Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 2.25 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПО “ДЕСТРУКТИВЕЦ”
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#41

(08-05-2011, 08:54 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Македонска демократија (4)


СДБ: алатка за сузбивање на политичките конкуренти на власта (5)

[Image: images?q=tbn:ANd9GcQVyfXXutiJrMeX6q4LLSq...XHmgvQmCFQ]

Откако видовме како СДБ преку нејзините инсталации во ВМРО-ДПМНЕ, ССИЗП и УНАСМ успеала да го сузбие протестниот генерален штајк на што целувал Блажо Стојаноски, на кратко ќе исстапиме привидно од досието ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” со цел да навлеземе подетално во методите на Службата, за да на читаталите им стане јасно како СДБ успева да ги постави своите кртови во организациите кои ги смета за „непријателски”. Ќе ја започнеме обработката со извадок од досието ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Ев. Бр. 329, од датум 30.05.1996. год., УДБК – Прилеп:

„5. Забелешки, оценки и одлуки на надлежниот старешина:

- Да се следат активностите на ПО ‘Деструктивец’ во средината на стечајните работници и согласно планот за работа према ПО, да се изгради позиција блиска на ПО ‘Деструктивец’.”

Да се изгради позиција блиска на ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ”. Односно, на Стојаноски да му се доближи некој што пред него ќе глуми дека му е истомисленик, при што Соработникот би се здобил со довербата на Стојаноски која во потребен момент ќе биде употребена на негова штета. Како се остварува мерката „градење на позиција блиска до Предмет на претходна обработка” во пракса можеме да научиме од „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Ев. бр. 924, од датум 18.11.1994. год., РУСДБ – Куманово, од досието ПО „ЦРНИ”:

„На 17.11.1994 година во просториите на оваа РУСДБ обавен е информативен разговор со ХХХХХХХХХХ (Драган Н. сопственик на ПП „Биљановце-промет”, н.з.) од Куманово. Истиот е обавен по наша иницијатива, а со цел добивање на безбедносно интересни сознанија и податоци во врска со ПО ‘Црии’, бидејки располагавме со оперативни подадотци, а и од лично запазување дека истиот одржува врски и контакти со ПО ‘Црни”.

Во договор со началникот на РУСДБ и заедничка оценка беше дека ХХХХХХХХХ (Драган „Биљановце-промет”, н.з.) е позитивен граѓанин и со истиот може да се обави разговор на веќе споменатата тема, а со цел и орентација согледуваање на неговите можности и спремност за негово понатамошно користење према ПО ‘Црни’.

Во текот на разговорот помеѓу другото истиот рече дека за време на предизборната кампања ПО ‘Црни’ како и Томислав Стојановски досегашниот републички пратеник од ВМРО – ДПМНЕ му било предложено и сугерирано да ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ (агитира во селата во Кумановскиот регион и финансиски да помогне на ВМРО-ДПМНЕ, н.з.) Предлогот и сугестиите не ги прифатил од причини што истот имал доста ангажирање и не би сакал да се впушта во политика во такви размери, зашто за таква работа си требало ипак подготвена личност. Од како ги одфрлил предлогот (страницата е пресечена) . . . план, прво во с.Пчиња, а потоа во средината каде што живее во градот и пошироко. Ваквите барања и сугестии ХХХХХХХ (Драган „Биљановце-промет” ги, н.з.) прифатил, но недоволно се ангажиирал на тој план поради тоа што истиот е со различни политички убедувања, меѓутоа поради тоа да не го изгуби авторитетот и довербата помеѓу споменатите дваица истиот пројавил извесна пропагандна активност на споменатиот терен.

. . .

На крајот бидејки ХХХХХХХХ (Драган „Биљановце-промет”, н.з.) беше ограничен со времето беше договорено со најголемо внимание и претпазливост да работи на задачата што самиот си ја зеде за наредниот период и наскоро да најде повеќе слободно време за да го продолжиме разговорот.

ХХХХХХХХХ (Драган „Биљановце-промет”, н.з.) со задоволство ги прифати обврските и рече дека ќе работи на нивно реализирање само рече дека има извесна доза на страв од провалување и деконспирација. На ова му беше речено дека што се однесува од наша страна ќе му биде гарантирана конспиративност, а за тоа треба самиот да внимава при реализирање на задачите и обврските.”

Продолжуваме со сузбивните дејства на СДБ против слободата на граѓаните на Република Македонија со примери од досието ПО „ЦРНИ” со цел конкретно да ја обработиме точка (4) од службената белешка што следи. Досие ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА За обавен информативен раговор”, од датум 25.02.1997. година, од УДБК – ОХРИД:

„4. Во врска со патувањето на изворот на Конгрес во Р. Бугарија дадено му е задача да оствари контакт со други присутни преставници од синдикати на соседните земји, а посебно на контактите на други присутни од РМ со присутните на конгресот и пошироко.”

Низ примерите што следат ќе ја потврдиме тезата дека кодошите, шпиуните и соработниците на СДБ не се лица кои од далеку вршат набљудување на Предметите на претходна обработка (ППО), туку дека се обично лица од најблиското опкружување на жртвата. Ќе забележиме и дека Соработниците се лица кои уживаат висок општествен сталеж. Истовремено, ќе се потврди дека СДБ не набљудува пасивно, туку дека се обидува, и конечно успева да се замеша во животите на приватните лица, претпријатија, партии и организации, кои што немаат никаква врска со безбедноста на државата. За илустрација ќе ја погледнеме „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Ев. Бр. 886, од датум 06.12.1993. год.,

„ПРЕДМЕТ: ХХХХХХХХХХХ, од Куманово, обавен разговор.

На 04.12.1993 година во просториите наРУСДБ – Куманово е обавен информативен разговор со ХХХХХХХХХХХХХХХја (Манојловски Методија, н.з.), директор ХХХХХХХХХХХХХ ХХ(во „ЗИК Куманово”, н.з.) во Куманово. Разговорот е обавен по наша иницијатива а по претходно поставените задачи во врска со ПО ‘Црни’.

За текот на разговорот ХХХХХХХХХ (Манојловски, н.з.) помеѓу другото рече дека често пати отпочнувал тема на разговор во врска со деловната соработка на ПО ‘Црни’ со фирми од Р. Бугарија, Украјина и Србија со цел добивање на податоци за неговите деловни партнери од споменатите земји, меѓутоа, ‘Црни’ бил многу претпазлив и краток. . . . ‘Црни’ му ветил дека во некое од наредните патувања во Р. Бугарија ќе го повика за да патуваат заедно, меѓутоа и ‘Црни’ побарал и ХХХХХХХХХХХХХХХХХХ (Манојловски преку „ЗИК Куманово”, н.з.) треба да го прифати и купува роба и од него, кој ја узвезува од надвор.

. . .

Во понатамошниот разговор, ХХХХХХХХ (Манојловски, н.з.) рече дека ПО ‘Црни’ му припаѓа на ВМРО. Меѓутоа, на тој план немал никакви пошироки искажувања.

. . .

ОПЕРАТИВЕН КОМЕНТАР:

ХХХХХХХХХХ (Манојловски, н.з.) направил обид за реализирање на задачите кои му беа поставени, меѓутоа, ПО ‘Црни’ сеуште се дружи по страна, и е доста внимателен во неговите искажувања за неговата деловна соработка со странски фирми. Меѓутоа сметаме дека се создаваат поволни услови за нивно заедничко патување во Р. Бугарија, при што би се создале поволни услови за евентуално откривање на деловните и др. врски на ПО ‘Црни’ во Р. Бугарија а потоа и на карактерот на нивните врски и контакти со ПО ‘Црни’.

На ХХХХХХХХХХ (Манојловски, н.з.) му е сугрерирано да не ги менува досегашните вообичаени односи со ‘Црни’, да не биде приметно нападен во неговите односи со ‘Црни’ во Р. Бугарија и да не претерува во неговиот интерес за деловни и други врски на ‘Црни’ во Р. Бугарија, бидејќи со создавањето на условите за почести заеднички патувања во Р. Бугарија, со стекнување нас поголема доверба во него како деловен партнер. Истите ќе патуваат почесто заедно и на тој начин ХХХХХХХ (Методија, н.з.) би ги проучил деловните партнери и др. врски на ПО ‘Црни’ во Р. Бугарија.

ХХХХХХХХХХХ

ХХХХХХХХХХХХХ”

Забележете како Службеникот на ДБК спроведува брз курс по шпиунажа со Соработникот, во однос на тоа како да се однесува пред Петровски и неговите деловни врски. Клучно, во белешката никаде не се споменува било какво сознание од безбедносна природа. Напротив, постојано станува збор за деловни партнери, врски и зделки за увоз и ивоз на стока. Оперативниот работник, Кузман Јовановски, кој инаку бил домашен пријател на Петровски, се обидува таинственоста на Петровски во однос на неговите деловни збиднувања и контакти да ги претстави како потенцијално безбедносни прашања. Но доколку на Службената белешка ѝ се даде вистинскиот контекст: дека станува збор за период кога за прв пат се отвараат границите за трговска размена за приватните претпријатија, и доклку се земе в предвид дека Петровски се обидува да направи заработувачка во својство на посредник—тогаш неговата колебливост да ги сподели своите контакти со потенцијален купувач–Манојловски–кој може да го исфрли од трговскиот делокруг е сосема разбирлива. Меѓутоа, таквото очигледно образложение е неприфатливо за УДБ, исто како што е случајот во досието ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” кога Службата се обидува Блажо Стојаноски да го претстави како насилник, а неговите настојувања да се изнајде подобро решение за социјалната состојба во државата да ги претстави како прашања од безбедносна природа. Познат факт е дека трговците кои се занимавале со увоз и извоз на стоки во поранешниот државен поредок на СФРЈ морале да бидат одобрени од Конртаобавештајна Служба (КОС) при ЈНА. Со воведувањето на новиот Уставен поредок, ваквата пракса, барем според напишаното во Уставот, требало да биде напуштена. Тоа значи дека СДБ немала законско право да врши индустриска шпиунажа во приватното делување на претпријатието на Јордан Петровски, исто како што го немала ниту законското право да се меша во работата на независните синдикати при УНАСМ и ССИЗП или пак во политичките партии, кои не биле државни институции, и оттука вон рамките на делување на Службата за државна безбедност.

Секако, не смее да се занемари фактот дека во белешката, како и во безмалку секоја белешка која нам нѝ е достапна од досиеата ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” и ПО „ЦРНИ” има некакво споменување на односите на Преметот на претходна обработка со партијата ВМРО-ДПМНЕ. Од друга страна, пак, од „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Ев. бр. 190, од датум 22.03.1994. година од ПО “ЦРНИ” можеме да забележиме дека соработници на СДБ биле членови на партијата СДСМ. Можеби токму затоа оваа политичка партија има непријателски однос кон предлогот за Лустрација.

„На ден 21.03.1994 година остварен е разговор со оперативната врска ХХХХХХХХХХХХХ (Миодраг Зафировски, н.з.). Истиот е обавен во неговата работна просторија, по наша иницијатива а по претходно поставените задачи во врска со ПО ‘Црни’.

Во текот на разговорот помеѓу другото ХХХХХХХХХХ (Зафировски, н.з.) рече дека колку што можел да примети кај ПО ‘Црни’, никогаш не коментирал никакви политички настани. Се однесувал како крајно аполитички човек. Во неколку наврати ХХХХХХХХХХ (Зафировски, н.з.) настојувал да отпочне разговор во врска со состојбите и односите помеѓу политичките партии во нашата земја, ПО ‘Црни’ него прифатил разговорот под изговор дека воопшто тоанего интересирало, тој си гледа бизнисот, а политиката нека ја воделе тие за што биле платени. Ваквото мислење на ‘Црни’ према ХХХХХХХХХ (Зафировски, н.з.) по мислење на ХХХХХХХХХ (Зафировски, н.з.) а и по наше мислење е поради тоа што ХХХХХХХХХ (Зафировски, н.з.) е член на Социјал демократскиот сојуз, а ‘Црни’ во ВМРО – ДПМНЕ, поради што имаат дијаметрално спортивни гледања во врска на повеќе прашања во нашето општество.”

