Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!

Full Version: Цар Самоил
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

mungos

Цар Самоил (958 - 6 октомври, 1014) бил 23. владетел што управувал со Самоиловото царство на територијата на денешните Република Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, северозападна Грција, северна и западна Бугарија, на преминот од 10 кон 11 век. Иако не успеал да ја сочува независноста на неговата земја под налетите на византискиот император од македонската династија Василиј II (наречен Вулгароубиецот или Бугароубиецот - Vasíleios II ŏ Voulgaroktónos после битката кај Беласица), Самоил успешно се спротиставувал со децении и претставува единствениот водач што го победил Василиј II во битка.

Гледна точка на македонските историчари

Македонските историчари го гледаат востанието на комитопулите против бугарската власт во 969 година, како чин на осамостојување на бугарската власт во Македонија и формирање на база за нова, македонска државност. Исто така се смета дека главното население било македонско, покрај останатите народности кои ги опфаќало царството.

Некои од основните карактеристики на Самоилово царство:

* Основата на државата биле населението и територијата на Македонија, па според тоа и државата е македонска
* Целата надворешна и внатрешна политика на државата била поразлична од онаа на претходното бугарско царство
* Титулите во хиерархијата на Самоилово царство се разликувале од бугарските (немало кавхани, боили...)


Терминот „Бугари“ кои го користеле тогашните византиски историчари и хроничари, а кој се искористува денес за бугаризација на Самоиловото царство, не се однесувало на етнички карактер на народот, туку тој термин се користел како гео-политички термин. Имено, Јован Зонара, кој пишува неколку децении од покорувањето на Самуиловото царство, во 1018 г., во својот "Речник", објаснува што треба да се разбере под поимот "Бугарија" и тоа кога вистинските области на Бугарите носат други имиња[5].

Во "Речник" Зонара вели дека ова политичко име на втората македонска држава и било дадено за време на преговорите во 970 г. И не тврди само Зонара за Самуиловото царство, дека е всушност поранешното северно-македонско кнежество Славинија. Византискиот полководец Никифор Вриениј и управник на Драч, гушејќи го востанието од Ѓорѓи Војтех во 1072 г. ,во своите Спомени, иако го користи политичкото име (Бугарија), морал да дообјасни каков народ живеел овде, па вели:

"Бидејќи Печенезите вршеле препади во Тракија и во Македонија , племето на Словените ја отрфлило византиската власт и ја пустошело и ограбувало Бугарија. Биле разграбени Ниш и Скопје.

Човек не запознаен со деталите од политички наметнатото име на Македонците, читајќи ги овие редови, ќе помисли дека Словените од Македонија ја нападнале вистинската Бугарија од онаа страна на Стара Планина. Но, востаниците ги отфрлиле византиските институции во Македонија, ги ограбиле магацините со оружје со цел да се вооружат и ги избркале византиските гарнизони од Македонија. Спомнатите Скопје и Ниш, најмалку биле во вистинска Бугарија. По ова Вриениј е управник на цела Македонија а целта е како што вели "..преку него да се смири засилениот словенски народ" . Од се ова, јасно е дека тогашното име на Македонците не одговара на вистинската етничката припадност иако византиските хроничари ја нарекувале со име Бугарија, но тоа е само политичко-тематско име.

Изнесените податоци потврдуваат дека на Македонците од западна Македонија во 970 г., надворешни сили (Византија, рускиот кнез Свјатослав и бугарскиот сојузник - Унгарците), но и внатрешната состојба му наложиле на кнез (цар) Давид, доброволно или не, да ги прифати условите на Византија, неговата држава го добива тематското име - "Бугарија", а со тоа и народот името - "Бугари". Впрочем како и другите пространства до Мизија . Во "Историја" од византискиот писател Михаил Аталијат, при описот на востанието од Петар Делјан во 1041 г., за ова политичка зделка од 970 г[9]. се вели:

"А Мизите, на кои им било ставено името 'Бугари', како сопствено име, кренале бунт..."

[Image: ohrid.church.samoil.jpg]

mungos

[Image: Samuilovo_carstvo.jpg]
[Image: Samoil.jpg]
[Image: Samoil-lik.jpg]
[Image: Samuilovacasa.jpg]
Никъде по света една държава не носи името на владетеля!!Няма Самоилово царство както няма ,Карлово ,Филипово ,Елизабетово ,Фридрихово и пр.!! На МАНУ глупостите -стават само за вътрешномакедонска употреба !!За пред света -по -добре не говорете подобни глупости да не се излагате и да не ви се смеят и децата!!!!!!!!!Baeh

mungos

Po poleka
1.English wickipedia: Samuel (also Samuil representing Bulgarian: Самуил, pronounced [samuˈil]) was the Emperor (Tsar) of the First Bulgarian Empire from 997 to 6 October 1014

2.German: Samuil (Bulgarisch Самуил oder Samuel und Samoil) (* 958; † 6. Oktober 1014) war 997 bis 1014 Zar der Bulgaren und einer der letzten Zaren des ersten bulgarischen Reiches

3.French wickipedia: Samuel Ier de Bulgarie (en bulgare, Самуил - Samouïl) fut commandant militaire bulgare de 980 et roi de 997 à 1014.

