма и со кои средства ќе се борат за власт. Но Фондацијата отворено општество-Македонија е невладина организација и се бори за вредности. Тоа се вредностите на отвореното општество кое почива на плурализмот, односно надминувањето на едноумието во политиката и монополот врз вистината воопшто. Значи, Саше може да биде спокоен. Мисијата на Фондацијата не е да го помага СДСМ, туку да придонесе владеењето на правото, демократијата, поделбата на власта, човековите права и слободи, особено слободата на говорот, да станат трајни вредности врз кои ќе се темели македонското општество, без оглед на тоа која партија ќе биде на власт. Од тоа како (ќе) владее партијата која ја има власта ќе зависи и дистанцата меѓу Фондацијата и партијата.Поедноставено кажано, нема потреба Саше да се мачи да разведува брак кој и не постои. Фондацијата не ги поддржува финансиски неколкуте портали (не десетици, како што лаже Саше!), неделникот „Фокус“ и дневниот лист „Слободен печат“ за да му помогне на СДСМ или за да може да го уценува, туку за да се намали апсолутната медиумска доминација на владеачката партија. Односно, да се обезбеди минимум плурализам во информирањето и јавната дебата и минимум простор за критичката размисла. И ќе продолжи да го прави тоа, без оглед дали тоа им се допаѓа, вклучително и на некои струи во СДСМ. Истото важи за јавните настани што ги организира Фондацијата отворено општество-Македонија или нејзините грантисти. Тие настани се отворени за сите заинтересирани граѓани, без оглед на партиската провиниенција. Никој, па ни функционери или членови на СДСМ и другите опозициски партии, не е присилен да учествува. Ние во Фондацијата веќе се навикнавме на бојкотот од страна на власта и нејзините медиуми, па ќе се навикнеме и на евентуалниот бојкот од страна на СДСМ, во случај партиското раководство да заклучи дека учеството на „настани спонзорирани од Сорос“, како што ги нарекува Саше, претставува препрека на патот до власта.Би можел овде да го завршам мојов текст, но не сакам да ги премолчам разорните тези на тупаницата на левиот популизам чиј нишан го надминува налогот СДСМ да се дистанцира од Сорос. Неговата шема за односот кон народот не е нова. Таа е само варијација на поговорката „Прост народ, силна држава“. Шемата е манипулативна и таа е веќе со успех разработена и применета од десните популисти кај нас.Борбата за власт Саше ја замислува како борба на два популизма. Мала е Македонија за два популизма, Саше! Македонија ќе се дотроши, ќе потоне под тежината на демагогијата, лажните ветувања и заборчувањата! Македонија не може да си дозволи својата иднина да им ја препушти само на политичарите. Македонија не може да си дозволи да ги замолчи интелектуалците зашто ги нема во изобилство. Универзитетската диплома не е критериумот што го определува интелектуалецот. Само јавно искажаната загриженост за состојбите во општеството е она што учениот го квалификува во интелектуалец, зналец подготвен да го преземе ризикот на немолчењето за прашања од јавен интерес. А токму тоа сака да им го одземе тупаницата на левиот популизам, сака да ги замолчи интелектуалците така што ќе ги затвори во нивните професии.Не го пишувам ова зашто мислам дека сите наши интелектуалци се безгрешни, неустрашиви и непоткупливи и дека треба да бидат свети крави, но мислам дека замолчувањето на малубројните кои не молчат само ќе го расчисти теренот за владеење на волунтаризмот и игнорантството. Дури тогаш лажните пророци ќе се накотат како плевел.Општо место во сите дефиниции на популизмот е омразата кон елитите. Таа омраза ја шират токму оние кои агресивно се туркаат да бидат новата елита. Историјата нè учи дека таа нова елита ќе биде поелитистичка од онаа намразената. Тупаницата на левиот популизам не ги сака посетителите на скопскиот џез фестивал. Љубовта за џезот му смрди на елитизам. И на Хитлер и Сталин џезот им смрдел на декаденција, валкана црнечка музика протежирана од Евреите. Посетителите на скопскиот џез фестивал, познавачите на виното, тие што користат „комплицирани“ зборови, цитираат филозофи и писатели, инсистираат на стандарди и бои, редовно присуствуваат на приемите на „америчкиот“ и ЕУ амбасадорот и тие што барем еднаш се појавиле на трибина спонзорирана од Сорос, ете тие се аналитичарите или новинарите од кои СДСМ треба да бега, грми Саше.Колумната на Саше се тетерави помеѓу додворувањето и плукањето, малку по неукиот народ, повеќе по непослушната интелигенција, но на крајот сепак завршува со повикот некој од опозицијата да ги тргне елитата и интелигенцијата или да ги принуди да си одат од челните први позиции за напад.Ништо полесно од тоа. А што е следниот чекор според тупаницата на левиот популизам? Цитирам: „Ние живееме во алармантни ненормални времиња и прво што треба да направиме е да ги тргнеме Грујо, Гоца, кум Ставре и бате Саше од челните позиции на државата. Притоа треба да користиме сè што ни е на располагање освен сила. Е дури потоа ќе збориме за принципи и идеологии“. А што е тоа „сè што ни е на располагање освен сила“, за тоа тупаницата не кажа ни збор. Елитата, интелектуалците и аналитичарите ги набрка, од силата се откажа, принципите и идеологиите ги одложи за „по победата“, народот го прогласи за неук и неписмен, пари нема на повидок, но победата е на дофат!

Излив на недокваканост и конфузија. Не е мое да ја проценувам штетата од него.


PLUSINFO
Quote:Почитуван Милчин, се виде користа од вас Сорос и генерално НВО секторот, Грујо е седма година на власт и ќе владее уште најмалку три!
Во својата колумна на порталот Плусинфо, посветена на моите барања СДСМ да стане повеќе популистичка партија, почитуваниот режисер и долгогодишен извршен директор на фондацијата Сорос, Владимир Милчин пласира две големи лаги една полувистина една недоумица две клевети и еден налог за новинарско убиство. Па да одиме со ред.

Првата лага е дека фондацијата Сорос не ја помагала СДСМ с своите активности. Бидејќи ова тврдење е дури и смешно и во него не веруваат ни малите деца во градинките, нема ич да го анализира, толку за тоа.

Втората лага е дека јас сум барал интелектуалците да бидат замолчани. Јас тоа никаде не го реков. Само побарав од СДСМ да се дистанцира од интелектуалците пошо тие немаат абер од прагма плус тие не носат одговорност за поразите на СДСМ на избори, за тоа секогаш криво е раководството. Ти Владе 20 години си на чело на Сорос и сигурен сум ќе бидеш уште најмалку толку. Но кај СДСМ се сменија дузина раководства кои погинаа храбро на боиштата слушајќи ве вас некогаш и од немукает поради вашата моќ и влиание кое е големо. Ти владе имаш мрежа од над 100 невладини и околу 20 портали и медиуми во државава и ако тоа не е воопшто доволно за бутање на Грујо тогаш е сосема доволно за правење многу проблеми во опозицијата. Вашите авангардни ставови кои народот ги сметаше за ставои на СДСМ и опозицијата затоа што опозицијата не се огради од тие ваши ставови, и нанесоа голема штета на таа опозиција. Абортусот, геј правата, компромис за името, анти-МПЦ потези и ставови, исмевање на навивачите и сите нивни слогани, промовирање на соживот со Албанците пропратен со апсолутен молк за националистичките излети на ДУИ и ДПА и генерално албанската популација кај нас која е политички разгалена, сето тоа се стојалишта апсолутно потребни во едно општество но се забранети за мејнстрим партија во ситуација кога вчаста има толку моќни медиуми и пари за пропаганда!

СДСМ мора да се адаптира на оваа сурова реалност и да се дистанцира од вас и од Љубчо Георгиевски бидејќи вие заедно несвесно го закопувате СДСМ во од ден на ден се подлабок гроб!

Првата клеветата пак е дека мојата неимпрсионираност од џез музиката и генерално елитата биле фашистички и диктаторски пориви. Овде се работи за мешање на тези. Јас не велам да се забраи џез музиката туку СДСМ да се дистанцира од оние кои одат на џез концерти затоа што тие луѓе не го познаваат овој народ доволно добро и нивните совети се од бескорисни до штетни. Сите тие кои одат на тие џез концерти растеле со сребрео лажиче у уста и појма немаат низ што поминува овој народ. Ниту се дружите со тој народ ниту го разбирате ниту пак сте поминале барем еден ден во нивна кожа.

Втората клевета е дека ја сум бил послушник и гласник на некои кујни во СДСМ. Ова е она што цело време го лае и твојот потрчко кој ти е закачен како пицајзла за муда, Геро. Моите конекции со СДСМ се телефонски јавувања еднаш неделно со Бихачка кои траат 10 секунди и се од следниов вид: "Дечки дајте ми информација за тоа и тоа и само да прашам а како е атмосфера у централа да не мислите дека ви правам штета со моите колумни?" Одговор: "Друже не сме бе ние ДПМНЕ, ти си знаеш, слобода на изразување, пишувај шо сакаш само дај те молам не го закачај толку Геро аман остај го да дише!" Толку се насоките и налозите почитуван Милчин.

