Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: ДА, ЗА ЗБОГУМ ГРУЈО...АМА НЕ, ЗА ДОБРОДОЈДЕ БРАНКО
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Quote:Преку глава ни е од политикантско мрсомудење

Мене на пример многу ме интересира дали Никола Груевски ретерираше од својата амбиција да ја прероди Македонија од заостаната транзициска вукоебина во солидна европска држава зашто се измори или затоа што, како и претходната вмровска постава, го исполни својот вмровски идеал - да личи на „комуњарите“

Во право е Бранко Црвенковски кога ги критикува Никола Груевски и неговата нова политичка агенда според која фокусот, енергијата на неговите партиски колеги на сите нивоа, е насочен кон СДСМ и неговиот претседател. Тој не доби мандат и не ја заслужи довербата кај граѓаните за катаден да нé потсетува на времето кога целосна власт имал Црвенковски. Ако добро се сеќавам, на предвремените избори побара зголемена доверба од граѓаните за својот реформски план, за преродбата од сто чекори, дури проширена и надградена, што требаше да ни каже дека првата верзија била скромна и под реалните можности на амбициозниот премиер и неговата полетна екипа. И што се случи од лани за вака радикално да ја смени својата работна агенда? Доби власт на сите нивоа, а преродбата се претвори во транзициска рутина. Многу зборување, мали чекорчиња, цупкања онаму каде што требаат радикални и смели чекори, многу козметика, а малку резултати. Што се случи со здравствените реформи? Зошто нема промени со невработеноста? Зошто повластиците, бенефициите во бизнис-секторот не резултираа со фабрики во Бунарџик и во другите економски зони? Каде се домашните инвестиции кога ги нема странските?

Mirka Velinovska


Odgovort na prashanjata na Mirka e ednostaven. Gruevski INSTALACIITE godonesoa za da kupat ushte malku vreme. Otkradnatoto da go dolegaliziraat.


Quote:...нашата левица ги спомнува парите од европските фондови, контролирани од европските бирократи. Тоа значи консултантни услуги за судството, здравството, образованието, бесконечно пишување, препишување и усогласување на законодавството, субвенции за земјоделците и ставање на кравите на државна цицка и се така по ред процеси за непречено преземање на економијата од страна на државата. Затоа, левицата за ЕУ ќе зборува пред синдикатите, ќе им зборува за правилата за воведување минимална плата, за законите за дискриминација, пред земјоделците.

Проблемот е што ова се релативно мали пари, барем ако ги споредиме со можностите кои ги пружа пазар на 500 милиони луѓе, од кои голем дел се меѓу најбогатите во светот. Кога десницата зборува за ЕУ, зборува, или треба да зборува, пред коморите, пред стопанствениците, пред работниците. Пред луѓето кои ги чеша што поскоро да добијат шанса да прават од големите пари кои се нудат во Европа. Да донесат некоја инвестиција. Да отворат некој погон, хотел, фирма за давање услуги, и да донесат европски клиенти. Ако парите од проектите на ЕУ се мерат во стотици милиони евра, парите од инвестициите кои неконтролирано, стихијно, слободно се влеваат во земјите отворени кон Европа се мерат во милијарди. Нормално, патот до овие пари е преку помалку, а не повеќе државна контрола врз економијата. Со помалку даноци, со помалку буџетари, со помали придонеси за државно здравство и пензии, со бришење на пречките пред бизнисмените, без закон за минимална плата, со лабав закон против дискриминација, без синдикати, без можност земјоделците да блокираат патишта. Сите овие работи секако се анатема за левицата...


Pristoen zivot nema bez RABOTA. Za volja na vistinata dosega tie shto go kazuvaa toa, makedonskite glasachi nesakaa da gi slushaat a ne da gi izberat. Tie dosega sakaa politichari i vodachi koi vetuvaat leb bez motika.
Dodeka izbirame takvi ke bideme tamu kade shto sme, na DNOTO.
Mara, koga nema nesto sto se vika razvien praven sistem, nikoj nema da vlozuva vo Makedonija, a toj praven sistem treba da se spravi so kriminalot, korupcijata i da se ednas rascisti so komunistickoto minato. Zosto bi me prasal ni treba praven sistem?
Poradi toa sto ako se sluci izmama ili pak piramidalno stdenje nekoj treba da odgovara krivicno, i treba i od drug aspekt ako sopstvenite gragani nemaat doverba vo sistemot deka e pravicen, i deka pravdata funkcionira togas sopstveniot graganin nema da se oseti smel da zapocne biznis vo koj investitorot bi investiral.
Quote:"Со промотори не се прави бизнис и не се привлекуваат инвестиции. Тие се промашена инвестиција. Тие се млади луѓе, само што завршиле факултет, без концепт и знаење. За да се донесат инвеститори треба искуство и контакти. Тоа може да бидат бизнисмени кои веќе работат во странство и имаат контакти со првите луѓе на големите компании. Улога можат да имаат и премиерот и министрите, ако знаат со кого треба да разговараат. Премиерот, на тие роуд шоуа на кои што одеше, се среќаваше со ситни риби, од кои ништо не зависи. Се виде дека таквите промоции не дадоа резултати", вели Гуштеров.


Da mu bila celta na Grujo promotorite da pravat biznis, posle fjaskoto koe go dozivea 2008 godina na turnejata niz SAD, Mizo., Majk Zafirovski .....i ostanatite "promotori" ke bea izbrkani na kloci. Na nego promotorite mu gi treba za makedonskite ovchichki koi chekaast nekoj da im donese....Sega Grujo pushta nova laga, ke im dal zadolzenie na promotorite da rabotat za izvoz na makedonski proizvodi.Tuktuk0niTuktuk0ni koe proizvodstvo i koj kvalitet....ShokShok so komunistichki maniri i trikovi na zapad ne se pominuva
(19-03-2010, 02:42 PM)mara-popara Wrote: [ -> ]
Quote:Преку глава ни е од политикантско мрсомудење

Мене на пример многу ме интересира дали Никола Груевски ретерираше од својата амбиција да ја прероди Македонија од заостаната транзициска вукоебина во солидна европска држава зашто се измори или затоа што, како и претходната вмровска постава, го исполни својот вмровски идеал - да личи на „комуњарите“

