Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
YUTA-ОПЕРА-РАМ - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Македонска политичка арена (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Политика (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: YUTA-ОПЕРА-РАМ (/showthread.php?tid=898)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 21-02-2011Quote:КУМАНОВСКИ БУЛЕВАР 04.07.2003 Л И Ч Е Н С Т А В

КРИМИНАЛИЗАЦИЈА НА ВМРО ДПМНЕ (1):

ДАРАВЕЛСКИ ШВЕРЦУВАШЕ СО АМИН НА ЉУБЧО!


Со зачетоците на криминализацијата во Македонија, паралелно се одвиваше еден друг интересен феномен, кој директно укажува на главниот ментор во организираниот криминал, барем на балканските простори. Тоа е феноменот на континуирано маргинализирање на луѓе - патриоти.

Целото лоби на СК - ДЈ (Сојуз на комунисти - Движење за Југославија), влезе во СДСМ и зазеде високи функции. Многу од нив станаа пратеници (Драган Поповиќ, Благоја Стојковски - Белчо, Слободан Богдановски и др.). Кадрите во АРМ кои беа најактивни за време на осамостојувањето на Република Македонија беа маргинализирани. Беа форсирани кадри блиски до поранешната ЈНА. Така, во Куманово во подрачната единица на Територијалната одбрана (ТО), т. н. “македонисти” беа заменети со други, процес кој денеска е видлив и во подрачната единица на Министерството за одбрана.RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - Makedonec - 21-02-2011

(21-02-2011, 01:28 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:КУМАНОВСКИ БУЛЕВАР 04.07.2003 Л И Ч Е Н С Т А В

КРИМИНАЛИЗАЦИЈА НА ВМРО ДПМНЕ (1):

ДАРАВЕЛСКИ ШВЕРЦУВАШЕ СО АМИН НА ЉУБЧО!


Со зачетоците на криминализацијата во Македонија, паралелно се одвиваше еден друг интересен феномен, кој директно укажува на главниот ментор во организираниот криминал, барем на балканските простори. Тоа е феноменот на континуирано маргинализирање на луѓе - патриоти.

Целото лоби на СК - ДЈ (Сојуз на комунисти - Движење за Југославија), влезе во СДСМ и зазеде високи функции. Многу од нив станаа пратеници (Драган Поповиќ, Благоја Стојковски - Белчо, Слободан Богдановски и др.). Кадрите во АРМ кои беа најактивни за време на осамостојувањето на Република Македонија беа маргинализирани. Беа форсирани кадри блиски до поранешната ЈНА. Така, во Куманово во подрачната единица на Територијалната одбрана (ТО), т. н. “македонисти” беа заменети со други, процес кој денеска е видлив и во подрачната единица на Министерството за одбрана.
И Чаре ???...знам помисли на лустрација....ама многу си лош Јордане,ќе ги натераш луѓето од мака да смислат и закон за помилување на оние кои "некогаш" ќе бидат лустрирани Icon_lolRE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - fetak - 21-02-2011

CARE ne e LUSTRACIJA nego IZBORI i toa taka edno 5 pati pd tri godini i potoa ke bide LUSTRACIJA a do togas ne umri magare do zelena trava , e pa corba MAKEDONCE


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - Nikola - 21-02-2011

Како и секогаш, одговорот на прашањето е лустрација, која очигледно во скоро време нема да ја видиме.


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 25-02-2011

Quote:Октоподот го пораѓаа многу бабици

[Image: Frckovski%20-6.jpg]

Господине Трајанов, може ли Македонија да се декриминализира без да се откријат корените и актерите на организираниот криминал, почнувајќи од осамостојувањето на Македонија до денес?


- Многубројни невладини организации и независни аналитичари тврдат, а тоа го покажуваат и податоците, дека Македонија и натаму се криминализира. Генератор на криминализацијата, од почетокот на осамостојувањето на Македонија па се до денес, е власта. Корупцијата и криминалот се во врвовите на власта, а тоа значи дека имаме државен (институционален) организиран криминал кој разорно дејствува и го загрозува економскиот и демократскиот развој на државата. Затоа не е доволно само да ги сечеме краците на октоподот, туку е потребно да го удриме со чеканот по глава. На Македонија и недостига еден заокружен и ефикасен систем за борба против ова зло. Затоа се нафативме на оваа неблагодарна задача да подготвивме проект што нуди ефикасни решенија како да го постигнеме тоа, кој нуди решенија еднаш засекогаш криминалците од зградата на бившата ЦК да ги преместиме во „Идризово“.

Кога почна организираниот криминал во Македонија? Кога се роди октоподот што, како што велите сега, треба да се удри со чекан по глава?


- Организираниот криминал и корупцијата почнаа со плурализмот и со промената на сопственоста во нашата земја. Кога почна приватизацијата, односно трансформацијата на сопственоста од општествена во приватна, тогаш почнаа да се случуваат нешта што беа присутни во околните држави. Но, МВР тогаш беше многу доброорганизирано, службите работеа и има информации за се што се случува, многу малку ризикуваа да се вклучат во криминал, но и дејствуваа.

Точно ли е дека долго време сте воделе една оперативна акција под наслов „Трансформација“, при што сте ги следеле сите процеси на приватизација?


- Кога видовме дека државниот и општествениот капитал почнува да се топи и да се граба, сфативме дека ќе се направи неправедна и криминална приватизација, дека само мал број луѓе ќе се стекнат со огромни богатства. Подготвивме оперативна акција, убедени дека правиме нешто добро за државата, а во почетокот на 1992 година инициравме разговор и кај претседателот Киро Глигоров. На тој разговор бевме министерот Љубомир Фрчкоски, јас и Богоески. На наше изненадување, претседателот Глигоров реагираше нервозно и тогаш сфатив дека формираната директорска „десетка“ веќе извршила силни притисоци врз него, потсекретарите да бидат сменети, бидејќи тие бизнисмени се плашеле слободно да работат, имале информации дека МВР собира податоци за нивните активности итн. Киро Глигоров буквално ни рече МВР комплетно да го тргнеме од процесот на приватизација и дека тој процес треба да заврши брзо, без оглед како ќе заврши. Тогаш ние видовме со кого си имаме работа. Тогаш практично сфатив дека октоподот со амин на власта почнува да се шири во целата држава. Точно е дека дваесетина или триесетина фирми станаа успешни, а луѓето што ги презедоа тие фирми станаа познати бизнисмени. Тие фирми повеќе од десет години имаа монополска положба. За жал, сето тоа беше на штета на севкупниот стопански развој на Македонија.


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 25-02-2011Quote:Вистината за државниот шверц

Сепак, претпоставувам дека ќе се согласите со оценката дека големите пари во Македонија дојдоа за време на санкциите кон Југославија, кога почна организираниот државен шверц на нафта, цигари и на други стоки.


- Македонија беше во тешка состојба на економски план. Таа имаше развиени економски врски само со поранешните југословенски републики. Кога почна распадот на Југославија и војните, почна и ембаргото кон Југославија, а од друга страна бевме соочени и со ембарго од Грција. Владата прво донесе одлука доследно да го почитува ембаргото на ООН кон Југославија, но тоа траеше кратко. Додека беше на сила одлуката, МВР не дозволи преку границите пиле да прелета. Долго време го убедувавме министерот Фрчкоски дека не треба да се согласи да се крши ембаргото, владата донесе одлука за кршење на ембаргото. Бранко Црвенковски формираше еден кризен штаб за кршење на ембаргото, во кој беа вклучени повеќе министри и стопанственици, меѓу кои главни беа Штерјо Наков и Данчо Шутурков, како советници на Црвенковски. Најголемата грешка што ја направи владата беше одлуката само една фирма („Фершпед“) да има ексклузивно право да го врши целиот извоз и увоз. Попатно кон оваа фирма додадоа уште три други фирми - „Охис-транспорт“, Рафинеријата, „Макошпед“. Почнаа со размена на нафта за јаглен, но подоцна се дозволи на целосна и отворена трговска соработка за сите стоки, при што трговијата се „либерализира“ и се вклучија многу фирми во тој профитабилен бизнис.

Каква беше улогата на МВР во кршењето на ембаргото?


