Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Thread: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? (/showthread.php?tid=656)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 05-11-2010

(05-11-2010, 07:46 PM)Dojkar Wrote: Никогаш не ни било на к**от дали некої друг народ или дел од друг народ сака да се нарекува и се нарекува Македонец во некаков друг ненационален смисол. Тоа се гърчки претензии. Сум забележал во бугарските медиуми како се манипулира со природата на спорот со името, во парафраза „Македониїа и Гърциїа спорат чии се правата върз името Македониїа“. Затоа не е ни чудно што после си мислите дека всуштност ние нешто бараме од Гърциїа или дека нешто ѝ оспоруваме. Всуштност тие първи почнаа да врескаат за историїата „Александар е наш“, уште кога Киро Глигоров им велеше „Александар НЕ Е наш, ние само го носиме името Македонци, но во друг контекст кої не го загрозува гърчкиот контекст“.

I kak tochno im pokazahte na gurcite, che Alexander ne e vash? Sus zvezdata ot vergina ot purvia vi flag ili?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Зора - 05-11-2010

Абе неграмотници, ако ние нѣмаме право на Александър, гърцитѣ уште помaлку имaт.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 05-11-2010

(05-11-2010, 07:54 PM)Black Wolf Wrote:
(05-11-2010, 07:46 PM)Dojkar Wrote: ...дека всуштност ние нешто бараме од Гърциїа или дека нешто ѝ оспоруваме. Всуштност тие първи почнаа да врескаат за историїата „Александар е наш“, уште кога Киро Глигоров им велеше „Александар НЕ ...

Айде сега, барате, как да не барате-с тия шествия по Крушево дето смесвате цървули с фаланга...не ви трѣбваше да се заплитате в тия истории с гърците, ама пусто...сами си го вкарахте с тоя Алекс дъ Грейт.

Ти па со тоа „вие“. Не сме тоа НИЕ. Ако си видел една играорна групичка не значи дека тоа што го прави е во името на сите НАС. Да не сте вие Бугарите ние не би ни дознале за таквите поїави. Вие сте дежурните надгледувачи на македонската медиумска гимнастика, и тоа во делот за кої ние наїмалку се интересираме. Статиите кои ние ги прескокнуваме, вие си ги читате како вицови и потоа ги обїавувате толку бомбастично, во смисол „еееееї видете, во Македониїа денес само за ова зборуваат и си веруваат!!!“. Затоа не е чудо што во последно време нѐ замразивте - истовремено со вашите медиуми. А Цане дъ Греїт не е ништо повеке од гърчка „инвестициїа“, т.е. инсталациїа во Македониїа, ама тоа е друга тема.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - TATAP - 05-11-2010

Айде сега па "Вие".Аз гледах шоуто по "Ла Секста" в Испания Smiley-happy068


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 05-11-2010

(05-11-2010, 08:11 PM)realkpolitik Wrote:
(05-11-2010, 07:46 PM)Dojkar Wrote: Никогаш не ни било на к**от дали некої друг народ или дел од друг народ сака да се нарекува и се нарекува Македонец во некаков друг ненационален смисол. Тоа се гърчки претензии. Сум забележал во бугарските медиуми како се манипулира со природата на спорот со името, во парафраза „Македониїа и Гърциїа спорат чии се правата върз името Македониїа“. Затоа не е ни чудно што после си мислите дека всуштност ние нешто бараме од Гърциїа или дека нешто ѝ оспоруваме. Всуштност тие първи почнаа да врескаат за историїата „Александар е наш“, уште кога Киро Глигоров им велеше „Александар НЕ Е наш, ние само го носиме името Македонци, но во друг контекст кої не го загрозува гърчкиот контекст“.

I kak tochno im pokazahte na gurcite, che Alexander ne e vash? Sus zvezdata ot vergina ot purvia vi flag ili?