Во право е Бранко Црвенковски кога ги критикува Никола Груевски и неговата нова политичка агенда според која фокусот, енергијата на неговите партиски колеги на сите нивоа, е насочен кон СДСМ и неговиот претседател. Тој не доби мандат и не ја заслужи довербата кај граѓаните за катаден да нé потсетува на времето кога целосна власт имал Црвенковски. Ако добро се сеќавам, на предвремените избори побара зголемена доверба од граѓаните за својот реформски план, за преродбата од сто чекори, дури проширена и надградена, што требаше да ни каже дека првата верзија била скромна и под реалните можности на амбициозниот премиер и неговата полетна екипа. И што се случи од лани за вака радикално да ја смени својата работна агенда? Доби власт на сите нивоа, а преродбата се претвори во транзициска рутина. Многу зборување, мали чекорчиња, цупкања онаму каде што требаат радикални и смели чекори, многу козметика, а малку резултати. Што се случи со здравствените реформи? Зошто нема промени со невработеноста? Зошто повластиците, бенефициите во бизнис-секторот не резултираа со фабрики во Бунарџик и во другите економски зони? Каде се домашните инвестиции кога ги нема странските?

Mirka Velinovska


Odgovort na prashanjata na Mirka e ednostaven. Gruevski INSTALACIITE godonesoa za da kupat ushte malku vreme. Otkradnatoto da go dolegaliziraat.


Quote:...нашата левица ги спомнува парите од европските фондови, контролирани од европските бирократи. Тоа значи консултантни услуги за судството, здравството, образованието, бесконечно пишување, препишување и усогласување на законодавството, субвенции за земјоделците и ставање на кравите на државна цицка и се така по ред процеси за непречено преземање на економијата од страна на државата. Затоа, левицата за ЕУ ќе зборува пред синдикатите, ќе им зборува за правилата за воведување минимална плата, за законите за дискриминација, пред земјоделците.

Проблемот е што ова се релативно мали пари, барем ако ги споредиме со можностите кои ги пружа пазар на 500 милиони луѓе, од кои голем дел се меѓу најбогатите во светот. Кога десницата зборува за ЕУ, зборува, или треба да зборува, пред коморите, пред стопанствениците, пред работниците. Пред луѓето кои ги чеша што поскоро да добијат шанса да прават од големите пари кои се нудат во Европа. Да донесат некоја инвестиција. Да отворат некој погон, хотел, фирма за давање услуги, и да донесат европски клиенти. Ако парите од проектите на ЕУ се мерат во стотици милиони евра, парите од инвестициите кои неконтролирано, стихијно, слободно се влеваат во земјите отворени кон Европа се мерат во милијарди. Нормално, патот до овие пари е преку помалку, а не повеќе државна контрола врз економијата. Со помалку даноци, со помалку буџетари, со помали придонеси за државно здравство и пензии, со бришење на пречките пред бизнисмените, без закон за минимална плата, со лабав закон против дискриминација, без синдикати, без можност земјоделците да блокираат патишта. Сите овие работи секако се анатема за левицата...


Pristoen zivot nema bez RABOTA. Za volja na vistinata dosega tie shto go kazuvaa toa, makedonskite glasachi nesakaa da gi slushaat a ne da gi izberat. Tie dosega sakaa politichari i vodachi koi vetuvaat leb bez motika.
Dodeka izbirame takvi ke bideme tamu kade shto sme, na DNOTO.

Постот заслужува три одговора:

1. Текстот е од Мирка Велиновска. Што да се каже!? Мирка “ кад воли-воли, кад мрзи-мрзи“. За време кога го подржуваше Бранко, од него направи национален херој. Кога му заврте лист, не го пушти воздух да земе. Па после, како секоја грижна мајка, се посвети на Грујо. Сакаш ли фалби, сакаш ли вознеси. Тој, па само тој. И, тоа без тронка критичка дистанца или подтекст. Само пофалби. Кога и слепците видоа дека Грујо не оди по прав пат, еве ја Мирка со оштри критики. Пак, ке биде покритична од многу други кои имаа забелешки на владеењето на Груевски. Е, таква е Мирка. Раскошна во стилот , но со женски променлив карактер ( да ми извини МенчеIcon_lol).

2. Груевски, останува, се поосамен. Работата си ја заврши. Купи време, како што вика Мара, или уште поточно- ја дотепа Македонија. Со негово владеење, на Македонија и се намалени шанси за опстанок. Турбуленции, допрва ке пристигнуваат.

3. Маро, ако не Бранко или Грујо...каде го гледаш спасот?
(19-03-2010, 07:23 PM)hristo Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:17 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: [ -> ]Абе да се барем уште 10% од македонските граѓани како вас дваица ке нема ниту Грујо ниту Бранко...ама пусто УДБА е сеуште наша СУДБА

Ми го згреа срцето. Ама, коментар за “ стабилниот карактер“ на новинарката Мирка Велиновска...не даде.

Што да ја коментирам Мирка. Новинарите што вредеа непишуваат никаде -освен колумни на КОТЛЕ- новинарска елита воспитувана во КУМРОВАЦ и ден денеска пали и гаси во МАКЕДОНСКОТО НОВИНАРСТВО. Нема разлика помеѓу Мирка и Ризаов. Помеѓу Чомовски и Томиќ....
Хрватска смени околу 250 новинари кои биле ангажирани од КОС. Кај нас се уште имаат ангажман, едната групација од КОС-сега се тоа ГРУЈОВИСТИ и од УДБА тоа се БРАНКОВИСТИ. Ехото е ИСТИ, ИСТИ, ИСТИ......

Такви свртувања за 360 степени се прават само по налог. Тоа ти е исто и со "невозможните" коалиции. Сети се само на коалицијата Грујо -Тито...
(19-03-2010, 07:49 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:23 PM)hristo Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:17 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: [ -> ]Абе да се барем уште 10% од македонските граѓани како вас дваица ке нема ниту Грујо ниту Бранко...ама пусто УДБА е сеуште наша СУДБА

Ми го згреа срцето. Ама, коментар за “ стабилниот карактер“ на новинарката Мирка Велиновска...не даде.