4.Russian wickipedia: Царь Самуил (болг. Самуил, ум. 6 октября 1014). В 997—1014) — царь Болгарии из династии комитопулов

5.Italian:Samuele di Bulgaria (in bulgaroe Самуил) fu zar di Bulgaria

6.Holland wickipedia: Samuel (ongeveer 958 - 6 oktober 1014) regeerde Bulgarije

7.Polands wickipedia: Samuel (zm. 6 października 1014) - władca państwa zachodniobułgarskiego od 976, car Bułgarii.

8.Indonesian wickipedia :Samuil (juga Samuel)[1] (Bulgaria: Самуил; pengucapan [samuˈil]) adalah kaisar (Tsar) Kekaisaran Bulgaria Pertama dari tahun 997 sampai 6 Oktober 1014.

9. Chinas/japaniese wickipedia : サムイル(Samuil, 958年 - 1014年10月6日)は、第一次ブルガリア� ��国の皇帝(ツァー リ)。時にSamuelまたはSamoilとも。在� �は997年から1014年(976年から997年は、 ロマン1世と共同統治 )。

Можеш да коментираш и последното Icon_razz Мислам да пишем на сите држави,че не са прави оти МАНУ друго кажува?

Магистре читай барем тоа што са писали даскалите ви от шумадия:

Самуилова држава
Обим и карактер

Срђан Пириватрић

Византолошки Институт
Спрске Академије Наука и Уметности
Посебна Издања
Књига 21

Уредник
Божидаr Ферјанчић
директор Византолошког института

Београд 1997

http://www.promacedonia.org/srpir/index.html


Всичко може да сакате да промените,но архивите на Ватикан нема какоNee_taka


П.С. Едно прашание магистре:

Таа чаша на Самуил ли е била?

[Image: Samuilovacasa.jpg]
[Image: Samuil_defeat_death_Vatican.jpg]
Както каза колегата Пиринец -Върховист-на Ватикана архива няма как да го фалшифицирате!!!

mungos

A onie svetski istoricari koj ispituvaat dali e slovenec,persiec,ermenec ili bugarin tie se budali.Vazno vie imate dokazi deka e vas.I ako imate od Vatikan zosto vo isto vreme imate dva cara?
(21-02-2010, 04:43 PM)mungos Wrote: [ -> ]A onie svetski istoricari koj ispituvaat dali e slovenec,persiec,ermenec ili bugarin tie se budali.Vazno vie imate dokazi deka e vas.I ako imate od Vatikan zosto vo isto vreme imate dva cara?

Цитат: "Многу од историчарите во светот го определуват Самоил како бугарски цар, а други, меѓу кои се jугословенската и македонската историографии, како македонски цар."

Без коментарShok

П.С. Немаме два цара...прочитай пак Nenene
(21-02-2010, 04:43 PM)mungos Wrote: [ -> ]A onie svetski istoricari koj ispituvaat dali e slovenec,persiec,ermenec ili bugarin tie se budali.Vazno vie imate dokazi deka e vas.I ako imate od Vatikan zosto vo isto vreme imate dva cara?

Няма два цара Самуил се обявява за цар чак 997 след смъртта на българския цар Роман , който е бил пленник в Константинопол.

Aма като цитираш Вики поне цитирай докрай статията....Icon_lol Айде да видим какво си изпусналIcon_wink
Quote:Гледна точка на бугарските историчари
Податотека:Bitola Inscription.jpg
Битолски натпис (10-11 век)?. Бугарските историчари го третираат како доказ за бугарската држава на цар Самоил.