- МВР имаше задача да го обезбедиме транспортот на нафтата и на сите други стоки и сето тоа да биде далеку од очите на припадниците на УНПРЕДЕП и на другите мисии што го нагледуваа спроведувањето на ембаргото.

Полицијата беше крајниот филтер, таа проверуваше дали одредена фирма е на списокот доставен од владата за да може да работи со Србија или не.

Добиваа ли луѓето од МВР некакви специјални награди за тоа? Познато е дека во тој бизнис подоцна се остваруваа огромни профити.


- Се создаваа огромни разлики во цените на сите производи, особено на нафтата. Владата одлучи секој што ќе извезува во Србија, зависно од видот на стоката, од 2 до 7 отсто од вредноста да уплаќа во буџетот. За секој извезен тон нафта тоа изнесуваше 30 долари. Еден припадник на МВР, кој работеше во секторот за финансии, имаше задача од сите овие четири фирми да ги собира парите. Во тоа време се собраа околу 10 милиони германски марки, сите тие девизи беа уплатени во девизните резерви на државата. Во соработка со некои од српските служби направивме една анализа и сфативме дека цената на нафтата до Ристовац беше 210 долари за тон, но во Србија тие ја продавале од 310 до 750, па и до 800 долари. А фирмите прикажуваа разлика од само 10 - 30 долари. Се покажа дека другите пари ги задржувале за себе или ги делеле со оние што одлучувале која фирма ќе биде вклучена во бизнисот. Според проценките што ги направивме во тоа време, а за тоа има и документи во МВР, од кршењето на ембаргото е остварен приход повеќе од 5 милијарди германски марки. Најодговорно тврдам дека ниту еден припадник на МВР не зел пари за тоа. Истото можам да ви го потврдам и за министерот Фрчкоски.RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 26-02-2011Quote:MAKEDONIJA I SANKCIJE

AIM,Skopje, 08.11.1993

Embargo vazi danju, a nocu, uz malo srece i novca, preko makedonske granice mozete prebaciti sve. To je kratak odgovor, koji cete dobiti od iole upucenijeg makedonskog biznismena kada ga upitate dali se u Makedoniji postuju sankcije, kojima je medjunarodna zajednica okovala Srbiju. Jedno od slabih mjesta na kojem sankcijski obruc popusta je makedonsko - srpska granica.

Doduse, od prije nesto vise od mjesec i pol dana propusna moc makedosnke granice nesto je manja. Makedonska vlada - ocito pod pritiskom upozoravajuceg pisma americkog drzavnog sekretara Warena Christophera, cije je postojanje prije desetak dana potvrdio najutjecajniji i vladi blizak list "Nova Makedonija"- poostrila je kontrolu na granici. Kako je napisao taj makedonski dnevnik, vlada je morala "progutati ,uctivo,prijetnju SAD" i "cvrsce zatvoriti sjevernu granicu, te konfiscirati robu (uglavnom sirovu naftu i mazut)" zatecen na makedonskoj teritoriji, a "namijenjen sjevernom susjedu i njegovoj izmucenoj industriji".

Iako kamioni granicu prelaze nocu, sto , inace, u Makedoniji ima tretman javne tajne, medjunarodna zajednica nije bila o tome neinformirana. Oku medjunarodnih promatraca iz KESS i Ujedninjenih nacija, koji su razmjesteni i u toj bivsoj jugoslavenskoj republici to nije moglo promaci. U evropskim diplomatskim krugovima o tome se raspravlja kao o fenomenu "makedonskog svicarskog sira". No, Makedoncima je, po svemu sudeci gledano kroz prste iz vrlo pragmaticnih razloga. Bez trgovine sa Srbijom, makedonska privreda, koja je ionako u voema teskoj situaciji, dozivjela bi potpuni kolaps sto bi zaprijetilo novom destabilizacijom na Balknau. S druge strane, Srbiji to nije moglo pomoci toliko da bi se spasila od sigurne i evidentne ekonomske propasti. Napokon, zapadne zemlje trebale su osigurati manje novca za pomoc toj bivsoj jugoslavenskoj republici.

Sto je propusnost granice znacila makedonskoj privredi nedvosmisleno su pokazali podaci, koje je nedavno objavio makedonski zavod za statistiku. Iako je makedonska industrija zabiljezila u devetomjesecnom razdoblju pad proizvodnje od 12,9 posto, slicna tendencija zamijecena je i u poljoprivredi (proizvodnja psenice manja za 19,8 posto; rize za 68,8 posto; secerne repe za 26,9 posto; suncokreta za 53,7 posto: duhana 14,2 posto), prosjek makedonskih placa realno se povecao.

Prosjecna makedonska placa tako je preskocila brojku od 250 njemackih maraka, a taj se novac morao odnekuda namaci. Njega je moguce ocitati samo iz dva pokazatelja, koja su, prema onome sto je prezentirao Zavod za statistiku bila pozitivna. Trgovina na veliko zabiljezila je u odnosu na proslu godinu porast od 216,8 posto, a u toku prosle i ove godine zabiljezene su povolne bilanse u vanjskoj trgovini. Prosle je godine u ukupnoj vanjsko- trgovinskoj razmjeni vrijednoj vise od dvije milijarde i 400 milijuna dolara izvozom ostalo nepokriveno samo sedam milijuna dolara. Premda je u prvoj polovici ove godine situacija na tom sektoru bila nesto nepovoljnija, u sustini je, ponovo ostvaren povoljan debalans. Izvezeno je robe u vrijednosti od 480 miljuna, a uvezeno u vrijednosti od 530 milijuna dolara, cime je uvoz bio pokriven s 90.69 posto makedonskog izvoza. Ukratko, ove pozitivne pokazatelje, makedonska privreda nije mogla osigurati bez propusnosti makedonske-srpske granice.

No, nakon skoro dvomjesecne ostrije primjene embarga prema svom mocnom susjedu na sjeveru - Srbiji, Makedonija se ponovo nalazi pred dilemom. Nastaviti po starome, ili cekati na nuznu ekonomsku pomoc od razvijenog svijeta. Vrijeme prolazi, osim verbalnih obecanja realna pomoc ne stize, a makedonska granica polako se vraca u normalno stanje "makedonskog svicarskog sira".

"Nova Makedonija" , u medjuvremenu razignirano zakljucuje da je "Makedonija i ovaj put prevarena od svjetskih mocnika". Od nje se sada samo zahtjeva da bude poslusan clan medjunarodne zajednice (sto i nije tako strasno), ali njoj, barem zasada, nitko i sa nicim ne zeli pomoci - zakljucuje jedan od urednika "Nove Makedonije" Tomislav Ivanovski. I dodaje: "Obecanja koliko god smirivala i koliko god zadovoljavala nas politicki i drzavni ego, ipak, ne mogu eliminirati prijetnju koja postoji prema makedonskoj privredi, makedonskoj politici i prema ukupnoj stabilnosti ove drzave".

Bez pomoci medjunarodne zajednice, Makedonija ce ostati u misolovci. S druge strane, njena prometna orijentiranost na Srbiju, koja je pod sankcijama medjunarodne zajednice, i Grcku, koja je u sporu s Makedonijom zbog imena makedonske drzave, onemogucavaju joj ekonomski izlazak u svijet. S Bugarskom na istoku i Albanijom na zapadu ne samo da uopce nije povezana zeljeznickom prugom, nego i ono sto je povezuje su neodgovarajuce ceste i slabo propusni granicni prijelazi.
VERA GEORGIEVSKARE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 26-02-2011


Quote:Како се одвивал државниот шверц?