Забележете две работи. Прво, и во овој случај СДБ прави агент од било кој поединец. Второ, Сораборникот има за задача да го испровоцира Предметот на претходна обработка да дискутира на тема за која ППО нема желба, ниту пак намера да дискутира. Во овој случај, Соработникот е пријател од детството на Петровски, што покажува до кои краишта оди СДБ во нејзините справувања со оние кои таа ги бележи како „непријателско” или „негативно лице”; но и потрвдува дека во Република Македонија, токму најблиските луѓе се оние од кои човек треба најмногу да се чува, бидејќи УДБ постојано „гради позиција блиска до” нејзините Предемети на претходна обработка. Ова е тажен коментар за македонското општество, кое докажано црно-на-бело живее како во дистопички роман на најгрозна фикција, каде што во секој миг секој работи против секој друг, а едниствен добитник во сето тоа е тиранската власт.

(Продолжува)


Diskusija na FB za tekstot;


Quote:Dragi Trajkov

Хм,.....1. Во која држава не се злоупотребуваат службите за безбедност, за сузбивање на политичката конкуренција ? Дури и Никсон своевремено си стана пак Претседател на САД со "следење на политичкиот противник". Не вредеше што пред крај на мандатот се повлече, кога во меѓувреме направи такви потези од кои светот имаше последици до денес ( разгорување на Виетнамската војна и др.) а камо ли по следените конкуренти и нивните семејства. Се разбира, ова не ја оправдува нашата СДБ, но оние кои се сметаат за жртви нека си покренат правни постапки до сите надлежни инстанци овде и надвор а не овде да ни прават театар во продолженија......

2. Службите за безбедност се опасност и самите за себе - секаде. На пример, се случувало водење на досие за вработени во службата од страна на други колеги-вработени во истата. Ако по некој случај некој од нив дојдел на челна позиција, покренувал водење досие за оној кој дотогаш за него водел, овој другиот кога ќе дошол тој пак за овека и се така. Значи - жртви биле и самите вработени а не само оние од - надвор (на службите).....

3. НО со упорното покренување на оваа тема, СЕ САКА и сите ние да станаме - ЖРТВИ на неговите гледишта и потреби, кои и да се. Отварањето на вакви досиеја во продолжетоци, повеќе личи на НАМЕРНО зголемување на ХАОСОТ по државава но и НЕДОВЕРБАТА најпрвин во македонската држава а потоа и на секого кон секого. Од последново, крајната цел е до-РАЗБИВАЊЕ на македонското национално единство и вртење кон некој спасител од- надвор (т.е некоја друга ПОСТАБИЛНА држава) а според "не-скриените погледи" на покренувачите не е тешко да се види која е таа. Иако се обидува да се затскрие со нагласениот удар на "комунистичко-кодошките", "српските" и сл. терминологии а и не споменувањето или јасната дистинкција од бугарските, ова го разоткрива и уште повеќе. Уште и се фалат бугарските "демократски дострели" со повлекувањето кодоши-амбасадори аСЕ ПРЕМОЛЧУВААТ судбините на ОД РАЃАЊЕ СЛЕДЕНИТЕ И ПОСТРАДАНИ илјадници и илјадници браќа по крв од македонскиот народ во Пиринско (исто и користењето на терминот "македонското население" а не јасното и чисто - македонски народ кај вашиот "Комитет..")Quote:Dušan Petrovski

Драги, не манипулирај. Никсон го избркаа, а почнаа и постапка кон кривично гонење. Понатаму, животите на жртвите на Вотергејт не беа уништени како што тоа е случај со досиеава за кои пишуваме. Кој во РМ поднесе лична одговорност за гонењето по линија на работа "Спречување на македонски екстремизам".

Господинот Стoјаноски има поднесено кривична пријава кон оние кои го кршеле Уставот во неговото досие, но тужбата е отфрлена арбитрарно. Кривичната на Петровски пртови Фрчкоски и компанија седи во фиока на Туфеџиќ 3 години. За кој "равен систем" зборуваш?

И немој многу да вртиш: дали е употребен зборот "народ" или "население". Како прво од литературна гледна точка претпожитливо е да се користи разноврсен речник на синоними. Второ, македонскиот народ е населението на Република Македонија.

09-05-2011, 12:35 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#42Quote:Dragi Trajkov

Душане, Душане....1. НЕ манипулирам јас , НО -ТИ ! Никсон не го избркаа НО самиот се повлече и НЕМАШЕ НИКАКВА ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА (ако знаеш таква дај ја на сонце овде а не да манипулураш како што знаеш).....2. Како не се уништени жртвите од Вотергејт кога се уништени нивните кариери, приватност, пари и време потрошени во кампањата и се сл. (исто како на Стојановски синдикално-лидерската кариера, приватноста и сл.)....3. Околу правните постапки, добро ги посочив инстанците надлежни за следените па не знам зошто си го премолчил во редењето и Стразбур каде знам дека имате поднесено преставка и каде сигурно нема да бидат неекспедитивни како нашиве.....4. НЕМОЈ ТИ МНОГУ ДА МИ ВРТИШ што е "претпожитливо од литературна гледна точка" како термин - "население" или народ ! Тоа "литературно", врти го во некој литературен кружок а ако си се закачил за национално-безбедносни прашања да расправаш користи термини кои се за користење. Население се и Ѓупци и Турци и Срби и ...се шо се населило на еден простор НО МАКЕДОНСКИ НАРОД е многу појасно особено од кој конкретен РОД е или етникум !Quote:Jordan Petrovski


Да почнам по ред:

-Обработката на досиеата "ЦРНИ" и "ДЕСТРУКТИВЕЦ" не се гледишта. Туку фактографија на злоупотребата на тајната полиција во ИДЕОЛОШКИ цели, Докажување на КРШЕЊЕ НА УСТАВОТ и Човековите права. бидејки ниедна власт досега не превземала чекори да ги казни виновниците јасно е дека тајната полиција во Македонија се уште служи за исти цели.

-Не е точно дека постои намера за зголемување на ХАОСОТ и НЕДОВЕРБАТА бидејки текстовите зборуваат за конкретни личности. Лижности кои ја злоупотребиле службата.

-Ги извртуваш тезите, дали по службена задача ке кажеш сам многу бргу. Тајната полиција го разбива МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ТКИВИ бидрјки врши прогон заради МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ. Гледам нешто си по историја, па да ми кажеш што е МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ и дали тие два појма се вперени против сопствената држава-МАКЕДОНИЈА.

-Заклучокот дека бараме спасител од надвор го извлеже гледајки на грав или така пишува во прирачникот за пропаганда кој ти го дале. Посочи каде има споменат таков збор.

-Јас и пиШувачите на текстот не се задскриваат зад ништо. Имам документ од ОФИЦИЈАЛНА ИНСТИТУЦИЈА НА СРБИЈА ВО КОИ СТОИ: ДЕКА ДОСИЕАТА КОИ СЕ ВОДЕНИ И СЕ ВОДАТ ВО МАКЕДОНИЈА И ПО ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО СЕ ВО БЕЛГРАД.
По која основа досиеата на ГРАЃАНИ НА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА СЕ НАОЃААТ ВО БЕЛГРАД.

-За постраданите браќа во Пиринска Македонија еве бидејки си толку загрижен зошто не појдеш таму и да ги организираш да се кренат на востание. По се им треба водач.

-Јас и членовите на ГРУПАЦИЈАТА и Комитетот пишуваме за делот од Македонија во кој сме живееле и во кој сме ги трпеле прогоните.Quote:Dušan Petrovski

Драги, Фoрд го помилува Никсон од кривична постатка, додека повлекувањето е културно бркање--така е овдека на заоадот. Следно, зборуваме за Македонија. Во Стразбур, како што веќе ти има објаснето татко ми, ќе биде оштетена Република Македонија, а не Фрчкоски и компанија.

Со фактот дека се обидуваш да цепиш влакна околу "народ" или "население" покажуваш дека немаш никаква добра намера во дикусијава, туку на начин својствен на УДБ (кое ќе биде обработено во следните текстови) се обидуваш да ја спинуваш дикусијата. Наместо да зборуваме за содржината на текстот, ние ќе иправаме криви Дрини.

Патем, од системот на работа на УДБ покрај Македонците страдале и Ѓупци и Срби и Албанци и Турци--Македонското население.
09-05-2011, 12:37 AM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец
*****

Posts: 956
Joined: Jan 2010
Reputation: 23
#43

Quote:Пишуваат Шакале и Душан ПетровскиМакедонска демократија (4)


СДБ: алатка за сузбивање на политичките конкуренти на власта (6)Можеби најголемиот доказ за мешањето на Службата за државна безбедност во политичкиот живот на Република Македонија доаѓа од белешка од досието ПО „ЦРНИ”, која е привидно залутана во ова досие, односно, како што ќе може да се забележи, воглавно се однесува на друго досие, и само попатно го споменува ПО „ЦРНИ”. Станува збор за „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Ев. Бр. 722, од датум 29.09.1994. год., од РУСДБ – Куманово. Ја пренесуваме белешката во целост:

„ПРЕДМЕТ: ХХХХХХХХХХХХХХ ПО ‘Црни’ [рачно вметнато со пенкало, н.з.]

На 26.09.1994 година од 10 – 11,30 часот остварен е контакт и обавен разговор со оперативната врска ХХХХХХХХХХХ*. Разговорот е обавен по иницијатива на изворот во неговата канцеларија, а по претходно поставените задачи во врска со ХХХХХХХХХ. Во текот на разговорот помеѓу другото, изворот не информира дека неколку пати го побарал ХХХХХХХХ меѓутоа не успеал да се сретне со истиот во текот на месец август. Од 22 – 24 октомври [ова е очигледна печатна грешка, најверојатно станува збор за месец септември, н.з.] изворот бил на службен пат во Р. Бугарија. За времето за кое изворот бил отсатен, ХХХХХ на два пати телефонски го имал побарано, меѓутоа бил известуван од службеничката што е вработена кај изворот дека истиот е отсатен, на што ХХХХХ рекол дека кога ќе дојде веднаш да му се јави. По враќањето на изворот од Р. Бугарија веднаш му се јавил кај ХХХХХХ при што овој му рекол дека имал задоцнето. Истиот има за него земено пристапница за членство во неговата партија, но бидејки неможел да го пронајде тој нашол друго лице кое освен тој го кандидирал за пратеник за земјоделската патрија, а за сега изворот иако немал пристапница ќе го ангажира како агитатор, а на денот на изборите ќе му дадел [страницата е пресечена, н.з.] . . .

Освен ова, во текот на разговорот изворот не информира и за тоа дека освен контакт со ХХХХХХ остварил контакт и со ПО ‘Црни’ кој дошол кај него и побарал пари за помош на ВМРО – ДПМНЕ. Изворот него удоволил барањето на ‘Црни’ под изговор дека истиот како сопственик на приватна Фирма, ако одлучи да даде помош, ќе си даде на своја партија, односно на партија во која членува а воовој случај тој се уште не е толку економски јак за да може да спонзира никого, а поготово политичка партија.

ОПЕРАТИВЕН КОМЕНТАР:

Наша намера и цел беше да изворот ХХХХХХХХ пристапи кон земјоделската партија поради негово поголемо зближување со ХХХХХХХ. Во тој правец беа правени доста напори ХХХХХХ редов но го држеше на дистанца. Истиот редовно изнаоѓаше некои изговори, за наводна моментална неможност за набавка на пристапници и сл. др. изговори.

Дали ХХХХХХХ го имал побарано во два наврата со намера да му ја даде пристапницата или чисто формално, и самиот ХХХХХХХХ се сомнева во искреноста, бидејки често пати се жалел ХХХХХ дека неговата партија во Куманово нема членство, воопшто нема приврзаници и му сугерираше на изворот тој да изнаоѓа и врбува лица за истата. И покрај ваквото однесување на ХХХХХХХ’ према изворот, на изворот му е сугерирано да не се одалечува од него и ги прифаќа сите обврски и задачи што ХХХХХХ ќе му ги постави за време на предизборната кампања како и за време на самите избори.

