Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Каква Духовна Совршеност практикувале Исус Апостоли и Христијани до 300-тата година
Author Message
Flok Offline
Senior Member
****

Posts: 442
Joined: Jan 2012
Reputation: 3
#1

Каква Духовна Совршеност практикувале Исус Апостоли и Христијани до 300-тата година

Мало повторување :
1)
Духовноста Библија ја дефинира како стремеж тежнение кон повисока општествена свест .

Римјаните 14:19 И така, да се СТРЕМИМЕ кон она што е за мир и за заемно надградување!

1 Петар 3:11 нека е скраја од злото и нека прави добро, нека бара мир и нека се СТРЕМИ кон него;

2 Tимотеј 2:22 Бегај од страстите на младоста! СТРЕМИ се кон праведност, вера, љубов и мир со оние кои Го повикуваат Господа од чисто срце.

1 Коринќаните 14:1 Стремете се кон љубовта

2)
Христијаните не верувале во бог не го одброволувале со дарови , песнички и разни метании туку го ИМАЛЕ И ГО ПРАКТИКУВАЛЕ

1 Јован 4:16 И ние ја запознавме и поверувавме во љубовта која Бог ја има спрема нас. Бог Е ЉУБОВ, и оној кој останува во љубовта, останува во Бога и Бог останува во него.

Каде го имале :

Римјаните 1:
Ред 28 : И бидејќи не се обидоа да Го задржат Бога ВО РАЗУМОТ свој, затоа Бог ги предаде на нивниот изопачен ум – да го прават она што не припега,

Како го практикувале :

1 Коринќани 13 :
4 Љубовта долгоТРПИ, љубовта е ЉУБЕЗНА, не љубомори, љубовта не се фали, не се вообразува;
5 не се однесува непристојно, не го бара своето, не се раздразнува, не памети зло;
6 не и се радува на неправдата, туку се радува со вистината;
7 премолчува сè, на сè верува, на сè се надева, сè поднесува.
8 Љубовта НИКОГАШ НЕ ПРЕСТАНУВА,

3)
Која е според новиот завет целта на постоењето на луѓето на земјата

Лука 20:36 Тие не ќе можат веќе ни да умрат, зашто се како ангелите, и Божји синови се, зашто се синови на воскресението.
Марко 12:25 Кога ќе воскреснат од мртвите, ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат, туку ќе бидат како ангелите на небото

Ангел = Мелек = бесмртна личност која може да менува различни биолошки тела

Дали истото го тврди и Куранот ?

Сура 43. Ез-Зухруф
Џуз25
60, А да посакавме од вас Ние ќе создадевме мелеки по земјата што ќе ве наследат.

Сура 2. Ел-Бекара
Џуз2
177. Не е доброчинство во управеноста на вашите лица кон Исток и Запад, туку доброчинство ДА СЕ ВЕРУВА во Аллах, и воДенот ахиретски, И ВО МЕЛКИТЕ,и во книгите, и во пејгамберите;доброчинители се оние кои го

Сура 2. Ел-Бекара
ЏузЗ
74. Пејгамберот веруваше во сбона што му беше објавено одГосподарот негов, и верниците:секој од нив веруваше во Аллах,и во МЕЛЕКИТЕ Негови, и во Кн-игите Негови,

Сура 3. Али Имраи
Џуз4
124. и кога ти им рече на верниците:"Нема ли да ви биде доволно тоа што Господарот веподдржа со спуштање три илјади мелеки?"
125. Да, ако бидете трпеливи и богобојазливи; и, ако оние ве нападнат, во тој случај, Аллах ќеве поддржи со пет илјади мелеки, обележени!

Сура 4. Ен-Ниса
Џуз5
97. На оние кои ќе си нанесат злоза себеси, мелеките кога ќе им ги земаат душите, ќе имречат:"Што беше со вас?" Ќе речат:"Бевме потчинети на земјава".Ќе речат: "Не беше ли земјава Аллахова широка да не можетеда се иселите?" Па, Џехеннемоте престојувалиштето нивно. Е,само колку лошо свратилиште етоа!

Сура 17. Ел-Исра
Џуз 15
95. Кажи: "Кога мелеките би оделе по земјата мирно Ние,секако, од небо ќе им ИСПРАТЕВМЕ МЕЛЕК за пејгамбер!"