[Image: get]
Шверцувањето цигари и други стоки во кои учествуваа макеоднските политичари во спрега со српското подземје за финансирањето на војните на Слободан Милошевиќ се’ уште се калта во која се препелка Македонија
Во текот на 1993 и 1994 г. на територијата на Балканот се формирани многу моќни шверцерски илегални лоби-групи, раскажува во едно свое интервју Јоца Амстердам.
Меѓу нив најмоќна била тутунската мафија, или како што ја нарекуваа – Балканска тутунска мафија. Поради силните санкции, кои во тој период ги трпеше, Југославија стана погодна почва за да процветаат сите облици на прилично доходовно воено профитерство.
Дури и партијата на Милошевиќ – СПС (социјалистичка партија на Србија), која ја држеше целата држава под контрола, влезе во бизнисот преку одредени политичари, службеници во царинските служби и Министерството за внатрешни работи, како и во тајните служби. Но, тие не инвестираа и не учествуваа директно во распределбата, туку само посредно со цел да не бидат искомпромитирани. Така целата работа ја организираше и контролираше тутунската мафија, која не ја сочинуваа само најголемите шверцери од Балканот, туку од целиот свет. За таа цел, мафијата на располагање ја имаше царината, полицијата, банките... Приходот од бизнисот се делел така што 60 отсто добивала мафијата, а 40 отсто српската држава. Процедурата била крајно едноставна со оглед дека ја имала поддршката од владата.
“Цигарите главно пристигнуваа од бесцаринските зони во Бугарија и Македонија (н.з. тоа се фри-шоповите кои се врзуваа со името на братот на Љубомир Фрчкоски, во тоа време министер за внатрешни работи), а од таму со камиони стигнуваа до крајната дестинација – Србија). На царина стоката обично се декларираше како “сунѓери”, или нешто слично што не бара посебни проверки. Бидејќи Бугарите и Македонците, според договорот добиваа по 10.000 долари од секој камион, царинските служби ги дочекуваа и пропуштаа обележаните камиони без проблем, бидејќи тоа и онака беше наредба од Милошевиќ. Од царина до Белград, камионите се испраќаа со задолжителен ескорт од два полициски џипа и осум полицајци. Во царинските документи, како крајна дестинација беа наведувани Република Српска и Република Српска Краина, иако цигарите остануваа во Србија. Тоа беше правено за да изгледа стоката како транзитна”, признава Јоца Амстердам во едно свое интервју.
Целата работа од државна страна, ја водел тогашниот српски заменик-министер за внатрешни работи, генерал потполковник Радован Стојичиќ Баџа, додека главен човек бил Вања Бокан, од Атина.
Секој кој ќе се обиде неовластено или, пак, неповикано ќе се вклучи во работата, веднаш бил најстрого казнет, цигарите на лице место веднаш му биле одземани, некои биле физички малтретирани и уценувани, а повеќето по кратка постапка биле ликвидирани.
На ова место од сведочењето на Јоциќ, недвојбено се надоврзува и исповедта на Петрит Аме, забележана во записникот од разговорот направен со него во просториите на Државна безбедност и контраразузнавање, што ја докажува вмешаноста на македонските транзициони политичари во криминалните активности. Тие, како што сведочи Аме, не само што овозможувале одвивање на прекуграничниот криминал, туку и најдиректно биле инволвирани во него и имале материјална полза.
Петрит кажува и за перењето пари од илегална продажба на цигари кое, како што тврди, а што никогаш не е демантирано, се вршело преку братот на тогашниот министер за внатрешни работи на Македонија, Љубомир Фрчкоски. Тоа се вршело преку фри-шопот “Челебија”, при што цигарите се истоварале, а камионите оделе празни за Србија, со тоа што за пазарот на Косово морало да одат оригинални цигари (во тоа време јавна тајна во Скопје беше дека при купување оригинал марлборо цигари се бараше т.н. “петка”), производство на Филип Морис, а на пазарите во Македонија одела и “четворката” која е фалсификат и се произведувала во Бугарија и во Југотутун, односно во Стококомерц од Прилеп со знаење на македонската влада.
Шверцот на цигари бос и ЛМ кои потекнувале од Македонија-табак се одвивал на тој начин што се носеле до Албанија, каде што се истоварале во околните села до границата и уште истата вечер по споредни патишта со магариња и коњи преку преминот “Блато” преку селото Спас се враќале назад. Во јули 1997 г., така требало да бидат префрлени дури пет шлепери!
Петрит се занимавал и со шверц на цигари марлборо кои ги носел за Косово и Србија, а партнери му биле Вања Бокан и Мики Пешиќ, и двајцата од Белград. Вања Бокан отворал акредитив кон Филип Морис во вредност од 2.700.000 долари преку Беркли банка од Кипар. Цигарите ги купувале по цена од 270 долари за еден мастер бокс (50 штеки), а тие на една тура товарале по 960 до илјада мастер бокса, а декларирале по 300 до 400 мастер бокса. На еден камион заработувале по 70 до 80 илјади долари, кои потоа ги делеле на три дела.
Аме како главен за илегалната трговија со цигари во Македонија го посочува починатиот Данчо Шутурков, вечниот “втор човек” на Македонија табак, за кого на полицајците им кажува дека ја ужива заштитата на премиерот Бранко Црвенковски и на кадрите од СДСМ како логистика и дека како противуслуга за тоа ја финансирал партијата. За секоја пратка цигари која ќе минела преку македонската територија, на Шутурков, според исказот на Петрит Аме, морало да му се плати такса од 25.000 германски марки, кој издавал сертификат дека цигарите се производство на Македонија табак, а на границата со тогашна СР Југославија се покажувала друга фактура во која стоело дека камионите се товарени со друга стока. Петрит кажува дека за период од една година тие успеале да пренесат 300 шлепери натоварени со цигари наменети за СР Југославија.RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 28-02-2011

(06-02-2011, 05:26 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Првиот полицаец во експертската влада на се уште несамостојна Македонија беше Јордан Мијалков. Како правник, тој беше претставник на „Макотекс“ во Прага. Малкумина го познаваа во тие денови на неизвесност како да се формира првата македонска влада од стартот на повеќепартизмот. Тој беше еден од ретките министри на експертскиот кабинет на академик Кљусев, а имаа партиски книшки, кој јавно не се декларира за вмровец. Опонентите во полицијата, пред се во парламентот, со сомнежи и индиции, настојчиво ја пласираа тезата дека Мијалков, како соработник на тајните служби, станува експозитура на КОС во Македонија. Самиот во неколку наврати ги именуваше блиските и лични релации со тогашните генерали на ЈНА задолжени за КОС.


Quote:Veliki problem srpske, a i jugoslovenske tajne policije i pre tridesetak godina bila je nestašica novca za rad Udbe. Da bi se ovaj problem nekako rešio, odlučeno je da se deo policijskih i vojnih kadrova ubaci u ekonomsko poslovanje sa inostranstvom.

Dušan Stupar načelnik beogradskog centra Udbe 1984-1987: I onda je pravljen izbor najboljih kadrova koji bi mogli to da rade, pod uslovom da sve to bude apsolutno pod kontrolom države i da bude država apsolutno sigurna da sve što se dešava na tom planu radi, da je u funkciji države, i onda su tadašnji kadrovi iz Udbe, najbolji među najboljima, određivani da idu za direktore firmi koje su osnivane tada rešenjem. Hempro osnovan rešenjem, koje je Tito lično potpisao. Geneks, Ineks, Tehnopromet, isto tako Aca Čizmić, Univerzal, Rapid. To su sve bile firme koje su osnovane i gde su došli kadrovi iz Udbe.


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 28-02-2011Сопругата на Драган Далаверски работеше во АНАЛИТИКА на СДБ од 1992 година.

Да слушете малку за работата на службата и за ЕКСПЕРТИТЕ кои денеска не бонбардираат со "експертски" мислења.


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - МрачниотКоњаник - 28-02-2011

Е така дечки, да знаете сега зашто народ оди во туѓина, некогаш не е од немаштина туку да не биде жртва на крвници како гореопишаните што туркаат хартија и за ситни пари ве продаваат...


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - montehristo - 15-04-2011

Симптоматично што вакви случаи немаше во Македонија.
Злочинот е покриен со договорот Аџиќ-Глигоров.
На тој начин никогаш нема да дознаеме дали Глигоров е или не е велепредавник.
Совршено сокриено.
[quote='ЈорданПетровски-ЦРНИ' pid='33228' dateline='1296950010']
И во Македонија почнува судирот помеѓу КОС и УДБа-пројугословенските и просрпските служби и инсталации. Да не заборавиме македонсктата УДБа беше и е потчинета на Белград. Cе прави список на СОРАБОТНИЦИТЕ НА КОС ВО МАКЕДОНИЈА. Можеби тука треба да се бара и мотивот за сообраќајката на Мијалков. Неговото откажување на послушност кон пројугословенскиот воен врв на кој односно на ЈУГОСЛОВЕНСКТА ИДЕА верно и предано и служеше МАКЕДОНСКОТО ПОЛИТИЧКО ВОДСТВО на чело со двоецот Глигоров-Малевски .[quote]
Соработниците на КОС на список


Во октомври 1991 година, два месеца пред трагичното загинување на првиот министер за внатрешни работи во плурална Македонија, од одредени структури во МВР била подготвена посебна информација за соработниците на некогашната КОС, кои дејствувале на територијата на Македонија. Со степен на државна тајна таа била подготвена во два примерока - еден бил доставен до тогашниот претседател Киро Глигоров, а другиот до архивата на МВР.

