(01-10-2010, 05:43 AM)Misla Wrote: Izvini na zbeleskava. no vo tovojot reply ima dosta "Carsiski muabeti" od sledniov tip:
quote: OMEN IST NOMEN
CLENKA NA OUN E FYROM A NE REPUBLIKA MAKEDONIJA
quote: IMA SVOJA TERITORIJA
koja ne ja kontrolira celosno
Da ne me svatis pogresno, jas go cenam tvoeto mislenje, i sakam da go sporedam moeto mislenje na nekoi tvoi stavovi, vo odnos na mojot prethoden post.
1. MAKEDONIJA E CLENKA NA OUN - TUKA NEMA DISKUSIJA. DALI NA NEKOGO TOA MU SE DOPADJA ILI NE - TOA E DRUGA RABOTA. POD KOE IME E VO OUN I SO KOE IME NI SE OBRAJKAAT TOA E ZASLUGA NA TIE STO TOA GO POTPISAA, ISTORIJATA TOA NEMA NIKOGAS DA IM GO ZABORAVI ILI DA IM GO SMETA ZA POZITIVNO, BEZ RAZLIKA KAKVI ORAVDUVANJA DA SPODELUVAAT.
2. MAKEDONSKATA DRZAVA E KONTROLIRA CELATA TERITORIJA I GRANICATA NA DRZAVATA - TUKA NEMA DISKUSIJA. NA TERITORIJATA NA MAKEDONIJA NEMA EXTERITORIJALNOST OD TIPOT NA JUZNA OSETIJA, KOSOVO ILI ABHAZIJA. VOJSKATA I POLICIJATA OPERIRAAT NA CELATA TERITORIJA. KAZI MI PRIMER KOJ DEL OD MAKEDONIJA NE E KONTROLIRAN OD DRZAVATA? VO KOJ DEL NEMOZES TI DA OTIDES AKO SAKAS? NA KOJ DEL OD MK NA POLICIJATA I VOJSKATA I DRUGITE DRZAVNI ORGANI IM E ZABRANETO DA OTIDAT? NEMA TAKVO NESTO! IMA PROBLEMATICNI REGIONI, NO NEMOZE TAMU DA IMA POSTOJANO VOJSKA I POLICIJA - TOA BI ZNACELO VONREDNA SOSTOJBA ILI OPSADA.
3. ZA KONTROLATA NA VLASTA IMA MNOGU DA SE ZBORUVA, A POLITICKITE STRUKTIRI VO MAKEDONIJA NEMOZAT NIEDNA POSLOZENA SITUACIJA DA JA RESAT BEZ ASISTENCIJA NA STRANSKITE AMBASADORI EU I US, A KOLKU STO SUM INFORMIRAN SLICNO E I KAJ SOSEDNITE ZEMJI.
4. POSTOEJA POVEKE KONCEPTI ZA ODBRANA, ONA STO MOMENTALNO GO IMAME E SPORED NATO STANDARDI, STO ZNACI ZA NEKOI POGOLEMI BEZBEDNOSNI RABOTI OD STRANA, BEZ RAZLIKA STO SME NADVOR OD NATO MOZEME DA KORISTIME NIVNA POMOS, A TUKA E I DOGOVOROT SO US POTPISAN 2008.
5. VO CELIOT SPISOK NA FIRMITE, SLUCAJNO ILI NE NE GO GLEDAM IMETO NA FERSPED? ETE TOA E PRIMER KAKO VLASTA NEKADE 1992 GOD, POLIPRIVATIZIRANO PRETPRIJATIE MU GO POKLONUVA NA SOFEROT NA GENERALNIOT DIREKTOR, KOJ SEGA E GAZDA NA TAA MULTIMILIONSKA KOMPANIJA. SEGA E PRASANJE KAKO GAZDATA MU SE ODOLZIL NA ONOJ KOJ MU GO POKLONIL?
6. Quote: Kaj ima vo demokratskite zemji nekoj takov da se izvlece, i plus da dobie politicka podrska
primer eden -> BRANKO CRVENKOVSKI
DOVOLNO? ILI SAKAS POVEKJE PRIMERI?
OVA MOJ KOMENTAR NE SE ODNESUVASE NA MAKEDONIJA TUKU NA SPOREDBA NA ONA KAJ NAS SO ISTI SITUACII VO DRUGITE ZEMJI, KADE STO OPOZICIJATA AMNESTIRA KRIMINAL PREKU PRINUDA I POLITICKI PRITISOK.