А тоа дека бесмртни личности –ангели –мелеки доаѓале-ат на земјата го тврди и Павле (всушност го превзел од стариот завет )

Евреите 13:2 Не запоставувајте ја гостољубивоста, зашто некои преку неа, БЕЗ ДА ЗНААТ , ПРИМИЈА АНГЕЛИ НА ГОСТИ !

И не бил Тома што не поверувал туку Петар е последниот што поверувал :

Дела 11:13 Тогаш тој ни раскажа како во својата куќа видел ангел, кој застанал и му рекол: 'Прати луѓе во Јопа и повикај го Симон, наречен Петар!

Дела 12:
6 И кога Ирод сакаше да го изведе, истата ноќ Петар спиеше меѓу двајца војници, окован во двојни вериги, а имаше и стражари пред вратата кои ја чуваа занданата.
7 И ете, Господов ангел застана и светлина болсна во ќелијата. Тој го потчукна Петар отстрана, го разбуди и му рече: "Бргу станувај!" И веригите му паднаа од рацете.

Дела 12:8 Тогаш ангелот му рече: "Препаши се и обуј си ги сандалите!" Петар така постапи. И уште му рече: "Префрли си ја наметката и тргни по мене!"

Дела 12:11 А кога Петар дојде на себеси, рече: "СЕГА НАВИСТИНА ЗНАМ дека Господ го пратил Својот АНГЕЛ, и ме избави од Иродовата рака и од сè што очекуваше еврејскиот народ."


4 )
А тоа дека ангелите –мелеките –бесмртните личности менуваат –управуваат со различни биолошки тела го докажал и самиот Исус –Иса


Марко 16:12 Потоа им се јави во ДРУГ ЛИК , на двајца од нив, по патот, кога одеа надвор од градот.

Марко 16:14 Најпосле им се јави и на единаесеттемина, додека седеа крај трпезата, и ги прекори заради нивното неверие и закоравеноста на срцата, бидејќи не им поверуваа на оние што Го видоа воскреснат.

Јован 21:1 Потоа Исус им се јави пак на учениците, на Тибериското Море, и тоа стана вака:
7 Тогаш ученикот, кого Исус го љубеше, му рече на Петар: "Тоа е Господ." Штом Симон Петар чу дека е Господ, си ја препаша облеката (зашто беше необлечен) и скокна во морето
12 Исус им рече: "Дојдете да јадете!" А ниеден од учениците НЕ СЕ ОСМЕЛИ да Го праша: "Кој си Ти?", зашто ЗНАЕЈА дека е Господ.
13 Исус дојде, зеде леб и им даде, и риби, исто така.
14 Тоа веќе беше третпат како Исус им се јави на учениците откако воскресна од мртвите.

Итн
Итн

5)

Е сега зошто е потребна ДУХОВНАТА СОВРШЕНОСТ ?

Дефиниција :
Духовната Совршеност е потребна поради тоа што се што е премногу убаво воедно е и премногу опасно .

Поради ова :
Стар Завет :

1 Летописи 28
Ред 9 - И ти, сине Соломоне, да го познаваш Бога, твојот Татко, и да Му служиш од се срце и со сета душа своја, зашто Господ ги испитува сите срца и ги знае сите движења на мислите. Ако Го бараш, ке Го најдеш; ако Го оставиш, Он ЌЕ ТЕ ОСТАВИ ЗАСЕКОГАШ .

Нов Завет :

1 Коринќани 13 :
8 Љубовта НИКОГАШ НЕ ПРЕСТАНУВА,

И истото од Стар Завет го кажува и Новиот Завет :

Евреите 6:
5 и кои ги вкусиле доброто Божјо слово и силите на идниот век,
6 а сепак отпаднале,НЕВОЗМОЖНО е повторно да бидат ОБНОВЕНИ за покајание,

Јуда 1:6 па и ангелите, кои не го зачуваа своето место, туку го оставија своето определено место, ги чува во вечни окови под мрак, за судот на великиот ден.


6)
Како духовната совршеност ја отстранува опасноста .