Што да ја коментирам Мирка. Новинарите што вредеа непишуваат никаде -освен колумни на КОТЛЕ- новинарска елита воспитувана во КУМРОВАЦ и ден денеска пали и гаси во МАКЕДОНСКОТО НОВИНАРСТВО. Нема разлика помеѓу Мирка и Ризаов. Помеѓу Чомовски и Томиќ....
Хрватска смени околу 250 новинари кои биле ангажирани од КОС. Кај нас се уште имаат ангажман, едната групација од КОС-сега се тоа ГРУЈОВИСТИ и од УДБА тоа се БРАНКОВИСТИ. Ехото е ИСТИ, ИСТИ, ИСТИ......

Такви свртувања за 360 степени се прават само по налог. Тоа ти е исто и со "невозможните" коалиции. Сети се само на коалицијата Грујо -Тито...

Да не го заборавиме вечниот “ патриот“ Зинго. За малите како Амди Бајрам, Алија Шакиќ, човек-крпа Бранко Јаневски( СДПМ)...
(19-03-2010, 07:57 PM)hristo Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:49 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:23 PM)hristo Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 07:17 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: [ -> ]Абе да се барем уште 10% од македонските граѓани како вас дваица ке нема ниту Грујо ниту Бранко...ама пусто УДБА е сеуште наша СУДБА

Ми го згреа срцето. Ама, коментар за “ стабилниот карактер“ на новинарката Мирка Велиновска...не даде.

Што да ја коментирам Мирка. Новинарите што вредеа непишуваат никаде -освен колумни на КОТЛЕ- новинарска елита воспитувана во КУМРОВАЦ и ден денеска пали и гаси во МАКЕДОНСКОТО НОВИНАРСТВО. Нема разлика помеѓу Мирка и Ризаов. Помеѓу Чомовски и Томиќ....
Хрватска смени околу 250 новинари кои биле ангажирани од КОС. Кај нас се уште имаат ангажман, едната групација од КОС-сега се тоа ГРУЈОВИСТИ и од УДБА тоа се БРАНКОВИСТИ. Ехото е ИСТИ, ИСТИ, ИСТИ......

Такви свртувања за 360 степени се прават само по налог. Тоа ти е исто и со "невозможните" коалиции. Сети се само на коалицијата Грујо -Тито...

Да не го заборавиме вечниот “ патриот“ Зинго. За малите како Амди Бајрам, Алија Шакиќ, човек-крпа Бранко Јаневски( СДПМ)...


Гледаме такви поминуваат. Таа Мирка, Ризаов, Банов....90/91 ги величаа како способни економисти, стопанственици па дури и го предлагаа Sинго за премиер на влада....

Колку текста сме прочитасле со вакава содржина: "Ексклузивно, Котле го дознава решението на спорот за името меѓу Македонија и Грција ", во македонските весници.
Ushte edne dobra poznavach na Branko Crvenkovski i negovi prognozi:

Quote:БОРЧЕ ТРАЈКОВСКИ: ОД ОСАКА ДО ДИЖОНСКА (2 ДЕЛ) - „ДОСИЕ БОЈ - ВРВНА ТАЈНА“

Добредојдовте во мојата животна приказна

Не е воопшто тешко да се констатира дека и понатаму тешко се живее во „Република Транзиција“! Колку и да се напрегам во барањето одговор на прашањето до кога ќе трае, се повеќе се соочувам со горчливата вистина дека тоа ќе се случува долго! „Фамилијата“ се повеќе ги зацврстува своите позиции во државава и се повеќе ни даваат на знаење дека се нескршливи и непроменливи. Капиталот постојано им се зголемува, а финансиската моќ се повеќе им расте! Тие, се посилно ја искажуваат својата моќ и врз политичките збиднувања во „Република Транзиција“, додека контролата врз општествените промени на животниот стандард кај обичните смртници речиси не ги интересира. Тие ладнокрвни човечки суштества успешно ја дозираат само својата моќ! Друго не ги интересира. Заштитата на криминалното потекло на нивниот имот, пари и капитал има приоритет бр. 1!
Колку и да беа спектакуларно најавувани „Промените“ во државава (‘98-та), па сега и „Преродбата“ (2006-та), толку побрзо доаѓам до заклучок дека ништо значајно нема да се случи! Кога на сето тоа ќе констатирам дека „Кумот“ на „Фамилијата“ е на највисоката позиција во државата, не ми преостанува ништо друго освен да се гризам самиот себе, да се јадосувам, заради повторената грешка, заради даденото крукче! А што друго ми преостанува? Сепак, нека остане запишано. Ако ме прашате зошто не очекувам „Преродба“,одговорот е следен: Се додека „Државникот“ не се елиминира од политичкиот живот во Република Македонија, нема Промени, нема да има ниту Преродба, нема Подобра Македонија, нема Подобар живот, нема ниту Чисти раце, ниту Вистина, ниту Правда, ниту пак ќе очекуваме своја сопствена држава! Се додека тој има и најмало влијание во политиката, ние ќе останеме Република Транзиција, или Македонија, или БЈРМ, или ОКТОПОД, или МАФИЈА, или... што било друго, само не Република Македонија! Неговата лустрација ќе значи почеток на крајот и на неговата „Фамилија“! Очигледно Груевски не е подготвен за пресметка со „КУМОТ“! Зошто, набргу ќе дознаеме! А што ако и дознаеме...?! И веднаш да расчистиме некои работи. Не го мразам. Се гнасам од неговата дрскост и себичност. Ме тера да се срамам од сопствениот корен македонски, и единствено што ми преостанува е токму ова: да ја искористам својата природна дарба, па прераскажувајќи го сопствениот живот, да оставам пишана трага за нашите идни поколенија, кои можеби ќе го сретнат во историските читанки од петто до осмо одделение, опишан како многу значајна личност во плуралистичка и независна Македонија!? Како и да е, моќта на „Кумот“ не се изразува само преку моќта на „Фамилијата“, туку и преку контролата на значајните институции во државата. Сосема сеедно е дали е тој во опозиција или во позиција. Се плашам дека е поопасен кога е во опозиција!