- Точно е, постои таква информација. Не ми е позната нејзината понатамошна судбина, но верувам дека примерокот за претседателот Глигоров се наоѓа во архивата на оваа институција. Колку што се сеќавам, на списокот имаше околу 96 лица од разни безбедносни, политички и економски структури. Тие тогаш се наоѓаа на раководни функции и беа членови на двете водечки наши партии. Некои од нив и ден-денеска држат политички функции, а некои се и во најблиското опкружување на премиерот Никола Груевски - вели Александар Диневски, кој во времето на подготвувањето на информацијата бил помошник-началник во секторот аналитика на МВР.

За информацијата дознава и КОС, ја добива во копија и во Белград веднаш се закажува вонредна седница на Генералштабот на ЈНА. Истата информација, според одредени сознанија, денеска ја има и една опозициска партија.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6C...F066D3BC41846E
[/quote]
[/quote]

[quote='ЈорданПетровски-ЦРНИ' pid='33224' dateline='1296948195']

[quote]
Za Aleksandra Vasiljevića je, ipak, najvažnije da na listi nema nijednog pseudonima, šifre ili imena istinski vrednih saradnika u periodu od 1986. do 1992. godine. A interesantno je i da na ovom spisku nema ni pripadnika grupe koju su Hrvati, nakon otkrivanja u septembru 1991. godine, pežorativno nazvali "Labrador". U pitanju je grupa saradnika KOS-a koja je oformljena prethodne, 1990. godine, nakon pobede HDZ-a na izborima u Hrvatskoj. Svi iz ove velike grupe - 43 čoveka ukupno, prema NIN-ovom uvidu u službenu dokumentaciju - bili su visoko pozicionirani u najvišim institucijama ove republike, od ministarstva policije, preko vojske pa sve do kabineta Franje Tuđmana. Međutim, u septembru 1991. godine dolazi do 'provaljivanja' dokumentacije Komande Petog korpusa RV i PVO. Major Stjepan Rakarić, prebegli radnik Kontraobaveštajnog detašmana ovog korpusa, ucenio je svoje bivše kolege, okružene u zgradi Komande, da će ih pustiti da izađu, ukoliko predaju dokumentaciju, što su oni i učinili. [/quote]

RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - montehristo - 17-04-2011

Quote:Бивше старешине ЈНА из Словеније састале се у Београду
Старешине рода везе које су некада служиле војску у деветој армији ЈНА у Словенији окупили су се у Београду на колегијалном дружењу бивших официра.

Како је навео један од официра ЈНА и организатор скупа Бошко Бероња, пракса људског и колегијалног дружења бивших официра ЈНА почела је пре две године у Београду.

Према његовим речима, колегијална дружења су битна јер представљају гостопримства старешина из Србије, без обзира на догађаје из деветесетих година на подручју Словеније.

Окупљене старешине из Словеније које су остале да живе тамо, у београдском ресторану Крушевац, дочекале су старешине бивше ЈНА које су из Словеније протеране са породицама и које тренутно живе на територији Србије.


Бета
објављено: 16/04/2011
PolitikaRE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - montehristo - 17-04-2011

Тито Петковски има морална одговорност да ги именува сите резервни оофицери на КОС од Македонското подрачје
Втора работа која мора да ја превземе е веднаш да излезе од Македонската политика.
Quote:Tko su bili suradnici Kontraobavještajne službe JNA u Hrvatskoj početkom 1990.-ih?
Jan 26, 2008 at 10:08 AM
Detaljan iskaz, kojega je u ožujku i travnju 1994. godine, operativcima Službe za zaštitu ustavnog poretka MUP-a Republike Hrvatske dao bivši djelatni agent KOS-a JNA Radenko Radojčić, razotkriva imena pripadnika „hrvatske“ političke, ekonomske i društvene elite, koji su u vrijeme stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske sudjelovali kao suradnici komunističkih tajnih služba u agresiji i ratu protiv Republike Hrvatske. Ljudi koje je u svojem iskazu imenovao Radenko Radojčić danas su pripadnici političke, društvene i ekonomske elite u zemlji protiv koje su radili kao suradnici KOS-a JNA. Neki od imenovanih u međuvremenu su stekli milijunsko bogatsvo. Njihova suradnja sa KOS-om JNA možda otkriva i prljavi, kriminalni trag njihova kapitala, stečenog od jugoslavenskog, beogradskog obavještajno – kriminalnog podzemlja, a reinvestiranog u Hrvatsku, kako bi danas mogli zauzimati pozicije ekonomske moći u državi.

Tko je Stjepan Tuđman – suradnik centra SDS Sisak?

U svojem iskazu pred operativcima SZUP-a MUP-a RH, Radenko radojčić, između ostalih, imenovao je izvjesnog Stjepana Tuđmana, kao suradnika centra Službe državne sigurnosti RSUP-a u Sisku.

„Tuđman Stjepan – pseudonim „J-...“, operativac centra SDS Sisak. U zabilješkama koje su analizirale pad grupe „Labrador“ spominjao se Tuđman Stjepan, kao suradnik Juran Miroslava. Tu su još napominjana i druga imena, a ovo sam zapamtio“, izjavio je hrvatskim obavještajcima 1994. godine Radojčić. U njegovu iskazu nije detaljnije objašnjeno o kojoj se osobi radi, kada je riječ o Stjepanu Tuđmanu. Ili su, možda, te detalje istražitelji SZUP-a jednostavno izbrisali iz transkripta Radojčićeva iskaza.

Mesićev prijatelj i „ugledni odvjetnik“ suradnik KOS-a

Kao jednog od glavnih suradnika jugoslavenskih tajnih služba Radenko Radojčić prokazao je zagrebačkog odvjetnika, osobnog prijatelja predsjednika Republike Stjepana Mesića, Silvija Degena. Ono što je još zanimljivije, Radojčić je u svojem iskazu otkrio kako je Silvije Degen kao odvjetnik tijekom suđenja Andriji Artukoviću u Zagrebu, podatke kojima je kao branitelj u tom slučaju raspolagao dostavljao komunističkim obavještajnim službama. Ovakvi Degenovi postupci, dakako, imaju ozbiljne posljedice, jer ukazuju na Degenovo ponašanje kao odvjetnika potpuno suprotno pravilima i etici odvjetničke struke. Ovakvim postupcima, kojev opisuje u svojem iskazu Radojčić, Silvije Degen prekršio je načelo povjerljivosti između klijenta i odvjetnika, kao i načelo profesionalne odvjetničke tajne. U bilo kojoj demokratskoj zemlji na svijetu, nakon ovakvog djelovanja i postupanja odvjetnika, bila bi mu oduzeta dozvola za rad, odvjetnička licenca, a odgovarao bi i po odredbama kaznenog zakonodavstva. Silvije Degen, međutim, u Hrvatskoj i danas uživa zaštitu najviših političkih institucija.

„Degen Slivije – odvjetnik iz Zagreba. Ja se sjećam, da se u vezi s Degenom pričalo, da je u vrijeme suđenja Artukoviću u Zagrebu, Degen nosio podatke SDS-u i službi vojne sigurnosti“, tvrdi u svojem iskazu SZUP-u Radenko Radojčić.

Kum Vanja Špiljak

Da su pozicije utjecaja doušnika, suradnika i agenata KOS-a JNA sezale i u najmoćnije poslovne i političke institucije u Hrvatskoj, dokazuje i slučaj Vanje Špiljka. Njega kao ključnog čovjeka u nacionalnoj naftnoj industriji INI, te oficira KOS-a JNA u svojem iskazu prokazuje Radenko Radojčić, opisujući kumsku vezu oficira KOS-a Malobabića sa obitelji Špiljak, a time i sa Vanjom Špiljkom.