Оперативен работник,

ХХХХХХХХХХХХХХХХХ”Очигледно, главниот Предмет на оваа белешка е Земјоделската парија на Македонија, и поконкретно нејзиниот лидер за Куманово кој исто така бил или сѐ уште е Предмет на претходна обработка. Земјоделска партија во тој период беше предводена од Димитар Галев, беше десно-ориентирана партија и беше во постојана коалиција со ВМРО-ДПМНЕ. Претседателот на кумановскиот огранок на партијата беше доктор Страхил Георгиев од Куманово. Конретно името на д-р. Георгиев се споменува во досието ПО „ЦРНИ” во „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА”, Едв. бр. 829, од датум 09.10.1992. год. насловена „ПРЕДМЕТ: ПЕТРОВСКИ ЈОРДАН, од Куманово, преучување. –“:

„Средината во која се движи [Јордан Петровски, н.з.] и лицата со кои е близок и редовно контактира се лица кои произлегуваат од семејства со исто или слично минато и сегашно држање (Георгиев Бојан [рачно вметнат коментар над името, пречкртан, н.з.] син на Георгиев Страхил, ХХХХХХХХХХХХХХХХХ, Предраг Димковски [рачно вметнат коментар над името, пречкртан, инаку овој фигурира како ОО „РИМЉАНИН” , н.з.], син на д-р. Димковски Миле и др. лица со исти идеолошко-политички определби). ХХХХХХХ)”Забележете како СДБ инсиситира да се вметне во најблискиот делокруг на лидерот на Земјоделската партија, на Соработникот му се поставени задачи: да „пристапи кон земјоделската партија поради негово поголемо зближување со ХХХХХХХ” и „да не се одалечува од него и [да] ги прифаќа сите обврски и задачи што ХХХХХХ ќе му ги постави за време на предизборната кампања како и за време на самите избори.” Секако, на ова се надоврзува и мерката „Градење на позиција блиска до ППО".Забележете ги исто така и двојните стандарди на СДБ: Петровски бил сомнителен затоа што имал деловни врски со лица и претпријатија од Република Бугарија; од друга страна Изворот, од горнава белешка патува „службено” во Бугарија, според дадениот опис, Изворот бил приватен стопанственик, но очигледно неговите врски со Република Бугарија не претсавувале причина за грижа кај Службата за државна безбедност. Прашањето кое се поставува е која е причината за овој двоен аршин? Дали доколку Петровски станал Соработник на Службата или близок до СДСМ, тогаш неговите деловни тргувања со фирми од Република Бугарија би биле сметани како „позитивни” и според тоа дозволени, како во времето на СФРЈ? Очигледно дека Петровски бил „сомнителен” поради неговата наклонетост кон тогашната опозиција, исто како што и Стојаноски бил сомнителен бидејќи неговите дејности, според самата УДБ имале за цел менување на „актуеланата влада”—а не насилно повредување на суверенитетот на некои други граѓани на Република Македонија.Но, над сѐ: д-р. Страхил Георгиев за времето на Титова Југославија бил гонет и осуден како македонски националист, за што има минато време во КПД „Идризово”. Како што може да се забележи, УДБ продолжила да го третира како државен непријател, иако во 1992. година Македонија веќе беше самостојна држава со свој Устав. Само уште една потврда на тезата дека сѐ е променето, но сепак сѐ останало исто.Според начинот на делување на ДБК кон една сосема неважна партија како Земјоделска во 1994. год., може да се добие слика за тоа колку детално всушност оваа Служба има контрола врз раководствата на партиите. Доколку СДБ делува кон котролирање на локалните раководства на Земјоделска партија, тогаш невозможно е истиот принцип на работа да не е применет во однос на поголемите и најголемите партии. Односно, со доза на сигурност може да се залкучи дека највисоките раководства на партиите во Република Македонија се целосно контролирани од луѓе посредно или непосредно блиски на Службата за државна безбедност.Исходот на Изборите од 1994. ѝ даде на СДБ (односно СДСМ, односно СКМ) кураж дека опозицијата е комплетно уништена. Затоа, во периодот 1995.-1996. год., Општинските комитети на ВМРО-ДПМНЕ останаа во рацете на чесни и чисти луѓе. За пример ќе го земеме случајот со ОК ВМРО-ДПМНЕ – Куманово, каде што во овој период раководството на локалното поглавје на партијата го превзеде Стојанче Стефановски. Благодарение на работата на новите општински раководства, ВМРО-ДПМНЕ успеа во тој период да се консолидира, што резултираше со победа на локалните избори во 1996. година. Согледувајќи ја опасноста, Службата за државна безбедност на големо влезе во ВМРО-ДПМНЕ, како и во сите независни организации чиишто членови беа незадоволни од владеењето на „Сојузот за Македонија”. Овој упад бил направен преку Комисијата за статешки истражувања и организација (КСИО) предводена од Борис Змејковски, Алексадар Диневски („поранешен” припадник на СДБ, дипломец на Факултетот за безбедност) и Иван Соколов, за кој во „СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА За обавен информативен раговор”, од датум 25.02.1997. година, од УДБК – ОХРИД од ПО „ДЕСТРУКТИВЕЦ” може да се научи :

„3. СОКОЛОВ ИВАН лице кое делува по линија на Македонски екстремизам.”Низ периодот 1996.-1998. година КСИО врши противстатутарни промени на локалните раководсвта во ВМРО-ДПМНЕ, учествуваат во организирање на Студентските протести од 1997. година кога на голема врата го носат Филип Петровски, а како што можевме да научиме од сведочењето на Блажо Стојаноски во исто време работат и на „следење, документирање, откривање, и попречување” на сѐ она што се сметало дека ќе придонесе кон „рушење на уставниот поредок на нашата држава”, но пред сѐ, кон промена на „актуелната влада”.Откако веќе ВМРО-ДПМНЕ била инфилтрирана од УДБаши, благодарение на КСИО, како и постојаното присуство на генералниот директор на „Техноком”—македонската гранка на „Генекс”, фирмата на КОС, при ЈНА—Чедомир Радомировиќ во високото раководство на ВМРО-ДПМНЕ, Службата за државна безбедност ги извршила подготовките на теренот за номиналната промена на власта која се случи со изборите во 1998. година. Како дополнителна мерка на сигурност, за сѐ да се смени, но сѐ да остане исто, СДБ ја формира партијата на Васил Тупурковски, Демократска алтернатива, чиишто југоносталгични кадри денес се во врвот на ВМРО-ДПМНЕ.Ставајќи го горново во денешен контекст, дека СДБ сѐ уште работи по истите методи може да се согледа од збиднувањата околу новите политички партии кои се формираа во изминативе 12-14 месеци. Првин се обзнани партијата Трета македонска опција (ТОМ) 2003, чија што цел беше да се создаде конфузија пред народот, во однос на тоа кои се луѓето зад ТОМ. За оваа партија немаме слушнато дали воопшто ќе учествува на претсојните парламентарни избори. Подоцна беа формирани Обединети за Македонија и Демократска десница, кои не го привлекоа вниманието на гласачкото тело како што тоа го стори Демократска алтернатива во 1998. година, но сепак, барем во случајот на првата, успеа да привлече дел од старите ВМРОвци, луѓето кои биле цел на гонење по линијта на работа на „Спречување на македонски екстремизам”.Голем дел од оваа маса е понатаму поделен низ партиите ВМРО-НП, како и во најновиот обид на СДБ да продолжи со своето делување во однос на „следење, документирање, откривање, и попречување” на сѐ она што се смета дека ќе придонесе кон промена на актуелната власт (не влада): формирањето на партијата чиишто маскоти ќе бидат неколкумина познати Бранители од Татковинската војна, Политичка партија Достоинство. Последниот клин во ковчегот на претстојните избори се заби на 6. мај, со обновувањето на коалцијата „За подобра Македонија”. Имено, преку формирањето на ПП Достоинство и коалицијата „За подобра Македонија”, повторно беа нарушени плановите за здружување на силите на оние кои СДБ ги смета за „непријателски” лица и организации. Конкретно, станува збор за одредени лица и организации кои соработуваа со Комитетот за демократизација на Република Македонија и со кои Комитетот работеше за на долгорочен план—претстојните или следните избори—да настапи здружено со чесна понуда за искрена промена на постоечкиот режим во Република Македонија. Благодарение на овие горенаведени старо-нови формации, нашите пријатели истовремено стануваат јавно ископромитирани и комплетно ставени во сенка на формациите, при што било кое нивно идно делување во рамките на овие партии/коалиции ќе биде сосема неефективно, а управувањето на државата од страна на УДБа сосема непопречено.


Нелогичноста во работењето на Службата за државна безбедност е запрепастувачка. Таа гони лица како Стојаноски и Петровски, троши немерени општествени ресурси во кон таа цел, и покрај тоа што сите сознанија и докази што ги добива за овие луѓе укажуваат на тоа дека тие не се лица од безбедносен интерес. Од друга страна, за времето кога се водени овие досиеа, поедници блиски до владеачката партија извршуваат очигледно криминална трансформација на општествениот капитал; поединци и партии од власта се согласуваат за промена на името на државата; и конечно лица и претпријатија блиски до владеачката партија се занимаваат со шврец на оружје и стока, односно кршење на меѓународното ембарго кон СР Југославија, поради што Република Македонија останала вон Северноатлантскиот воен сојуз (НАТО)—прашање од безбедносна природа—но, никој од овие лица или организации не се нашле на списокот на „безбедносно интересни лица” на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање! Напротив, тие поединци добиваат привилегиран статус во државата и се воспеваат како големи дејци за Македонија—токму од лица, организации и медиуми блиски до УДБ.

Според тоа повеќе од очигледно е дека оваа Служба се користи со иста намена како што тоа било во периодот 1944.-1991. год., односно СДБ останува партиска полиција на Сојузот на комунисти, која само си го смени името и обликот, но не и суштината. Во оваа Служба сѐ уште трае истиот контуитет. Имено, на Образец бр.9 на обете досиеа може да се прочита: „На формирањето на личното досие учествувале следните службени лица на СДБ, односно ДБК". На обете досиеа може да се најде името на Добри Величковски, кој беше замешан во аферата „Сина птица", и кој неодамна почина како сѐ уште вработен во истата Дирекција. Уште едно име од овие службени лица е Силјан Аврамовски, кој во моментов е заменик на Сашо Мијалков во Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање. За службеникот од досието ПО „ЦРНИ", Кузман Јосифовски од Куманово со сигурност можеме да потврдиме дека бил припадник на УДБ пред македонската Независност, а сигурно дека тој не е едниствениот Инспектор кој останал во Службата и покрај менувањето на Уставниот и државен поредок. Оттука и методите и задачите по кои работи оваа партиска полиција остануваат непроменети.


* * * * *


Можеби проблемот со кој сме соочени—сузбивните дејства на СДБ со цел задржување на статусот кво—се темели на фактот што терминот „државна безбедност” не е униформно дефиниран. Функцијата на една служба како СДБ треба да е чување на граѓаните од прекршување на нивните слободи, а не да ги спречува граѓаните во исполнувањето слободите кои им ги гарантира Уставот. Додека на секоја држава ѝ е неопходна Служба чија што задача е заштита на државата и населението од напади од туѓинци и терористички организации, тоа во никој случај не смее да биде на штета на граѓаните за коишто таа Служба наводно се грижи; нејзината задача е обезбедување, односно заштита на правата кои му се загаранитрани на граѓанството. Имено, според Уставот на Република Македонија, нашата држава е „граѓанска”, и според правата и слободите кои му се гаратираат на Граѓанинот тој има право на слободен говор, слободно собирање (како на пример штрајк или протестен митинг, концерт или театарска претстава) и организирање, како и на политички или било какви амбиции. Службата за државна безбедност, според овој Законик, ја има должноста да му ги обезбедува овие права на секој Граѓанин. Меѓутоа, во пракса како што можеме да заклучиме, Службата за државна безбедност се користи како алатка за сузбивање на тие права и слободи кои му се дадени на Граѓанинот. Според овој орган на владата, државната безбедност е загрозена со самото применување на правата кои Врховниот законик му ги гарантира на Граѓанинот! Дека станува збор за противречно толкување на Уставот, нема дилема.

Но, од сето ова станува јасно дека постои и конфликт на интереси. Имено, општо кажано, Службата за државна безбедност во својата природа е тиранска организација, и доколку нејзината должност не е тесно издефинирана, тогаш таа претставува најосновна опасност по слободата на општеството. Зборуваме за секоја служба чијшто мандат е одржување на редот и мирот. Во случајот на македонската, се чини дека толкувањето на „ред и мир” се однесени во една крајност која е во полза на одредена група од граѓанството, а на штета на друга. Односно, толкувањето на политичко-економско прашање—што претставува дејството на Стојаноски и УНАСМ—како безбедносно прашање претставува крајно неодговорно злоупотребување на моќта со која оваа Служба располага, а со цел задржување на политичка гарнитура на власт!

