ЈорданПетровски
ЈорданПетровски-ЦРНИ

|
Quote:Rakočević: Radenko Radojčić, sa pseudonimom Ljudevit, i Slavko Malobabić, Kondor , između ostalih, su pobjegli iz Hrvatske, dobili druga imena, ušli u sastav ''Opere'' jer su im porodice otišle u Hrvatsku i sad štampa objavljuje njihova puna imena, prezimena i pseudonime i počinju stravična stradanja ljudi tamo. Radenka zatvaraju zbog toga što je pretresom u kasi nađen dokument organa bezbjednosti. Ja pod prisilom odlazim da svjedočim, ja sam mu dao ta dokumenta i ako je neko kriv, onda sam ja taj, s napomenom da je ta dokumenta on izradio. Ja sam svjedočio dva dana i posle, kad ništa nisu mogli prema njima da pokrenu, na insistiranje tadašnjeg tužioca oružanih snaga, doktora Miladina Papića, oni ga puštaju. Radenko se nađe tu, slijede presretanja, pucanja, maltretiranja od strane MUP-a, ovaj pobjegne u Banjaluku, u Bosnu, pozivaju u komandu vazduhoplovstva Papića da izvrši pritisak, da pokrene privatnu krivičnu prijavu protiv mene. Više od 12 sati su ga ubjeđivali Stevanović, Bošković, Bajić da prihvati protiv mene krivičnu prijavu. Oni su mu rekli otvoreno - Miladine Papiću, ako ne pokreneš postupak protiv Slobodana Rakočevića, otjeraćemo te u penziju. Nedeljko Bošković mu kaže - Papiću, tebe ću da hapsim u prisustvu kamera RTS-a. Sutradan, Miladin Papić održi sastanak sa svojim tužilaštvom, kolegijum, i svi su jednoglasno bili za to da tu nema ništa, uključujući i tužioca ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Đuru Dragića. On je rekao da se potpuno slaže, ali da ja moram ići u postupak jer mi je naređeno. Ovaj mu daje tzv. instrukciju, a to je obaveza u hijerarhiji vojničkoj, da se pored toga pokrene postupak protiv mene, Radojčića i kasnije Vasiljevića, Tomanova, Sabolovića, Radakovića. I prvog kada je išao na posao, Papić pročita u novinama da je penzionisan.
Quote:Saslusanjem ovog treceg aktera spijunske drame u Komandi RV i PVO zavrsena je druga faza slucaja �Opera�, koji je na vojni sud doveo i generala Zvonka Jurjevica i Voju Radovica sa cak dvadesetak oficira i dobrovoljaca. Zbog interesa istrage nemoguce je bilo dobiti zvanicne informacije o daljem toku afere �Opera�, ali se znalo da vojni istrazni organi ulazu napore da kroz dokaze i svedocenja ljudi, potvrde svoje sumnje da su Rakocevic, Radakovic, Radojcic i Malobabic, pocinili dela iz oblasti politickog i privrednog kriminala. Bilo je indicija, ali i reziranih glasina u KOS-u RV I PVO, da je tajna organizacija �Opera� formirana ne samo za propagandnu delatnost protiv Hrvatske vec i za, eventualno, osvajanje vlasti u novoj Jugoslaviji i za njen povratak u stare granice. Simptomaticno je, medjutim, da se u javnosti slucaj �Opera� povezivao i sa politickim interesima stranke SK � Pokret za Jugoslaviju, pa cak i sa izjavama nekih zvanicnika o mogucnosti formiranja marionetske vlade u Jugoslaviji. Tu se, pre svega, govorkalo o navodnom vojnom pucu, koji je pripremao u Londonu penzionisani admiral Branko Mamula.
Quote:Na sudjenju, pukovnik Slobodan Rakocevic je svu odgovornost za rad u �Operi� prebacivao na generala Zvonka Jurjevica, tada komandanta Ratnog vazduhoplovstva, a ovaj na generala Voju Radovica, nacelnika politicke uprave, odgovorne i za informisanje javnosti. U tom krugu, ipak, kako su svedocili glavni akteri drame, u Komandi RV i PVO nacelnik bezbednosti je imao glavnu rec, jer su svi radili po njegovim zapovestima. Ne zna se prava uloga Slobodana Rakocevica u radu �Labradora�, mada ima oficira koji svedoce da je on izdavao naredjenja clanovima grupe, a cak i da je medju prvima saznao da je grupa otkrivena. O tome armijski vrh nije bio obavesten, mada se u vojsci i sumnjalo u patriotsku ulogu grupe �Labrador�, jer se i mislilo da je ona, ipak, radila za MUP Hrvatske, a ne za KOS JNA. Beogradski magazin �Duga� objavio je 1992. godine kompletnu pricu o tajnoj grupi �Labrador� sa imenima i podacima o njenim clanovima. Kako je ovaj tekst bio pisan iz kontraobavestajnih i poverljivih izvora, novi nacelnik KOS-a Aleksandar Dimitrijevic je naredio istragu, koju je vodio pukovnik Ljuba Ristic. General Dimitrijevic je Moravac, iskusni kontraobavestajac u Armiji, bivsi saradnik generala Aleksandra Vasiljevica. Istraga pukovnika Ristica je pokazala da je tajni dosije �Labrador� ovim novinama ustupio jedan visoki oficir KOS-a, sumnjalo se na generala Nedju Boskovica, sa namerom da diskredituje njene clanove, jer su neki od njih bili ujedno i pripadnici organizacije �Opera�. Sve se to desavalo u vreme sudjenja glavnim akterima afere �Opera�.
Quote:Sud je nasao da je Rakocevic odgovoran ponajvise zbog neovlascenog raspolaganja oruzjem koje je iz Bihaca dovezeno u Zemun. Oruzje nije bilo evidentirano i deljeno je po licnom nahodjenju, sto je protiv propisa JNA, tj. Vojske Jugoslavije. Kako je utvrdjeno da je Rakocevic mimo ovlascenja generala Zvonka Jurjevica prisluskivao generala Bozidara Stevanovica, komandanta I korpusa, za to je kaznjen i za to neovlasceno prisluskivanje i snimanje ovog komandanta, kao i komandanta i pilota batajnickog puka. Uredjaj za tajno snimanje generala Stevanovica bio je ugradjen u njegov radni sto, a snimano je u sobi ispod kabineta komandanta I korpusa na Banjici. Pukovnici Ratko Radakovic i Radomir Drobnjak kaznjeni su sa sest meseci zatvora, uslovno, takodje zbog pomaganja u prometu oruzja iz Bosne. Potpukovnik Ivan Sabolovic iz Zagreba osudjen je na tri godine zatvora, jer nije unistio tajnu dokumentaciju o vojnoj obavestajnoj grupi �Labrador� i o radu KOS-a u Petoj vojnoj oblasti, pa je ona pala u ruke MUP-a Hrvatske, a sa njom i petorica saradnika. Radenko Radojcic i Slavko Malobabic su oslobodjeni odgovornosti za rad u �Operi� i preduzecu �Opera orijentis�, jer za njihove zloupotrebe nije bilo dokaza. Ove presude u vojnim krugovima su prihvacene s olaksanjem, jer je, prema nekim komentarima, time skinuta ljaga sa RV i PVO, dok je bilo oficira KOS-a koji su smatrali da je osuda, posebno pukovnika Slobodana Rakocevica, osveta Komande iz Zemuna
|
|