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefau...rticleID=81086
Quote:Од тоа што го прочитав во текстот ми стана јасна намерата на Михајло, или на ДБК, или на сдсмовската „тајна служба“, сеедно, можеби и лично на Црвенковски?! „ТИЕ“ сакаат да објават некаква операција за наводна војна на Владата на Георгиевски против бизнис-олигархијата создадена во времето на Црвенковски. „ТИЕ“ (мислам на врхушката во СДСМ) добро знаеја дека нивната бизнис-„ЕЛИТА“ плати дебели пари за да си обезбеди спокој, по поразот на нивниот пулен Црвенковски, кај новиот премиер. Е сега, ако евентуално успешно се растури информацијата (сеедно ако е и дезинформација), за некаква тајна војна од страна на Георгиевски, против „Фамилијата“, тоа би можело да предизвика сериозни турбуленции во Владата на Љубчо, поради речиси неизбежната опасност од соочувањето на премиерот со „ПЛАЌАЧИТЕ“. Таквите средби никогаш не се пријатни, особено ако веќе сте го дале газот под кирија. Иако ме чудеше плиткоста во мозочните клетки на организаторите или, ако сакате, на идејните творци на еден ваков скандал, дека вакво нешто ќе може да го сруши премиерот, а притоа да не одлетаат и неколку големи глави од самата врхушка на СДСМ, на чело со Бранко, сепак сакав да верувам дека сето ова можеби е и вистинито, заради фактот што доаѓа од човек на висока позиција во ДБК. Практично, од сето тоа од што Црвенковски се плашел, по „промените“, дека Љубчо и Циле сигурно ќе тргнат во пресметка со членовите од неговата „фамилија“, сега по речиси двегодишно владеење, тоа не е ни во најава, сака да пушти информација во јавноста за некакваси тајна војна против ограбувачите на Македонија! Војна, организирана и водена од страна на Љубчо! Дури и да замислиме дека Љубчо тоа го направил или ќе го направи, па зарем толку беа малоумни дека таквата војна е директно насочена кон „Фамилијата“ што тие ја создадоа?! Тоа никако не ми влегуваше во главата. Но, како и да е, по кратка отсутност се вратив во муабетот со Михајло со директно прашање. - Види пријателе, иако нешто разбрав од ова што го прочитав, сепак, не можам да ја спојам мојата улога со напишаното на листот. И кажи ми те молам, дали е точно ова што го пишува? - Да, секако! - одговори Михајло ....

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefau...rticleID=82006
Quote:"Се прашував зошто воопшто им е потребна ваква афера, на крајот од краиштата и каква било друга, кога веќе располагаат со конкретни информации за неправилностите во работењето на Љубчовата влада. Не можев да замислам дека кој било би се дрзнал да ги попречи легалните институции во државава да си ја туркаат работата и да ги гонат криминалците од највисоките позиции во неа. Во тие моменти навистина не ми беше сосема јасно дека такво нешто може да се направи, а уште помалку дека таквите спротивставувања на транспарентниот криминал во сопствената држава, демек, ќе оставеле лош впечаток кај ММФ и Светската банка, кај ЕУ и НАТО!? Ова го имав слушнато од еден висок функционер во парламентот, кога во еден неформален кафеански муабет, онака во доверба, ми ја објасни причината за фактот дека борбата против криминалците од „Фамилијата“ не само што нема да се случи, туку и тоа дека никогаш нема да се случи! Не сакав да ја прифатам за вистинита! Михајло ми се јави по три дена од првичниот муабет, а во меѓувреме имав речиси секојдневни јавувања од Лотус, кој се интересираше за „тајната“ операција и за евентуалните мои поконкретни сознанија. Новинар си е новинар, и постојано е во потрага по скандалозни информации со кои си обезбедува висока позиција и кај колегите и кај политичарите, а Лотус беше познат мераклија по скандали. Го забележав расположението кај Михајло, иако разговаравме телефонски, кога наместо со името ме титулира како Бој. Се насмеа и по кратките вообичаени прашања, како си, што правиш, се внесе во работата. Ми наложи веднаш да земам еден лист хартија и пенкало и да се подготвам да запишам нешто што тој ќе ми диктира. Тоа што почна да ми го чита всушност беше дел од содржината на текстот што пред три дена го читав во ресторанот „Бома“."
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefau...EditionID=1277
(19-03-2010, 06:53 PM)hristo Wrote: [ -> ]3. Маро, ако не Бранко или Грујо...каде го гледаш спасот?

Христо, пред неколку месеци (можеби и година) ти велеше дека треба некоја нова партија, а ја полемизирав со тебе дека таа неможе да се наметне и дека треба да се расцепкаат гласовите, при што добро ќе профитираат помалите партии и така да добиеме барем малку одговорна власт...

Денес гледам дека сум бил грешка. Потребно е нешто ново, некоја нова енергија. Не нешто во стилот на Третиот пат што го предлага Ружин, потребно е нешто друго т.е. ВИСТИНСКИОТ ПАТ...

Го читав Младенов каде пишува за некои средби на линијата Филип-Мијалков-Керим, за некакви влади и сл... И како се одвиваат работите сигурен сум дека ни се спрема некоја опасна зафрканција, каде што ќе се изиграат некои судири и некои ’смени’, а за таа заврзлама, ’игранката’ што ја направија на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ во ’97 ќе е гола вода.

Затоа потребен ни е оној вистинскиот пат, кој конечно ќе расчисти со таа цела структура и да имаме барем малку нормален живот...
(20-03-2010, 01:10 PM)acko Wrote: [ -> ]
(19-03-2010, 06:53 PM)hristo Wrote: [ -> ]3. Маро, ако не Бранко или Грујо...каде го гледаш спасот?

Христо, пред неколку месеци (можеби и година) ти велеше дека треба некоја нова партија, а ја полемизирав со тебе дека таа неможе да се наметне и дека треба да се расцепкаат гласовите, при што добро ќе профитираат помалите партии и така да добиеме барем малку одговорна власт...

Денес гледам дека сум бил грешка. Потребно е нешто ново, некоја нова енергија. Не нешто во стилот на Третиот пат што го предлага Ружин, потребно е нешто друго т.е. ВИСТИНСКИОТ ПАТ...

Го читав Младенов каде пишува за некои средби на линијата Филип-Мијалков-Керим, за некакви влади и сл... И како се одвиваат работите сигурен сум дека ни се спрема некоја опасна зафрканција, каде што ќе се изиграат некои судири и некои ’смени’, а за таа заврзлама, ’игранката’ што ја направија на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ во ’97 ќе е гола вода.

Затоа потребен ни е оној вистинскиот пат, кој конечно ќе расчисти со таа цела структура и да имаме барем малку нормален живот...