Во 971 год. во една од многуте бугарско - византиски војни е освоена бугарската престолнина Преслав при што биле заробени бугарскиот цар Борис II и неговиот брат Роман. Тие биле однесени во Цариград и насилно принудени да абдицираат. Според средновековните закони, тоа значело дека бугарските војски кои се уште војувале требало да се предадат. Меѓутоа, Бугарите откажале да се предадат и под раководство на Самоил, син на еден од десетте обласни управници (комити, од таму комитопули), ја продолжиле успешно војната. Самоил не се прогласил за цар, затоа што според бугарските закони, додека царот е жив /макар и заробен/ останува на чело на Бугарија. Во 980 г. цар Борис и брат му успеале да избегаат од заробеништво, но на границата со Бугарија цар Борис II бил убиен од „бугарски граничар бидејќи бил облечен во романски алишта", пишуваат средновековните хронисти. Во согласност со бугарските закони, брат му Роман бил прогласен за цар на Бугарија и живеел во Скопје, кое станало престолнина на Бугарија. Во 992 г. цар Роман бил повторно заробен од Византијците во Скопје и фрлен во затвор, каде воедно и починал во 997 г. Во текот на тој период Самоил бил само „гуљам" како што пишува еден средновековен арапски писател т.е. само командант на вооружените сили на Бугарија. Дури откако пристигнала веста за смртта на Роман кој починал во Цариград и не оставил наследници, Самоил бил прогласен за бугарски цар. Тој го одбрал Охрид за престолнина на Бугарија. Сето тоа покажува дека Самоил и покрај тоа што ја имал целата власт во државата уште во 971 г. /во неговите раце била армијата/ со целото поведение сакал да покаже дека се придржува кон бугарските закони и е добросовесен бугарски државен службеник. Затоа се прогласил за цар на Бугарија дури во 997 г., кога бугарските закони го дозволувале таквиот акт - старата династија немала веќе ниту еден машки наследник. Многу се документите кои покажуваат дека државата управувана од Самоил е Бугарија, затоа ќе напомниме само неколку. Во Охрид, а не на друго место, оди по времето на Самоил од окупираниот од Византијците Преслав, бугарскиот патријарх и Охрид за долго време станува центар на бугарската патриаршија. Е, може ли престолнина на бугарска патриаршија да биде во административната престолнина на туѓа држава? Сосема прабугарска е административната терминологија на државата - во Охрид има кавхан, ичиргубоил и т.н. Но смртен удар врз македонската теза за цар Самоил нанесе нај неочекувано откриениот во град Битола во 1956 г. голем натпис врз камен блок, кој според содржината стоел на влезот на заштитниот зид на средновековна Битола. Натписот е направен по заповед на цар Иван Владислав, внук и наследник на цар Самоил во 1016 г. /две години по смртта на цар Самоил/. Во тој долг натпис цар Иван Владислав раскажува за победи и порази во војните со Византија и соопштува, дека е „Бугарин по род" - „заштитник на сите Бугари" и дека тој ги направил заштитните sидови на Битола „за спас на Бугарите".

Државни карактеристики

Самоил имал круна (предадена од страна на римскиот папа Грегори V како „бугарска“), секретеријат и бирократија. Официјален јазик на Самоиловото царство бил старословенскиот, иако како дипломатски јазик бил користен и грчкиот. Охридската архиепископија тој ја подигнал на степен на Патријаршија, а Охрид станал религиозен центар и главен град на царството.


P.S.Впрочем мангус е прав няма кой знае какво знаечение кой историк какво е написал
Сега да видим грешките в текста...

Quote:Цар Самоил (958 - 6 октомври, 1014) бил 23. владетел што управувал со Самоиловото царство на територијата на денешните Република Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, северозападна Грција, северна и западна Бугарија, на преминот од 10 кон 11 век. Иако не успеал да ја сочува независноста на неговата земја под налетите на византискиот император од македонската династија Василиј II (наречен Вулгароубиецот или Бугароубиецот - Vasíleios II ŏ Voulgaroktónos после битката кај Беласица), Самоил успешно се спротиставувал со децении и претставува единствениот водач што го победил Василиј II во битка.
Самоилово царство така ли се е казвала държавата му? Че кой кръщава държавата на себе си?А СамУил попринцип е еврейско име и се пише с У незнам защо на някой места го пишете с О....

Quote:Гледна точка на македонските историчари

Македонските историчари го гледаат востанието на комитопулите против бугарската власт во 969 година, како чин на осамостојување на бугарската власт во Македонија и формирање на база за нова, македонска државност. Исто така се смета дека главното население било македонско, покрај останатите народности кои ги опфаќало царството.
Всъщност в текста на Скилица се казва, че след като цар Петър умрял и новината стигнала до Константинопол византийците върнали братята Борис и Роман в Плиска, за да укротят започващия бунт на комитопулите.Само да отбележа , че това "въстание" е след смъртта на Петър когато Борис и Роман са все още заложници във Византия и когато те(Борис и Роман) пристигат в Преслав (българската столица) бунтът се прекратява и няма данни да са се били армийте на Самуил и на българския цар....Така че това въстание е по-скоро срещу визанитийците, който са били завладели голяма част от териториите на България и когато Петър умрял "Давид, Мойсей, Арон и Самуил, които са синове на един от много силните комити на България, клонели към метеж и започнали да бунят България“