„Vanja Špiljak – djelatnik INE iz Zagreba. Ja sam osobno, također posredstvom Slavka Malobabića upoznao Vanju Špiljka, kada je Špiljak bio na visokom položaju u INI. Vanja i Malobabić su vrlo bliski i dugogodišnji prijatelji. Čak je otac Vanje Špiljka, Mika Špiljak, bio kum na vjenčanju Slavka Malobabića. Otud vrlo otvoreno i dugogodišnje prijateljstvo. U nekoliko navrata, tijekom mog rada s Malobabićem, o Vanji Špiljaku, Malobabić je iznosio, da je u vezi s vojnim službama sigurnosti, obavještajnom upravom JNA, s naznakom da je to uobičajeno, čak da Vanja ima visoki čin pričuvnog oficira vojne obavještajne službe. Malobabić je u tim kazivanjima ukazivao i na vezu Vanje sa odelenjem bezbednosti V. armijske oblasti konkretno s puk Budimirom Divljakovićem.

Sjećam se, da je Slavko Malobabić, Vanji Špiljku predlagao, da u Baniju i Liku dovede šeika Jemanija, radi investiranja u turizam, a u sklopu Malobabićevog projekta „Ample“ ... Pretpostavljam da je do takvog aranžmana tj. boravka Jemanija došlo, a sve u funkciji jačanja Malobabićevog ugleda na tom prostoru“, tvrdio je djelatnicima SZUP-a Radojčić.

Novac komunističkih tajnih služba opran i reinvestiran preko Bemexa?

Radenko Radojčić u svojem svjedočenju razotkriva niz vrlo važnih detalja o djelovanju i financijskom poslovanju i organizacijskoj shemi jugoslavenskih tajnih služba. Naime, iz Radojčićevog iskaza saznajemo i za poduzeće Bemex u Luganu, kojim je u ime i za račun tajnih služba SFRJ upravljao zagrebački „poslovni čovjek“, u stvari djelatnik KOS-a JNA, Vojislav (Vojko) Santrić. Preko Bemexa novac se izvlačio iz Jugoslavije, te na off shore račune u trećim zemljama, nakon čega se kroz protok određenog broja godina, taj isti opljačkani novac, preko suradnika KOS-a (kao što je Goran Štrok) vraća u Hrvatsku. Takvim, prljavim kapitalom jugoslavenskih tajnih služba jedan veliki dio hrvatske ekonomske elite stekao je svoje pozicije financijske moći u „demokratskoj“ Hrvatskoj. Drugim riječima, poslovno – financijskim operacijama KOS-a preko poduzeća kakvo je Bemex, osiguran je kapital povjerenicima komunističkih obavještajnih služba, koji su nakon raspada Jugoslavije investirajući takav kapital u novonastalim državama, stekli pozicije financijske moći i političkog utjecaja.

„Vojislav Santrić – biznismen iz Zagreba. O njemu znam, najviše po Malobabićevom kazivanju, i to u jednom duljem vremenskom razdoblju. Iz tog pričanja znadem, da Santrić u Luganu posjeduje firmu Bemex. U nekoliko navrata Malobabić je iznio, da je Santrić Vojislav, suradnik vojne obavještajne službe, te da im je u toj suradnji vrlo bitan, i da održava kontake sa visokim oficirima te službe“, navodi Radojčić opisujući Santrićevu ulogu.

Goran Štrok i Mišo Broz radili za KOS JNA

Prema iskazu Radenka Radojčića za KOS- JNA su radili i danas „ugledni poduzetnik“, i vlasnik nekoliko hotela na hrvatskoj obali, koje je kupio iz nepoznatih financijskih izvora (možda baš istih izvora iz kojih je novac pristizao u Bemex) Goran Štrok i djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i sin komunističkog diktatora Josipa Broza Mišo Broz. Štrok je, prema kazivanju Radojčića, projektom novina „Zapad“ sudjelovao u specijalnim obavještajnim operacijama, za koje je direktive i upute (možda i novac) dobio upravo iz KOS-a JNA.

„Goran Štrok i Mišo Broz – u kontekstu kazivanja Malobabića o svom prijateljstvu sa Vanjom Špiljakom i oslanjanosti Špiljka na vojnu obavještajnu službu JNA, Malobabić je znao tu imenovati i Štroka i Mišu Broza. O Goranu Štroku u Beogradu, poveo se razgovor između mene i puk. Gligorevića iz Uprave bezbednosti SSNO-a, koji je također kazao, da je Štrok suradnik obavještajne službe JNA, i to u dugogodišnjoj vezi. Međutim, u tom razgovoru, Gligorević je iznio, da se nakon demokratskih izbora 1990.g. Štrok pere pred novim vlastima, na jedan vrlo pametan način. Oformio je, prema kazivanju puk. Gligorevića, a u dogovoru sa HDZ-om, nezavisne novine oko kojih su se sakupili novinari opozicijske provenijencije prema novim vlastima, prekinuvši radni odnos u svojim redakcijama. Prema tvrdnji Gligorevića, te novine će se ukinuti, novinari ostati bez posla, i na taj način novinske redakcije će se, na tih način, očistiti od opozicionara“, izjavio je Radojčić djelatnicima SZUP-a 1994. godine.

Komunistička kontraobavještajna mreža danas moćnija nego ikad

Već prema do sada objavljenim imenima pripadnika komunističke, jugoslavenske kontraobavještajne mreže u Republici Hrvatskoj, razvidno je da pripadnici te mreže danas zauzimaju značajnije društvene, političke i pozicije financijske, ekonomske moći nego li su zauzimali prije osamnaest godina. Ta činjenica, svakako, ukazuje na to da se radi o mreži koja je i dalje djelatna, zadržala je pozicije moći, raspolaže većim kapitalom nego ranije, ima utjecaj na najviše političke centre moći u zemlji, te upravlja „hrvatskim“ medijima. Ta mreža KOS-a JNA danas je snažnija i moćnija no ikad. I premrežena sa međunarodnim financijskim partnerima i suradnicima. Oni danas predstavljaju u Hrvatskoj nedodirljivu vladajuću oligarhiju, koja upravlja političkim, društvenim i ekonomskim procesima u državi. Svjedočenje Radenka Radojčića o tim procesima i djelovanju pripadnika te mreže, nedvojbeno dokazuje kako se promjenama od 1990. godine do danas u Hrvatskoj, nije uspjelo skinuti s pozicija moći nekadašnju komunističku elitu. Njezini su pripadnici ostali na pozicijama moći i danas drže Hrvatsku u šaci. To je stvarna formula tranzicije u Hrvatskoj. demokratskih promjena nije bilo.

Domagoj Margetić


NecenzuriranoRE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 23-04-2011

Многу интересни имиња на едно место.Quote:новинарите од крв и месо


Како ги запознавав новинарите во Македонија самонаречени бардови на Македонското новинарство.
16.02.2011

[Image: amorim-300x218.jpg]

Па еве вака. Ја како војник варев кафе во едно јако дувло на обавештајци и разузнавачи на АРМ. Во тоа дувло на кафе идеа богами и старо и младо новинари што познати што непознати. Добро добро овие младите во тоа време не идеа во скутот на големиот шеф ама овие постарите борци за демократија беа редовни гости што во работно што во неработно време. Ја секогаш како кафе кувар бев на работа 24/7. Кој ти гледа војник облечен како келнер кој носи кафе во големиот кабинет во големата бела куќа со ормани и столчиња и со офицери дотерани како манекени као нешто важно работат. Мене арно што ме испратија таму војник на 18 години да бидам нив арно што матеа вода во тогашна Македонија. Сведок ми е еден релативно познат театарски режисер кој исто така беше со мене иако кафе не вареше ама тука беше се врткаше наоколу па може да му падне на памет да напише една приказна за тоа време. Многу ликови видов и секогаш се сеќавам на убавите приказни кои ми се случуваа таа 94 и 95 година во тие одаи на тајната служба на АРМ и МО на РМ. Тогаш ги запознав македонските легенди Драган Млекце со се цела негова екипа, Мирко шефот сосе секретарката Дуле, Сокол градоначалникот на Ѓорче со се неговата екипа, таткото на Фердинанд Оџаков, Никола, Манолев амбасадорот порано генерал тогашниот Началник на генералштабот, а богами и сегашниот Началник на генералштабот Мирослав и неговата екипа како и сегашниот директор на Агенцијата за разузнавање Боцинов. Се ликови секој за себе. А војникот оној најдолниот најдобро знае како функционирата работите. И други ликови знајни и незнајни. И така подоцна кога си заминав од војска, а бев во воената полиција со среќна звезда дека со завршен факултет знаев да варам кафе подобро од другите војници кои како Урко апример сакаат повеке да се курчат со мускулу отколку со памет. И така им влегов во тоа дувлото. Тогаш ВМРО штрајкуваше по скопските сокаци, а министер за одбрана беше Владо Поповски. Тогаш во службата се читаше ФОКУС од рано наутро во петок да се види што ке се напише за војската оти тогаш фокус излезе во црно бела комбинација. А новинарите идеа не дека не идеа, праеја муабет праеја и кафе пиеја по едно две до три најмногу, ракија исто така специјално донесена, а богами што пушеа цигари тоа беше чудо едно. А да и Сиљан министерот за внатрешни поранешен неколку пати идеше него не може човек да го заборави.