Уште една "чадна бомба", за да не се свести македончето. Нема трет пат. Има само две политички опции ЛЕВА и ДЕСНА. Досега во Македонија имавме само ЛЕВА-комунистичка валст, која уште е криминогена и најлошто работи за интерес на друга држава.

На Керима му гори под нозете. Активирањето на Панде Колемишевски не е случајно. Уште помалку е случаен фељтонот за основањето на ВМРО ДПМНЕ кој ќе го објавува "Капитал" под водство на најголемиот ВМРО мрзец-ПАНДЕ КОЛЕМИШЕВСКИ.
Македонска Нација и Мане Јаковлевски им се покажаа неуспешни како проект. Сега ке ги "играат" по се Транталовци и "блиските" на семејството Транталови....
Еве денес Керим бил да ја отвара болницата на Орце Камчев (во Дневник на насловна ја ставил)...

Керим-Мијалков-Камчев-Филип Петровски... состаноци, бизниси, медиуми... кој знае што ни спремаат...
(29-03-2010, 01:27 AM)acko Wrote: [ -> ]Еве денес Керим бил да ја отвара болницата на Орце Камчев (во Дневник на насловна ја ставил)...

Керим-Мијалков-Камчев-Филип Петровски... состаноци, бизниси, медиуми... кој знае што ни спремаат...


ShokShokShok.....Tuktuk0niTuktuk0niTuktuk0ni
(29-03-2010, 01:27 AM)acko Wrote: [ -> ]Еве денес Керим бил да ја отвара болницата на Орце Камчев (во Дневник на насловна ја ставил)...

Керим-Мијалков-Камчев-Филип Петровски... состаноци, бизниси, медиуми... кој знае што ни спремаат...Продолжемние на истото што е сега. ЧЕКАЊЕ !!!!, на која страна ке тргне СРПСКИОТ ВОЗ за да се качиме. Да нема недоразбирања Грујо си ја работешe работата добро за Газдите од Белград. Cлучувањата околу Цане Суботиќ, го загрозија Керима и му треба ИМУНИТЕТ, за да ги пресретне одлуките на судот во Бари и во Алсбург.
Koga vaka ke pogledneme znaci VMRO-DPMNE nema idnina i nema sreka , inace vidi od 90 pa navamu analizirajki gi celnicite u VMRO-DPMNE ke se dojde do zaklucok deka poveke SRBI ima u VMRO-DPMNE nego li u taja nekogas Socijalisticka partija so se Radikali i SPO na DRASKOVIK

Edino ke mu dorazjasnes za GORANA deka LJUBCO ne e BUGAROFIL ili za Vance Mihajlov za kogo nema cueno sigurno LJUBCE kakov e do 1995 ama za toa deka e SEVERNJAK e to e zaebalo vek .

Taman mu trgan na Gruja , a vidi sto e so vrakanje na LJUBCE da ne toa onaj most kako na Neretva preku koj treba da pomine Familijata so Bratcedite , da go vrnat Ljubce i sudir u vnatre u VMRO-DPMNE da podzavrsi rabota nema vlast i nema mok a po se sto treba da podzavrsi ke e zrel za da go definitivno eliminirat tie koi go sega pribirat , mada LJUBCE ne e samo dali ke mu otkace feder se gleda deka i on prifaka mu treba popularnost javnost da moze da zucne a koga LJUBCE zucnuva on lae blika svetilan kak od LAMJA kako u KRUSEVO zaebalo vek , a znae onaka naludnicavo i da kombinira kadrove i to site ke kazat deka ja utnal ama LJUBCE koga ke go izvlece toa e posilno i od onoj Mediumski magionicar KARL LAGERFIELD i plus nosi prihod za Ljubce a toj go krka ete ja pogledaj Paunovski Ljuben , DRDIK,Lambe,Vojce , edino Sasko Staninov e ,i DOSTA e ama znae Ljubce da igra DRTI dens i Ples sa vukovima i to kako , kade se tvoite viduvanja , i poleka ke isplases drugite citateli deka e se BEOGRAD , i op pravo kaj BACE BRANE e on e Makedonija zabal si vek i kak da najdeme MAKEDONEC , e da ete go FORUMGIJATA GORAN ARSOV za da konecno VMRO-DPMNE dobie MAKEDONEC oti SDSM jebi ga ima si tamu pretplaten za BR 1 a ne se znae ja go ja KIRO e seuste i on ziv pa kaj i da e da se vrne LJUBCE tuka e i KIRCE nas a oni sa si i baska od teski vreminja so LJUBCETA
(29-03-2010, 05:29 PM)razurnuvac Wrote: [ -> ]Koga vaka ke pogledneme znaci VMRO-DPMNE nema idnina i nema sreka , inace vidi od 90 pa navamu analizirajki gi celnicite u VMRO-DPMNE ke se dojde do zaklucok deka poveke SRBI ima u VMRO-DPMNE nego li u taja nekogas Socijalisticka partija so se Radikali i SPO na DRASKOVIK

Edino ke mu dorazjasnes za GORANA deka LJUBCO ne e BUGAROFIL ili za Vance Mihajlov za kogo nema cueno sigurno LJUBCE kakov e do 1995 ama za toa deka e SEVERNJAK e to e zaebalo vek .

