Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 3 Votes - 1.33 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
С А Л А Т И
Author Message
Администратор Offline
Administrator
*******

Posts: 711
Joined: Dec 2009
Reputation: 6
Post: #1

mence

Mesana salata


[Image: Salade_Nicoise__as_seen_on__French_Food_...size=sw460]



za 2 lica


Potreno:


1/2 glavica luk, isecksn sitno
1 lazica ocet
1/2 lazicka senf
1/4 solja maslinov zejtin
sok od limon
sol i crn biber
Nekolku listovi od zelena salata, brojot zavisi od nivnata golemina
nekolku livcinja bosilok, sitno iseckan
6 mali patlidzancinja
6 mali crveni kompiri, svareni i iseceni na krugovi
100 gr. zelena boranija, blansirana vo sol i voda
3 mali articoki, svareni i iseceni
1 kromid, sitno iseckan
100 gr. maslinki
2 tvrdo vareni jajca, iseceni na po 4 parcinja po dolzina
1 crven kromid isecen na krugovi
crn biber i sol

-------------------------------------------------------------------------

Pripremanje:


1. Za dresing: iseckan sitno luk, ocet i senf.Se sipuva poleka od zejtinot i se mati. Se stiska i limonot vo dresingot. Tuka se dodavaat i sitno iseckaniot kromid i bosilok.

2. Serviranje: Se redat listovite od salata na tanjir. Se stavaat parcinjata od patlidzani, kompirot,boranijata i articokata,. Seto toa se stava prvo vo dresingot i se premackuvaat pa se stavat vo tanjirot.Se redat i jajcata,,maslinkite i se stavaat krugovite od kromidot.Ako ima ostanato od dresingot se posipuva i se soli so crn biber.

Salatata e mnogu vkusna i mnogu dekorativna.
Pa dobar apetit.

www.cd-macedonia.com
25-09-2010 02:07 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #2

Јајца во сос од ајвар


[Image: 3B4F2EE4ADAB1F4FA8608B4B1D89779C.jpg]


Потребно:


* 8 јајца
* 4 лажици ајвар
* 4 лажици кисела павлака
* 2 лажици мајонез
* сол
* бибер
* магдонос
* шеќер

Приготвување: јајцата сварете ги, излупете ги и исечете ги на половина. Во ајварот додадете ги киселата павлака, мајонезот, солта, биберот, ситно сечканиот магдонос, по желба малку шеќер и сето тоа добро измешајте го. Јајцата распоредете ги во чинија, прелијте ги со сосот и украсете ги.
27-09-2010 01:43 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #3

SALATA OD TOPLI PIPERKI I KOLBASI


[Image: Warm_Sausage_and_Pepper_Salad_001.jpg?size=sw460]



Potrebno:

200-300 g luti kobasici
1/2 od mala glavica kromid iseckan ne mnogu sitno
300 grama crvena piperka isecena na parcinja
1 cesanj luk
2 mali lazicki svez origano
8 parcinja maslinka
malku balsamiko ocet
malku maslinov zejtin
solji zelena salata po vaza zelba ( naj dobro bi bilo arugula)
sol i crn biber

Podgotovka:

1. Kobasicata se pece na sredna temperatura.

2. se proprzuvaat na sredna temperatura i malku zejtin kromidot i piperkite, pa se dodavaat maslinkite i origanoto, i na kraj se poprskuva so balsamiko ocetot.

3. Se dodava i lukot.

4. Listovite od salata se redat na tanjir, se posoluvaat so malku sol biber, se poprskuva so zejtin i se stavaat parcinjata kobasica i proprzenite piperki.

Probajte da ja napravite ovaa slata, mnogu e vkusna. Se koristi kako lesen rucek.
28-09-2010 12:44 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #4

SALATA OD ESENSKI ZELENCUK


[Image: Autumn_Vegetable_Salad_003.jpg?size=sw460]

Za 6 lica:

Potrebno:

0,500 g veli glavici cveklo (okolu 4 sredni glavici)
0,750 g kompir (zolt)
1 glavica koren od cveklo (sredno goleA)
6 golemi lazici maslinov zejtin
sol i crn biber
1 golema lazica bel ocet
1 lazica ren
1 golema lazica senf
zelena trevka po vas vkus
1/4 solja majonez
1/3 solja kisela pavlaka

-------------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Se pecat na 350 F (180 C).