Кога завршив со војската се вработив во едно кафе барче во Буњаковец и една ноќ некаде 1997 ке да беше кој ке го знае еве ги истите ликови од екипата на Млекце комплетно ми дојдоа во кафе барот. Ги знаев сите и тие мене но се скрив јас и им го пуштив колегата да ги служи со кафе и пијачка. Седеа едно 6-7 души и си праеја муабет за службата пцуеја и од разговорот сватив дека се раскарани па дошле тука никој да не ги види да се договараат за некоја работа. Богами државата ја рушеа мајка пцуеја на Лаз еКитановски, а тој е ден полковник пензиониран беше во тоа време ги советуваше кој што да праи. И ете едно време пиеја што пиеја и си велам ке си одат доста се изнаслушавме кога еве ти го ЕДЕН НОВИНАР од еден неделник им седна на масата и почнаа муабети уште поголеми. Абе кафе бар, келнер сака не сака слуша и кој кур ги терал да зборат такви работи ние да слушаме. Ја турија државата. Ја оти ги знам и тие што пцуеја и тие што ги пцуеја се чудев па ти беа јака екипа. Кога се фатија со новинарот да се расправаат како било што било, а овој јадниот извади тоа тефтерот и удри едно пишување. Од муабетот тразбрав дека нешто пишуело во весникот па овие биле сведоци дека не е така. А да и разбрав за една новинарка дека им го сликала шефот кога излегуел од некоја кафеана па го дрманала на насловна страна. Таа новинарка сега исто така работи во еден дневен весник колку сум запознаен. Кога удрија зборење за моите команданти од воена полиција како им снемало некое оружје во Орман леле ја у тој Орман колку стражар сум бил па се ми е познато, а овие зборат ли зборат. Ете таков беше брифингот. Колегата што ги служеше после тоа два дена глаа го болеше и едвај го средивме, а сега како адвокатче вели еее што ти е да и келнер пријателе.

Сите се живи, а ако постои администрација ми бараше еден од нив сметка што пиеја и јадеа па мора да ја имаат ставено таму во документација. Ете така кога бараа сметка мораа да ме видат па и јас се поздравив срдечно како да ми се најмили. А муабетот ми остана иако и ден денеска ги гледам наоколу по улица Македонија. Тој новинарот и тој шефот пуковник подоцна ги гледав по телевизиите едно чудо афери и писанија имаа во транзициска Македонија. А да да не заборавам тој полковникот го најдов и во еден друг неделник кој сега не излегуе кај газдата ли уредник ли ке беше како седи и пие кафе што значи човекот е многу новинарски расположен професионално кон неделници. Ама ја по друг пат тргнав и извесно време сум ги изгубил од вид. Деенска купив весник и што да видам еве го новинарот станал КУРОТРЕСИНА. А а си велам тука си срце мое и тебе да те најдам . Но тоа било професионализам и истражувачко новинарство па нема зошто да се секирам за независното новинарство во македонија. Тоа е секаде во светот така.

Потоа одев ваму таму се мачев барајки работа по кафеаните и завршив во СПА и истата екипа најчесто ја гледав во Беверли трговскиот. Комплетна екипа нешто беше околу војната кога беше и многу чудно ми беше сите седат по цел ден бре брате а војна има во Македонија. Си мислам овие нешто ми се чудни нивни колеги гинат наоколу, атие си седат па кафе полека си пијат гајле си немаат. Никогаш не ми беше јасно таа зима и таа пролет кога беше војната едно 7-8 офицери дремеа по тоа кафиња во Беверли. Мора нешто важно да работеле од Беверли заедно со друг новинар ГАЗДА ли ке беше уредник ли ке беше на еден неделник што сега не излегуе.

А новинарот да новинарот слушнав дека сега веке не работи во тој неделник туку заминал да работи во друг дневно неделен весник. Ама од тогаш знам дека новинарите поедини кои се полни со информации истите ги добиваат на специјални брифинзи по кафе барои од припадници незадоволни во тајната служба кои сакаат да напредуваат. Добро во тоа време ТРАНЗИЦИСКО и новинарите биле транзициски но весникот во кој работеше долго време тој новинар напредуеше и им ја расплака мајката на тие оперативци на службата. Овие најверојатно го снабдувале со документи , а овој удри ли удри.

Оперативците пак и тие напредуваа кој Директор на Сектор, кој помошник кој Началник, кој Советник на директори сите брате мили некои фаци во службата. Некои ги гледам заминале во МВР таму дрмаат и со таа тајната служба во тие Управите како шефови на кабимети или со големо уво и којзнае каде оти тајни места с етие не смее да се кажуе.. Ако за плата. Најубаво им е на оние кои се пензионери се дружат со претседатели и организираат крводарителски акции. Ке ми се најдат само да поседат на тие важни места.

Во меѓувреме и јас напредував, остарев и еве пишувам блогови и се сеќавам како новинарите во службата имаа отворени врати и бесплатно кафе. А зад една мала слика во приемната соба имаше дупче, а зад дупчето една камера со која режисерот офицер ги кадросуваше како се насладуваат оговарајки ја ВМРО тогаш опозиција, за разлика од денеска како ги гледам го прават истото во истите канцеларии само со други кадри. Само не ми е јасно што е со касетите од тогашните снимки. Или и ти е се по приватните архиви некаде на пензионираните фосили на тајната служба кои сеуште се муваат по политичките партии нудејки им ги своите услуги.

Ете и ја станав чоек келнер не сум веке, ама ова со новинарите многу ми користи во мојата кариера сегашна и идна за да ги препознавам методите и средствата на службата. И сега слушам исти или слични муеабети на оперативците исто раскарани, партиски обоени и поделени опетеретени со свои проблеми и со проблемите како да се напредуе во кариерата преку нанесување зло на колегата и како се додворуваат на новинарите нудејки им ексклузивни информации.

Убави спомени носам од АРМ нели сакал не сакал. Видов какви кретени ај водеа службата во тоа време и јасно ми е како бел ден зошто Армијата и Воените служби за безбедности разузнавање беа такви некадарни и слаби според мене.

Сега какви се незнам сега можете за судството какво е да ме прашате и ке ви кажам другпат. И судските службеници многу милуваат кафе да пијат со службите тајни што службено што неслужбено.

А оперативците исто какои новинарите и за тоа ке ви напишам и тие се од крв и месо со кредити и ситни деца како и другите……….само имаат метална легитимација и шеф пријател да ги држи на позиција и да ги испраќа во странство.А ДА И ДА НЕ ЗАБОРАВАМ. НОРМАЛНО ДЕКА ПРИКАЗНАТА Е ФИКЦИЈА И ИЗМИСЛИЦА НА БЛОГЕРОТ, А СИТЕ ЛИКОВИ СЕ СЛУЧАЈНО ИЗМИСЛЕНИ И АКО СЛУЧАЈНО НЕКОЈ СЕ ПРЕПОЗНАЕ ДА НЕ СЕ РАСТРЕВОЖИ ОТИ СТАРИ ЛУЃЕ БРГУ СЕ НЕРВИРААТ.