Дефиниција :
Духовната совршеност ја отстранува опасноста преку НАВИКИТЕ

Дефиниција за навика :
Навика е немисловна рефлексна –махинална реакција на надворешни влијанија –фактори

Навиките се стекнуват со тренинг , повторување .

Стар Завет
Осија 11:7 Народот Мој е упорен во отпа ањето од Мене, макар и да беше НАВИКНУВАН кон возвишено издигнување, тој сепак не се издигнува еднодушно.

Нов Завет

1 Коринќани 8:7 Но, сите го немаат ова знаење. Имено, некои што се досега НАВИКНАТИ на идолите - ја јадат храната како идолска жртва, и така се осквернува нивната слаба совест.

1 Коинќани15:33 Не мамете се - "лошото друштво ги расипува добрите НАВИКИ !"

Евреите 5:13 Зашто секој што се храни со млеко, не е НАВИКНАТ во словото на праведноста, зашто е бебе.

2 Петар 2:14 а нивните очи се полни со прељуба и не престануваат да грешат; ги заведуваат незацврстените души; срцето им е НАВИКНАТО на лакомство; тие се проколнати деца.

2 Петар 2:19 им ветуваат слобода, а самите и РОБУВААТ на расипаноста, бидејќи од она со кое човекот е НАДВЛАДЕАН , на тоа и му РОБУВА

Римјани 6:6 Знаеме дека нашиот стар човек беше распнат со Него, за да биде онемоштено грешното тело, та да не му РОБУВАМЕ веќе на гревот,

Галати 4:9 А сега, откога Го познавате Бог, или уште подобро, откако Бог ве позна вас, како можете пак да им се враќате на слабите и бедни принципи, на кои сакате пак одново да им РОБУВАТЕ ?

Луѓето им робуваат на навиките !

АнтиХристијанството =Православ Католик тврдат дека нов завет за разлика од Стариот дозволува ропство како што тие бараат

1 Коринќаните 7:21 Ако си повикан како роб? Не грижи се! Но, ако можеш да станеш слободен, подобро искористи го тоа,

1 Коринќаните 7:22 зашто оној кој е повикан во Господ како роб, слободен е во Господ; исто така, и оној кој е повикан како слободен, Христов роб е.

1 Коринќаните 7:23 Скапо сте платени! Не станувајте им робови на луѓето!

Лажат !
Нее вистина дека Новиот Завет дозволува ропство .Тоа нивните изпачени мрачни умови го имаат измислено .

Да пишува дека и некој роб може да стане христијанин .
Но роб се станувало и со коцкарски долгови .А кој гарантирал дека сака само да биде ослободен за пак да се коцка .-да игра комар .

Но принудно масовно ропство како што Православие Ктолицизам го наметнувале во феудализам е недозволиво .

Тука како главна компонента на навиките доаѓа до израз Светоста .

Дефиниција за светост :
Светост –неотстапен , безкомпромисен ,непопустлив

Пословици 1:10 Синко, ако те мамат грешници, НЕ ПОПУШТАЈ;

И тоа е НАРЕДБА од Бог која никогаш нее сменета
Еве :
Стар Завет
Левит 20:7 Бидете свети, зашто Јас, вашиот Господ Бог, сум свет.
Нов Завет
1 Петар 1:16 зашто е напишано: "Бидете свети, бидејќи Јас сум свет."


Пред грешниците –АнтиХристијаните = Православ Католик Протестант итн не смее да се попушта .Непопустливост =Светост

7)
Кој навики мора да стекнат за да се оформи бесмртната личност –ангел –мелек кој никогаш не би отпаднале од Бог .
Навиките се сепак најдобрата гаранција за отстранување на опасноста од отпадништво .

А)
Како што претходно рековме Бог во разумот со следните НАВИКИ :

1 Коринќаните 13
:4 Љубовта долго трпи, љубовта е љубезна, не љубомори, љубовта не се фали, не се вообразува;
5 не се однесува непристојно, не го бара своето, не се раздразнува, не памети зло;
6 не и се радува на неправдата, туку се радува со вистината;
7 премолчува сè, на сè верува, на сè се надева, сè поднесува.
8 Љубовта никогаш не престанува
10 но кога ќе дојде совршеното,

Б)
Безсуетноста е исто така задолжителна навика која мора да стекне .