2. Cvekloto, celerot i kompirot se lupat, se mijat, pa se secat na kocki 2 x 2 sm. Se stavaat site vo posebni tavcinja za pecenje. Se motaat so aluminiumska folija i se pecat. Clelerot 30 minuti, kompirite40, a cvekloto 50 minuti. Koga e ispeceno ne treba da se oladi mnogu pred mesanje.

3. Vo eden sad stavi ocet, ren, majonez , kisela pavlaka, malku sol i biber. Promesaj i probaj za vkus.

4.Salatata e naj dobro da se pripremi den porano i da se izmesa dodeka se ladi.
07-10-2010 12:25 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #5

ZELENA BORANIJA SO PECENI BADEMI

[Image: Green_Beans_with_Toasted_Almonds_003.jpg?size=sw460]


Potrebno:

0,500 g zelena boranija
1/4 solja listovi od badem (secen badem)
1 do dve mali kromidcinja
2 golemi lazici maslinov zejtin
sol i crn biber

Priprema:

1. Se blansira vo solena voda boranijata (ako e potvrda malku se vari), potoa se cedi i se stava vo ladna vod ( ubavo e vo vodata da ima i led). Se cedi i se stava vo ubav pogolem tanjir.
Vo druga zdela se stava sitno iseckaniot kromid i zejtin i se ubavo mesaat pa se posipuvaat vrz boranijata. Se soli so sol i biber i se poprskuva so bademcinjata koi prethodno se zapeceni ili proprzeni.
13-10-2010 02:47 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #6

ZAKUSKA SO JAJCA

[Image: Piedmont_Eggs_003.jpg?size=sw460]

za 6 lica

Potrebno:

6 tvrdo vareni jajaca
1 solja ubavo iseckan magdanos
1 cesanj izlupen i iseckan luk
4 golemi lazici sos od patlidzan
2 solji maslinov zejtin

Podgotovka:

1. Jajcata se varat, se lupat i se stavaat vo napraveniot sos.
Jajcata moze da otstojat i vo frizider izvesen period pred posluzuvanje.
Ubavo e da se koristi i leb so ovaa zakuska.
13-10-2010 03:01 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #7

SALATA OD TRI VIDA GRAV

[Image: Three-Bean_Salad_003.jpg?size=sw460]

za 8 lica:

Potrebno:

0,250 kg zelena boranija
0,250 kg zolta boranija
0,500 kg crven grav
1 kromid, iseckan
1/2 solja seckan celer
1/4 solja ocet od malina (ili ocet po vas vkus)
1 golema lazica sok od zelen limon
2 golemi lazici na maslinov zejtin
sol i crn biber

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Se vari zelenata boranija vo solena voda, pa se proceduva vodata i se stava vo voda ladna.
Istoto se povtoruva i so zoltata boranija.
2. Gravot se vari. Potoa i tooj se ladi.
3. Koga e se svareno i oledeno se stavaat vo sad , im se dodavaat iseckaniot celer i kromid, pa im se dodava solta, biberot, ocetot, limonot i zejtinot.
4. Ubavo e salatata da otstoi barem 6 casa pred posluzuvanje.
17-10-2010 04:17 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #8

SALATA OD BROKOLI

[Image: Mae_s_Broccoli_Cheddar_Salad_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

1/4 od solja suvo grozje
1/4 od solja suvi cranberri
3 solji brokoli, izmieno i iseceno na parcinja
4 parcinja isprzena slanina (mozes da stavis sunka)
1 kitka zeleno kromidce, iseckano
1/3 od solja majonez
3 golemi lazici kisela pavlaka
1 golema lazica sok od limon
1 solja izrendan zolt kaskaval
sol i crn biber

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Stavi gi vo mlaka voda suvo grozje i cranberi da stojat edna minuta. Posle rasipi ja vodata.