Їас лично сум против присвоїуванїето на тої симбол, но еве да ти поставам контра-прашанїе: А дали ние проїавуваме претензии да им забраниме на Гърците да си го сакаат и употребуваат истиот тої симбол?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - TATAP - 05-11-2010

аз отивам да пия смирнофф с аржентински гамбони (скариди голеееми),па вие се колете тука
[Image: 32003_117367398305324_100000961948016_87...6499_n.jpg]


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 05-11-2010

(05-11-2010, 08:34 PM)Dojkar Wrote: Їас лично сум против присвоїуванїето на тої симбол, но еве да ти поставам контра-прашанїе: А дали ние проїавуваме претензии да им забраниме на Гърците да си го сакаат и употребуваат истиот тої симбол?

Tova che ne projavjavate takiva pretencii e prosto zashtoto ne mozhete, a ne zashtoto ne iskate. Icon_wink


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 05-11-2010

(05-11-2010, 08:29 PM)Dojkar Wrote: Ти па со тоа „вие“. Не сме тоа НИЕ. Ако си видел една играорна групичка не значи дека тоа што го прави е во името на сите НАС. Да не сте вие Бугарите ние не би ни дознале за таквите поїави. Вие сте дежурните надгледувачи на македонската медиумска гимнастика, и тоа во делот за кої ние наїмалку се интересираме. Статиите кои ние ги прескокнуваме, вие си ги читате како вицови и потоа ги обїавувате толку бомбастично, во смисол „еееееї видете, во Македониїа денес само за ова зборуваат и си веруваат!!!“. Затоа не е чудо што во последно време нѐ замразивте - истовремено со вашите медиуми. А Цане дъ Греїт не е ништо повеке од гърчка „инвестициїа“, т.е. инсталациїа во Македониїа, ама тоа е друга тема.

Ne si prav za vicovete, ogromnoto kolichestvo ot vicove kato tozi tuk naprimer ne se objavjavat pred bulgarskata publika.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - jingiby - 06-11-2010

(05-11-2010, 08:13 PM)Зора Wrote: Абе неграмотници, ако ние нѣмаме право на Александър, гърцитѣ уште помaлку имaт.

Дай сега да бъдем реалисти. Александър е говорел и пишел на старогръцки. Бил е възпитан и обучен в духа на елинизма, ако щеш му виж и педерастията даже. Почитал е божества от древногръцкия пантеон. Роден е на територия, която днес, а и в последните 100 години е гръцка. Никога не е стъпвал в тогавашното Шкупи, нито го е владял. Самият той се усеща, като част от хеленистичната култура през целия си живот. Това твоето са същите македонистки простотии като със цар Самуил и т.н. На ваша територия са живели пеонци със свое кралство и царе и никой не ви пречи да си ги почитате. Ориентирайте се натам и престанете да ни надувате главата с тоя гръцки педераст!Music4


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Stefan - 06-11-2010

Едно хубаво предаване:

Македонизмът като духовен паразит


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 06-11-2010

(05-11-2010, 08:49 PM)realkpolitik Wrote:
(05-11-2010, 08:34 PM)Dojkar Wrote: Їас лично сум против присвоїуванїето на тої симбол, но еве да ти поставам контра-прашанїе: А дали ние проїавуваме претензии да им забраниме на Гърците да си го сакаат и употребуваат истиот тої симбол?

Tova che ne projavjavate takiva pretencii e prosto zashtoto ne mozhete, a ne zashtoto ne iskate. Icon_wink

You never know. Icon_razz


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 06-11-2010

(05-11-2010, 05:49 PM)Black Wolf Wrote: Абе мойот....по-добре да ти го не показвам...
Де се изгуби досега-пропусна важни дискусии тука...

Pos

(05-11-2010, 05:52 PM)Taridin Wrote:
(05-11-2010, 05:49 PM)Black Wolf Wrote: Абе мойот....по-добре да ти го не показвам...
Де се изгуби досега-пропусна важни дискусии тука...