Quote:Некои од основните карактеристики на Самоилово царство:

* Основата на државата биле населението и територијата на Македонија, па според тоа и државата е македонска
* Целата надворешна и внатрешна политика на државата била поразлична од онаа на претходното бугарско царство
* Титулите во хиерархијата на Самоилово царство се разликувале од бугарските (немало кавхани, боили...)
То и основата на Душановата империя е в Македония , но това не значи че държавата му е македонска само защото мести столицата в Скопие.А Когато Самуил започва бунта си срещу Византия българската столица е превзета и разграбена от Византия....
Не виждам с какво е по-различна външната и вътрешна политика на Самуил...
Напротив точно същите титули има Самуиловото царство ако не е имало боили и кавхани тогава какви са били титилите?

Quote:Терминот „Бугари“ кои го користеле тогашните византиски историчари и хроничари, а кој се искористува денес за бугаризација на Самоиловото царство, не се однесувало на етнички карактер на народот, туку тој термин се користел како гео-политички термин. Имено, Јован Зонара, кој пишува неколку децении од покорувањето на Самуиловото царство, во 1018 г., во својот "Речник", објаснува што треба да се разбере под поимот "Бугарија" и тоа кога вистинските области на Бугарите носат други имиња[5].

Во "Речник" Зонара вели дека ова политичко име на втората македонска држава и било дадено за време на преговорите во 970 г. И не тврди само Зонара за Самуиловото царство, дека е всушност поранешното северно-македонско кнежество Славинија. Византискиот полководец Никифор Вриениј и управник на Драч, гушејќи го востанието од Ѓорѓи Војтех во 1072 г. ,во своите Спомени, иако го користи политичкото име (Бугарија), морал да дообјасни каков народ живеел овде, па вели:

"Бидејќи Печенезите вршеле препади во Тракија и во Македонија , племето на Словените ја отрфлило византиската власт и ја пустошело и ограбувало Бугарија. Биле разграбени Ниш и Скопје.

Човек не запознаен со деталите од политички наметнатото име на Македонците, читајќи ги овие редови, ќе помисли дека Словените од Македонија ја нападнале вистинската Бугарија од онаа страна на Стара Планина. Но, востаниците ги отфрлиле византиските институции во Македонија, ги ограбиле магацините со оружје со цел да се вооружат и ги избркале византиските гарнизони од Македонија. Спомнатите Скопје и Ниш, најмалку биле во вистинска Бугарија. По ова Вриениј е управник на цела Македонија а целта е како што вели "..преку него да се смири засилениот словенски народ" . Од се ова, јасно е дека тогашното име на Македонците не одговара на вистинската етничката припадност иако византиските хроничари ја нарекувале со име Бугарија, но тоа е само политичко-тематско име.
Моля?Баш Белград и Ниш са български градове ,това да кажеш че Белград е сръбски град е все едно да кажеш, че Истанбул е турски...(защо според вас въстанието на Петър Делян започва от Белград?!)Shok Даже сърбите го признават...
"Сингидунум су освајали многи освајачи, попут Хуна, Сармата, Острогота и Авара — пре доласка Словена око 630. године нове ере. Први записи о словенском имену Београд датирају из 878. године, за време владавине Првог бугарског царства. Град је остао предмет размирица између Византије, Мађарске и Бугарске наредна четири века"

Quote:Изнесените податоци потврдуваат дека на Македонците од западна Македонија во 970 г., надворешни сили (Византија, рускиот кнез Свјатослав и бугарскиот сојузник - Унгарците), но и внатрешната состојба му наложиле на кнез (цар) Давид, доброволно или не, да ги прифати условите на Византија, неговата држава го добива тематското име - "Бугарија", а со тоа и народот името - "Бугари". Впрочем како и другите пространства до Мизија . Во "Историја" од византискиот писател Михаил Аталијат, при описот на востанието од Петар Делјан во 1041 г., за ова политичка зделка од 970 г[9]. се вели:

"А Мизите, на кои им било ставено името 'Бугари', како сопствено име, кренале бунт..."
Айде бе и как са му го поставили това условие и защо?Къде го пише това?Кой хронист го е записал? Icon_lol Няма такова нещо след завладяването на Самуиловото царство Василий нарекъл облсатта България защото това са били последните земи от българското царство паднали под визанийска власт...
и цитата нещо не ви е правилен "...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название..." Icon_wink
а иначе това че византийците наричат хората най-често според темата е вярно.
Като начало искам да кажа Благодаря но този форум, че допуска да се пише на български език, защото нека не се забравя, че това е т.н. илинденски език на който са писали и говорили всички револиуционери от ВМРО. Друго - това е израз за демократично мислене, израз на свобода.
За Самоил - ке бида кратак като начало. Този цар е доказан цар на бугарите. От бугарската династия. Е, след като темата се наричала Бугария - целата област во коjaто е и днешна Македония и половин днешна Бугария - какво може да биде ова царство? Често македонците питат - ами бугарите са владели цела Сърбия и Белград доста време. Зашто не ги наричат сърбите бугари и Белград бугарски град? Отговора е прост. Заштото сега на тези земи живеат сърби - първо и второ сърбите не казват, че штом бугарите са владеели Белград и Сърбия, то тогава тези царе не са бугарски а сръбски. Това е. В историjата все пак си има правилаIcon_wink Да се знае в Македония, ако не се знае. Българите са с наj добри чувства и обичат македонците. Българите сакат да jа биде Македония. Нека да започнем от тук. Половин България има роднини в Македония - братя, сестри, братовчеди. Е, как може тогава да сме против нашите роднини в Македония.Ние сме заIcon_wink

mungos

Прашање која е таа бугарска династија од која е Самоил наследник?

Зошто ја почитува охридската архиепископија а не црквата во Плиска?
(23-02-2010, 06:29 PM)mungos Wrote: [ -> ]Прашање која е таа бугарска династија од која е Самоил наследник?

Зошто ја почитува охридската архиепископија а не црквата во Плиска?
Ох ами незнам мангусе може би ако беше прочел по-горе щеше да знаеш, че Плиска е превзета от визнатийците по това време и че българския патриарх бяга при Самуил...
Какво значи комитопули?Icon_idea

mungos

Јас не знам ти објасни.

А ерменското потекло на татко му?????????????

Или персиското потекло ????????????


Јас сега за сега не знам , и затоа горе напишав што мислат македонските историчари,инаку барам стари книги и кога ќе ги најдам информациите и на твоја голема радост ќе ги обелоденам.
(23-02-2010, 06:43 PM)mungos Wrote: [ -> ]Јас не знам ти објасни.

А ерменското потекло на татко му?????????????

Или персиското потекло ????????????


Јас сега за сега не знам , и затоа горе напишав што мислат македонските историчари,инаку барам стари книги и кога ќе ги најдам информациите и на твоја голема радост ќе ги обелоденам.

До тук от тебе ни еден архив нема! Дайте некаде хронист,надпис на камин или било що да пише македонскиот Цар Самуил Icon_razz))))) Чекаме те да извадиш от мазето архивитеDevil3
Това не е по тая тема.
Каде беше темата за Гоце Делчев и кой го е предал?
Не мога да я намера.
Защо арменско потекло на татко му?Още повече пък персийско ?Пресиан е името на един наш владетел и по-специално бащата на Борис покръстител. А защо Делян взима името Петър - на последния признат от Византия български цар и защо Самуил се провъзгласява за цар чак през 997?Нещо за Калоян някой да знае?

За какво са ти тия стари книги?Не ти трябват никакви стари книги ами прочети хрониките отнасящи се до Самуил и ми кажи ако намериш някоя където да не пише, че е български цар...
P.S. Aко искаш мога да ти дам новата мк енциклопедия на pdf файл хем няма да даваш пари на вятъра...
(23-02-2010, 07:00 PM)raspberry Wrote: [ -> ]Защо арменско потекло на татко му?Още повече пък персийско ?Пресиан е името на един наш владетел и по-специално бащата на Борис покръстител. А защо Делян взима името Петър - на последния признат от Византия български цар и защо Самуил се провъзгласява за цар чак през 997?Нещо за Калоян някой да знае?

За какво са ти тия стари книги?Не ти трябват никакви стари книги ами прочети хрониките отнасящи се до Самуил и ми кажи ако намериш някоя където да не пише, че е български цар...
P.S. Aко искаш мога да ти дам новата мк енциклопедия на pdf файл хем няма да даваш пари на вятъра...
Има такава хипотеза и то сериозна, че майка му на Цар Самуил е арменка - Рипсимия, а татко му е комит Никола. Титлата комит се е давала на управниците на българските области наречени комитати през 9-ти век.
Quote:Има такава хипотеза и то сериозна, че майка му на Цар Самуил е арменка - Рипсимия, а татко му е комит Никола.
да обясних я тази теория и аз я намирам за правидива,но не и че самия комит Никола е арменец...
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17