Полувистината на Милчин е во тезата дека Македонија немала да може да издржи со два популизма во своите граници. Ова како теза е точна но погрешно е пласирана во дебатава. Прво ние веќе имаме два популизма во државава и тоа албанскиот на ДУИ и ДПА и македонскиот на ДПМНЕ. Јас повикува СДСМ да влезе во валканава игра затоа што тоа е патот преку кој мора да помине за да влезе во владата. Засега друг пат нема, или тоа или ДПМНЕ да остане на власт уште 5-10 години. Македонија може ли тоа да го издржи е вистинското прашање почитуван Милчин. Јас се согласувам со тебе дека на долг рок Македонија нема да опстане со популизам од сите политички и грачи, но зарем не гледаш што се случува во Србија? Таму радикалите и наследниците на Милошевич се на власт па дечките тератт политики ко да се најголеми соросоиди на балканот. Така и СДСМ, ќе дојде на власт па ќе окрене нов лист од позиција на власт имајќи го кормилото во раце.

Недоумицата на Милчин е во прашањето, па со што опозицијата да се бори? Демек сум рекол не со сила, не со Сорос, не си идеологија не со принципи, тогаш со што? Епа за што дебатираме ние овде? одговорот е логичен: со популизам! И заев веќе тоа го прави. И сигурен сум многу бргу ќе му донесе резултати на СДСМ. Заев веќе се постави патриотски за името, економски побара поголеми даноци од богатите и побара да се намалат дановите за сиромашните, што е ова ако не популизам на стероиди?! Претходно се појави на трибини и навиваше, се сликаа во цркви цело раководство а во меѓувреме донира помош на сиромашни. Се дистанцираа од дебатата за геј права и абортусот. единствено каде за жал останаа доследни е прашањето на соживотот со Албанците по секоја цена и ја растурија коалицијата со ДПМНЕ во Кичево и Струга.

На крај колумната Милчин ја завршува со налог за мое новинарско елиминирање. Тој вели: "Излив на недокваканост и конфузија. Не е мое да ја проценувам штетата од него." Многу ме разочара оваа реченица. Иако во колумната Милчин е полн со повици за слобода на изразување, тој сепак на крај завршува со повик за моја новинарска елиминација. Повеќе од сигурно одамна е дека никогаш повеќе нема да добијам грант од Сорос, но сега Милчин дава зелено светло до моите спонзори да ја пrириснат рачката за бесење на непослушниот популист кој се осудил да мисли и пишува различно од Владе Милчин.

MAKTELИ Фрчковски се вмешува во дебатата:


Quote:Во четници 45-таДраги ни се некои луѓе, драги мои, и кога ги имаат најидиотските идеи на сезоната. Тоа е работа на хемија, не на логика.

[Image: Ljubomir-Danailov-Frckoski11-300x199.jpg]

Нашиот јунак кој за потребите на текстов ќе го означиме со привремена референца ПОЛИКЛИНИКО, влегол во симпатичен и некако носталгичен за мене филм, дека ќе ја влијае идеолошки СДСМ во конципирање на новата популистичка агенда за конечно освојување на власта и симнување на „талибанциве-ДПМНЕ“ (кои му се секако згадени). Тоа, според нашиот јунак (оваа идеја не е само негова, туку на еден круг луѓе околу левицата разочарани од досегашните порази на опозицијата) не било возможно со граѓанска политичка агенда и програма на опозицијата бидејки гласачкото тело е погодно само за популизам (од Ропотово, Селце, Мралино и сл.) и голта лаги за Александар Велики Македонски и борба до смрт за името со Грција. На тој начин, хранејќи ги со таков квази патриотизам и обвинувајќи ја опозицијата постојано за предавства, ДПМНЕ ги прикрива своите криминални политики и постојано победува на избори. Тоа е всушност пресек на оваа генијална идеја на разочараните опозиционери.

Зошто ваквата идеја е идиотска, неостварлива, а и погубна за опозиција, и богами за демократијата во Македонија пошироко?

Прво, затоа што е „боса“ политички и ги брка популистичките гестови на секоја опција во демократијата со авторитарниот полулизам (на каде ДПМНЕ клони) кој е заокружен антидемократски систем. Секоја политика, и онаа најграѓанската може да посегне по популистички инструмент (Глигоров го чинел тоа често), но не и да ја промени својата основа со замена на демократската одговорност со популистичка манипулација. Заев исто може да посегне по популистички гест за прашањето за името (или за некое друго прашање), но не и да пропадне во популистичка манупулација, која како милна музика од Сирена му ја свират овие резигнирани дејци. Не, затоа што ќе ја убие демократијата како надеж целосно во Македонија. Тој може да победи и неговата победа ќе биде нешто значајно, ќе направи разлика – само како демократска граѓанска политичка алтернатива која носи слобода и човекови права.

Второ, зошто истите тие „ропаци“ од селата и градовите кои сега голтаат популизам и лаги, а на кои се повикува ова наше момче гласале сепак во неколку наврати за СДСМ во минатото, ако се толку изгубени за демократската. Затоа што тоа не е проблем на „опција“ туку на моќ , на тоа како им изгледа лидерот – способен да води и стабилизира да понуди подобар живот или барем надеж за него – или сеуште не?

Зошто било кој би гласал за новата сега сторена „популистичка СДСМ“ како копија на популистичката ДПМНЕ – кога ја има оригиналната ДПМНЕ? Како би можела политички да се прикрие таа одеднадеж сторена престорба на СДСМ кон популизам ист со оној на ДПМНЕ и тоа да биде уверливо за било кого?

Ако нашите дејци од под јорган се сигурни дека тоа е клучот на победата на опозицијата, дали се исто така сигурни дека „популистичката ДПМНЕ“ на следните избори нема да им ги украде истите 100.000 гласови на популистичката СДСМ ( сега кога се престорила во нивен популистички колега )? Пази богати, да има фер однос кон популистички колега и да не го краде! Но, драги наши „поликлики“, во тие ситуации СДСМ ќе ги изгуби на друга страна стоте илјади гласови на луѓето од интелектуалниот и граѓански свет, кои нема зошто веќе да гласаат за нив како ново ДПМНЕ ( нема да ги добие вмровците, а ќе ги изгуби своите ). Тоа е секако мал дополнителен проблем за решавање за овие „јорганџии“.

Трето, политичка фантазија е дека СДСМ може да ја освои власта со популистичка ( агенда за „ропаци‘‘ ) програма, а потоа откога ќе заседне на власта да РАСПАЛИ со граѓанска опција и да не облее со слобода и граждански правдини! Таква наивна мимикрија, трикче, трогателно е колку мириса и го одава разочарувањето и очајот на оној кој ја смислил. И воопшто, драги Поликлинико, зошто воопшто ни е потребна победа на уште една популистичка лага ( па дури да е од нам драгиот СДСМ )? Нам ни е потребна слобода и правда, ослободување и надеж дека ќе живееме во ситуација нашите креативности да можат да се покажат непречено – само за тоа сме спремни да се бориме и пишуваме. Никакви трикчиња од неписмени и полуписмени политичари и идеолози не се повеке „прашање на денот‘‘.

Четврто, зошто оваа опција не е возможна за СДСМ ( за среќа веројатно )! Затоа што СДСМ има историја на решенија за Македонија од кои не може да избега, а со кои може да се гордее! Затоа што СДСМ (затоа преживува жилаво) организира едно граѓанско, во основа, гласачко тело во Македонија (максимум до 300.000) кое е негова тврда основа и јадро. Тоа организира „една Македонија‘‘ која е поразлична од ДПМНЕ-вската. И тоа е социјално поделена слика, а не посакувана или непосакувана теорија. Од друга страна, идеолошки СДСМ организира политички (барем треба да организира) програма на либерални позиции. Со тоа таа е десно од центарот. На неа и останаа клучните одбрани на правната држава, правата и слободите, слободниот пазар и бизнисот, слободата на медиумите – тоа е агенда околу која ке се живее и умира годиниве што следат, а не вашата „укакана‘‘ популистичка реторика за и околу името, Албанците, Џез фестивалот!

ДПМНЕ е окупирало болшевичката левица – со државна контрола врз се, во центарот на кој е култот на пастирот. Со проект за рушење на секоја институција која може да има независна позиција согласно Уставот (кој пак станува предмет-мета на постојано кршење како начин на водење политика). На оваа платформа закачило неколку џоа конзервативнио – демохристијански беџови (семејство, абортус, многудетност и сл.). Во Македонија тоа е авторитарниот популизам како заокружен систем на репресија предводен од ДПМНЕ како партија на наци-комунистичка левица!

СДСМ има историја на државни решенија кои го обврзуваат: Уставот, влезот во Обединетите нации, Договорот со Грција, Охридскиот Договор. Тие го чинат статусот на денешна Македонија и гордост на македонските граѓани. Друго е се ситниш. ДПМНЕ нема на таа сметка скоро ништо! Љупчо Г. ја има Декларацијата за добрососедство со Бугарија. И тоа е гору долу – се!

Кога СДСМ денес вистински би зацепил „.. .. Името не го даваме .. .. .. потврди сме од сите за тоа прашање .. нека го решава сам ДПМНЕ .. ‘‘, тогаш СДСМ би повлекол серија ретро прашања и обврски да се изјасни: дека граѓанскиот Устав бил грешка, требало национален Устав 1991; дека влезот во ООН 1993 бил грешка под ФИРОМ; дека Договорот со Грција исто така било предавство; дека Охридскиот е катастрофа од предавство и сл??! Го замислувате ли тоа клизиште од катастрофи за СДСМ драги мои, ај за Поликлинико, знам дека не му сече толку наназад? Наместо триумф и фундамент на современа Македонија, СДСМ инстатно ќе направи се што инфериорниот ДПМНЕ посакува – да се претвори во историска грешка на македонскиот народ – предавничка инсталација на современа Македонија.