2. Vo eden sad stavi go brokulito, slaninata (iseckana), zeleniot kromid.
Vo drug sad stavi go majonezot, kiselata pavlaka, limonot, sol i crn biber, i seto toa ubavo izmesaj go so brokulito.
Na kraj dodadi go kaskavalot, suvoto grozje i cranberi. Dobro izmesaj.

3. Salatata e gotova za serviranje.
11-11-2010 02:46 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #9

SALATA ZA SITE VKUSOVI

[Image: Laura_Calder_s_Greek_Salad_004.jpg?size=sw460]

za 6 lica

Potrebno:

1 Angliska krastavica, iseckana na parcinja
5 domati, na parcinja iseceni
1 sredna glavica na crven kromid, iseckan na mnugu tenki parcinja
1 zelena piperka, isecena na parcinja
3oo-400 gr na maslinki, na koi im se izvadeni semnki (ako sakate mozete da stavite i povece)
2 lazici caper
350 g Feta sirenje,zgmeceno
1 lazica oirigano
1/2 solja maslinov zejtin
2 lazici crven ocet, mozete i povece, ako sakate
malku balsamiko
sol i biber

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Iseci ja krastavicata po dolzina i so mala lazicka izvadi go semeto, pa iseci ja na parcinja.
Na domatot izvadi go semeto (ovaa go pravime ako salatata ja pravite da treba da postoi malku povece da ne pusti voda) pa iseci go na parcinja.
Dodadi gi maslinkite,caper, feta i origano.
Vo sad stavi zejtin i ocet, dodadi sol i biber, promesaj i prosipi na salatata.
18-11-2010 01:31 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #10

SALATA OD ANASON (FENNEL) I PECURKI

[Image: Fennel_and_Mushroom_Salad_004.jpg?size=sw460]

za 6 lica

Potrebno:


1 glavica kromid (shallot)
2 golemi lazici bel ocet
1 glavica anason (fennel)
200 g pecurki iseceni na listovi
malku magdanos
malku seckan chives (mozes da zamenis so perca od zelen kromid)
maslinovo maslo
vo prsti sol i crn biber
rendana kora od limon i sok od limon
parmezan isecen na listovi

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Kromidot se secka sitno i se poliva so beliot ocet (alkoholen ocet).
Se sece ananasot na tenki pacenca, mu se dodavaat parcinjata pecurki, magdanosot koj se stava so celi livcinja (ne se secka sitno). Se proceduva kromidot, ocetot se frla, a kromidot se stava vo sadot so drugite sostojki za salata. Se renda korata od limon, se stiska sokot, se posoluva, pobiberuva, i se sipuva masloto. Se mesa i naj odozgora se rendaat kori od parmezan (mozes da zamenis so nekoj kaskaval).
06-03-2011 03:58 AM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
Post: #11

SALATA SO ZELENCUK I PCENICA

[Image: Wheat_Berry_Vegetable_Salad_003.jpg?size=sw460]

za 6 lica

Potrebno:


1 solja pcenica
2 lazici golemi maslinovo maslo
1 solja iseckan i izmien praz
1 solja iseceni parcinja na zelena ili zolta tikvicka
1/2 solja na iseckani parcinja od crvrna piperka
1/2 solja graskok zamrznat
1 lazicka iseckano svezo origano
1 lazicka izrendana kora od limon
2 golemi lazici sok od limon
sol i biber

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Vo voda sto vrie stavi sol i stavi ja pcenicata da se vari eden sat.
Potoa stavi ja varenata pcenica vo ladna voda da stoi okolu 30 minuti, za da se izladi.

2. Stavi tava na sredna temperatura i najprvo proprzi go prazot, okolu 5 minuti. Potoa dodadi ja tkvickata i crvenata piperka, pa przi uste 5 minuti.

3. Koga e isprzeno stavi gi vo nekoj sad, pa dodadi go grasokot (koj prethodno e svaren), origano i korata od limon. Dodadi ja pcenicata, solta , biberot i limonoviot sok, i izmesaj.
23-03-2011 09:52 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Post Reply