Причината за завземањето на страна во политичкиот дуел помеѓу тогашните „Сојуз за Македонија" и ВМРО ДПМНЕ, од страна на СДБ можеби треба да се бара во идеологиите кои овие политички движења ги пропагираа тогаш. Имено, Сојузот за Македонија, како владечка гарнитура се залагаше за неменување на постојната состојба, додека ВМРО ДПМНЕ, меѓу другото, во предизборната кампања од 1994. година ветуваше ревизија на процесот на приватизација и распуштање Службата за државна безбедност. Значи не станува збор за државни интереси или за бранење на државата од надворешниот и внатрешниот непријател, туку за борба за зачувување на работното место—како на министрите во владата, така и за инспекторите на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање.

За жал, погрешната идеологија со која се индоктринира македонското општество е дека за некој да ползува, некој друг мора да биде оштетен. Во никој момент, македонското граѓанство не се образува дека во општеството каде што има проспретитет за едни, природно има просперитет и за други. Оттука, овој пристап кон општеството со гладијаторска филозофија го движи македонското општесво кон деновите на Гладијаторите: дваесетина векови назад во цивилизацијата! На Оперативните работници, Началници, Кодоши, Соработници, Министри за внатрешни работи или Премиери во никој момент не им се предочува дека можеби ќе живеат подобро доколку не се Оперативни работници, Началници, Кодоши, Соработници, Министри за внатрешни работи или Премиери. На Инспекторот за државна безбедност, на пример не му се предочува дека доколку Стојаноски е успешен во неговата цел „да ја сруши актуелната влада...”, што пак би придонело за конечно распуштање на СДБ, но и за ТИ „Билјана” и стотиците други стечајни претпријатија да се вратат во работен однос, тогаш ќе има потреба од друг вид на труд каде што можеби бившиот Инспектор ќе заработува подобра живеачка, во подобри работни услови.

Наместо на Стојаноски да гледаат како на потенцијал за нова животна можност, горенаведениве Оперативни работници, Началници, Кодоши, Соработници, Министри за внатрешни работи или Премиери гледаат на него како на противник, конкурент—како на соперник куче-скитник кое можеби ќе им ја земе коската! Горенаведениве не гледаат можности за нови развои, за создавање на нови богатства, за ширење на благосостојбата, туку како Малтусовци на дадениот момент гледаат како на зенитот на човековата цивилизација. Според нив никогаш повеќе нема да се создаде ништо ново, па затоа мораат да се грабаат за она што е пред нив.СДБ:алатка за сузбивање на политичките конкуренти на власта (5)


Авторите се:

член на Групацијата на Ветерани Дисиденти; и

член на советот,

обата при Комитетот за демократизација на Република Македонија* Името на овој соработник нѝ е познато, но, ќе му дадеме прилика да се јави самиот пред да го обзнаниме.
10-05-2011, 02:52 AM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#44


Quote:Jordan Petrovski

Да видиме дали ке соберат храброст Најчевска, Трајаноски да го демантираат мешањето на комуњарскомафијашката тајна полиција во креирањето на партиите.

Quote:Remon Ruben

So 1000 policajci na 100000 ziteli sekoj 10 gragjanin na skopje e policaec.


Quote:Lidija Dimitrovska

Site partii se pod komanda na DB a sekoj 2 raboti za UDBA i vo Vmro smrdi od okoreli udbasi.Quote:Lidija Dimitrovska

Duri okoreli UDBASI se na pratenickite listi,a VMRO-ci se bedno izigrani uste ednas.


Quote:Тони Божинов

A be ne samo sega od sigurni izvori i potkrepeno so dokumenti i fotografii imam soznanija deka zad neuspehot na Ilindenskoto vostanie se krijat strukturite na UDBA koi ucestvuvale i vo formiranjeto na na VMRO 1893 preku nivniot najisturen covek Andon Dimitrov !!!


Quote:Lidija Dimitrovska

Nekogas mozebi i sigurno bilo taka,no denes seuste da se vrsat predavstva i presmetki od svoite sogragani e sramota.Quote:Тони Божинов

;))


10-05-2011, 07:14 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#45


Quote:Jordan Petrovski

Тони, дали имаш некој валиден документ да го оспориш напишаното.??? Неколку пати ти укажувам не се глупирај со ефтини УДБИНИ трикови. Документот е пресериозен, за да со ситен мајтап го девалвираш. Ја девалвираш УДБа не онаа што јас го пишувам.


Quote:Тони Божинов

Zosto jas bi imal bilo kakov dokument ???So dokumenti raspolagaat lugje bliski do tie strukturi a jas imam polno pravo kako gragjanin na ovaa drzava da si igram majtap i so udba i so site tie sto se oopsednati so nea i so sopstvenoto ego!


Quote:Jordan Petrovski

Тони, само човек со психички недостатоци или соработник на УДБа без докази оспорува веродостоен документ.


Quote:Тони Божинов

Kaj ti vide nekoj nesto da osporuva???I kaj e toj verodostoen dokument ??JAs ne gledam takvo nesto tuka?I koj garantira za verodostojnosta?TI???Aj ne zaebavaj!!!


Quote:Тони Божинов

Za psihickite nedostatoci pogotovo tvoite imavme prilika da citame na mnogu drugi razni mesta od lugje mnogu dobro potkovani okolu ovie raboti!


Quote:Jordan Petrovski

Тони, не се глупирај, има број на службена белешка. Тоа е доказот за веродостојноста.


Quote:Тони Божинов

hahahaha denesnata moderna tehnologija "cuda" pravi za vakvi dokumenti


Quote:Jordan Petrovski

Тони ислужните УДБини аргати обично или се убиваат или завршуваат во Бардовци. Еден од сиптомите е представување под лажни имиња.
Веродостојноста на Документот лесно се проверува. Ако не беа веродостојни ке беше прекината судската постапка која се води пред суд во Македонија.


Quote:Тони Божинов

Toa znaes od licno iskustvo izgleda a?jas kolku sto znam udba ne postoi povekje ama nekoj uporno saka da ja vrati megju zivite so vakvi pisuvanja!PA samiot ti do pred izvesno vreme pisuvase pod tugjo ime i bez slika za ralika od site nas koi so ime prezime i silka pisuvame bez strav od nisto!


Quote:Jordan Petrovski

Тони јас никогаш не сум го криел идентитетот. Дека УДБа постои исто приложив оргинални документи КОЈ ДО СЕГА НИКОЈ НЕ СЕ НИ ОБИДЕ ДА ГИ ДЕМАНТИРА.

Не го оспори ова:
Веродостојноста на Документот лесно се проверува. Ако не беа веродостојни ке беше прекината судската постапка која се води пред суд во Македонија.

Значи така е. !!!10-05-2011, 07:18 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#46


Quote:Тони Божинов

Ne me zanimaat tie raboti mene me iritira samo toa sto dodeka pecelese pari so posredstvo na istite strukturi se ti bese polno i ramno a koga ti sekna cesmata udri so drvja i kamenja protiv niv.E toa gospodien e krajno nemoralno i dvolicno!!!!!!!!1


Quote:Blazo Stojanoski

Tони ,, иамли народ кој толку многу страдал од своите синови изроди како македонскиот'' еве вака Г.Делчев , ке запиши за таквите како тебе , има ли поголем грев од оној да уживаш во маките на некои страдалници , ако си малку homo sapiens овој речник нема да го употребуваш , се чудам со кое право не сакаш да сватиш дека судбините на овие луѓе била запечатени од една организација која имала друга задача а всушност си земала свое право со лаги да ништи цели семејства , кој си ти кој тие твојот налогодавец , од каде ти знаеш дека УДБ не постои , слеп ли си или недоквакан , не да не постои него еволуирана во друг облик е уште посурова . Јордане баталиги овие ЛИГУШИ измеќари на крволочниците Бог нека им плати


Quote:Jordan Petrovski

Како не те интересира ?? Прочитај што пишуваш погоре.!!! Никогаш не сум заработил пари заради поволностите кои ми ги дала власта. Секогаш јас сум тој што давал, донирал.

Ти мислиш дека поради твојата неспособност да заработиш пари со труд и ум па аргатуваш за УДБа и се глупираш по ФБ сите се како тебе, некој аргатува за УДБа, некој за Бранко, некој за Грујо, некој за Љупчо и сите сте аргати нечии. Да знаеш не е така, тоа само хедикепираните во мозок така мислите и така се однесуваат.


Quote:Jordan Petrovski

Блажо несмееме да ги баталиме. Треба да ги разобличиме, да ги видат сите кои се и за кого работат. Гледаш групата на Диневски избега. УДБа мора да прати нови, за наша среќа а благодарејки на обзнанувањата на нашите досиеа "човечките ресурси" на УДБа се смалуваат, имаат се помалку луѓе.
10-05-2011, 07:21 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#47

Quote:Lidija Dimitrovska

Ne se lazete-se mnozat kako gabi na sekoi izbori regrutiraat se novi i novi sili samo neznam za kolku pari se taksaat izrodite da rabotat protiv komsiite,kolegite,sograganite .Ne moze bez niv od sto ke egzistiraat nekadrnicite ako ne od kodoslk -toj e najlesen i gi rasturaat na lugeto niz domovite.Quote:Dušan Petrovski

Дека и "левите" и "десните" се врзани во папокот потврдува фактот што сите ќутат во врска со овие текстови. И едните и другите врескаат "СКАНДАЛ", "жолта куќа", "ДИКТАТУРА" и не знам што уште не, но еве црно на бело службена белешка од СДБ што потврдува како таа се меша во работењето на партиите. Поднесовме докази за како истото се работи во синдикатот и во приватните бизниси. Реакција од медуимите? ШТАМА! Зошто?...


Quote:Blazo StojanoskI

едноставно , волк со волк не се јаде , 90% за чиии служби работат новинарите ?


Quote:Dušan Petrovski

Абе, Тони, гледам си ставил амблем на ВМРО-ДПМНЕ. Па ти треба да си запрепастен од овие излагања, оти твојата партија била цел на уништување од страна на УДБА. Каква е таа логика, ти да си нејзин најголем бранител денес?

11-05-2011, 12:46 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#48


Quote:Тони Божинов

Bi trebalo koga mi im beruval na tie sto "svrtea nekolku milioni marki za eden msesec" so sopstvena maka i pot i so sopstveni pari .A be ajde ne go zamajuvajte narodot so vasite kvazi dusebriznicki prikazni.Pecalevte gospoda po nekolku mil...See more


Quote:Jordan Petrovski

Знаеш штое "чудно" Тони, твојата опседнатост со мене. Мислам дека помалку знаеш за твојот лидер Груевски, кој со своите одлуки влиае на вашето секојдневие и иднината, одошто за мене. На обичниве луѓе им е чудно вие закитени со лавчиња, шесн...See moreQuote:Тони Божинов

Toa e odlikata na notornite lazgovci koga lazat zaboravale sto i koga izlazale.Za milionite licno ti se imas izjasneto kako si gi specalil za "mesec dva" so pomos na "podmetnatiot" prijatel.Vtora rabota e sto pogresno SE si razbral ME BOLI K..RAC ZA TEBE I SLICNITE KAKO TEBE ama mi smeta koga napagjate se zivo i divo MAKEDONSKO sto ne razmisluva kako vas i lepite etiketi NA udbasi A SAMITE VIE ste najgolemite ligusi koi od stranstvo se pravite mnogu pametni i ni kazuvate sto i kako bilo ovde.Gledajte si ja vasta rabota i ne ja matete vodata kaj nas!!!Ako bese taa famozna UDBA sto tolku miluvas da ja spomnuvas TOLKU mnogu jaka kako sto ti i tvoite "disidenti" tvrdite mislis li deka ke ti dozvolese na sekoj cekor da ja napagjas???Mislis li deka nekoj ovde e maloumen pa da ti poveruva na vakvite nebulozi???Koga ve citam vas pocnuvam da zalam sto ne postoi navistina takva sluzba pa da ne oslobodi od takvite "dusebriznici" kako tebe koi u sustina se grizat samo za sopstvenata blagosostojba!!!!Quote:Jordan Petrovski

Тони, кога никој не верува во тоа што го пишувам, зошто ти се замараш да измислуваш лаги и да ја спасуваш УДБа. Зошто ако ова што го пишувам не е вистина, судот не ја отфрли МОЈАТА тужба, туку ја влечка по фиоки со години за да делото застаре. Околу милионите, ти реков треба ум а и чиста намера да се суди. Јас нема што да кријам и од што да се плашам и затоа сум го ОБЈАВИЛ и тој дел и тоа најмогу ја плаши УДБа. Твоте газди разбраа дека до крај сум ја открил играта која ја подготвувала УДБа за конечно уништување на ВМРО. И онаа од што им е најмногу страв: ЗНААТ ДЕКА ЗА СЕ ШТО ПИШУВАМ СУМ ОБЕЗБЕДИЛ ДОКАЗИ.