Јас му се извинувам на Поликлинико што сериозно ги анализираме глупостите што тој ги трабуња, но вежбаме малку на тие идеи кои се влечат тук –там во јавноста.

ДПМНЕ ( во меѓувреме) во целина на својата политика е нурнато во внатрешната политика и при тоа комплетно ја урниса позицијата на Македонија надвор – кое е клучна за нејзината сила да реши проблем и ги оствари своите национални интереси. Згора и внатре, како времето одминува не турка кон целосна парализа, скапување и поделба. Ако ова не може да го согледа македонскиот народ, нема спас. Ако народот на државата не сака неа да ја има, кој ќе му наметне волја да ја очува својата држава? Не може со популистички трикчиња тоа да се смени. Промена ќе дојде, кога ќе дојде и таа мора да биде темелна по основните идеолошки линии кои денес не закопуваат, а не со реторика.

Нормално, Поликлинико е дете во еуфорија и „насрет те махнитости‘‘ (што би рекле браќа Хрвати) развива плетенка фешн-јаки идеи: Дека, на пример, СДСМ треба да се дистанцира од Џез фестивалот и да ги пренасочи своите гласачи кон Аца Лукас и различните ракијади и пастрмлијади низ републикава. Дека треба да се организираат тури до дупката во Паљурци за млади сдсмовци и секои пет минути зен-да зјае во неа и да се себе-осознава. Дека СДСМ треба да се дистанцира од соросоидите и од Сорос фондацијата, да го засака Скопје 2014–та и организирано како изгубени туристи да се шетаат млади социјалдемократи со пластични фотоапарати под споменицине. Секоја употреба на странски збор во полемика на свој член треба некоја комисија за здрав, популистички СДСМ да го прегледува и одобрува. Секој што „смрсел‘‘ нешто мудро на трибина или на прием кај странски амбасадор да се дисциплинира, укори, па истера. Нема трте-мрте, треба да се доаѓа на власт и да се симнуваат талибанциве!

Јебига Поликлинико, се спремаш со чакшири и опинци, јако у „четнике да идеш 1945-те“ кога се е веќе завршено!

Љубомир Д. Фрчкоски

LIBERTAS
Quote:ПОУКА ЗА ШПИУНИТЕ, КОГА ШПИУНИРАТЕ ЗА ЦРВЕНИТЕ КМЕРИ, МНОГУ ЛЕСНО ОД ПОЛИТИКО СЕ СТАНУВА ПОЛИКЛИНИКО !!


И главниот газда му удри клоца на Саше ТАНГА. Саше за него ја работеше најдолната работа која може човек да ја работи, шпионираше за Фрчковски.


[Image: Spolitiko_0-1_zpsd1f87bbd.jpg]


[Image: Spolitiko1_1_zpse51b4786.jpg]

[Image: Spolitiko3_1_zps52887db5.jpg]Саше ТАНГА ниту направи интервју ниту ништо.
Прашањата му беа потребни на Фрчковски за да во неговата книга која ја работеа, незнам дали е готова, заедно со Саше ТАНГА -ПОЛИКЛИНИКО и во која Фрчковски сакаше да даде толкување на случувањата со неговото министерување во кое спаѓа и мојот АЗИЛ и уштер околу 4000 други прогонувани, нели без да знае зошто јас го обвинувам. Така на тој начин да ка подготви јавноста да верува во неговата вистина.
Quote:Сум го предупрели Сашета што ке го снајде со Фрчко, ама Саше не сакаше да слуша, мислеше се што лета се јаде.[Image: 24lphg6.jpg]
Quote:Фрчко, мајсторе, пројде твоето време, време е и ти и Љубчо по примерот на Бранко да одебете!


Понеделник, 28 Октомври 2013

Добро да ја почнам и јас колумнава во ист стил. Фрчко и ти си ми мене многу драг, кај мене нема хемија но има респект за илјадниците жестоки твои колумни кои навистина ми го разубавуваа животот изминативе 10 години за кои мислам дека не сум испуштил ниту една твоја колумна и тој факт очигледно има влијание врз мојот стил на пишување и народот тоа го обожава и моите колумни досега се прочитани над 300 000 пати и побудиле интерес, со исклучок на онаа катастрофална грешка за Џамбазов, за што ќе се извинувам цел живот. Али како што вика премиево, кој работе тој греше...

За разлика од тебе Фрле ја нема да те именувам премногу клеветнички и гадно како што ти мене си ме именувал со никнејм кој моите непријатели го користат за да алудираат дека нешто ми фали и со тоа моите аргументи се послаби, тоа се вика атентан на карактерот на оној со кој дебатираш за да ти успее колумната. Не дека неможам, можам да те нарекувам Лустриранион Шпиун, Тепачот на жени, Куфероносачот на Киро, Атентаторот на Киро, Грчкиот платеник, Рамковниот гробар на Македонија итн итн, но ја неам потреба да користам такви црни погрдни термини во кои искрено и не верувам, затоа што јас верувам во моите аргументи и во логиката со која ќе ги користам па немам потреба да те оцрнувам за да ми успее колумната. Плус јас кон тебе сеуште имам пријателски однос па нема нервозно да плукам по тебе затоа што не се согласуваш со мене како што ти тоа го правиш. Јас и ти работевме на твојата автобиографија човече до вчера, и само поради моите критики на твои принципиелни ставови ти ме правиш лом во колумна нарекувајќи ме идиот и поликлинички случај?! Но нејсе, тоа зборува повеќе за тее драг профа.

Значи ти ги имаш авторитетот на професор и колумнист од 20 години и плус навреди и клевети кон мене, јас ги имам само аргументите и логиката па да видиме кој ќе напише подобра колумна. Инаку да те потсетам јас имам 33 години, две повеќе од годините кои ти си ги имал кога си станал министер во влада и ти било дадена задача да правиш устав, така што и она дете и слични термини со кои се обидуваш да ме омаловажиш ти се ефтин ударац у колено.

Ок да видиме што си напишал. Ти Фрчко велиш дека Глигоров користел често популистички инструменти. Одлично, значи стариот лисец знаел како со ВМРО-вците, па вие мајку вам божју нели научивте од него нешто бе или само учевте како се брка пички? Стариот лисец си играше мајтап со ВМРО-вците во 90-тите исто како што сега Грујо си игра мајтап со нас. Зошто ти и Бране и Милчин па и Љубчо не изградевте контра стратегија како да го тргнете Грујо до сега? Вие бе дозволивте еден недоквакан боксер со диплома од Прилеп без грам харизма и со една шака третокласни пребегани СДСМ-овци и буреконосачи на Љубчо да ве работи како бавча веќе седум години и ти ми зборуваш тука за некои ебени јаки стратегии кои ти си ги знаел а моите предлози биле глупи?

Си се фатил за слободата и човековите права како слеп за плот. Тоа бре брате поминува во земји каде нема потреба од џез фестивал за да народот слушне добар џез. Јас работев во џез клуб во Бостон. Таму секоја вечер има фантастично добар џез. И тоа во стотина клубови во цел Бостон. Таму поминува твојата приказна за слободата и човековите права. Во земја како нашата која масовно се пали на Цеца и Северина, тоа е шупља прича бе профа, како досега ти тоа не го сфати?! Цеца се гордее со Аркан, Аркан сјеба пола Босна за да им ги украде телевизорите и фрижидерите и златото за да ги продаде во Србија и од тие пари купи фудбалски клуб и стана кур фактор во Србија држејќи го пазарот на дрога и оружје и курви и фудбалери, жена му се гордее со тоа, и пак во Скопје на нејзини концерти одат 100 000 народ а другите милион им е криво шо немаат иљаду денара и пари за автобуска карта до Скопје, и ти сакаш на оваа нација да и збориш за човекови права и новинарски и политички слободи и принципи и така да добиеш избори?! Па ти друже патиш од некое чудно слепило кое те спречува да увидиш каде живееш...

Ти велиш дека овој народ порано гласал за СДСМ. Па секако дека гласал кога државата била нормална. Сега ситуацијата е вонредна. И ако анализираме кога тоа гласање за СДСМ се случило, тоа е 1994-та и 2002-ра. Првиот пат гласаа за Киро кој со популистички методи и со троа диктатура и црна кампања дека ВМРО-вците се неписмена бугарашка орда успеа да ги здроби талибанците тогаш и по 2002-ра кога народот беше преплашен од настаните во 2001-ва па гласаше за СДСМ во стилот, добро е овие од ДПМНЕ биле бетер и од вас. На сите други избори народот гласал за популизам пред разум: 1991-ва кога 23 годишно момче го победи Гошев, 1998-ма (иако овде беше и разум и национализам), 2006-та па наваму сите избори.

Но сега ситуацијата е друга. Ти велиш дека проблемот бил во тоа што народот не препознавал засега во Заев способен лидер кој ќе може да му ја осигура иднината и да го води. Па кога ќе успее да го увиди тоа? Со оваа црна кампања и со политичкиот наратив кој вие му го нудите на Заев да го нуди на народот, тој народ никад нема да "почувствува" дека тој е идниот лидер на нацијата затоа што нацијата има други планови каде сака да оди и каде сака да биде водена и "лидерувана". Од позиција на опозиција Заев и СДСМ никад нема да успеат да го сменат тој правец на нацијата каде е сега зацепана, тоа ќе може да го стори само од позиција на власт кога ќе ги земе уздите од коњите на кочијата во свои раце. Вака само ќе биде прегазувана од таа ебена кочија и тие коњи повторно и повторно до смрт... Работата е како да се освои кочијата, како од оваа поразителна состојба опозицијата да успее да го пробие штитот на пропагандата и медиумскиот мрак а тоа е само со две методи: популизам или барем 2 милиона евра сува пара годишно не за ебени семинари у Марово и Романтик у Велес туку за директна опозициска пропаганда и силни медиуми и тоа под услов да ни дадат тв лиценца, а курац шо ќе ни дадат.