1 Коринќаните 2:16 зашто: "Кој го запозна Господовиот ум, за да Го поучи?" А ние го имаме Христовиот ум

А кој е Христовиот ум :

Ефешаните 4:17 Затоа ова го велам и сведочам во Господ, ДА НЕ ЖИВЕЕТЕ веќе како што живеат неевреите ВО СУЕТАТА НА СВОЈОТ УМ ,

Пред 2000 години Христијаните се откажале од суетата :

Дела 2:45 И ги продаваа своите сопствености и имоти и тоа го споделуваа со сите, секому според неговата потреба.

Дела 4:32 А народот кој ПОВЕРУВА имаше едно срце и една душа, и никој не велеше дека нешто од неговиот имот е негово, туку сè им беше заедничко.

Тоа го барал и Исус :

Јован 17:10 И сè што е Мое - Твое е, и Твоето е Мое;

Пред 2000 години Христијаните живееле во безсуетни заедници .
За последен пат такво безсуетно –Христијанско општество беше на простори на екс СФРЈ од 1950 до 1990 година .
Бeзсуетност –Самоуправна општествена сопстственост – “и мое и твое а ниту мое ниту твое “ .Е и самиот Исус и Апостоли и Христиајани до 300-тата година ја практикувале самопуравната безсуетност .Оние што не ја разбрале неа си прават бајрам со умот .

Лагите на Анти-Христијанството –Православ Католик Протестант
Вака :
Стар Завет:

Езекиел 13:6 Тие гледаат СУЕТА и претскажуваат ЛАГА, велејки: "Господ вели", а Господ не ги испратил; и даваат надеж дека словото ке се исполни.

Езекиел 13:9 И ке биде раката Моја против тие пророци, кои гледаат СУЕТА и претскажуваат ЛАГА; во советот на Мојот народ тие нема да бидат, во списокот на домот Израилев нема да бидат запишани и во земјата Израилева нема да влезат. Па ке познаете, дека Јас сум Господ Бог.

Езекиел 22:28 А пророците нејзини се замачкуваат со кал, гледаат СУЕТА и им претскажуваат ЛАГА, велејки: "така вели Господ Бог", иако Господ не рекол така.

2 Цареви 17:15 тие ги презера наредбите Негови и заветот Негов, што Он го беше склучил со татковците нивни, и откровенијата Негови, со кои им беше посведочил, па тргнаа по суетата - и - како што и околните народи, за кои Господ им беше заповедал да не постапуваат како нив.

Јов 15:31 Заблудениот нека не и се доверува на суетата, затоа што суетата ке биде и платата негова.

Пословици 30:8 суетата и лагата оддалечи ги од мене, сиромаштија и богатство не ми давај, - храни ме со насушниот леб,

Проповедник 6:11 Има многу такви работи, што ја зголемуваат суетата: тогаш што е за човекот подобро?

Исаија 40:17 Сите народи пред Него се како ништо, - за Него се помалку од ништо, и помалку се од суетата.


И НОВИОТ ЗАВЕТ :


Дела 14:15 "Мажи, зошто го правите тоа? И ние сме луѓе како вас! Но ви го проповедаме Евангелието за ДА СЕ ОДВРАТИТЕ од тие СУЕТНИ НЕШТА, кон живиот Бог, Кој ги создаде небото и земјата, морето и сè што е во нив;

А тоа дека суетата е неправедност –грешност за која никаков Бог не давал гаранции за вечен живот како што лажат Православ Католик Протестант :

Еве :
Стар Завет :
Еремија 2:5 Вака вели Господ: "каква НЕПРАВДА најдоа во Мене татковците ваши, та се ОДДАЛЕЧИЈА од Мене, ја ПРИФАТИЈА СУЕТАТА и станаа суетни;

Нов Завет
1 Петар 1:18 знаејќи дека не сте откупени со распадливи нешта, како сребро или злато, од својот СУЕТЕН ЖИВОТ што го имате НАСЛЕДЕНО од ВАШИТЕ ПРЕДЦИ ,

И Стар и Нов Завет се едногласни дека Православие Католицизам Протестантизам се Анти-Христијанство и се најголеми грешници оти суетата никогаш не водела во вечен живот туку е природна работа за која нетребат навики :

Еремија 10:15 Тоа е суета, дела на заблуда; во времето на посетата нивна тие ке исчезнат

Еремија.
10:7 Кој да не се бои од Тебе, Цару на народите? Навистина, Тебе Ти припаѓа, зашто меѓу сите мудреци на НАРОДИТЕ и во сите нивни царства Ти нема рамен! Со што палат оган, тоа ги залудува! Законот ИМ Е СУЕТЕН - обично дрво.

