Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 8 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VIKENDOV ce imame DVA PRAZNIKA
Author Message
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#1

Ovoj vikend, potocno vo nedela ni se poklopuvaat dva praznika:

- Sv Trifun
- Procka.

Pa domacinski da se podgotvime i da si gi proslavime nasite praznici.

A posllednite nekolku godini onie sto sakaat svoeto da go potcenat a nesto tugjo da poprimat ce go slavat denot na vljubenite.
10-02-2010, 05:22 AM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец
*****

Posts: 956
Joined: Jan 2010
Reputation: 23
#2

(10-02-2010, 05:22 AM)mence Wrote: Ovoj vikend, potocno vo nedela ni se poklopuvaat dva praznika:

- Sv Trifun
- Procka.

Pa domacinski da se podgotvime i da si gi proslavime nasite praznici.

A posllednite nekolku godini onie sto sakaat svoeto da go potcenat a nesto tugjo da poprimat ce go slavat denot na vljubenite.

mence, јас правам голема вечера за Св. Трифун во петок, и гости за Прочка в недела (се преселивме од фармата в град, па ќе нема Карлавешница оваа година).
Ми се погоди невестата домаќинка par exellance, па за секој наш празник правиме големи гозби. Инаку да ти пратам поздрави од невестата, ги учи твоите рецети и да кажам блазе му на тој среќко што те земал, голем к'смет во животот имал!
10-02-2010, 04:30 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#3

Ima li nekoe tradicionalno jadenje za procka vo vasiot kraj ?

Kaj nas se mesi zelnik i se pravi poparena torticka koja ja vikame SUNGJERKA. Toa e desret koj go ima vo sekoja kuca za PROCKA.

Da go pisuvam kako recept e mnogu prost. jas pravam nesto pozbogateno i pomoderno...posovremeno.
Jas mislam deka i so vremeto i jadenjata se menuvaat.
11-02-2010, 04:11 AM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец
*****

Posts: 956
Joined: Jan 2010
Reputation: 23
#4

(11-02-2010, 04:11 AM)mence Wrote: Ima li nekoe tradicionalno jadenje za procka vo vasiot kraj ?

Kaj nas se mesi zelnik i se pravi poparena torticka koja ja vikame SUNGJERKA. Toa e desret koj go ima vo sekoja kuca za PROCKA.

Da go pisuvam kako recept e mnogu prost. jas pravam nesto pozbogateno i pomoderno...posovremeno.
Jas mislam deka i so vremeto i jadenjata se menuvaat.

Па дај сподели. И ние имаме сличен адет.
11-02-2010, 06:53 PM
Reply
mence Offline
Moderator
*****

Posts: 545
Joined: Dec 2009
Reputation: 2
#5

Eve Solenik ja napisav mojata recepta za SUNGJERKA vo SLATKI.
SE vika NEVENA TORTA.

Ako ja pravine, napisi mi kako vi se dopadna.
(This post was last modified: 13-02-2010, 04:09 AM by mence.)
13-02-2010, 04:07 AM
Reply
Pirinec-Vrhovist Offline
Воjвода
****

Posts: 399
Joined: Dec 2009
Reputation: 15
#6

Трифон Зарезан

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.
Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Ритуали

Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се припича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек. Следващите два дни, наречени във фолклора „трифунци“, се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните — за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Празничната трапеза

Тя трябва да бъде приготвена с необходимото внимание от страна на домакинята. Още в ранни зори тя става, за да приготви прясна пита. За целта са необходими единствено 1 кг брашно и 1 чаена лъжичка сол. Брашното се пресява, за да остане само най-чистото от него. След това трябва равномерно да се посоли и от него да се замеси тесто, като се прибавят 2 чаени чаши хладка вода. Тестото се меси докато започне да образува шупли. След това направената пита се изпича в добре загрята предварително фурна. След като питата е готова, се покрива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората ѝ.

Като основно ястие по стар български обичай се препоръчва пълнена кокошка.

[Image: trifon1.jpg]

[Image: 3644.jpg]

[Image: trifon%20249.jpg]

[Image: photo_big_149.jpg]


П.С. Честити празници на сите! Icon_razz
Којшто има очи ќе види.
Којшто има уши ќе чуе.
Којшто ја љуби вистината ќе разбере.
14-02-2010, 03:21 PM
Reply
mara-popara Offline
Posting Freak
*****

Posts: 769
Joined: Dec 2009
Reputation: 6
#7

Jas poveke go praznuvav Sveti Tripun. Vo sabota trenirav za za praznikot, vchera go slavev a deneska e paterica pak se slavi. Ako ne go potroshime lanskoto vino ke nema mesto za za novoto. Treb da se raboti po toa prashanje.


[Image: 7.jpg]
Празникот Свети Трифун традиционално го одбележаа лозарите, надевајќи се дека светецот ќе им помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. Заштитникот на лозјата со големи веселби се чествуваше во Тиквешијата, каде што вљубениците во доброто вино имаа можност да го вкусат пијалакот на боговите

[Image: 6.jpg]



Моето омилено вино е „вранецот“. Дома имам голема колекција од вина произведени во македонските визби. Секогаш кога имам гости во Македонија или кога патувам во странство служам и подарувам од македонските вина. Ова е најдобриот начин на промоција на домашното вино - ни изјави претседателот Иванов, кој покажа добри познавања од винската култура.

[Image: grukroj.jpg]

Во чест на празникот Св. Трифун премиерот Никола Груевски вчера ги посети плантажите на „Визба“ од Валандово. Со свечена црковна литургија, осветување на насадите и со молитва за добар род почна традиционалното одбележување на празникот на лозарите на плантажата Пирава.
15-02-2010, 08:14 PM
Reply