Потоа дури трескаш и тешка глупост се прашуваш зошто народот би гласал за СДСМ ако станат популисти. Па затоа што тогаш ќе паднат во вода приказните за предавници и петоколонаши и ќе премине дебатата на терен каде ние сме појаки а тоа се финесите за тоа како треба да изгледа оваа држава, дали да има или не Скопје 2014-та, ќе ги соочиме енергетската политика, даночната политика, како да се организира образованието, демократскиот систем, администрацијата, судството, медиумите, човековите права, урбанизам, екологија, патишта и се што спаѓа под инфраструктура и што мислиш Фрче кој е тука подобар, ропаците од бандата на Грујо или ние?!

Потоа прашуваш како политички ќе се извел преминот кој популистичка СДСМ. Епа лесно, треба да се десат уште десет Мимози на СДСМ, уште десетина пати да има такви јавни крикови како СДСМ не им одговарал на елитисти како тебе и Мимоза Ристова и СДСМ аутоматски е препородена. Ја се надевам како што вака мене ме ребриш ќе доживееме и Заев вака да го ребриш у колумна, тоа ќе биде најдоброто што може да му се случи во неговата политичка кариера.

Потоа Фрчко ти се прашуваш за можноста власта да ги украла изборите кога на СДСМ ќе му се десел народ а притоа СДСМ ќе ги изгубела 100-те илјади гласови кои сега ги има на свое конто затоа што е сега демократска либерална космополитска партија. Прво ти очигледно не разбираш некои основни работи во политиката. Крадење на избори кои се апла добиени тешко дека ќе му успее на Грујо. Тој тоа проба да го направи во Струмица и Центар ама црвц! А на крајот на краиштата наше е да дадеме се од себе и да победиме па ако Грујо фати да ги краде како Милошевиќ што направи 2000-та се знае што преосанува како решение но тогаш НАРОДОТ ЌЕ БИДЕ СО НАС! А за тоа дека во државава имало 100 000 либерали и космополити се виде на маршевите за отпорот кога едвај се собираа 1000 луѓе на плоштад. СДСМ има армија од 100 000 луѓе зад себе и тие ќе гласаат за СДСМ затоа што неможат органски персонално да го варат Грујо, Латас, Јанко и Миленко и затоа што биле за СДСМ односно за СКМ уште од 1945-та па наваму. Вистинскиот број на луѓе кои СДСМ ќе ги изгуби со своето популаризирање се околу 1000. Толку се фанови на џез у Македонија. А кога и тие ќе сфатат дека се работи само за моментална фаза како да се отарасиме од талибанците и тие ќе се вратат во СДСМ.

Потоа шефе стануваш смешен со патетични прашања од типoт: И воопшто, драги Поликлинико, зошто воопшто ни е потребна победа на уште една популистичка лага ( па дури да е од нам драгиот СДСМ )? Нам ни е потребна слобода и правда, ослободување и надеж дека ке живееме во ситуација нашите креативности да можат да се покажат непречено – само за тоа сме спремни да се бориме и пишуваме. Никакви трикчиња од неписмени и полуписмени политичари и идеолози не се повеке „прашање на денот‘‘. Значи ти Фрчко кога би требало да бираш меѓу трик освојување на власта од нашите или продолжување на ропството и агонијата која ја трпи оваа држава под оваа таибанска власт, ти би го одбрал второто?! Уууу јеботе бре резон, не верував дека може да покажеш ваков магарешки инат само да биде по твое, мајке ми...

Потоа мешаш тези и почнувап со мене да се расправаш за демократија и либерални стојалишта небаре за момент забораваш со кого разговараш и почињаш да ме дупиш како ја да сум ти Влатче Ѓорчев па ми објаснуваш за тоа што е слобода и принципи. Ало бе профа, ја баш за да ја одбраниме слободата и демократијата ти кажувам дека привремено треба да изглумиме талибанци затоа што во спротивно и тие 1000 твои либерали и демократи ќе ги снема ќе останеме сами само ГЕМ, управниот одбор на Сорос ти ја и уште неколку од џез фестивалот и вработените во ЕУ инфоцентарот и америчката амбасада и оној жалниот ЛГБТ центарот кој заедно го отваравме у стара чаршија, се друго што е нормално ќе избега од државата, процес кој веќе трае во полн ек. Ако не побрзаме со отарасување од талибанците Македонија трајно ТРАЈНО ќе се претвори во Белорусија која веќе 20 години е демократска диктатура и ќе биде така у наредни 50 години најмалку затоа што критичната маса е хируршки искоренета од државата како диво месо.

Потоа сам признаваш дека бедемот кој треба да го искачиме е навистина голем затоа што ДПМНЕ е наци-комунистичка левица со десни излети против која според мене тешко може да се игра без некој трик со кој ќе им се протнеме под нозе без да изгинеме.

Потоа редиш неколку клучни решенија на СДСМ низ овие 20 години независност за кои СДСМ секако се согласувам дека треба да се гордее како пресеци на гордиеви јазли и кризи кои за малку ќе ја уништеле оваа држава доколку СДСМ на своја политичка штета не преземале непопуларни решенија за кои и ден денеска СДСМ плаќа политичка цена затоа што директните бенефитори од тие политики и решенија се Албанците и они си гласаат за ДУИ или ДПА кои потоа тие гласови му ги даваат на Грујо за возврат на некоја паричка у вид на тендерчиња а СДСМ останува со голиот кур у раце. Она што јас предлагам е моментално пуштање низ вода на тие славни СДСМ-овски решенија во име на подобра иднина на СДСМ и оваа држава, па во некои подобри времиња ќе се навратиме со ловорики и пофалби за тие мерки и политички жртви. Но ти професоре тука си малце себичен не сакаш да ти се плука по рамковниот и уставот затоа што ти ги правеше, ти би сакал СДСМ да ги фали па по цена и никад да не освои ни еден советник во ниедна општина а камо ли градоначалник а за влада ич да не збориме.

Приказните за континуитетот на СДСМ и за тоа што народот ќе мислел за СДСМ ако новото раковоство се откаже од стари мерки и потези на СДСМ во 90-тите се празни теоретизирања. И Грујо се откажа од многу решенија на ДПМНЕ вклучително и потписот на Љубчо на рамковниот договор и спогодбата со Бугарија па ДПМНЕ со тоа не стана гробар на Македонија како што алудира Фрчко. СДСМ е она што во моментот е СДСМ, што и да реши новото раководство тоа да биде. Ако СДСМ реши да се огради од грешки или пак контроверзни потези за кои не вреди да се плаќа политичка цена сега во 2013-та само а сега се плаќа само за да не му го нарушиме кредибилитетот на Фрчко, ја би рекол кој го ебе, има поважни приоритети во моментов. Во моментов поважно е да дојдеме на власт и да ги извадиме од затвор сите оние несреќници на кои талибанците им ги уништија животите, да ги вратиме во државава илјадниците кои избегаа од оваа власт меѓу кои е и мојот брат, да ја спасиме државата од банкрот и да го спасиме и Скопје и сите градови од оваа катастрофа која им се случува во моментов.

Потоа велиш: ДПМНЕ ( во меѓувреме) во целина на својата политика е нурнато во внатрешната политика и при тоа комплетно ја урниса позицијата на Македонија надвор – кое е клучна за нејзината сила да реши проблем и ги оствари своите национални интереси. Згора и внатре, како времето одминува не турка кон целосна парализа, скапување и поделба. Ако ова не може да го согледа македонскиот народ, нема спас. Ако народот на државата не сака неа да ја има, кој ке му наметне воља да ја очува својата држава? Не може со популистички трикчиња тоа да се смени. Промена ке дојде, кога ке дојде и таа мора да биде темелна по основните идеолошки линии кои денес не закопуваат, а не со реторика.

Како бе така Фрчко, промена ќе дошла кога ќе дошла, па кога бе мајку му ќе биде тоа? Ќе чекаме Грујо да се измори и му здосади да владее и да работи 24/7 и ќе замине на Карибите со Боркица како у каубојските филмови, да одјаха на залезу сунца, тогаш ли ние доаѓаме на сцена? Ќе ги фатиме на кондиција а Фрче? Е јеботе бре та мотивација и храбрење, у пичку матер, ова стварно влева надеж. Ќе чекаме народот да се опамети и да се цивилизира, ваљда за едно 70 години и тогаш твоите космополитиски либерлани тези ќе упалат.

Сите ние знаеме за тезата дека посилни ќе бидеме ако побгу успееме да влеземе во НАТО у ЕУ, но работниот народ на оваа држава кој работи во авто салон и мења уље по цел ден или врти плескавици Кај Злате или р'мба у рудник или е на нива или е шофер на камион или која и да е сцрпувачка работа з да преживее нема одбрамбен механизам за мега пропагандата на ДПМНЕ и нема време да стигне во Менада за да те слушне тебе така опнат со стомакот колку си ти умен и факман па да те разбере за стратегијата за името, туку вечер у седум дома у дневна ќе го види Латас како тоа твоето го спакувал у паковање од кое кутриот човек ќе добие пролив особено кога пак ќе го чуе кај Бурекот во народна форма без многу дубина. Ти треба да знаеш дека твоите изјави се храна на пропагандата која потоа ги преџвакува и ги сервира како отров на нацијата од кој отров нацијата пошизува и фаќа уплав од опозицијата.