Осија: 12:11 Галад е навистина БЕЗЗАКОНИЕ , СЕ САМА СУЕТА .

ЕЗЕКИЛ
8-Затоа вака вели Господ Бог: бидејќи кажувате Суета и гледате во виденијата лага, Јас сум ПРОТИВ ВАС, - вели Господ Бог.

Псалм: 4:2 Човечки синови, до кога ќе ја обрнувате Мојата Слава во срам? До кога ќе ја љубите суетатаи ќе ги барате лагите?
24:4 Оној, кој има чисти раце и невино срце; кој не и ја предаде СВОЈАТА ДУША на суетата и кој не се заколнува лажно.
Душа – Емоции


Суетата е ПРИРОДНА работа нема потреба да постојат религии како Православ Католик Протестант да ја проповедаат :

Книга мудрост Соломонова 13 - ред 1

"Сите луѓе по ПРИРОДА се СУЕТНИ оние кој не Го ПОЗНАЛЕ Бога "

Православ Католик Протестант се Сатанистички организации кој ги лажат –мамат луѓето со Суета :
Еве :
Откровение 20:
7 А кога ќе се навршат илјадата години, сатаната ќе биде пуштен од својот затвор,
8 и ќе излезе ДА ГИ МАМИ НАРОДИТЕ по четирите краишта на земјата, Гог и Магог, за да ги собере за војна, чиј број е како морскиот песок.

2 Коринќаните 11:14 И не е чудно, зашто и самиот сатана СЕ ПРЕПРАВА во ангел на светлината.

Православ католик Протестант луѓето ќе ги спасувале со Суета ? Глупости невидени .
И Суетата ќе им ја нуделе како духовност !
Будалаштија .

Тие се Анти-христијанство =Сатанизам во најчист облик .

8)
Освен НАВИКИ од 1 коринќани 13 во Разумот и Христовиот безсуетен ум кој се алфа и омега за создавање бесмртна личност-ангел-мелек се бараат и други работи .

Како краен стадиум на Духовната Совршеност е добрата мисла и ГОВОР .

Матеј 15:11 Она што влегува во устата не го погани човекот, туку она што излегува од устата, тоа го погани човекот."

Јаков 3:5 Така и јазикот е мал орган од телото, но се фали со големи работи. Ете како мал оган запалува голема шума!

Јаков 3:6 И јазикот е оган, самиот свет на беззаконието; јазикот се наоѓа меѓу нашите органи како таков кој го осквернува целото тело и, потпален од пеколот, го запалува нашиот животен тек.

Јаков 3:8 но никој не може да го скроти јазикот, тоа нескротливо зло, полно со смртоносен отров.

1 Петар 3:10 Зашто "кој сака да го љуби животот и да види добри денови, нека си го воздржува јазикот од зло и усните од измама;

Или како Дефиниција :

Јаков 3:2 Зашто сите ние грешиме на разни начини. Ако некој НЕ ГРЕШИ во ЗБОРУВАЊЕТО , ТОЈ Е СОВРШЕН ЧОВЕК , способен да го заузда и целото свое тело.

Но тоа е крајниот стадиум на Духовното Совршенство .

И ова многу често се злоупотребува .Се вади од комплетната слика и контекст .

Римјаните 16:18 Зашто, таквите не Му служат на нашиот Господ Христос, туку на својот стомак, и со благи и ЛАСКАВИ ЗБОРОВИ ги ЗАВЕДУВААТ срцата на простодушните.

1 Солунците 2:5 Зашто, како што знаете, никогаш не настапивме со ЛАСКАВИ зборови, ниту со притаена алчност - Бог е сведок за тоа,

Тоа ти се слаткоречиви гомноједи народски кажано .

Ќе те персираат ..”да господине , повелете господине,” само убави зборови ..ако имаш пари или значение инаку ..мрш у пм .