Taman mu trgan na Gruja , a vidi sto e so vrakanje na LJUBCE da ne toa onaj most kako na Neretva preku koj treba da pomine Familijata so Bratcedite , da go vrnat Ljubce i sudir u vnatre u VMRO-DPMNE da podzavrsi rabota nema vlast i nema mok a po se sto treba da podzavrsi ke e zrel za da go definitivno eliminirat tie koi go sega pribirat , mada LJUBCE ne e samo dali ke mu otkace feder se gleda deka i on prifaka mu treba popularnost javnost da moze da zucne a koga LJUBCE zucnuva on lae blika svetilan kak od LAMJA kako u KRUSEVO zaebalo vek , a znae onaka naludnicavo i da kombinira kadrove i to site ke kazat deka ja utnal ama LJUBCE koga ke go izvlece toa e posilno i od onoj Mediumski magionicar KARL LAGERFIELD i plus nosi prihod za Ljubce a toj go krka ete ja pogledaj Paunovski Ljuben , DRDIK,Lambe,Vojce , edino Sasko Staninov e ,i DOSTA e ama znae Ljubce da igra DRTI dens i Ples sa vukovima i to kako , kade se tvoite viduvanja , i poleka ke isplases drugite citateli deka e se BEOGRAD , i op pravo kaj BACE BRANE e on e Makedonija zabal si vek i kak da najdeme MAKEDONEC , e da ete go FORUMGIJATA GORAN ARSOV za da konecno VMRO-DPMNE dobie MAKEDONEC oti SDSM jebi ga ima si tamu pretplaten za BR 1 a ne se znae ja go ja KIRO e seuste i on ziv pa kaj i da e da se vrne LJUBCE tuka e i KIRCE nas a oni sa si i baska od teski vreminja so LJUBCETAГоранчо мислам дека тешко ке ја продолжи дискусијата. Или пак можеби ги бара изјавите "дека имало бугараштво се гледа спроед изјавите на Србиновски, Димитар Димитров"
Se nadevam deka tvoite argumenti mu dadoa nekoi znaenja , sepak e FIZICAR i mora da prifaka dokazi koi se koristat i vo matematikata , mu ponudiv da dojde vo USA toj veli ejke da raboti za mene , jas ne ni nudev rabota negova kaj mene , nego da dodje da pogleda poinakov svet i nacin na razmisluvanje i donesuvanje na zaklucoci ama aj , da se slozime deka ziveenje doma i dvizenje na relacija nekogas do KUSTENDIL , BLGARIJA na more , TURCIJA ,GRCKA ,ALBANIJA , CRNA GORA i HRVTSKA davat golemi vidici i moznost za poinakvo MISLENJE .

EDNAS ti napisav za nekoj triagolnik i ti preporacuvas da nesto tuka eksperimentiras , sto e i kako e tvoe e jas ti napisav i tebe JORDAN i na FORUMGIIVE , eve denes doagame do nesto sto pak ke e nesto naludnicavo ili nema logika ili ne e spored zakon na prirodnite zakoni i na prirodata ama taka se kreira politikata , sigurno se sekavas na izrekite , OVOJ e na LINIJA , ovoj e vo krugot na toa i toa , ili na toj i toj , posto JORDAN ti imas dokazi za nesto kako i sto ti se slucuvale i si se izvlekol od dole , si vo KANADA tvoite maki se verificirani i sega baras i tragas iako nema vreme nastani se slucuvat vo MAKEDONIJA ne davajki distanca za analiza i debata i razjasnuvanje , EVE ti od mene , koga imas vreme slobodno zemi i nacrtaj nekoe neparvilno geometrisko telo so linii dolgi kratki na eden list i potoa vpisi vo nego krug i po linija nastavaj akteri od politicka scena koi gi ti pratis i analiziras , vo krugot stavi licnosti koi gi smatas za igraci na igrata i napravi kakvi relacii imas ti so niv i sto pradviduvas so nastanite , pravi go toa ednas nedelno i zapisuvaj si go , predviduvaj i stavaj se sto razmisluvas , prvi go ova za nekogas tvoja aktivnost so tie licnosti mada mislam deka po tolku godini se ti e jasno , ednino nemoj da prekinuvas vrski i komunikacii so nikoj toa mora da stoi pod sekoja tvoja analiza , iako sekogas ima 100 razloga da toa se stori so sekoj vo sekoe vreme , ama sekoe prekinuvanje od tvoja strana e BOLKA za tebe , ostavi da kontakti gi prekinat tie drugite i ostavi vreme , obidi se da potoa pak kontaktiras i ke vidis kako te vodi cudni patista GOSPODOVI , OVA vazi za tebe i za site forumgii , neli ako s eprifaka mada jas ne sum dogamticar , nego ete nekoi iskustav i ke videte sto i kako ke gledate na nastani okolu sebe na svoja situacija i dali mozete se da kontrolirate svoe i so drugi luge a ke otkrivate i detektirate cudesni raboti i ljuge za nestani da ne zboram , nastani ke vi bidat jasni a go zdogledate coeko na vidiku ili u mediumi pisani il elektronski odma znaete sto se priprema .

A da Makedonija ja ocekuvat nastani , JORDAN prativ poraka na adresa spa@vmro-dpmne.org.mk, contackt@vmro-dpmne.org.mk, so prasanje do kade e postapka za izbor na novi koordinatori vo opstini STRUMICA ,KUMANOVO i dr. raspisana vo avgust 2009 sto do denes nema nisto od toa me interesira sto e so izbor ne tia vazni funkcii oti sega pak po nov statut od kako e GRUJAN najvazni faci se presedateli na MK vo OPSTINATA ama ete taa demokratija ne funkcionira jebi ga VMRO-DPMNE

Ti pisav i pak kazuvam kalakurnica ke pocne pak od tamu ama po se izgleda STRUMICA nema da povede oro taja cest sekogas e dadena na KUMANOVO e jebi ga prva puska i to

Zanci figuri se namesteni i sega e kak ke se postave koj e na linija koj vo krug , KUMANOVCI goreni od VMRO-DPMNE dosega ne sa pregorele i pak u tava ke si vleta , inace vidi bez razlika sto ti imas pogolemo prakticno iskustvo so VMRO-DPMNE te prasav nekolku pati i gledam deka nekeko meko ili pak ti napagas GRUJANA da mu signaliziras koj e protiv nego , znaci kazuvajki ni deka KERIM MIJALKOV kako br1 vo taja igra koj operacionalizira se u teren i demek se e naj , FILIP PETROVSKI, KAMCEVI, MANEVSKI,LJUBCO GEROGIEVSKI , jas doagam do toa deka ti vsusnost vaka ummesno gi razotkrivas akterite vo tie nastani na koi sansi im se 50-50 i zavisi kako ke igrae GRUJAN