Јебига Фрче, пораснаа пилци поебаа квачки. Ова е друго време помина вашето на тебе и на Љубчо и на Бранко. Сега треба на Грујо да му се одговори пандан со иста таква итроштина и снаодливост затоа што копилето е многу интелигентно вредно и остроумно и безмилосно и со него треба да се игра прљаво и тактички иначе ќе изгинеме до еден. Учел он сите овие години по малце од сите вас и како оние кунг фу нинџи ви еба матер на сите, ви ги скрши вратовите а вас уште не ви текнува. А ние го јадеме стапот и даље, дај моља ти се тргнете се не сметајте, не не бранете веќе, у реду е...

]MAKTEL
Quote:Опасноста од идејата дека сите треба да станеме исти


[Image: robijasi%201.JPG]


28.10.2013 07:56
Поп Политика
Ивор Мицковски

Режимот во Македонија, кој суштински е теснопартиски, за да ја маскира диктатурата и едноумието, се претвори во антипартија, односно, во еден национален, крипто-комунистички проект кој ги отвори вратите за сите кандидати неспособни да се истакнат според личните квалитети. Но, тоа е можно под еден услов: индивидуалноста, квалитетот, потрагата по поголемо знаење и вистина, градењето здрава и демократска колективна свест и политики, мораат да се жртвуваат во името на непогрешливата власт.

Луѓето, наместо граѓани, треба да бидат дел од партиско-националната машинерија која идеолошки ќе ги искречи небулозните и катастрофални политики со тоа што на општеството ќе му се даде дивјачкото право да ги испразни или да ги реализира своите најниски страсти, омрази и желби. На тој начин, режимот повеќе од партија, стана традиција, навика која се идентификува со антисоцијалната и со деструктивната психологија на голем дел од македонската популација.

Упростената порака гласи вака: Откажи се од твојот разум, прифати го тоа што ти го наметнувам како културолошка неизбежност, а јас ќе ти ја дадам слободата да бидеш кој било и што било, без критериуми и правила, за лично да профитираш и што и да кажеш или да направиш за мене, да не можеш да бидеш полуд и поглуп од моето лудило, затоа што ти впрочем си и роб на моето лудило.

Ова е принципот кој не само што нѐ прави недемократско општество, туку нѐ прави да бидеме исти, лесно да ја разбереме и научиме рецептурата по која се уништува државата и општеството, по која сите стануваме безмилосни индивидуи во потрага по лична корист, додека глумиме дека работиме за општите интереси. Ако оваа матрица е доминантна, ако режимот успеа културолошки да нѐ ограничи на ова ниво на размислување, без трошка плурализам и разновидни културни струи, тогаш не е важно кој утре политички ќе владее со ова земја, не е важно кој е режимот, затоа што режимот сме станале самите ние.

Проблемот е што во нашето општество сѐ погласни и сѐ побројни се луѓето кои размислуваат вака, кои се имаат потчинето на идејата дека во Македонија сѐ треба да функционира како што веќе функционира за да се сменат работите. Таквата плитка и идиотска конструкција не е само нелогична, таа е ѕид искречен со лажна перспектива и длабочина, контрадикција која само прави уште повеќе да заглибуваме во калта на режимот.

Затоа, предупредувам, реалноста која ја живееме и која прави сѐ за да нѐ изедначи, е страшна, но уште пострашна е идејата и праксата дека ако бидеме исти како нашиот џелат, ние ќе се спасиме. Можеби и ќе го убиеме џелатот, но ако го убиеме со неговите средства, ние само ќе го смениме местото, потоа ние ќе станеме џелатот.

Ако некој не разбира дека сега во Македонија повеќе од кога било треба да се негува секаков вид плурализам и различно мислење, дека на режимот треба да му се спротивставуваме со дијаметрално спротивни културни и политички гледишта, тогаш ние нема никогаш да си ја повратиме слободата. Наместо да живееме, една кршлива хармонија со режимот, ние треба да создаваме солидна дисхармонија со истиот и со сѐ што режимот симболизира. И затоа ќе изразам еден суров суд.
Секој што ни порачува, кој дејствува или бара од нас да дејствуваме според логиките на режимот, тој, иако можеби не е дел од режимот, исто размислува, го сака истото што и режимот, тој ни нуди само повеќе од истото. И таквиот не ја разбира стапицата во која самиот е фатен. Не можеш да бидеш подобар од режимот, не можеш да бидеш поголем националист, популист, манипулатор, крадец, недемократ, од тој што веќе е наметнат и го има изградено тој систем. А, ако си подобар, тогаш што ќе си ни?! За и ти да бидеш крадец, за и ти да бидеш режим, за и ти да бидеш популист и лажго?! Испаѓа дека секој што размислува како режимот, тој и ќе дејствува како режимот, па оттука, не е достоен да го замени режимот.

Затоа, обрнете внимание и дистанцирајте се од хармонијата со режимот, барајте алтернатива на ова поведение и, конечно, бидете самите алтернатива на лудилото кое заразува сѐ повеќе луѓе во државава. Мојата процена не е нималку розева, бидејќи сметам дека оваа кршлива хармонија сѐ повеќе ќе расте. Зошто велам хармонија, до сега, верувам, ви е јасно, а ја нарекувам кршлива не затоа што врските се слаби, туку затоа што тоа културолошко, политичко и идејно кокетирање со режимскиот мејнстрим, ја направи кршлива нашата држава, нашата економија, нашиот морал и вредности, нашата култура и егзистенција. Следствено на тоа, и нашето јавно, но и нашето приватно поведение стана кршливо. Колку повеќе ќе му се спротивставуваме на режимот според неговите правила на игра, толку хармонијата и кршливоста ќе растат. Сѐ до денот додека хармонијата не стане целосна, а тогаш и целосно ќе крахираме.

Оваа епоха на станување исти не е нова, но агонијата ќе трае уште долго време. Забележувате, сменет е нашиот јазик и говор, нашите размислувања се сѐ поограничени и прости, навиките се променети, стануваме сѐ повеќе она што е режимот, а малкумина го забележуваат тоа. Напротив, сѐ повеќе луѓе тој резон дури и несвесно го прегрнуваат.

Моето решение ви го кажав, тоа е и лично и е колективно, тоа е и приватно и политичко. Комплетен судир со режимот, дистинкција по секоја линија, разликување во сѐ и сешто. За ништо нема согласување со режимот и во ништо нема имитирање на истиот. Тоа е тешка и, како што гледате, долга борба, ама само тој што ќе истрае, што ќе биде различен, што ќе понуди идеи за слобода и напредок, за плурализам и демократско општество, за достоен живот и перспектива, тој што од граѓаните ќе биде разбран како различен, само тој може да се надева утре да ја смени оваа власт/ држава. И намерно велам да смени, не само да ја освои. Но, уште пред да победи, потребна е политика која ќе го измести режимот, наместо тој да ја диктира културолошката и менталната линија, да мора самиот да се смени и тој да каска позади. Но, и таква една политичка идеологија е кршлива и сѐ уште не гледам во нејзе сила која може да влијае и на нас и на режимот, и да ја промени оваа тажна природа која нѐ има освоено.

Само политичката опција и идејата која ќе се наметне како носител на јавните интереси, наспроти приватните и себични логики на режимот, може утре да аспирира кон некаква поинаква хегемонија. Во спротивно, нема да ја освои хегемонијата, затоа што и не ја заслужува. Само интересот на граѓаните, пред личните интереси и партиските интереси, а оттука само целосен судир со режимот и комплетна дистинкција од истиот, е бавна, но единствена гаранција за успех. Ако ова не се направи, тоа значи дека немаме пред сѐ културолошки, а не само политички капацитет да ја искористиме меморијата на еден некогаш демократски народ, држава која навистина знае да го искористи минатото и да се проектира кон иднината.

Во спротивно, ќе бидеме згазени во обидот за имитација, ќе бидеме уништени поради внатрешниот раздор, ќе се изгубиме во игранки и местенки. Ќе станеме исти, а тогаш нема логика, ниту навистина ќе се уништи актуелната хармонија.

OKNOМноги ги возбуди писанието на Саше, Црвените Кмери и Црвениот Кардинал. Само мислам дека возбудата не е од текстот, туку од тоа кој го тоа направи, кој го купи Саше.
Само да им порачам на Црвените Кмери, Саше е ефтина стока. Сонот му беше наместо јајца да јаде колбас. Напуштањето на лижењето газови кај Црвените Кмери говори дека му се исполнил сонот, дошол до колбасот!! Прашање е само чиј ли е колбасот што го залапа Саше преку ноќ .... ?? Дал од асортиманот на Илинденска или пак од асортиманот на Жиле ...


Quote:[Image: 23vn989.jpg]Quote:Mimoza Ristova

ЗА КУЧЕТО ШТО НЕ ЛАЕ ДОДЕКА ГО РАНИШ

Му фрлаат патриотски коски, тој им го чува дворот.
Му донираш ситни пари за емисија, а тој е длабоко лојален и благонаклон.
Му финансираш портал, а тој те предлага за претседател на државата.
Му одиш на свадба, а тој се фали дека му дошла елита.
Не му даваш месо, тој почнува крволочно да лае, и станува вегертаријанец.
НАГРАДНО ПРАШАЊЕ: Колку зајкови морковчиња чини неговата кучешка верност?