ИЗВОРRE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 23-04-2011


Каде е врботен Фердинанд Оџаков.?? Татко му Никола е дел од "тимот" на Драги Стојковки Млекце. Млекце е човек врзан со: Генерал Васиљевиќ и "ОПЕРА". Млекце доаѓа во Македонија за да ги реализира плановите на "ОПЕРА". По неуспехот на Млекце да формира паравојска во Куманово, каде што Млекце го употеби наводниот минер од Пробиштип, Трајче, кој по неуспехот, беше откриен од Ѓоре Егеец, беше под итно префрлен во Белгија и прифатен од центарот на УДБа, наречен "задграничен комитет на ВМРО ДПМНЕ". Млекце по поразот во Куманово формира паравојска во Тито Велес, "СИНА ПТИЦА" е негово дело, чудно е што Диневски, Змејко и Соколов не реагираа на овие активности на Млекце


RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 24-04-2011

Да фрлам повеке светло врз тоа кој ја формирал паравојската :


Quote:Една од мноштвото такви медиумски афери, за која допрва ќе се утврдува како и зошто настанала (можеби токму на судењето Бикче vs. Љубче), беа фабулозните “смртни пресуди” на “терористичката ВМРО”. Во прашање беа некакви заканувачки писма кои наводни претставници на опозиционата ДПМНЕ им ги праќале на “комунистите”. Се потрудивме и го најдовме интервјуто на Георгиевски, дадено за Вечер од 21.11.1992, во кое тој зборува за Бикчето и смртните пресуди: “Пак ќе се вратам на онаа касета (емитувана во емисијата Без наслов, со повод на МТВ, гости: Слободан Богоевски и Љубо Јовановски, н.з.) на која видовме кој ги прави паравоените организации со членови на ВМРО-ДПМНЕ. И оттука и одговорот кому му е потребен имиџот на терористи во Републикава. Тој имиџ почна со онаа смртна пресуда на Коле Велјановски Бикчето врз Климе Митревски. Тоа беше онаа позната афера дека ВМРО-ДПМНЕ дели смртни пресуди. Коле Велјановски потоа заврши со тоа што си формира заштитни комитети под надлежност на Државната безбедност, а Климе Митревски како награда беше испратен како специјален претставник на Киро Глигоров да однесе некаква библиотека во Австралија. Значи, и двајцата учесници, кои го создадоа тој имиџ на ВМРО-ДПМНЕ како терористи, многу убаво се наградени од државата”.RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 24-04-2011Quote:Бидејќи Љубо Јовановски, кој беше одговорен во “Странскиот Комитет” за создавањето на “Македонската Армија” воопшто не се согласил со активностите на претседателот Јаковлевски, кој паралелно и со знаење на водсвото на ВМРО-ДПМНЕ презел акции за комбинирани и заеднички операции за создавање “Слободна и Независна Македонија” со про-Булгарската емигрантска организација МПО (Македонска Патриотическа Организација) од Соединетите Американски Држави и Канада (Ванчо Михајлов од “Центар” во Рим долг идеолгогодишен и координатор на активноста) врховистите (врховистичкото) ВМРО-ДПМНЕ (ВМРО-Унија на Македонски Друштва) во Софија И ВМРО-СМД (Сојуз на Македонски општестваќ од Македонија, заедно со секретарот, Ристо Паргов, и Димко Нечевски од Данска, презедоа активности за формирање на Национална Гарда.

Активностите за формирање на Македонската Нациолна Гарда беа во Струмица, а формално беше формирана на состанокот на огранокот на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица. Членовите на Македонската Национална Гарда кои беа членови на ВМРО-ДПМНЕ, поради сегашнито врховистичко движење, беа отстранети од партијата и формираа Национална Гарда, за кои, според Јовановски имаше запис за овој состанок на огранокот на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица.
RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 25-04-2011

Quote:"СИНА ПТИЦА"

Во рамки на законските овластувања и врз основа на Законот за кривична постапка по кои Службата за државна безбедност е должна да презема мерки и активности за откривање, следење и попречување на активности насочени кон загрозување на личната .. и општата сигурност на граганите и изразената опасност од преземање терористички активиости, посебно такви кои можат да предизвикаат меѓунационални и меѓуконфенсионални вооружени пресметки прифатен е понудениот контакт со припадниците на т.н. "Таен комитет" на МНГ и со нив е одржана средба на 16.04.1992 година во "Сина птица" во Кочани.

На 15.04.1992 година тројца граѓани во МВР самоиницијативно побараа контакт со раководни лица во МВР со цел запознавање одредени состојби со напомена дека истото го сториле и во АРМ на РМ. Во текот на истиот ден е одржан контакт со лицата во станот на Љубо Јовановски во Скопје и на истиот од МВР присуствувал Добри Величковски а од АРМ, началникот во ОБ на АРМ Драган Стојмановски.

По состанокот Стојмановски изнел одредени сознанија на Величковски во врска со иницијативата на групата лица членови на "Тајниот комитет" кои имале намера да формираат Македонската национална гарда.

Имено, иницијаторот за создавање МНГ, Љубо Јовановски од Брисел го запознал Стојмановски дека во рамки на "Задграничниот комитет" на ВМРО-ДПМНЕ, формиран во Хамбург, Германија, била донесена одлука за формирање војска во странство и собирање оружје и други средства за вооружена борба во Македонија.

За таа цел претседателот на "Задграничниот комитет" Мане Јаковлески од Берлин и секретарот Ристо Паргов од Брисел во неколку наврати престојувале во Бугарија каде воделе преговори со претставници на бугарската армија, за што со одредени потврдени сознанија располага и СДБ.

На овие контакти присуствувал и Методија Димов од Брисел (долгогодишен близок соработник на Ванчо Михајлов) востановен соработник на бугарската разузнавачка служба, при што од страна на бугарскиот генерал (како што самиот се декларирал "Бугарин-Македонец") била ветена помош со оружје, болница, полигон, обука и испраќање во Македонија 10.000 специјално обучени војници од БА за герилска војна и вршење диверзантско-терористички акции.

Одговорен за формирање на т.н. "Македонска војска" бил Љубо Јовановски, кој не се согласувал со активностите на "Задграничниот комитет", особено неговиот претседател Мане Јаковлески, кој паралелно и со знаење на ВМРО-ДПМНЕ од земјата преземаше и акција за обединување на пробугарската врховистичка емигрантска организација МПО, ВМРО-СМД од Бугарија и ВМРО-ДПМНЕ за натамошно заедничко делуваље. Јовановски со секретарот на "Задграничниот комитет" Ристо Паргов и Димко Нечевски, преземал активности за формирање на македонска национална гарда. Активностите за формирање, на МНГ биле во Струмица и формално таа е формирана на состанок на секцијата на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица на 4.01.1992 година. Припадниците на МНГ, биле и членови на ВМРО-ДПМНЕ, меѓутоа заради присутната врховистичка струја се оградиле од партијата и формирале национална гарда, за што според Љубо Јовановски постоел и записник од тој состанок на секцијата на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица.

Со содржината на обавениот контакт на 15.04.1992 година е запознато раководството на МВР, а полковник Драган Стојмановски го информирал генералот Митре Арсовски, началник на Генералштабот на АРМ на Македонија.

Состанокот одржан на 16.04.1992 година во "Сина птица" во Кочани мегу членовите на "Македонската национална гарда" и претставниците на МВР и ОБ на АРМ е јавно снимен на барање на членовите на МНГ.

Во текот на состанокот, што се гледа и од снимената видео лента на учесниците на состанокот од страна на Величковски и Стојмановски им е укажано и се предупредени на законските последици од формирање на било како облик паравоени формации, како и тоа дека нема потреба од формирање на ваква организација, а доколку сакаат да земат учество во одбрана на земјата од евентуална агресија, да се пријават во резервниот состав на АРМ во доброволни специјални единици кои ќе се формираат по угледот на сите модерни армии во светот.

Исто така, во неколку наврати е потенцирана неодржливоста на нивната замисла при постоењето на регуларна власт и АРМ и дека единствено можат да бидат доброволни припадници на резервниот состав и под единствена команда.

Меѓудругото на состанокот е разговарано и за влијанието и улогата на македонската дијаспора во заштита од продор на врховизмот во Македонија, неприфатливоста на разните влијанија од соседните земји, улогата на СДБ, нејзиниот интерес за делувањето на екстремистите од било кој вид и национална припадност.