ZANCI se toa ne e striktno za politika nego za sekoj segment vo koj e poedinec i ke ovozmosi lesno da postavuva kontakti da bara i dobiva sto mu traba , vo ona kako ke soovlada tehika , i sekogas dole pisi ne prekinuvaj nikogas kontakti , iako e dozvoleno da se faci menuvat na linija i vo krugot a ti se sekogas vo krugot , ako si na linija jebi ga koga togas si ispadnal toa se magarinja teglaci i konji trkaci , taka javno im se kazuva na clenovi na VMRO-DPMNE i tia nirvana spokoj ama toa go prave NADGRADENO i PROCISTENo VMRO-DPMNE sos GRUJAN i mlada ekipa i clenstvo a ovie zadovolni taka e da zivee GRUJAN i VMRO-DPMNE
(30-03-2010, 09:23 AM)razurnuvac Wrote: [ -> ]Se nadevam deka tvoite argumenti mu dadoa nekoi znaenja , sepak e FIZICAR i mora da prifaka dokazi koi se koristat i vo matematikata , mu ponudiv da dojde vo USA toj veli ejke da raboti za mene , jas ne ni nudev rabota negova kaj mene , nego da dodje da pogleda poinakov svet i nacin na razmisluvanje i donesuvanje na zaklucoci ama aj , da se slozime deka ziveenje doma i dvizenje na relacija nekogas do KUSTENDIL , BLGARIJA na more , TURCIJA ,GRCKA ,ALBANIJA , CRNA GORA i HRVTSKA davat golemi vidici i moznost za poinakvo MISLENJE .

EDNAS ti napisav za nekoj triagolnik i ti preporacuvas da nesto tuka eksperimentiras , sto e i kako e tvoe e jas ti napisav i tebe JORDAN i na FORUMGIIVE , eve denes doagame do nesto sto pak ke e nesto naludnicavo ili nema logika ili ne e spored zakon na prirodnite zakoni i na prirodata ama taka se kreira politikata , sigurno se sekavas na izrekite , OVOJ e na LINIJA , ovoj e vo krugot na toa i toa , ili na toj i toj , posto JORDAN ti imas dokazi za nesto kako i sto ti se slucuvale i si se izvlekol od dole , si vo KANADA tvoite maki se verificirani i sega baras i tragas iako nema vreme nastani se slucuvat vo MAKEDONIJA ne davajki distanca za analiza i debata i razjasnuvanje , EVE ti od mene , koga imas vreme slobodno zemi i nacrtaj nekoe neparvilno geometrisko telo so linii dolgi kratki na eden list i potoa vpisi vo nego krug i po linija nastavaj akteri od politicka scena koi gi ti pratis i analiziras , vo krugot stavi licnosti koi gi smatas za igraci na igrata i napravi kakvi relacii imas ti so niv i sto pradviduvas so nastanite , pravi go toa ednas nedelno i zapisuvaj si go , predviduvaj i stavaj se sto razmisluvas , prvi go ova za nekogas tvoja aktivnost so tie licnosti mada mislam deka po tolku godini se ti e jasno , ednino nemoj da prekinuvas vrski i komunikacii so nikoj toa mora da stoi pod sekoja tvoja analiza , iako sekogas ima 100 razloga da toa se stori so sekoj vo sekoe vreme , ama sekoe prekinuvanje od tvoja strana e BOLKA za tebe , ostavi da kontakti gi prekinat tie drugite i ostavi vreme , obidi se da potoa pak kontaktiras i ke vidis kako te vodi cudni patista GOSPODOVI , OVA vazi za tebe i za site forumgii , neli ako s eprifaka mada jas ne sum dogamticar , nego ete nekoi iskustav i ke videte sto i kako ke gledate na nastani okolu sebe na svoja situacija i dali mozete se da kontrolirate svoe i so drugi luge a ke otkrivate i detektirate cudesni raboti i ljuge za nestani da ne zboram , nastani ke vi bidat jasni a go zdogledate coeko na vidiku ili u mediumi pisani il elektronski odma znaete sto se priprema .

A da Makedonija ja ocekuvat nastani , JORDAN prativ poraka na adresa spa@vmro-dpmne.org.mk, contackt@vmro-dpmne.org.mk, so prasanje do kade e postapka za izbor na novi koordinatori vo opstini STRUMICA ,KUMANOVO i dr. raspisana vo avgust 2009 sto do denes nema nisto od toa me interesira sto e so izbor ne tia vazni funkcii oti sega pak po nov statut od kako e GRUJAN najvazni faci se presedateli na MK vo OPSTINATA ama ete taa demokratija ne funkcionira jebi ga VMRO-DPMNE

Ti pisav i pak kazuvam kalakurnica ke pocne pak od tamu ama po se izgleda STRUMICA nema da povede oro taja cest sekogas e dadena na KUMANOVO e jebi ga prva puska i to

Zanci figuri se namesteni i sega e kak ke se postave koj e na linija koj vo krug , KUMANOVCI goreni od VMRO-DPMNE dosega ne sa pregorele i pak u tava ke si vleta , inace vidi bez razlika sto ti imas pogolemo prakticno iskustvo so VMRO-DPMNE te prasav nekolku pati i gledam deka nekeko meko ili pak ti napagas GRUJANA da mu signaliziras koj e protiv nego , znaci kazuvajki ni deka KERIM MIJALKOV kako br1 vo taja igra koj operacionalizira se u teren i demek se e naj , FILIP PETROVSKI, KAMCEVI, MANEVSKI,LJUBCO GEROGIEVSKI , jas doagam do toa deka ti vsusnost vaka ummesno gi razotkrivas akterite vo tie nastani na koi sansi im se 50-50 i zavisi kako ke igrae GRUJAN

ZANCI se toa ne e striktno za politika nego za sekoj segment vo koj e poedinec i ke ovozmosi lesno da postavuva kontakti da bara i dobiva sto mu traba , vo ona kako ke soovlada tehika , i sekogas dole pisi ne prekinuvaj nikogas kontakti , iako e dozvoleno da se faci menuvat na linija i vo krugot a ti se sekogas vo krugot , ako si na linija jebi ga koga togas si ispadnal toa se magarinja teglaci i konji trkaci , taka javno im se kazuva na clenovi na VMRO-DPMNE i tia nirvana spokoj ama toa go prave NADGRADENO i PROCISTENo VMRO-DPMNE sos GRUJAN i mlada ekipa i clenstvo a ovie zadovolni taka e da zivee GRUJAN i VMRO-DPMNE


Па во таа млада екипа е проблем. "Столбовите" врз кој се потпира Грујо се учесници на студенско средношколските протести. А тие ке играат за оној за кој ке им даде налог Службата. Тие знаеш и јас кој ги организираше протестите и зошто. Тие што службата не ги скрши ги нема никаде. Протестите ги започна колку се секјавам девојка по име Мирјана. Каде е ???? никој не ја споменува. Да не ги споменувам и другите.....