[Image: 1382949_10201796109418579_1752474836_n.jpg]
Quote:Зошто се расправам со Геро, Милчин, Фрчко...


Саше Ивановски

Провладините медиуми моите колумни ги извртуваат и им даваат друго значење, демек станувало збор за некои скриени пораки, за некакви недоразбирања во рамките на СДСМ некакви внатрешни судири и борби и што ли уште не. Тоа се неверојатни глупости, мислам дека е дојдено време СДСМ да се огради од мене со соопштение затоа што СДСМ си има портпарол и тела за односи со јавност а моите мислења се само мои и јас сум само нивни симпатизер и новинар кој се обидува да биде читан и да направи успешен портал притоа да придонесам максимално што можам ДПМНЕ да падне од власт затоа што сметам дека нивната власт е поразителна за Македонија, сакам да отворам интересни теми и да ја предизвикам јавноста на ментална гимнастика и ништо повеќе од тоа. Јас не сум член на СДСМ, не сум никако инволвиран во партијата ниту пак примам некакви наредби или насоки како да делувам. СДСМ не е такв партија. Талибанците сакаат ние во опозиционите медиуми да бидеме монолитни и построени како нив и да не отвораме јавни дебати и расправи на тема опозиција, со тоа практично сакаат и тој малиот независен медиумски простор да го замолчат, сакаат ние да станеме новински агенции без суштинска дебата за разни политички прашања и дилеми кои ја тангираат опозицијата.

Токму тоа што има силна дебата и недоразбирања меѓу новинарите кои се критички настроени кон власта само е доказ за демократичноста на опозицискиот фронт. Тоа покажува како ќе изгледа Mакедонија кога ќе победи СДСМ и опозицијата: секој со секого ќе се расправа и дебатира за се и сешто особено на теми кои се во опсегот на делување на владата, просто ќе биде општа јавна калакурница наспроти сегашната мртва построеност и дисциплина сега на провладините медиуми кои сите ко конфекциски работнички само спроведуваат наредби на Мартин Протуѓер и млатат по тоа тастатурите и читаат готови текстови на вестите и емисиите.

Сите оние критичари кои тврдат дека ние опозициските новинари сме исто срање како и провладините трубадури пред себе и пред своите очи имаат цврст доказ дека тоа не е така: Геро се расправа со Саше Политико, Зоран Иванов се расправа со Нора Шаќири, Саше Политико се расправа со Милчин, Васко Ефтов се расправа со Геро, Зоран Божиновски се расправа со Саше Политико, Јоци се расправа со Зоран Божиновски, Јоци се расправа со Саше Политико, Геро не сака очи да си види со екс вработените во Фокус и со Бриф и со А1он, Либертас се креираше поради тоа што Плусинфо сакаше да го цензурира Кабранов, Зоран Божиновски се расправа со Васко Ефтов, покоен Никола Младенов не се трпеше ич со Ерол Ризаов, јас и Роберто се правевме лом на фб за идеологија и принципи иако приватно многу се дружевме... Што е ова ако не демократија?! Ситуација во која сите мислат како што сакаат да мислат и јавно го кажуваат тоа но сите имаме една цел: Македонија да биде подобро место за живење односно со други зборови - Грујо и бандата да си заминат што побргу...

За возврат кога сте виделе дебата кај талибанците, кога сте виделе недоразбирање и расправа меѓу Латас, Мирка, Миленко, Јанко, Марјан, Дејан, Дарко, Боцевски, Никовски, Момировски, Томиќ, Трендо?! Никад, затоа што тоа се послушни бригади на полтронски безмозочни безкарактерни паразитски трубадурски платенички пичкетини...

Курир, Латас и останатите медиумски бандити тоа никад нема да го разберат. Тие новинарството не го подразбираат како лично инволвирање и лична експресија на своите гледишта, нив тоа им е работа за нечија политичка корист, тие одработуваат, тоа е индустриско новинарство ко на индустриска лента и сега се обидуваат да ја убедат и јавноста дека секоја новинарска кавга и жолчна расправа во рамките на медиумите кои не се дел од провладината пропаганда е знак за некакво фракционерство во СДСМ, некакви интерни борби и недорзбирања и фракции итн итн, тие не разбираат дека работата на новинарите и колумнистите е да споделуват и расправаат за политички идеи, решенија, идеологија, да иницираат дебата да иницираат размислување да посеат инспирација реакции расправа некогаш и гнев и шок и неверување кога се работи за кршење на табуа и отворање на забранети теми.

Ваквите дебати се многу корисни затоа што ние како опозиција можеби сме тргнати кон амбис и никому не му текнува за тоа, добро е да дебатираме каде сме тргнати како се движиме што сакаме како да го постигнеме тоа што го сакаме. На прв поглед јавните караници се штетни за опозицијата и борбата со Грујо, но суштината е многу благодетна: се проверуваме колку сме кои сме како сме што сакаме и каде сме тргнале, што е многу драгоцено и важно затоа што не смееме да залутаме не смееме да користиме погрешни техники во борбата со власта и да губиме време и енергија заакани негде безвезе а во таа расправа треба да учествуваат сите 200 000 симпатизери на опозицијата и останатите 300 000 неопределени, затоа што на крајот на краиштата и тие учествуваат во креирањето и спроведувањето на политиките и овие јавни дебати се корисни затоа што служат за нивно инволвирање во дебатата.

Тоа што власта ќе се обиде да ја злоупотреби нашата дебата и да ја престави СДСМ како раскарана партија е ниска цена која треба да ја платиме и не треба да паничиме поради тоа. Како што реков, тоа покажува колку е опозицискиот фронт демократичен и им ја затвора устата на сите оние кои велат дека опозицијата е исто срање како и власта и не вреди да има промени. Не е иста воопшто и промени треба да има што поскоро.

Јас нема да замолчам во јавното споделување на моите размисли кои понекогаш се различни од некои новинарски и експертски првенци во опозицијата. Некои од моите ставови се разликуваат и со политиката која сега ја води СДСМ, со што јас го критикувам и СДСМ! Да ве потсетам јас давам подршка на владата за политиката за промоција на абортусот како лоша лична одлука на жените. Исто генерално дадов подршка на политиката за плата по учинок но потоа се покажа дека тој систем е неприменлив во здравството, но во другите министерства тој систем е многу корисен ако се имплементира. Јас дадов подршка и на Стевчо Јакимовски затоа што ми сметаше наглото свртување на СДСМ против него само затоа што не го послушал лидерот иако подоцна и Стевчо се покажа како тешка шушумига со наглото свртување кон ДПМНЕ. Јас дадов и сеуште давам подршка на владината политика на увоз на половни автомобили, мерка коа СДСМ жестоко ја критикуваше. Тоа е работата на секој новинар да критикува и фали согласно неговите верувања и идеали и идеологија и убедувања. И не знам што е тука толку страшно?!

Уште еден колатерал е што наместо да го свртуваме вниманието и енергијата кон разголување на грешките и поразителните политики на власта ние се фокусираме на себе. Но тоа е низбежен дел од политиката, без тоа потрошено време ќе лутаме обединети во слепи патеки и ќе плаќаме многу поголеми цени.

Повиците на некои извикани опозициски новинарски пера дека раководството на СДСМ требало да дисциплинира некои од новинарите кои пишувале работи кои се критички кон СДСМ или пак ако се судруваат со други опозициски новинари за некои идеи како опозицијата да биде подобра и поефикасна во борбата за власт, е само знак дека и тие самите не ја разбираат суштински демократијата. А дека не ја разбираат демократијата се насети и порано со барањето Миленко да бил замолчен затоа што он немало право да учествува во јавната дебата, не бил на ниво, бил многу вулгарен, потоа она смешно тело наречен нешто како совест на честа или слично во ЗНМ кое си земало право да одлучува што е ок а што не во делата на новинарите наместо да се остави тоа да го одлучува јавноста како во секој слободен свет, потоа она ужасно тело наречено Совет за радиодифузија кое е замисла и реализација на претходни влади на СДСМ а кое е инструментот, џелатот кој ги егзекутира непослушните медиуми па се до ова последното јавно барање Заев да ме дисциплинирал мене, да ги откажел спонзорствата на институциите и фирмите кои се блиски до опозицијата кои се рекламираат во мојот портал, да ме замолчале, затоа што не сум бил послушен и дисциплиниран сум се осудувал да критикувам "големи" опозициски новинарски имиња?!

Тоа само е флагрантен показател дека некои јаки новинаришта кои дури и предавале на факултети по новинарство и држеле обуки на семинари немаат благе везе за тоа што се медиумите што е новинарството што е слободата на говор што е демократијата. Они бараат Заев да биде ист како Груевски и да покаже дисциплина да не построи со Геро на челу колоне! А во исто време се бунтуваме што Груевски се мешал во медиумите а во исто време бараат Заев да се инволвирал и да ме замолчел?! Дури и Милчин, 20 годишен раководител на Сорос фондацијата која се бори за инсталирање демократија и отворенo општество во државава повика да се видело колку сум бил штетен за СДСМ со тоа што сум се осудил да ги ставам под знак прашалник стратегиите кои ги нудат некои вечни опозициски свети крави и сум ги критикувал некои политики и стојалишта на СДСМ.

Секако дека тоа барање е смешно, трагикомично, имбецилно, кретенско, дебилно како и многу други идеи и предлози од овие у суштина морони, и секако дека СДСМ нема да си дозволи такво поведение да падне на нивото на ДПМНЕ кога се во прашање новинарските слободи.


Quote:Татиното синче, партиското кутре, љубовникот на Савова ме обвинува мене за рекетарство, профитерство и расипан морал?!