Истата финта ја користат и Православ Католик Протестант .

Но како што е и објаснето зборувањето е крајниот стадиум кој треба да се достигне во духовното совршенство .
Пред тоа ги набројавме другите два главни фактори навики без кој не се може .

Но има СКАЛИЛА -НИВОА за напредување пред да се достигне крајниот стадиум на духовното совршенство :

2 Петар 1

5 токму заради ова, вложете ја сета своја сила, и исполнете ја својата вера со доблест, а доблеста со знаење;
6 а знаењето со самоконтрола; а самоконтролата со трпение; а трпението со побожност;
7 а побожноста со братољубие; а братољубието со љубов.
8 Зашто, ако го имате сето тоа и ако тоа се умножува, не сте бескорисни, ниту бесплодни во познавањето на нашиот Господ Исус Христос,
9 но, оној кој го нема тоа, е слеп или кусоглед, зашто заборавил дека е исчистен од своите минати гревови.

Многу битен услов :
Марко 12:33 и да Го љубиш Него со сето срце, со сиот разум и со сета сила, и да го љубиш ближниот како себеси - тоа е многу повеќе од сите жртви паленици и приноси."
Римјаните 13:10 Љубовта не му прави зло на ближниот; затоа, љубовта е исполнување на законот.
Римјаните 15:2 Секој од нас нека се грижи да му угоди на ближниот, за негово надградување,

Други услови –навики кој се бараат како УСЛОВ за формирање бесмртна личност-ангел-мелек

Галатите 5:22 А плодот на Духот е: љубов, радост, мир, долготрпеливост, љубезност, добрина, верност, кроткост, воздржливост;

Галатите 6:1 Браќа, и да падне некој во некаков престап, вие, кои сте духовни, поправајте го таквиот со дух на кроткост, чувајќи се себеси и вие да не бидете искушани.

Ефешаните 4:2 со сета понизност, кроткост и со трпеливост, поднесувајќи се едни со други во љубов!

Колошаните 3:12 И така, како Божји свети и мили избраници, облечете се со милосрдно срце, љубезност, понизност, кроткост и трпеливост!

1 Тимотеј 6:11 А ти, Божји човеку, бегај од сето тоа! И стреми се кон праведност, побожност, вера, љубов, трпеливост и кроткост!

Има и други кој го имтересира ете му Нов Завет нека ги прочита .
Но најглавните се овие што ги набројав .
Под услов тие како што рековме важат само во Безсуетни општества како што било пред 2000 годни до 300-тата година кога се појавило Анти-Христијанството –Православие и Католицизам
Важеа и во екс СФРЈ од 1950 до 1990 година .

Многу од тие услови после 1990 година неважат .
Во суетно општество да спроведуваш такви работи ќе испаднеш мајмун .
Забрането е членување во суени организации како Православ Католик Протестант
Може во Ислам но тој нема ветување за вечен живот така што ништо не менува .

Библија и Куран ги исцрпеа сите свој можности и понудата за вечен живот веќе неважи.Целиот Ситем е веќе хермитички затворен .Освен за преостанати атеисти комунисти анархокомуности-самоуправувачи од екс СФРЈ но и за нив системот е во фаза на херметичко затварање .
Право на вечен живот имаат само атеистие,комунистите најмногу архокомунистите-Самоуправувачите кој останале доследни после 1990 година не учествувале во приватизации итн.Може и нивни деца но тие се последните .

Мојсеј им проповедал самоуправување па Евреи одбиле
1 Коринќаните 10:
1 Не сакам да ви биде непознато, браќа, дека сите наши татковци беа под облакот и сите минаа низ морето
2 и сите се крстија во Мојсеј, во облакот и во морето;
3 и сите јадеа иста духовна храна;
4 и сите пиеја иста духовна напивка; зашто пиеја од духовната Карпа, која ги придружуваше, а Карпата беше Христос.

Казната за Евреите траела 1300 години се до појава на Исус

Со уништувањето на Христијанството до 300-тата година повторно казна од 1700 години се до неговата појава на простори на екс СФРЈ .Е сега што е битно колку илјади години ќе биде казната ако воопшто постои човештвото до тогаш .
24-11-2013, 03:24 AM
Reply