Анти Грујовистите фрлаат многу пари, погледни тука на нашиов континент. Летечкиот "патриот" го потроши турскиот подарок само на авионски билети и хотели...

Јас нецртам, имам едно друго правило можеби, е погрешно но досега се покажало како доста точно.
Само луѓе кои се соработници на ИНСТАЛАЦИИТЕ менуваат ставови, позиции...во минута, од екстремни левичари се најтврди десничари. Закрвавени политички противници стануваат најсилни коалициони партнери. Се зависи кава "депеша" ке стаса....
Quote:ПОЛИТИКА НА КОНТРАСТ НАСПРОТИ ПОЛИТИКА НА ПОДЕЛБИ


Излезе на површина целта на владејачките спинери на јавното мислење: Македонците да бираат меѓу Лазар Колишевски или Тодор Александров, додека Груевци и компанија пребираат меѓу „Армани“ и „Бос“Контрастот по дефиниција е разлика во визуелните карактеристики што еден објект (или слика) го одделува од другите објекти и позадината. Контрастот во фигуративна смисла е карактеристика на секоја, вклучително и македонската политичка реалност. Притоа, контрастот во политиката дава и нијансирани, но и јасно видливи разлики, засновани на политичката идеологија, во методот и пристапот кон постигнувањето на општо-верификуваните цели. За РМ таквите цели се просперитетна држава што ги гарантира и обезбедува човековите и граѓанските права, сопственоста, приватната иницијатива, владеењето на правото, евро-атланските интеграции. Постоењето на политичкиот контраст во ваква смисла е и показател за стабилна демократија и развиена политичка сцена, како и нагорен тренд на економската одржливост и општествената кохезија. Имајќи го ова на ум и споредувајќи го посакуваното со реалното, станува јасно дека во овие 4 години Груевски (и ВМРО-ДПМНЕ) контрастната политичка понуда кај нас ја заменија со матрицата на политика на поделби.Перманентната антиквизација од 2006 ја подели јавноста, па иако обидот таа да се претстави како адут во преговорите со Грција пропадна во Букурешт 2008, „предавничко-патриотските“ поделби како последица преживеаја до денес, загадувајќи ја и онака ретката политичка дебата; обидот за закрепостување на медиумите дополнително ги оштети и медиумите и дебатата. Вистина, предавничко-патриотските епитети веќе не „палат“ кај гласачите, но тригодишниот застој пред се кај опозицијата, а делумно и кај цивилното општество придонесе македонскиот гласач од сите етнички припадности да се инхибира, да се оддалечи од политиката и политичарите, но и од медиумите и институциите и за сите нив да чувствува дека се помалку ги гледаат потребите на поединецот. Добрата вест е што сепак, иако ближи зима, сите – и опозицијата и граѓаните – видливо излегуваат од хибернација.Со затворањето на македонската економија (низ отсуство на инвестиции и на владеење на правото како битен услов за зголемување на интересот на инвеститорите) Груевски се обиде да го омеѓи македонското претприемништво во овие 25 илјади квадратни километри и подигна невидлив ѕид од и кон останатите (финансиски) пазари. Проба да ги седне бизнисмените во скутот на власта, но и нивните компании и нивните вработени. Добар дел од нив денес пред се зависат од (празниот) државен буџет, а оние кои не подлегнаа на притисокот мака мачат да го одржат бизнисот. Ваквиот пристап на ВМРО-ДПМНЕ на делби и во економската сфера само дополнително го потхрани партиски-диригираниот малограѓански пристап на омраза на ниво на поединец кон (по)богатите, иако реално капиталот и неговиот сопственик се носителите на инвестициите, а со тоа и на развојот и подобриот стандард. Сепак, доколку „пролетерскиот“ речник на ВМРО до скоро можеше и да ја покрие галопирачката сиромаштија, денес ваквата реторика звучи празно кога доаѓа од устите на ДПМНЕ-вските тајкуни.Политиката на поделби во интер и интра-етничките односи е излишно да се коментира. Покрај „античкиот“ невкус, градежното мегаломанство и рустикалното расфрлање со пари, „Скопје 2014“ го илустрираше фактот дека граѓаните воопшто (и особено оние од немакедонска етничка припадност) не се во видното поле на ВМРО-ДПМНЕ, а неговите коалициони партнери не се во можност состојбата да ја вратат на вистински пат. Врвот на политиката на поделби (внатре македонското национално ткиво) се одбележувањата во 2010 на двете востанија на Македонците од ХХ век, Илинден и 11 Октомври: низ дискриминацијата на државната прослава на 11 Октомври наспроти кич-антиквизацијата на Илинден 2010, се разобличи мистификацијата на ВМРО како дневно-политичка потреба на ДПМНЕ. Всушност, излезе на површина целта на владејачките спинери за мамење на јавното мислење: додека Македонците бираат меѓу Колишевски и Александров, Груевци и компанија непречено можат да си пребираат меѓу „Армани“ и „Бос“; додека просечниот граѓанин треба да мисли како да го „затвори“ месецот, ДПМНЕ-овскиот функционер 24/7 е посветен како да ја „затвори“ зделката.За среќа, денес оваа поразителна политика на ВМРО-ДПМНЕ веќе не минува бидејќи опозицијата наметнува алтернатива: враќање на политиката од поделби на контрастни разлики по кои граѓанинот има право на определба и акција.Ивон Величковски
Quote:Групација Дисиденти:

Групација Дисиденти Убаво ме изнасмеавте Господине Величковски сабајлево, Вие со Бранко се нудите да не спасите од Грујо, од поделбите. Поделбите кои се дело на вашата опција. Вашата наводна реформска односно либерална опција која го подржу...ваше и го подржува н...еокомунистот Црвенковски. Опција која е виновник за повампирување на комунизмот во Македонија. Вие го одржувате Црвенковски во живот, Вие со него во најбитните моменти за Македонија правевте и правите коалиции. Двата периода кога коалициравте со него се најпгубното нешто што ја снајде Македонија од осамостојувањњето до денеска. Што ли ке ја снајде ако повторно дојдете на власт несмеам да помислам. Груица мали е само Ваш производ . Ваш сијамски близнак.
Pages: 1 2