Среда, 30 Октомври 2013

Саше Ивановски

Ја прочитав колумната на Ивор Мицковски во Окно и не ми се верува што прочитав. Инаку му се заблагодарувам на уредникот на Окно, Коља, што храбро и достоинстево се труди да си го зачува образот во оваа харанга и линч на левата квази елита врз мене. Тоа делува дури и Спилберговски трогателно, без патетиката која обично го прати холивудскиот маг.

Откако прво смешно се обидува да негира дека Милчин, Геро, Фрчко и тој самиот цел месец дебатираат со мене на големо, што ми личи на онаа бугарската -тази дупка не е дупка или онаа нашата - сака да се ебе а не сака да и влезе нигде, Ивор ме нарекува диво месо, дно дна, простак, сељачиште. А потоа почнува и да ме навредува :D и клевети нарекувајќи ме рекетар и профитер. Хм чудно е тоа да се каже за новинар кој свесно згаснал успешен проект на национална телевизија и тоа токму во моментот кога проектот почна да носи добри пари од кои јас имав процент само затоа што сакав да зборувам слободно а тоа не и се допаѓаше на телевизијата. Чудно е да се нарече рекетар и профитер новинар кој одби понуда за трансфер во најголемата приватна тв куќа во моментов, понуда која вклучуваше свое студио, ударен вечерен термин, одлична екстра плата плус процент но со една мала чињеница, од мене се бараше да малку појќе јадам гомна против СДСМ а за возврат да го фалам ДПМНЕ што нормално го одбив на запрепастеност на човекот кој беше преговарач на зделката затоа што откако му кажав не, му побарав 1000 денара на заем за да си купам хранаи весници и при пејд картица за телефон.

И ја инсистирав на сите овие мои принципиелности во време кога за разлика од тебе Иворе ја неам стан во Скопје, неам плата сигурна како тебе, не ми е женска поранешната најмоќна жена во државата, не сум син на поранешен главен уредник во НИП Нова Македонија, немам како тебе конекции и врски затоа што не сум старо скопско педерче туку сум провинцијалче дојдено во Скопје полн со идеали и евтина паштета од 20 денара. Моите родители се неписмени работници кои цел живот земаат 100е плата и го немаат видено ниту Охрид а не пак да прошетаат подалеку. За разлика од тебе кој си левичар теоретичар од прочитани книги ја кога студирав у Скопје живеев во скапаните бараки во Автокоманда добивав пнеумонии и дијареи, јадев ајвар закачен на решетката од прозорот и работев како ноќен чувар во дом за сираци.

За да се финансирам себеси и студирањето секое лето на диво работев како берач на праски и тутун во Грција станував во 5 сабајле и на колена го поминував цел ден, работев како берач на целер во Англија и по цел ден на дожд крваво ги заработував првите мои пари, или пак во Америка без садомијач и спиев на аеродроми кога неможев да најдам работа затоа што немав врски ниту тате и мама да ми пратат пари на картичка за разлика од тебе кој си ја прошетал сигурен сум Америка и попреко и уздуж како послушно и надежно синче на татица, ја се дружев со радничката класа во САД со Мексиканците и Еквадорците кои пребегале преку граница во Тексас со една недела гладување и без вода, така ја учев за животот и си ги калев моите принципи и морал и етика драг мој Иворе... На крај немав пари за авионска карта за назад па се позајмив пари од еден стар познаник од ЕТФ кој работи во ООН и парите сеуште му ги враќам.

Новинарската кариера сам си ја створив со тоа што ги молев газдите на телевизии да ми дадат емисија и кога на тоа газдата на Наша ТВ се сложи, спиев во телевизија или патував секој ден со автобус Кратово - Скопје и јадев еднаш дневно додека ја водев првата година Политико и се борев да успеам. Притоа не се продадов на талибанците иако сум тотално гол стап. Сепак успеав да го зачувам достоинството и образот кој ти сега толку лесно го плукаш.

Па јас сега живеам на кирија во станче големо колку шпајз, јадеме она што ќе ни донесе мајката на жена ми, возам позајмена кола од вујко ми, сметките горивото и киријата ги плаќаме дел со донациите од брат ми кој работи тешка работа во Лондон а останатиот дел заедно со сметките за веб сајтот и минималите смешни плати за двајцата вработени хонорарци покрај мене во сајтот ги плаќаме со минималните приходи од рекламите и спонзорите. Сорос мене ми донираше 2500е за кои сум бескрајно благодарен но и сам знаеш дека тоа се смешни пари за ваков проект и успех како што е Мактел кој досега го посетија 650 000 луѓе а дневно го посетуваат редовни 15 000 посетители кои читаат 50 000 содржини.

И ти разгалено скопско педерче синче на тате и љубовното гулапче на Савова мене се осуди да ме навредуваш, клеветиш и напаѓаш и нарекуваш рекетар?! Знаеш ли од кого земав најмногу пари цело време и кого го рекетирав кога немав што да јадам? Од покоен, Роберто Беличанец кој ми даваше редовно 1000 денари на заем иако и тој беше во банкрот цело време и тоа никогаш нема да му го заборавам. На човекот не му беше јасно како е можно новинарот кој направи будала пред цела јавност од Трендо, Латас, Панде и редица други медиумски владини ѕвезди да нема каде да спие и што да јаде и емисијата 13 месеца да ја води со исто старо излижано палто, купено 2005-та на попуст во Калиопе за 2000 денара...

Единствениот профитабилен проект дојде подоцна и тоа беше издавањето на автобиографијата на Љубчо Георгиевски за што се отепав од работа цела година и со бизнис партнерот инкасиравме околу 4000е во текот на цела една година и кои ги потрошивме за гориво затоа што сами ја разнесувавме книгата по цела Македонија и на раздолжување на лични долгови и конечно неколку пати пристојна вечера во Фуфо за која сонував 32 години. И покрај тоа што мислам дека Љубчо треба да се повлече од политиката, се гордеам со издавањето на оваа книга и се надевам ќе успеам да издадам уште неколку автобиогафии на големи политички имиња во државава, нешто што е стандард во нормалните земји, за да натенане тие си ја раскажат својата приказна. И автобиограијата за Фрчко беше при крај но гледам професорот се насрди како мало дете за една критика за неговите политички стојалишта па од таа работа изгледа нема да биде ништо.

Види друже, и ти и Геро и Фрчко и Милчин и останатите кои сте ковале планови деновиве како да ме уништите затоа што сум се осудил да ве ебам пред цела јавност и сте велеле дека лесно ќе ме скршите затоа што сум бил без пари за леб а вие сте биле тука во предност, треба да знаете дека си имате работа со стаорец, оние штакорите кои тешко се убиваат затоа што поминале низ се, за разлика од вашите напудрени меки газенца научени се да им биде сервирано на готово... Стаорец кој сеуште и покрај глупите грешки кои знае да ги направи од време на време, има доволно приврзаници и луѓе кои го сакаат и ценат и ќе му помогнат да опстане во тешки времиња додека да ги победиме талибанците, за што сакам во оваа прилика на тие мои помагачи да им се заблагодарам.