P.S. IZVINI STO PISUVAM SO GOLEMI BUKVI, NE E NAMERNO - GI ZABORAVIV NAOCARITE PA VAKA PODOBRO SE SNAODJAM 
1. OUN - vo vrska so Makedonija vo OUN ima dve strani - onie koi ne priznavaat pod ime Makedonija i onie koi ne priznavaat pod ime FYROM, no sepak nie sme podkleknale pod pritisok bez razlika sto nekoj ne prisiluval ili uslovil.
1.a) ISTORIJA - koja istorija, onaa od koja sega kje ucat Evropjanite kade se veli deka vtorata svetska vojna bila samo edna pijanka koja zavrsila neslavno nesto kako makedonski "Hard Rok"?
Nemam namera da cekam ""ïstorijata" da si go zavrsi svoeto ili nie kje gi odneseme vo istorija ili tie nema nikogas da otidat sami.
Najgolem niven protivnik e VISTINATA, srekja nivna sto vojniot zakonik go ukinaa, oti, do sega mozebi kje odgovaraa za velepredavstvo, ne znam dali postoi nesto takvo vo cicilniot zakonik, ako ne postoi togas bi bilo zlocinsko zdruzuvanje.
2.Makedonskata vojska ili policija ne gi kontrolira site delovi dogovorno po politicka linija, kako inace go objasnuvas Kondovskiot Mangup.
3. US priznava samo najsilen na teren i so nego pregovara, toa sto 2001va nekoj si ja svitka kicmata toa e druga rabota.
4.Bezbednosten koncept?
Koj go sproveduva?
Onoj sto pred decenija i pol kje pukase na svojot narod?
5.
Dobro ajde da ispravam nekolku moi propusti.
Gi zaboraviv RIK Sileks, Hemteks, GODEL,FAS Skopje, Telekom, Vitaminka prilep, Alkaloid,ESM, ZIK Kumanovo, drugi ZIK-ovi,Tutunksi kombinati - Kumanovo, Prilep, Tetovo,Krusevo,Stip, Maktabak, i mnogu drugi pretprijatija, Beton, Pelagonija, Kozara Kumanovo, Stopanska Banka, Postenska banka, NPK, AUDI i dr.
Za iden tip na ekonomija procitaj go Alvin Tofler, inaku idninata e vo IP (intelectual property),Freesourcing-comunity sourcing, najdobar primer e na EA-Spore kade sekoj moze sam da si dizajnira svoe sustestvo.
Sekako toa ne znaci deka ovoj koncept ke bide kalap za sevkupna ekonomija,no, ima li nekoj koj za ova razmisluva vo Makedonija?
LUSTRACIJATA NE E DOVOLNA VO MAKEDONIJA
SE DODEKA KOSKITE NA VUJKOTO NA GOCE DELCEV LEZAT NEKADE SE DOTOGAS LUSTRACIJATA NEMA DA BIDE PRAVDA.
ZA ONIE KOI SKRSNALE OD PATOT RESENIETO DEL MORAME DA GO GLEDAME VO ISTORIJATA KADE FARAONITE GI BRISELE OD OBELISCITE GRESNICITE, KAKO VO GRCIJA STO GI PROGONUVALE OD ZEMJATA NA ODREDENO VREME, I DEL OD NAUCNATA FANTASTIKA, KADE KAKO KLINGONCITE SEVKUPNOTO OPSTESTVO DA ZAVRTI GRB NA EDNO SEMEJSTVO SE DODEKA GREVOVITE NA DELOT OD TOA SEMEJSTVO NE SE ISPRAVENI.
JAS NE VERUVAM DEKA COVEK NE MOZE DA SE PROMENI.
EDINSTVENO STO E POTREBNO E SPREMNOST ZA SOOCUVANJE SO VISTINATA, A TOA NE E LESNO ZA NEKOGO KOJ IMA DOSTA GNASOTILACI NA SVOJATA DUSA.
DALI BI MOZEL DA IZMENI NESTO BRANKO DOKOLKU NEGOVIOT SIN E ZIGOSAN OD OPSTESTVOTO PORADI NEGOVITE GREVOVI.
NE BI MOZEL NISTO, ZATOA TOJ I TOLKU SE BORI PROTIV LUSTRACIJATA.
GNASATA TOJ MU JA PREDAVA NA NEGOVIOT SIN KAKO STAFETA.
DOKOLKU SE DOKAZE SEVKUPNIOT KRIMINAL NA BRANKO, NEGOVIOT SIN, DOKOLKU IMA OBRAZ I E BLAGORODEN, PRV BI MU PLUKNAL VO SURATOT.
VAKA BRANKO SI JA CEMENTIRA SUDBINATA NA CELOTO SVOE SEMEJSTVO.