Ви ја растуривме приказната за РАСКОЛОТ и наводното влиание на бугарофилите во ВМРО ДПМНЕ. Приказната за која потрошивте куп пари, ви ги соголивме соработниците кои биле уфрлени во ВМРО ДПМНЕ. Ангажиравте еден куп на луѓе ама не успеавте. Еве гледаш и твоте напори невродуваат со плод па мора да менуваш профили.
11-05-2011, 12:49 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#49

(09-05-2011, 12:37 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Dragi Trajkov

Душане, Душане....1. НЕ манипулирам јас , НО -ТИ ! Никсон не го избркаа НО самиот се повлече и НЕМАШЕ НИКАКВА ПРАВНА ПОСЛЕДИЦА (ако знаеш таква дај ја на сонце овде а не да манипулураш како што знаеш).....2. Како не се уништени жртвите од Вотергејт кога се уништени нивните кариери, приватност, пари и време потрошени во кампањата и се сл. (исто како на Стојановски синдикално-лидерската кариера, приватноста и сл.)....3. Околу правните постапки, добро ги посочив инстанците надлежни за следените па не знам зошто си го премолчил во редењето и Стразбур каде знам дека имате поднесено преставка и каде сигурно нема да бидат неекспедитивни како нашиве.....4. НЕМОЈ ТИ МНОГУ ДА МИ ВРТИШ што е "претпожитливо од литературна гледна точка" како термин - "население" или народ ! Тоа "литературно", врти го во некој литературен кружок а ако си се закачил за национално-безбедносни прашања да расправаш користи термини кои се за користење. Население се и Ѓупци и Турци и Срби и ...се шо се населило на еден простор НО МАКЕДОНСКИ НАРОД е многу појасно особено од кој конкретен РОД е или етникум !Quote:Jordan Petrovski


Да почнам по ред:

-Обработката на досиеата "ЦРНИ" и "ДЕСТРУКТИВЕЦ" не се гледишта. Туку фактографија на злоупотребата на тајната полиција во ИДЕОЛОШКИ цели, Докажување на КРШЕЊЕ НА УСТАВОТ и Човековите права. бидејки ниедна власт досега не превземала чекори да ги казни виновниците јасно е дека тајната полиција во Македонија се уште служи за исти цели.

-Не е точно дека постои намера за зголемување на ХАОСОТ и НЕДОВЕРБАТА бидејки текстовите зборуваат за конкретни личности. Лижности кои ја злоупотребиле службата.

-Ги извртуваш тезите, дали по службена задача ке кажеш сам многу бргу. Тајната полиција го разбива МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ТКИВИ бидрјки врши прогон заради МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ. Гледам нешто си по историја, па да ми кажеш што е МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ и дали тие два појма се вперени против сопствената држава-МАКЕДОНИЈА.

-Заклучокот дека бараме спасител од надвор го извлеже гледајки на грав или така пишува во прирачникот за пропаганда кој ти го дале. Посочи каде има споменат таков збор.

-Јас и пиШувачите на текстот не се задскриваат зад ништо. Имам документ од ОФИЦИЈАЛНА ИНСТИТУЦИЈА НА СРБИЈА ВО КОИ СТОИ: ДЕКА ДОСИЕАТА КОИ СЕ ВОДЕНИ И СЕ ВОДАТ ВО МАКЕДОНИЈА И ПО ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО СЕ ВО БЕЛГРАД.
По која основа досиеата на ГРАЃАНИ НА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА СЕ НАОЃААТ ВО БЕЛГРАД.

-За постраданите браќа во Пиринска Македонија еве бидејки си толку загрижен зошто не појдеш таму и да ги организираш да се кренат на востание. По се им треба водач.

-Јас и членовите на ГРУПАЦИЈАТА и Комитетот пишуваме за делот од Македонија во кој сме живееле и во кој сме ги трпеле прогоните.Quote:Dušan Petrovski

Драги, Фoрд го помилува Никсон од кривична постатка, додека повлекувањето е културно бркање--така е овдека на заоадот. Следно, зборуваме за Македонија. Во Стразбур, како што веќе ти има објаснето татко ми, ќе биде оштетена Република Македонија, а не Фрчкоски и компанија.

Со фактот дека се обидуваш да цепиш влакна околу "народ" или "население" покажуваш дека немаш никаква добра намера во дикусијава, туку на начин својствен на УДБ (кое ќе биде обработено во следните текстови) се обидуваш да ја спинуваш дикусијата. Наместо да зборуваме за содржината на текстот, ние ќе иправаме криви Дрини.

Патем, од системот на работа на УДБ покрај Македонците страдале и Ѓупци и Срби и Албанци и Турци--Македонското население.


Да ја пренесам дискусијата. Интересна е и укажува на проблемот зошто Македонија стои во место:


Quote:Blazo Stojanoski

г-дине Драги вие по се изгледа сакатае да заврш сето ова како онаа ,,ТЕПАНИОТ ТЕПАН Е..... ....н , виновник нема , кој ве ферма вас кога сте без Влас -УМРЕТЕ , ние сме семоќни , службите се др


Quote:Blazo Stojanoski

слушбите се држава , и..... како невие срм ке продолжело во недоглед , колку сурово кажано .Јас ке ви кажам дека нема помоќен од народот а и нема сила што може да не запре да не им го кажеме ова на јавноста , кога го убија Гоцета , таткому вака рече ,, ДВАЈЦА УБИВТЕ ИМАМ УШТЕ ДВАЈЦ И НИВ УБИЈТЕГИ , но имам внуци кои нема да ве остават на мира се додека сте тука ''правило во демократијата е дека нема пардон кон никого коага се работи за злонамерно ништење на на најсветото нешто на овој свет , нејзината високост ЛИЧНОСТА .Quote:Blazo Stojanoski колку наивно кажано , прикаски за деца Никсон сам си заминал , не го избркале , ха ха јас ке се послужам со една примитивна , кога во трлото рипне волк ако нее викотницата на овчарите и лаежот на кучињата , тој нема да си замине него ке остане да продолжи со колењето , така тој ке мора да си замине сам бидејки никој несмее да му се приближи да го фати за уво ида ми рече ајде надвор , истото се случуваше и со Никсона , цела Америка викаше по нги и мораше да си замине сам , поточно викотниците го избракаа


14-05-2011, 01:00 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#50


Quote:Dragi Trajkov

Хм,...Ќе почнам од крајот .....1. Околу Никсон. Блаже и двоец-Петровски, ја извртивте првичната теза во сосем друг правец. Никсон го посочив како (не)пример за злоупотреба на западните демократ(орт)урни служби во "сузбивање на политичката конкуренција", нешто што као само СДБ го прави и никој друг ! Забегавте во друга теза - доброволноста или присилбата на неговото повлекување подоцна за што пак ви требаа слики со волци,стада овци а за ефектот на гласност и "лаежи на кучиња" !....2. Блаже, не ми врти тези за "тепаниот тепан и онадениот-онаден", напротив, ви ги посочив институциите дури и оние од надвор (Стразбур) па терајте како што и си терате. За правдата велат дека можеби е спора понекогаш НО доаѓа - СЕКОГАШ ! Штом сакаш со реченици кои као ги рекол татко му на Гоце или правила за висоста - личност, јас ќе ти ја повторам Библијата која предупредува за "ревноста во задоволувањето на едно погазено право зашто може да загрози други права"...е сега за другото (а за да не се развлече ова, продолжувам со друг пост).....Quote:Jordan Petrovski

Господине Трајков ако сакаш да дискутираме сериозно и да го симнам сомнежот дека доаѓаш да дискутираш по задача, демантирај ги овие мои наводи:

Јордан Петровски Да почнам по ред:

-Обработката на досиеата "ЦРНИ" и "ДЕСТРУКТИВЕЦ" не се гледишта. Туку фактографија на злоупотребата на тајната полиција во ИДЕОЛОШКИ цели, Докажување на КРШЕЊЕ НА УСТАВОТ и Човековите права. бидејки ниедна власт досега не превземала чекори да ги казни виновниците јасно е дека тајната полиција во Македонија се уште служи за исти цели.

-Не е точно дека постои намера за зголемување на ХАОСОТ и НЕДОВЕРБАТА бидејки текстовите зборуваат за конкретни личности. Лижности кои ја злоупотребиле службата.

-Ги извртуваш тезите, дали по службена задача ке кажеш сам многу бргу. Тајната полиција го разбива МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ТКИВИ бидрјки врши прогон заради МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ. Гледам нешто си по историја, па да ми кажеш што е МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ и дали тие два појма се вперени против сопствената држава-МАКЕДОНИЈА.

-Заклучокот дека бараме спасител од надвор го извлеже гледајки на грав или така пишува во прирачникот за пропаганда кој ти го дале. Посочи каде има споменат таков збор.

-Јас и пиШувачите на текстот не се задскриваат зад ништо. Имам документ од ОФИЦИЈАЛНА ИНСТИТУЦИЈА НА СРБИЈА ВО КОИ СТОИ: ДЕКА ДОСИЕАТА КОИ СЕ ВОДЕНИ И СЕ ВОДАТ ВО МАКЕДОНИЈА И ПО ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО СЕ ВО БЕЛГРАД.
По која основа досиеата на ГРАЃАНИ НА САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА СЕ НАОЃААТ ВО БЕЛГРАД.

-За постраданите браќа во Пиринска Македонија еве бидејки си толку загрижен зошто не појдеш таму и да ги организираш да се кренат на востание. По се им треба водач.

-Јас и членовите на ГРУПАЦИЈАТА и Комитетот пишуваме за делот од Македонија во кој сме живееле и во кој сме ги трпеле прогоните.


Quote:Dragi Trajkov

Душане...1. Тоа дека сте со татко ти засекирани дали во Стразбур ќе била оштетена Македонија а не Фрчковски и компанија - кажувај му го на некој друг. Јас би сакал да те слушам со изливов на патриотизам НО - сум краток со време !...Па вие сиве овие години ова што го вртите насекаде најмалку му наштетувате на Фрчковски, Вие се што правите се одразува на Македонија како држава. Кој го споменува Сиљановски Министерот како кривец за киднапирањето на Ел Масри ?! - никој. Сите меѓународни институции Македонија ја черечат политички а допрва ќе следат и финансиските последици. Затоа, кажувај се Но не ме убедувај дека вашата толкугодишна работа со двеве досиеја е само зардаи Фрчкота....2. Кога говорам за мојот МАКЕДОНСКИ НАРОД, говорам од дното на душата моја и на се што ми е изгинато од моите за неговата самостојност и слобода. Затоа, не вели дека е "ЦЕПЕЊЕ ВЛАКНА" терминологијата "население" од јасното - НАРОД или дека е "ИСПРАВАЊЕ КРИВИ ДРИНИ". Многу добро знам што говорам, многу добро знаеш што се обидуваш да испревртиш и за тоа не треба некој да е УДБ (како што само знаеш да лепиш штом налеташ на некој поупатен во некоја проблематика). Ти со ваквите ставови и тези многу повеќе се откриваш ЗА ЧИИ ИНТЕРЕСИ ПАК ТИ РАБОТИШ !...
14-05-2011, 01:03 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#51


Quote:Dragi Trajkov

Јордане стрпи се сега си ти и твоите една по една ставки на ред (гледаш дека одам од последниот кон тебе- Блаже, Душан а сега за тебе)....Quote:Jordan Petrovski

Ако ми одговараш оделно зошто велиш ДВОЕЦОТ-Петровски ја извртивте ...