Quote:КОЈ ШЕТА СЕГА ПИЈАН ПО ЌЕРАМИДИ, А?Е ај сега на Сашенце и јас да му објаснам нешто, да му нацртам, иако не сум сигурен дека е способен нешто да сфати и да научи.
Гледаш Сашенце, дојде време ти да го молиш СДСМ со соопштение да се огради од тебе. И тоа, се разбира, е евтин трик, бидејќи не се малкумина тие што знаат дека денеска на Бихаќка си ги чукале главите како да се куртулат од тебе и од твојата маолумна и штетна "битка со талибанците". Па ете, сега ти, божем фраерски, си се напнал да ја пресретенеш нивната неопходна и неизбежна одлука јавно да се оградат од тебе и од твоите харанги.
Одамна во кујните на Бихаќка немало таков талибанец како тебе, Сашенце. Ако знаеш што значи зборот "талибанец", ќе сфатиш за што зборувам. Одамна немало човек кој успеал за кратко време да ја "освои" Бихаќка со својата борбена поза и со своите блоуџоб коментари и панагирици за одделни личности, а потоа преку ноќ да ја скара со дузина водечки интелектуалци, луѓе кои секогаш, без особени лични претензии, ги поддржувале опозицијата и критичкото мислење во оваа земја.
Фрчкоски убаво ти објасни зошто твојот квазипатриотизам и популизам (јас се сомневам дека ти имаш некаква претстава што воопшто значат тое поими) нема да поминат. Колку и да сте бучни и агресивни ти и неколкумина како тебе во таа смрдена кујна, сите со ред полуписмени, необразовани и неизделкани маргиналци и самонаречени "идеолози" и "стратези", какви и да биле калкулациите во врска со тоа колкава "штета" вие можете да му нанесете на "непријателот" ДПМНЕ (еве, гледаме, од вас штета има само СДСМ), вашата кауза нема да помине.
И Милчин и Фрчкоски ти објаснија зошто. СДСМ никогаш не бил и никогаш нема да биде таква партија, шутрак еден! СДСМ има свое минато, своја историја, тоа е партија што е вградена во создавањето на оваа држава, во вредностите на едно демократско, отворено и либерално општество, без кои Македонија никогаш нема да биде стабилна и просперитетна држава. Таква партија не може да си дозволи да падне во калта на популизмот и на квазипатриотизмот. А ако некој и ја купил твојата идиотска идеја "привремено" да глуми "талибанец" и квазипатриот, сега сфаќа дека опасно наседнал и дека џабе си ги дал парите,
Ги читаш ли, ги гледаш ли, Сашенце, прилозите на провладините медиуми, на куририте? Што туку тртљаш сега дека ова што ти го правиш немало врска со СДСМ и дека ова било некаква "дебата", за која тие, "талибанците" демек, не биле способни. Ма дај не лупај, човече, луѓето не се мутави и имаат точни информации која е позадината на овие твои харанги. Што измислуваш кавги меѓу новинари, какви што не постојат? Демек, сите ние „опозиционерите“ сме се карале меѓу себе, а ти, како најголем "опозиционер", се караш со сите. Кого лажеш, кој ти верува? Никој со никого не се кара, само ти сите ги клеветиш и ги навредуваш, а згора на тоа сето тоа го правиш - во името и за сметка на СДСМ. И се додека СДСМ го толерира твоето лажно претставување, сево ова што се случува не може поинаку да се толкува освен како "раскол во најголемата опозициска партија".
Е дојде време, Сашенце, цехот да се плати. Како што веројатно знаеш, во СДСМ е формирана ад хок комисија за проценка на штетите од Саше Политико. Научија на Бихаќка многу работи за тебе. Твоите признанија се задоцнети. Знаат тие зошто го поджуваш Стевче Јакимовски (белким не од "идеолошки причини"). Сфатија зошто го фалиш Минчо Јорданов. Дознаа за сите твои екскурзии и за твојата опсесија да станеш она што никогаш не можеш да бидеш - еден од пилците што ќе ги "поебат" квачките. Пилци имало и ќе има, но ти, Сашенце, не си меѓу нив - ти си бројлер. Знаеш што прават бројлерите, нели? Колваат трошки под сијалица, се гојат и чекаат да бидат заклани.
И каков совет сега човек да ти даде, пусти Сашенце? Млад си да пишуваш сопствена автобиографија. Не знам, најди си некоја поштена занимација, човече. Во политика се разбираш колку магаре во воена музика. Србите велат, окани се ќоравог посла! Или, ако се уште сонуваш да ги "поебеш" твоите идоли, квачките демек, помири се дека цел живот ќе си останеш дркаџија. Ама, какот што велат Србите (ах, обожавам српски поговорки!), само ти дркај, Сашенце, љубав ќе доќи сама по себе.
Сосема на крајот, сакам и нешто лично да ти порачам. Во оваа твоја неколкумесечна опсесија со мене, ти ме навреди и ме наклевети како никој до сега. "Талибанциве" можат вода да ти носат. Од твојата погана уста, не го поштеди ни моето семејство, дури ни мојата покојна мајка. Многу пати бев советуван да те тужам, или да те игнорирам. Јас одлучив да не ги послушам тие совети и отворено да полемизирам со тебе. Знаев дека со тоа ја хранам твојата суета и твојата опсесија да станеш Алистер Кембел на Бихаќка, но морав да се спротивставм, од две причини.
Прво, како што те прочита и Милчин, ти си сепак само курир, кој ни пренесува пораки од некои луѓе кои немаат храброст самите да се впуштат во дебата со нас. Зошто избрале таков бројлер како тебе, не ми е јасно. И второ, многу поопасно, ти претставуваш еден погубен начин на мислење во СДСМ, кој се шири како вирус, како последица на неколкуте последователни порази на партијата на наместени избори - тоа е мислењето дека лидерот на СДСМ треба да стане копија на Груевски, за да дојде на власт,
Никој никого не постројува, будалетинко една, а најмалку пак зад мене. Се случи нешто друго, Сашенце. Штетите што ти ги предизвика во јавниот дискурс, нагласувам - во името и за сметка на СДСМ, станаа толку големи, што ние природно се обединивме во потребата јавно да предупредиме дека твојата "идеологија", едноставно, не смее да помине. Затоа за перото се фатија и Милчин, и Фрчкоски, и Ивор, и многу други на социјалните мрежи. Затоа бледнее твојата популарност, Сашуле. Затоа сега само ги храниш куририте и "талибанците" и ги убиваш оние од чија милост живееш.
Готово е, Саше. Заврши таа приказна. Без оглед што ќе стори раководството на СДСМ, ти си прочитан. Ги потцени квачките. И кој шета сега пијан по керамиди, а?

ПС. Твоите лаги и клевети за мене, што упорно ги шириш, како тие дека сум сакал да го цензурирам Кабранов, или дека не сум сакал да се видам со колегите од Фокус, од Бриф и од А1ОН, нема потреба да ги демантирам. Веќе сите знаат дека штом зинеш, лажеш. Продолжи така. Ти реков, ти само дркај, љубав ќе доќи сама по себе...

ППС. Што туку плачеш сега, а? „Ќе ја тужам Ивона Талевска за злонамерна клевета!“ Гори под нозете, а?

Branko Geroski
До денеска невидов никој да го постави битното прашање. А то е зашто Саше ги направи оваа салто мортале. Милчин и Фрчковски не сменија ништо во нивното поимање на демократија во последните 20 години. Еве што напиша Саше пред два ипол месеци за Милчина :


Quote:-Професорот Милчин изгради бренд и авторитет од себеси во државава и да ви кажам дека ич не е лоша идејата да се замоли професорот да прифати да се кандидира за претседател на следниве избори како кандидат на опозицијата. Тој заслужи да му се укаже таа чест, а и има добри шанси да победи, а ако победи ќе бид енјадобриот претседател кој некогаш сме го имале. Ние во Мактел ќе ја тераме оваа идеја упорно и може и да почнеме некоја петиција за да го убедиме професорот да прифати, што мислам ќе биде најголемиот проблем.

- Владе е суштински над сите лидери на партиите и над Заев и над Андреј и над Ивон и над Тито. Тука не мислам хиерархиски туку суштински, практично Владе обединува се што е опозиционо и критички настроено на талибанците а не мора да е симпатизер на ниедна партија.

-Многу важни луѓе од отпорот ги изгубивме и не се дел од револуцијата. Никола Младенов и Роберто Беличанец како диригенти како генерали не се тука. Не сакам ни да помислам како би изгледала Македонија без придонесот на Владе Милчин доколку реши да дигне раце од ова што сега прави и реши да се пензионира на некое езеро и да си го лади како што одлучија многу други интелектуалци и авторитети...Вакво салто мортале се прави само кога чичковците ке затропаат на врата. Кај Саше по се затропаа, пропеаа во Шутка другачињата на Саше ...
Несреќата за македонската демократија е што сега оваа нула од човека, власта ке го впрегне да ги ора нивите на Субрата Рој

(31-10-2013, 01:56 PM)ЈорданПетровски Wrote: [ -> ]Несреќата за македонската демократија е што сега оваа нула од човека, власта ке го впрегне да ги ора нивите на Субрата Рој

Party1Party1Party1

Sase mnogu brgu ce se angazira i politicki....zasluzuva Icon_razz
Quote:Фракцијата ВМРО-СДСМ го пизми „Слободен печат“Бранко Героски

Еден портал што лажно се саморекламира како опозициски, еден „сопственик, автор и уредник“ кој јавно предлага СДСМ да се преименува во ВМРО-СДСМ и една мала група членови на оваа фракција, на социјалните мрежа кренаа голема врева поради тоа што „Слободен печат“, во рубриката „Топ 5 коментари“ објавува и ставови на луѓе кои остро ја критикуваат опозицијата. Како што е познато, во оваа рубрика досега објавивме извадоци од колумни на Миленко Неделковски, Мирка Велиновска, Драган Павловиќ Латас, Илија Димовски... За разлика од некои други, ние тие извадоци ги објавуваме без да ги „зачинуваме“ со цинични коментари.На Фејсбук веќе одговорив зошто го правиме тоа. Еве, за читателите на нашиот весник, да повторам - затоа што ние навистина сме слободен печат! Ние не сме презеле обврска да бидеме ничие партиско гласило, ниту било кому би му биле корисни ако станеме алатка на партиската пропаганда. Опозицските лидери тоа од нас не го очекуваат, бидејќи знаат дека од тоа би имале само штета. Нашата публика, која секој ден е се помногубројна, го почитува и го прифаќа нашиот критички однос кон политиките на оваа власт, но сака и да прочита како размислуваат политичарите и интелектуалците што ја поддржуваат таа власт. Без тоа, не е возможна дебата, а без дебата - критиката на владините политики е неуверлива и одбивна пропаганда.


„Слободен печат“ ќе продолжи остро да ја критикува власта. Објавуваме дванаесет колумни неделно, на популарни и релевантни критичари на власта, а не на ебиветровци кои кои сакаат од СДСМ да направат ВМРО. Весникот има препознатлива уредувачка политика и насловни страници на кои ни честитаат и колегите од конкурентските весници. Јас знам дека некого очигледно боли што ова „весниче“, како што сакаат да не наречат некадарнициве, уште сега е најтиражниот печатен медиум во Македонија. И дека некој би сакал и ние да шириме говор на омраза, да навредуваме и да клеветиме, зашто мисли дека тоа му „врши работа“.Да, тоа навистина некому „врши работа“. Но не на СДСМ, туку на Груевски. И тоа не е случајно, се разбира. Набрзо ќе се открие зошто некои неписмењаковиќи, кои денес се самопрогласуваат за ударни тупаници на сдсмовската пропаганда, се чести гости во просториите на тајната полиција, зошто се заштитени од тужби и зошто примаат пари од чудни извори. Но, тоа е приказна што ќе ја отвориме во некоја следна прилика.

PLUSINFO