По одржаниот состанок, за резултатите од истиот, генералот Арсовски телефонски (21,00 часот на 16.04.1992 година) бил информиран од полковник Стојмановски на 22.04.1992 година му е испратен сниманиот материјал, а револверот и камата врз кои е полагана заклетвата се предадени на Ристо Ристовски, начланик на УБ на АРМ, за да на 25.04.1992 година заедно со Стојмановски му ги предадат на генералот Арсовски.

Во МВР по согледувањето на сите аспекти и сознанија за делувањето на т.н. "Македонска национална гарда" оценето е дека не постојат основи за поведување на кривична постапка, бидејки не е преземено ниедно подготвително дејство нити е направен обид на извршување на било кое кривично дело според прописите на Република Македонија.

Од овие причини, останато е на укажувањата и предупредувањата на оваа група лица за законските последици од евентуални вакви активности со што е постиг-ната оперативно превентивна цел за попречување на вакви активности.

Во согласност со барањето и извршеното јавно снимање на средбата во "Сина птица", копија од снимениот материјал му е одстапена и на Љубо Јовановски од Брисел, кој по враќањето во Белгија ја презентирал на членовите на "Задграничниот комитет" на ВМРО-ДПМНЕ. Неколку дена по неговото вракање во Белгија, кај него дома престојувале претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Љупчо Георгиевски и генералниот секретар Борис Змејковски, им бил прикажан снимениот материјал и одстапена видео копијата од средбата "Сина птица" (прилог: фотографија од престојот на Љубчо Георгиевски и Борче Змејковски во домот на Љубо Јовановски во Брисел). Инаку во врска со одржаниот состанок Георгиевски пред присутните изразил незадоволство од контактите на припадниците на МНГ со "Србо-комунистичката војска" и инсистирал истите да се прекинат.

По објавувањето на видео касетата на Македонската телевизија, на Јовановски од страна на претседателот на Задграничната ВМРО-ДПМНЕ, Мане Јаковлески (поседувал полномошно од Љ. Георгиевски за се' да одлучува и потпишува) му бил вршен притисок и заплашуван со физичка ликвидација да даде изјава на странски новинари во поткрепа на зборовите на Љупчо Георгиевски, меѓутоа Јовановски со оглед контактите на Јаковлески со врховистичките сили во Бугарија и странство не се согласил и со Димко Нечевски од Данска и Ристо Паргов од Белгија има намера за целокупниот проблем околу иницијативата на Задграничниот комите на ВМРО-ДПМНЕ за формирање воена формација да испрати материјал во Републиката.

Прикажаната видео лента беше повод и за писмата на осум грагани присутни на состанокот во "Сина птица", (објавен во "Нова Македонија" и во соопштението од Македонската телевизија од 24.07.1992 година во Рубриката "писма") во кое на јавноста и се презентираат видувањата и оценките на директните учесници во врска со овој случај кој од страна на ВМРО-ДПМНЕ е искористен за политички марктетинг на партијата.

Според нив намерата на формирање македонска национална гарда без влијание од врховистички и други сили од страна на ВМРО-ДПМНЕ е злоупотребена со оглед дека поголем дел од учесниците на состанокот биле и членови на ВМРО-ДПМНЕ, а делувале под директива на член на "Задграничниот комитет" на ВМРО-ДПМНЕ.

Со оглед дека освен состаноците на иницијативниот одбор за формирање на МНГ, нејзините членови не презеле никакви подготвителни екстремни дејствија, а за иницијативата ги известиле АРМ и МВР, истакнуваат дека се неточни и тенденциозни обвинувањата на Љупчо Георгиевски дека се работи за терористи кои наводно ги организирала АРМ и МВР и оценуваат дека цел на истите е политичкиот маркетинг на ВМРО-ДПМНЕ.


Напис за истиот настан;

Quote:FOREIGN BROADCAST INFORMATION SERVICE
JPRS-EER-93-008 28 January 1993
Report— East Europe
REPRODUCED BY U.S. DEPARTMENT OF COMMERCE NATIONAL TECHNICAL INFORMATION SERVICE
SPRINGFIELD, VA 22161
:OTTO QtLitall'Ir DISSZOTED East Europe


The "Blue Bird" Affair

On the basis of the Criminal Law of the Republic of Macedonia (Article 204 and 218), the legal authorizations of the SDB, Article 2 of the Regulations for Operation of the State Security Service ("Official Journal of the Republic of Macedonia—Special Official Journal No. 10/92"), as well as on the basis of Article 151 of the Law on Criminal Behavior, the SDB is obliged to take measures and activities to detect, monitor, and prevent activities aimed at forcibly threatening or destroying the consitutional order and security of the
Republic.
Likewise, starting from the safety evaluations concerning the pronounced danger from conducting terrorist activities, in particular those which may provoke armed conflicts between nationalities and faiths, the offered contact with the members of the so-called "Secret Committee" of the Macedonian National Guard was accepted and a meeting was held with them on 16 April 1992 in the "Blue Bird" restaurant in Kocani.

On 15 April 1992 three citizens in the MVR on their own initiative sought contact with the leadership in the MVR in order to acquaint them with certain conditions, with mention that the same was being done in the ARM. In the course of the same day contact was made with persons in the office of Ljubo Jovanovski in Skopje at which Dobri Velickovski from the MVR was present and Dragan Stojmanovski from the ARM was present.
After the meeting, Stojmanovski presented certain information to Velickovski in connection with the initiative of the group, the members of the "Secret Committee" who intended to form a Macedonian National Guard.
Since Ljubo Jovanovski, responsible in the "Foreign Committee" for creation of the "Macedonian Army," did notagree with the actions of President Jakovlevski, who, in parallel with and with the knowledge of the leadership of VMRO-DPMNE undertook actions for combined and joint operation for creating a "free and independent Macedonia" with the pro-Bulgarian emigrant organization MPO [Macedonian Patriotic Organization] from the United States and Canada (Vanco Mihajlov of the "Center" in Rome was a long-term ideologue and coordinator of the activity), the vrhovist [supremist] VMRO-DPMNE (VMRO-Union of Macedonian Societies) in Sofia and the VMRO-SMD [Union of Macedonian Societies] of Macedonia, together with the Secretary, Risto Pargov, and Dimko Nechevski from Denmark, undertook activities to form a National Guard. The activities for forming the Macedonian National Guard were in Strumitsa, and formally it was formed at the meeting of the VMRO-DPMNE section in Strumitsa. Members of the Macedonia National Guard who were members of VMRO-DPMNE, because of the present vrhovistic movement, were cut off from the party and formed a National Guard, concerning which, according to Jovanovski, there was a record of this meeting of the VMRO-DPMNE section in Strumitsa.
Likewise, Jovanovski emphasized that the Macedonian National Guard up to now has held four meetings, and decided to inform the ARM and MVR concerning the meeting held on 16 April 1992 in Kocani.
The leadership of the MVR began by establishing the contact made on 15 April 1992, and Colonel Dragan Stojmanovski personally informed General Mitre Arsovski, head of the General Staff of the ARM. The meeting held on 16 April 1992 in the "Blue Bird" in Kocani between members of the Macedonian National Guard and representatives of the MVR and the Security Agency of the ARM was clearly called at the request of the members of the National Guard. In the course of the meeting, which is seen from the recorded videotape of the participants at the meeting, Velickovski and Stojmanovski informed and warned the legal consequences of forming such an organization, but that if they wanted to take part in the defense of the country against potential aggression they should join the reserve staff of the ARM in voluntary special units which would be formed on the example of all modern countries in the world. Likewise, the incompatibility of their idea with the existence of a regular movement and the ARM was emphasized in several meetings and it was emphasized that they can only be volunteer members of the reserve staff and under a single command. Among other things the participants at the meeting discussed the influence and role of the Macedonia diaspora in the defense against the penetration of vrhovism into Macedonia, the susceptibility to different influences from adjacent countries, the role of the SDB, and its interests concerning the activity of the extremists, of which national affiliation was a form.RE: YUTA-ОПЕРА-РАМ - ЈорданПетровски - 25-04-2011[Image: rgh1303738727h.jpg]