Quote:Dragi Trajkov

Хм,...Ќе почнам од крајот .....1. Околу Никсон. Блаже и двоец-Петровски, ја извртивте првичната ...Quote:Dragi Trajkov

Јордане ..1. За двете доиеја - Каде сум рекол дека се гледишта а не фактографија на злопупотреба на тајната полиција ?! - Само запрашав каде тоа пак не го прават тајните полиции ( "сузбивање на политичката конкуренција") ?...За воља на вистината, ти овде воведуваш нов додаток велиш дека тоа полицијата го правела кај вашите две досиеја - " во ИДЕОЛОШКИ цели" од што може да се заклучи дека тоа е ИСКЛУЧИВО во тие цели а што пак е дискутабилна работа со оглед на тоа дека и во двете досиеја има и многу други околности кои влијаат на заклучокот со која цел е тоа правено (економски, синдиклани, контакти со странски асоцијации и институции и сл.). Ова ќе рече дека не е баш се од чиста ИДЕОЛОГИЈА што СДБ се зафатила токму за вас двајцата ....2. Од каде ти е заклучокот дека штом ниту една власт досега не презела мерки за решавање на вашите случаи и дека во Македонија некој го крши Уставот и човековите права, неминовно тајната полиција сеуште служи во исти цели ?! Правните спорови во однос на овие прашања се во надлежност на судската власт и инстанци и ќе повторам - ако веќе не ти го решиле нашите тогаш ете си поднел и до Стразбур па што не заклучиш и за Стразбур дека е дел од тајната полиција на Македонија штом толку време и тој не ти одговара или не го решава поднесокот ?!...за да не го развлечам постов продолжува по следните ти тези....Quote:Dragi Trajkov

Реков "двоецот - Петровски" оти и син ти и ти за случајот Никсон ја споделивте истата логика и кај Блаже дообјаснета со "трлата, овците и волците". Син ти повеќе а ти со лајкот што си му го дал на Блажета ако не со друго...
14-05-2011, 01:07 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#52

Quote:Dragi Trajkov

Јордане ... Велиш "Не е точно дека постои намера за зголемување на ХАОСОТ и НЕДОВЕРБАТА бидејки текстовите зборуваат за конкретни личности. Лижности кои ја злоупотребиле службата." !...Конкретноста во именувањето неколку личности од едно-две досиеја е ништо во однос на илјадниците коментари НАЈДИРЕКТНО НАСОЧЕНИ КОН ИНСТИТУЦИИТЕ И ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА кои катадневно, неделно, месечно и со години ги редите по сите можни сајтови, печат, ТВ-ии и не зам какви се медиуми. Кон што сето тоа води ако не кон зголемен ХАОС и НЕДОВЕРБА воопшто на секој кон секого и особено во својата држава која едвај по толку векови борба успеја конечно да ја здобие македонскиот народ ?!....(продолжвам со следната ти теза)Quote:Dragi Trajkov

Јордане ....Mи велиш "- Ги извртуваш тезите, дали по службена задача ке кажеш сам многу бргу. Тајната полиција го разбива МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ТКИВИ бидрјки врши прогон заради МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ. Гледам нешто си по историја, па да ми кажеш што е МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ и дали тие два појма се вперени против сопствената држава-МАКЕДОНИЈА." ////....Сега да ти одговорам - Значи најпрви лепиш етикета (за моја службена задача, што нели мн. бргу ќе се покажело !) а потоа и теза дека МАКЕДОНСКАТА ПОЛИЦИЈА ГО РАЗБИВАЛА МАКЕДОНСКОТО НАЦИОНАЛНО ТКИВО ?!......Аферим, јас пак мислев дека полицијата и војската го бранеа со своите животи ова ткиво кога некои од надвор отворено удрија на него 2001 год....Што пак да коментирам на ГЛУПОСТА - МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ = МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ освен да те упатам на македонски енцикопедиски поими првин па потоа порамнувај нешто што ниту исто значи ниту пак можи да се рамни. Од таму и ќе ти осамне кој од нив двата е колку вперен против државата Македонија....Quote:Jordan Petrovski

Јас не лепам етикети.!!! Укажувам на факти. Ниту си глуп ниту необразуван за да не сватиш дека манипулации тешко поминуваат, значи работиш по задача. Кој човек сам себеси доброволно ке се изложува на потсмев кога ке му бидат демаскирани сите манипулации и лаги. Додуша има и такви случаи ама тоа се веке луѓе за во специјализирани установи од типот на Бардовци.

Ајде пак по ред:

Јас велам: македонската ТАЈНА полиција ти велиш дека сум рекол: МАКЕДОНСКАТА ПОЛИЦИЈА . Во тие два поима има многу голема разлика. Скоро да немаат ништо заедничко.

Тајната полиција го прекршила УСТАВОТ на Република Македонија. Уставот гарантира политичка различност и политички слободи, право на протести и слобода на говор. За да се спроведат мерки на прогон УСТАВОТ пропишал закони. Тие закони ТАЈНАТА ПОЛИЦИЈА НЕ ГИ ПОЧИТУВАЛА. За да користи технички средства, прислушкување, снимање, озвучување на простории мора да има судска одлука. И сето тоа и КОГА Е ПОКРИЕНО СО СУДСКА ОДЛИКА МОЖЕ ТРАЕ 12 месеци и со букви ДВАНАЕСЕТ МЕСЕЦИ. Сето тоа ТАЈНАТА полиција го кршела со ПОЛИТИЧКА ЗАДНИНА. Да овозможи владеење на СДСМ. Од неколкуте илјади досие отворени после 1992 година нема ниту едно на припадник или симпатизер на некоја друга партија освен на ВМРО ДПМНЕ. Тука е и одговорот на твоето несваќање за кое разбивање на македонското национално ткиво се работи.
Поимите МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И МАКЕДОНСКИ ВРХОВИЗАМ не се моја "креација", тие се содржани во УПАТСВОТО ЗА РАБОТА НА СДБ-Тајната Полиција објавени во специалниот-тајниот-Службен Весник Број 10/92.
ако можеш ти да објасниш како може МАКЕДОНЕЦ во САМОСТОЈНА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА ДА БИДЕ ПРОГОНУВАН ЗА МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ.
14-05-2011, 01:10 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#53


Quote:Dušan Petrovski

Драги,
ние не сме виновни за тоа што неколкуте институции (и илјасниците вработени во нив) на државата не преземаат кои покажуваат одговорност од нивна страна. Норално дека државата добива критика зарадо не-санкционирањето на Силјан Аврамовски. Нормално дека таа треба да ја добие критиката за овие случаи. Кога некој олимпиец го фаќаат за допинг, федерацијата на неговата држава ја има првата прилика да го казни. Доколку тоа не се случи, тогаш таквиот однос на државата дава до знаење дека тоа е државна стратегија.

И веќе ти реков еднаш, од работата на УДБа страда целото македонско население, без разлика на етничката припадност. Ако ти наоѓаш индиции на тоа што јас користам "население" наместо "народ"; а не гледаш ништо погрешно со цитатите од досиеа каде што црно на бело се крши Уставот на РМ--тогаш немаш намера за чесна дискусија.Quote:Jordan Petrovski

Драги за да не манипулираш околу ОБЕШТЕТУВАЊЕТО, еве дел од кривич ната пријава која сум ја поднел во ноември 2007 година и која се уште е во процедура.

ДО ВИШОТО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО СКОПЈЕ

Врз основа на член 142 од Законот за кривичната постапка, поднесувам

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

против:

1.Љубомир Фрчковски поранешен министер во МВР, вработен како професор на Правниот факултет во Скопје со непозната адреса на живеење;
2. Томислав Чокревски поранешен министер во МВР, вработен како професор на Правниот факултет во Скопје и Претседател на Комисијата на Претседателот на Република Македонија за помилување на осудени лица со непозната адреса на живеење;
3. Слободан Богоевски поранешен потсекретар на Службата за државна безбедност со непозната адреса на живеење;
4. Зоран Верушевски поранешен Директор на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање (ДБК) вработен како полициски аташе во Амбасадата на РМ во Италија со непозната адреса на живеење;
5. Сиљан Аврамовски заменик директор на Дирекцијата за безбедност и контраразузнавање со непозната адреса на живеење;
6. Кузман Јовановски од Куманово вработен во ДБК-Куманово со непозната адреса на живеење;
7. Горан Станковски од Куманово вработен во ДБК-Куманово со
непозната адреса на живеење;
8. Зоран Попвик' од Куманово вработен во ДБК-Куманово со непозната адреса на живеење;
9. Тодор Димковски од Куманово вработен во ДБК-Куманово со непозната адреса на живеење;

Предлагам против овие лица да се поведе кривична постапка, кон која и се приклучувам со барање тие лица да ми ја надоместат штетата причинета со долгогодишниот неоснован и незаконски оперативен третман од ДБК.Quote:Blazo Stojanoski

Драги , колку да сакате да манипулирате со фактот дека ако се исправи грешката направена - нанесена врз нашето право за слободно делување во нормална демократска држава , ке предизвикало нанесување на друга неправда - згарозуваеа на други права , навистина апсолутно неможете така да ги гледате работите , една неправда нанесена на било кој и од било кого , државата низ нејзините институции мора да го исправи со санкции кон тој кој во името на државата си земал за право да го стори тоа ,бидејќи се докажало како неточно, во спротивно , не превземањето остри мерки против сторителите ке предизвика осилување на таквите лица , кои во името на службите го правеле тоа, тогаш ке се роди државниот тероризам , во државата ке завладее опш страв кај луѓето а напредокот ке биде запрен . Имаме за споредба икс , примери за набројување , но нема да ги набројувам . Јас несум за тоа државата да ги поништи таквите служби но треба истата да ги исправа грешките направени врз индивидуи па и врз институциии
14-05-2011, 01:12 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#54


Quote:Boris Lazarov

Ne treba drzavata da gi ukine,treba da ima precizna zakonska regulativa i dobra kontrola vrz rabotata na vakvite sluzbi(da se izbegne tesen krug luge da odlucuvaat koj i kako ke se sledi,najdobro e vo ramkite na samata sluzba da ima Komisija koja ke odgovara pred ministerot vo MVR,kako(pri somnez od ostetena strana za eventualni nepravilnosti vo rabotata) i pred Sobranieto(t.e.od nego formirana komisija,so clenovi od sto poveke partii,kako od mnozinstvoto,taka i od opozicijata),so cel preku filter od civilno-graganski sektor zloupotrebite da se svedat na minimum.Zaradi zastita na podatoci koi se sretnuvaat pri operativnata rabota na vakvite sluzbi,a koi nosat oznaka drzavna tajna,clenovite na ovie kontrolni komisii ke potpisat posebni izjavi za cuvanje-neodavanje na vakvite podatoci,za sto ke bidat pod krivicna odgovornost(t.e.pri eventualno odavanje drz.tajna,da ne im vazi pratenickiot ili kakov bilo dr.imunitet).Quote:Dragi Trajkov

Хм...Се мислев дали има смисла да се продолжи ваков тип на расправа но увидувам дека освен взаемното лепење етикети (Вие мене со сомнеж дека овде "сум по задача на СДБ" иако сум бил дете кога таа најактивно ровари во Р. Македонија а јас Вас со сомнеж дека "сте по задача на соседска служба" штом СДБ токму тие Ваши релации ги опсервирала), излегуваат и по некои нови појасни информации....почнувам од крајниот мој прозивач - од Блажо...1. На крајот велиш дека "не си против ваквите служби на државата но си за тоа таа да си ги исправи грешките" ! Па те молам врати се назад и види во што сме различни, и јас токму тоа го велам цело време - секоја држава си има вакви служби и тие си ја имаат неопходната потреба зашто "се око на државата" кон сите што намигнуваат кон туѓи држави а против интертесите на својата.....2. Друга работа е кога поедници дали од ваквите служби, дали од институциите ќе "се подзанесат" малку од моќта која им е дадена (што јавна што затскриена) па кршат нормативи. Но, затоа се правните инстанци и тие на некое скалило кога тогаш ќе одлучат во полза на оштетениот. Ако пак таква правда не втасува, тогаш и тоа е дел од (не)правото и тука земското завршува па можеби Бог така сакал или пак кога ќе реши на свој начин ќе подели правда. Не сте само Вие но им многу Македонци од нашата НО и по туѓи држави што се онеправдени (Пиринска, Егејска,...). Јас исто така поведов правна постапка против Хрватска за нејзините служби со измачувањата и др. малтретирања кон мене и др. Македонци-старешни неправедно држани во логор само заради што сме се затекнале таму а не сме учествувале во никакви атаци освен кога бевме нападнати во касарна. Но ништо ! (испадна дека државата Македонија своевремно потпишала некаков Договор со Хрватска дека нема да се покренуваат правни постапки за вакви нејзини граѓани !). Кој ми е сега крив, кој му е крив на камионџијата Македонец, неправедно затворен во Грција од нејните служби кој мислам дека уште лежи ?...Колку тука вреди тоа што постојано пишуваат весниците или останатите медиуми ?!...Quote:Dragi Trajkov

Душане ...Ти терминот "население" не го користиш само овде во расправата и ѓоамити како термин кој од колема грижа и кон Ѓупците, Турците и останатите кој живееле во Македонија (а кои се сепак минирност во однос на доминатниот МАКЕДОНСКИ НАРОД)..- НЕ !...ти точно знаеш што правиш па не ми се прави одповеќе удрен особено и заради тоа што во сите ваши посочувања и расправи не видов ни Ѓуптин ни Турчин ни не знам шо совен Македонци.....Не толку за тебе Душане но повеќе за останатите, бидејќи ти овој термин "население" го користиш и во твојот Комитет и секаде, ќе укажам дека - ЗА БУГАРСКАТА ПРОПАГАНДА НЕ ПОСТОИ ТЕРМИНОТ МАКЕДОНСКИ НАРОД, НО "МAКЕДОНСКО НАСЕЛЕНИЕ" и овој термин упорно и насекаде го наметнува заради тоа што смета дека треба ТЕРИТОРИЈАЛНО да се смета а не национално....
14-05-2011, 01:14 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#55


Quote:Dušan Petrovski

Дргаи,

јас ти реков, ако ти во зборот "население" што сум го употребил чисто од литертурна гледна точка ти гледаш поголем грев од тоа што Службата СИСТЕМАТСКИ работела на уништување на легално регистирираната партија од опозицијата, на независниот синдикат, на приватното претпријатије на мојот родител, тогаш дефинитивно нема што да се прави муабет. Овој прогон по линија на работа "Спречување на Македонски ектремизам" не бил работен од 1-2 одметнати службеници, туку по команда од Министерот и се спроведувала до најниските нивоа. Тужбите кои ги поднеле Јордан и Блажо се отфрлени од судовите со фалсигикат од страна на судиите.

Ти цело време се обидуваш да ми залепиш етикета дека сум бугараш, но како што гледаш, моето семејство било гонето како македонски екстремисти. Ако според тебе македонскиот екстремизам = бугараштво, тоа повеќе зборува за тебе одошто за мене. Т.е. ти си тој што македонското население го поистоветуваш со Бугари. Јас сум доволно сигурен во мојот македонски идентитет за да не морам на секој втор збор тоа да го докажувам.

Твојот случај во Хрватска воопшто нема допирна точка со случаите "ЦРНИ" и "ДЕСТРУКТИВЕЦ", бидејќи во овие два случаи се прекшувани правата на граѓани на Република Македонија, МАКЕДОНЦИ по народност и националност, кои се загарантирани со УСТАВОТ на Република Македонија. Ти мене ми лепиш етикета дека пишвам во услуга на туѓа држава, но ни самиот не си зи знаеш најовновните права кои ги гарантира Уставот на твојата и моја држава. И ми се правиш некаков си патриот!

Во времето кога си бил затекнат во Хрватска (претпоставувам за време на војната со ЈНА) ти не си бил граѓанин на Хрватска. Тебе те извисила Владата на Република Македонија, и таа е институцијата од која треба да бараш одговорност.Quote:Dragi Trajkov

Душане дај среди си мислите оти ти противречат една на друга.....1. Првин велиш дека мојот случај од Хрватска немал допирна точка со вашите бидејќи кај вас биле прекршувани права на Македонци што се загарантирани со Уставот на Р. Македонија за да на крајот ми укажеш дека мене ме извисила Владата на Р. Македонија од која и требало да барам одговорност ?! Свесен ли си што кажа ? - Па и Вас (татко ти) Ве заебала Владата на Р.Македонија преку ресорниот и Министер - Фрчковски како што мене ме заебала преку не знам кој што потпишал со Хрватска !.Гледаш дека сме во ист кош заради што и ти го споменав мојот случај - јас сум уште држен со недели во најсурови услови на изгладнување и постојан стрес со изживувања за стрелање - поставување на ѕид па као промашуваа, терања за прекрстување зашто Македонците исто сме се крстеле со четниците и што не а што се коси со меѓународното воено и цивилно право и воопшто со човековите права. Од тој вител можеби не ме спаси државата Македонија мо ме спаси - мојот македонски идентитет за кој некој во она време сепак се борел (ВМРО-ДПМНЕ преку Змејко испреговарале за нас Македонците-старешини па од таму не вадеа по групи)....за другото следиQuote:Dušan Petrovski

Драги,

не доволно детално сум се изразил. Твојот случај нема доприна точка со оние на Јордани Блажо затоа што на нив Уставните права и слободи им биле кршени од државата чии што државјани се тие, додека во твојот случај тоа е сторено од страна држава, додека ти си бил на нејзина територија како претставник на ЈНА (односно агресорска армија).

Точно, и тебе и нив ги зивисила државата што признавам сочинува "допирна точка". Сепак, она што ми беше поентата е дека кај нив постои систематско кршење на човековите од страна на Република Македонија.

Твојот случај има повеќе сличност со оние на Македонските "малцинства" во соседните држави, од кои повторно се откажа македонската влада, а никоја потоа не направи напор да го преврати тоа откажување.
14-05-2011, 01:16 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#56

Quote:Jordan Petrovski

Си бил обичен војник или си бил старешина во ЈНА. Кога си уапсен, која година и кој месец и каде во кој град во Хрватска.Quote:Dragi Trajkov

Jordane, Ако досега не увиде од мојот јавен профил дека сум учел Воено училиште, требало да го видиш тоа и да сфатиш дека со тоа сум станал старешина во тогашната ЈНА. Иако не сакаш да ти се загрозува приватноста од разузнавачко-безбедносни служби, ти во нивни стил мене сега ме пропрашуваш а не знам зошто имам чувство дека ме препрашува служба на некоја соседска држава.... НО сеедно - значи Јордане еве го одговорот на твоите прашања - Уапсен (заробен) сум на 17 септември 1991 год. по борбите за касарната во Госпиќ каде работев дотогаш како старешина (Госпиќ е во регионот Лика - Р. Хрватска)..Уште нешто те интересира ?!Quote:Jordan Petrovski

Видов во профилот дека си бил старешина на ЈНА. Ме интересираше датумот. Датумот на апсењето е многу битен. Хрватска прогласи самостојност на 25.јуни.1991 година. Од тој момент ЈНА е АГРЕСОРСКА ВОЈСКА.
Македонија прогласи самостојност на 08.09.1991 година. Ти си можел да си дојдеш во Македонија и да се пријавиш во МАКЕДОНСКА ВОЈСКА. Но тебе ти била помила СРБИЈА .. е Драгане, Драгане, јас и блажо сме ти проблем бидејки сме се залагале за САМОСТОЈНА МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА ОДЕЛЕНА ОД СРБИЈА.
Но ти си и останал верне на СРБИЈА. Дали разбираш сега зошто јас ти личам како да те препрашува "служба на некоја соседска држава". Па МАКЕДОНИЈА е соседна држава на СРБИЈА а ти кога си бил подготвен да го дадеш животот за неа, ТАА Е ТВОЈАТА ДРЖАВА. Сигурно како што прашувам јас те прашувале и Хрватите.Quote:Dragi Trajkov

Jордане, браво како си јак!...каква разузнавачка логика, "па ово нема ни у Београду бре !"......сега за (не)сериозноста ти !...1.Лесно ти е тебе денес од фотеља, да ми кажеш: "ти си можел да си дојдеш во Македонија" по прогласувањето на нејзината самостојност на 08 септември 1991 год.(заробен сум на 17 септември 1991 год.) НО ајде дојди си ако си среде борби со недели (најдиректни - што не знам зошто си го пресконал а го спомнав) и со месеци (околни фронтови). Надолу - четници (Книнска Краина), угоре усташи-доброволци кои и не гледаат дали си ти Македонец или друга народност, ти си за сите ЈНА (штом еве и за тебе дури и денес сум некаков "ЈНА-србоман")....2.Лесно ти е тебе денес од фотеља да логицираш со точноста на датумите кој кога што прогласил и да си правиш од тоа логичка "слика-рамка" кој што е. НО кога си на фронт и самиот не знаејќи "кој прв почнал" и зошто, отсечен од секаква информација, речиси без храна и вода со постојани напади од секого (доброволци-Хрвати, територијалци и хрватска војска, па од Срби-доброволци "од преку" кои долеваат со своите минофрлачи што по нас што по Хрватите за да "не се потсмири работата", пљачкашки банди некои и се сл.), тогаш инаку размислуваш. Тогаш Јордане имаш свест само за некаков опстанок, дека постоиш сеуште НО и дека не знаеш за следната секунда дали уште ќе постоиш....3. Околу манипулирањето со САМОСТОЈНОСТА на Македонија и моето пријавување во "македонската војска". Таква Јордане не постоеше, всушност она што го нарекуваш македонска држава во она време сеуште и самата пливаше што е - самостојна или не-самостојна. Глигоров со Изетбеговиќ уште предлагаа некакви федерации, Мијалков одеше на средби сеуште со сојузниот секретар-Грачанин небаре се работи за една држава (подоцна така и загина на пат кон сојузниот секретар Грашанин). За што зборуваш Јордане ти денес кога и Македонија функционираше сеуште како некаков дел на Ју-државата ? (и референдумското прашање од страв да не не се изгласа самостојноста беше "со право за здружување..."). Но за да не останеш со манипулациите- јас сум еден од првите старешини Македонци од заробеништво кој влезе во составот на одбрамбените сили на Р. Македонија. Најпрвин, бев лично примен од Министерот Јордан Мијалков и потсекретарот Павле Трајанов во Кабинетот на Министерот и пратен на курс во полиција зашто МАКЕДОНСКА ВОЈСКА сеуште немаше. Но исто така сум еден од првите кои ја формираа истата кога се донесе одлука за тоа (излегов од МВР)...околу другото - следува...
14-05-2011, 01:19 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#57


Quote:Jordan Petrovski

ДрагАНЕ ТрајКОВСКИ, ти си чекал на согурно. Не си верувал дека Македонија ке стане САМОСТОЈНА. Поточно не си сакал Македонија да СТАНЕ САМОСТОЈНА. Јас и Блажо сме сакале Македонија да стане САМОСТОЈНА и сме го дале нашиот придонес кон тоа. Да ти укажам на една твоја МАНИПУЛАЦИЈА. За САМОСТОЈНОСТА требал некој да БОРИ. АРМ не формирана кога вие СРБСКИТЕ СЛУГИ се вративте во Македонија.
Ти откриваш несакајки една голема вистина. Враќањето на тебе и тие како тебе во Македонија и вашето влегување во институциите на системот е всашност ПРЕКИНОТ НА ПАТОТ НА МАКЕДОНИЈА КОН ОСАМОСТОЈУВАЊЕТО. Во октомври 1992 година е донесена УРЕДБАТА 10/92 за прогон на ПОЛИТИЧКИ и ИДЕОЛОШКИ НЕИСТОМИСЛЕНИЦИ НА СДСМ-ПРЕСОБЛЕЧЕНИТЕ ЧУВАРИ НА СРПСТВОТО. Идеолошки и политички противници беа оние кои се залагаа за ОДЕЛУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ОСД СРВИЈА и затоа во УРЕДБАТА постојат и членови кои ОПФАЌААТ ПРОГОН ЗА МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ И ВРХОВИЗАМ.Quote:Blazo Stojanoski

Драги никако неможам да те разберам освен дека , ти навистина во она време неси бил одлучен дали да се вратиш во Македонија и да и служиш на идејата за создавање на македонска држава или да се бориш со ЈНА за реализирање на големиот план на Милошевиќ за Србо -ЈУГОСЛАВИЈА , но јас сакам да ве потсетам само на еден човек кој ја одкажа командата на Грачанин ли беше , ако не сум исправен исправиме , да бомбардира еден град на приморјето , кој беше во рацете на усташите , кои ти ги представуваш како лоши . Сепак Боцинов остана жив , значи нема правдање дека било опасно (Јас верувам дека беше опасно ) па ти неси можел да се вратиш во Македонија и да го дадеш својот допринос во осамостојувањето на Македонската држава . Правдајќи се вака на ваков начин ме тераш да помислам дека до колку таа ваша силна ЈНА , во тие моменти ви кажеше нема да војуваме со Хрватска него сега ке војуваме против Суверена Македонија , ти и многу такви како тебе ке ја послушавте командата на Граченин и ке удревте по Македонија а и тоа , ако не паднеше ти во заробеништво на Хрватските сили мислам дека ке си продолжеше со ЈНА во сите походи се со цел да го остварите сонот на Милошевиќ
14-05-2011, 03:48 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#58

Quote:Dragi Trajkov

Јордане...да ти ги скратам маките - 1. Јас сум можеби првиот старешина на АРМ кој во САМОСТОЈНА Македонија е најгрубо шиканиран, деградиран, следен и осудуван а и на два пати бев пред бркање од такви старешини-"партизани" кои во она време ги имаше и кои за жал доаѓаа во Македонија дури 1992 на крајот па и 1993 г. (и токму таквите стануваа раководители). Ме следеа и шиканираа оти кај мене дома доаѓаа и Борче Змејковски, Кекеновски, раководители и пратеници на ВМРО ДПМНЕ, обезбедував митинзи на ВМРО и а мојата сопруга беше во раководтсвото на УЖ како и на изборите во комисии од оваа партија. Ако ти Јордане како цивил-бизнисмен си со такво досие, што мислиш јас како старешина на АРМ од она време, колкаво е моето досие ?!...2. Велиш дека јас не сум сакал да стане Македонија самостојна а ти и Блажо сте сакале, па кај бевте вие и Блажо во 1991 г. септември или како се боревте ?!...па тука во САМОСТОЈНА Македонија ЈНА беше до првите месеци на 1992 г. Најголем "плен" на Воената полиција од ЈНА во она време не беше ти Јордане НО ние Македонците-старешини дојдени од озгора (дури и војниците кои се повеке на добровлна база се апсеа ане пак ние)...


Quote:Dušan Petrovski

Драги, кај е твоето досие?Quote:Jordan Petrovski:

Во Македонија сум бил, ДрагАНЕ ТрајКОВСКИ. Активен во ОАСМОСТОЈУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА. Помагав и финансиски и со моето присуство и УГЛЕД. Имав фирма која беше со големо реноме од Гевгелија до Триглав. Се ДРЗНАВ и издадов ВО ЈАНУАРИ 1991 гониа весник "ГЛАС на ВМРО ДПМНЕ".

Досието можеш да си го земеш и денеска.

Окулу случувањата со македонските војници кои бегаа од ЈНА ние во Куманово најдобро знаеме. Ние ги прифаќавме и криевме во Куманово. Случувањата во Хрватска и Словенија во времто на РАЗДРУЖУВАЊАТО ги познавам многу добро, подобро и од тебе, десетина дена во месецот бев таму. Ден пред РАЗАДРЖУВАЊАТА бев во Љубљана а на денот на РАЗДРУЖУВАЊЕ во Загреб и тој ден ја поминав и релацијата низ Славонија и многу убаво знам колку беа НЕУТРАЛНИ војниците на ЈНА.
(This post was last modified: 14-05-2011, 04:15 PM by ЈорданПетровски.)
14-05-2011, 04:14 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#59

Quote:Dragi Trajkov


Jordane......1. Од се што си изнапишал а во однос прашањето за тоа како си работел КОНКРЕТНО на осамостувањето на Македонија едниствено е она дека "си помагал финансиски со своето присуство и УГЛЕД" (?!). Ова ќе признаеш дека не кажува многу нешто, особено ако бараш од мене повеќе а сум бил во најневозможни фронтални услови каде не по своја воља сум се затекнал и пак сум стасал меѓу првите старешини такаречи одма по датумот за осамостојување на Македонија. Другото ти е редење колку да си реди нешто со растегливи и со ништо поткрепени категории. Се разбира и партиската активност со ГЛАС-от на ВМРО кој повеќе беше контроверзен во она време, чувам и самиот неколку броја со отворените бугарофилски текстови од Бонев,Х.Михаилов и некои др. такви типови...Така да не знам колку е тоа во полза на САМОСТОЈНА Македонија а колку за интересите на некоја друга земја која во растурањето на ЈУ-државата гледаше своја шанса. Значи Јордане, ако си земаш мисија на "осамостојувач" на Македонија најди нешто појако. Блаже пак кај бил во она време не ни прашувам (оти и него го правеше херој на тоа време а за него мн. повеќе знам и самиот оти 8,5 години живеев во Прилеп и многу добро се знаеме само изгледа сега по толку години не се сеќава баш а движевеме во исти кругови)......2. Мене ме прашуваш за конкретни лични работи - кај сум бил, од кога до кога, како и сл. а ти за тебе зборуваш воопштени работи, па да те прашам - Кога, како и колку војници-Македонци си спасил ти од кумановската касарна ?!....3. Што пак ти си барал по Словенија, Хрватска и по раздружувањето - да заклучам ли и јас според твојата логика дека и ти "си ја спасувал Србославија" (штом мене ми ги местиш неколкуте дена по македонското осамостојување што не сум успеал да дојдам во Македонија). Особено што си морал да поминеш низ Србија најслободно со камион или кола сеедно низ која пак јас како старешина не можев но моравме со авион на Адриа од Клагенфурт преку Маџарска да вртиме до Скопје (МИГ-овите дејствуваа над Славонија - Вукаварското воиште. И најболното, кога тука втасавме на скопскиот аеродром да се криеме оти нашите во САМОСТОЈНА Македонија можеа да не уапсат и предадат на Ју Воената Полиција).......4. Ме заинтересира со ова дека и сега можам да си го подигнам своето досие па ќе те замолам да ми објасниш како оти сум пишман заради вакви моменти што тогап не го подигнав. Кога се отворија досиејата бев советуван од пријатели дека тоа не води кон ништо освен кон нова "зла-крв" оти штом е проект на "сестра Доста" мора да е насочено кон и онака нестабилната кревка македонска самостојност (не вреди разочарувањето кое ќе уследи кога ќе видиш некој близок што ти правел а и не знаеш од кои причини, зашто службите имаат такви методи од прислиба ,уцена до којзнае што). Значи неминовно ќе уследеше разочарувањето во сопствениот народ и околина...но денес е доволна временска дистанца тоа да го направам...Quote:Blazo Stojanoski

Г-дине Трајков , Мене никој не ме прави херој и каде ја виде таа направија дека јас сум херој од она време , ако те интересира што сум допринел за осамостојубањето на Македонија , моите заложби по се изгледа добро ги знаеш , бидејќи ете велиш дека сме се движеле во исти кругови , тогаш зошто прашуваш каде сум бил, ти добро знаеш во тоа време кој ги водеше работниците , кој собираше илјадници луѓе по блокади по патишта , , пред ТУТ-КОМ , колку ли само пендреци добив од полицијата на Бранко , ако добро си јА прател штампата , кажи ми дали секој трет ден или пети , немаше објавено написи за протести организирани од Независните синдикати , на чие чело бил Б.Стојаноски , ке имаш прилика да ги прочиташ неколку написи што јас преку отворени писма сум му пишувам на твоите генерали ,погледнете по митинзите каде бил Блаже , се сеќавам кога окркав два три пендреци од српската полиција во Прохор Пчински , срќа избегав па не ме фатија четниците , само затоа што носев мајца на голема Македонија ,до колку си бил во Прилеп во тоа време , тогаш добро мора да се сеќаваш , на митингот на Гладните со околу 7-8 000 граѓани , но ајде да ненабројувам само сакам да ти кажам дека јас несум бил офицер , па да ја бараш мојата борбеност со пушка во рака , јас бев борец за одбрана на работничкиот имот, така наречен ОПШТЕСТВЕН КАПИТАЛ , и права на работниците во еден нов општествен систем , за голема жал УДБ-ашките структури не победија , не исцрнија , ни заведоа удбашки црни ТЕФТЕРИ , ни ги поништија и фамилиите , Драгане , а со нивна благослов имаме денес неколку илјади олигарси кои хараат низ Македонија , ете тие се денес и спортисти и фабриканти и политичари и херои и спасители и се и сешто. Зошто драгане не ми одговори , до колку ви дадеше наредба вашиот тогашен возвишен Милошевиќ да ја срушите со армијата сувереноста на Македонската држава дали ти ке беше со Милошевиќ или со, во одбрана на македонската сувереност ? Ете Драги ако ги следиш добро написите во котле ке сватиш дека на Удба и сметало тоа што јас сум бил близок со ВМРО , всушност јас и бев член на ВМРО , од 91 , а во 90 бев со МААК , и до ден денес сум на истата линија за возвишување на ВМРО , а не на некој култна личност или на српски инволвациии во Македонија .
14-05-2011, 10:36 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 16,656
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#60Quote:Dragi Trajkov

Блаже....1. Ако си таков голем Македонец не знам што бараш постојано да се дружиш со "бугараши" ?!...2. Околу она силното ти македонство и антикомуњарско, антисрпско и се друго а пак што мене ми го лепиш ("србоманство", "милошевиќевство" и сл.) да те прашам Блаже - А БЕ ЗОШТО БЕШЕ ТОЛКУ ЈАК КОМУНИСТ ТИ ДО ПОСЛЕДНО ?! Еден од најогнените членови и раководители на Комунистичката партија во Прилеп ?!....Зошто беше толку голем љубител на тој систем и држава Блаже ?! ...3. Околу твоето "бранење" на работничко-трудбенички права да те прашам пак - А БЕ ЗОШТО ТЕ БРКАА ТУТУНАРИТЕ по Прилепско штом толку си се борел успешно за нивните права ?!...
Quote:Jordan Petrovski

Абре ДрагАНЕ ТрајКОВСКИ, да ти наведувам ли таксативно што сум сторил за осамостојувањето. Па зар има поголем доказ од тоа ШТО СРПСКА ДСЛУЖБА МЕ ПРОГОНУВАЛА , МИ ОТВОРИЛА ДОСИЕ.

Послушајме не се глупирај со прикаљзни дека вие кој сте дошле во Македонија после осамостојувањето сте дале непроценлив придонес за осамостојувањето. Главната битка за осамостојувањето се водеше 89, 90, 91 година. Јас веке ти напишав вие одигравте пресудна улога Македонија да се врати во Српски прегратки.

Што сум работел во Словенија и Хрватска, таму ги пласирав моите производи ....

Отварањето на досиеата не се проект на Доста, туку на УДБа. Требаше да не излажат дека тоа е се од досиеата а со лажната лустрација на Андов и оваа сега на Груевски да се затвотри процесот.
Удба немаше на крај памет дека ке успеам да излезам од Македонија, да добијам политички азил и да се интересирам и борам да ја осознам вистината. Така дојдов до документ дека ЦЕЛОСНИТЕ ДОСИЕА ОД МАКЕДОНИЈА ОД 1918 ДО 2006 СЕ ВО БЕЛГРАД. Тоа укажува дека: ДОСИЕАТА СЕ ОТВАРАНИ ПО НАЛОГ НА БЕЛГРАД.
Досега се објавени три досиеа. Моето и на Блажо во кои јасно пишува ДЕКА ИНДИЦИИТЕ И СОМНЕВАЊАТА НЕ СЕ ДОКАЖАНИ. И досието на Филип Петровски во кое стои дека ИНДИЦИИТЕ И СОМНЕВАЊАТА СЕ ДОКАЖАНИ. На Филип Петровски не му недостасува влакно од главата.
Досието можеш да го побараш во Историскиот Архив на Македонија.
14-05-2011, 10:39 PM
Reply