И јас си имам и друга работа.
Твојот го гледам многу личи на моите. Сите се баш Бугари.

Таридин, ти да не си бил на Черно Море кога се случи чернобилската несреќа?

Pos23Pos23

(05-11-2010, 05:54 PM)Black Wolf Wrote: Тъй, тъй...
:-)

Pos


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - jingiby - 06-11-2010

(06-11-2010, 12:42 PM)Dojkar Wrote:
(05-11-2010, 08:49 PM)realkpolitik Wrote:
(05-11-2010, 08:34 PM)Dojkar Wrote: Їас лично сум против присвоїуванїето на тої симбол, но еве да ти поставам контра-прашанїе: А дали ние проїавуваме претензии да им забраниме на Гърците да си го сакаат и употребуваат истиот тої симбол?

Tova che ne projavjavate takiva pretencii e prosto zashtoto ne mozhete, a ne zashtoto ne iskate. Icon_wink

You never know. Icon_razz

Дойкаре, моите уважения, но претенциите ви към Антична Македония са направо гротеска от секаква гледна точка. Дето има една поговорка: Видела жабата, че коват волот и таа....Sepotsmeva[Image: Greek-aegean_languages.gif]


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 06-11-2010

(05-11-2010, 09:24 PM)realkpolitik Wrote:
(05-11-2010, 08:29 PM)Dojkar Wrote: Ти па со тоа „вие“. Не сме тоа НИЕ. Ако си видел една играорна групичка не значи дека тоа што го прави е во името на сите НАС. Да не сте вие Бугарите ние не би ни дознале за таквите поїави. Вие сте дежурните надгледувачи на македонската медиумска гимнастика, и тоа во делот за кої ние наїмалку се интересираме. Статиите кои ние ги прескокнуваме, вие си ги читате како вицови и потоа ги обїавувате толку бомбастично, во смисол „еееееї видете, во Македониїа денес само за ова зборуваат и си веруваат!!!“. Затоа не е чудо што во последно време нѐ замразивте - истовремено со вашите медиуми. А Цане дъ Греїт не е ништо повеке од гърчка „инвестициїа“, т.е. инсталациїа во Македониїа, ама тоа е друга тема.

Ne si prav za vicovete, ogromnoto kolichestvo ot vicove kato tozi tuk naprimer ne se objavjavat pred bulgarskata publika.

Мислам дека порано или подоцна ке биде обїавен и тої. Клипот што го покажа е повеке од скандалозен, но не го одсликува реалното настроение на мнозинството Македонци, тоа е она што се обидувам да обїаснам. Разбирливо е да се реагира, и тоа не само од ваша туку и од македонска страна. Македонците се ърчкаат и се караат со вас, но немаат реална омраза спрема вас и кога ке се сведи на вистинските контакти сѐ е нормално. Їа мразат бугарската политика и го мразат она што го пишувате, тоа да. Всуштност во тої дел „чувствата“ се обострани (взаемни). Од таму доагїаат разправиите. Е сега, за екипата на „Еднооки“ очигледно не важи ова што го кажав, тоа е очигледно.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 06-11-2010

А кога во „Еднооки“ се исмева Македонија, тогаш арно ли е? Или не, кога Слави Грифонот и Андреј и Иван ја исмеваат Македонија тогаш арно ли е? А и да се само тие....


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 06-11-2010

(06-11-2010, 12:57 PM)jingiby Wrote: Дойкаре, моите уважения, но претенциите ви към Антична Македония са направо гротеска от секаква гледна точка.

Моето мисленїе не се разликува од твоето. А повекето Македонци не ни имаат мисленїе во однос на тоа, не се интересираат. Не знам дали е гротеска од СЕКАКВА гледна точка, но проблемот е што каї оної што їа форсира (пред сѐ лугїето од моменталната власт), прераснува БУКВАЛНО во религиїа.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 06-11-2010

(06-11-2010, 01:12 PM)Пѫт Wrote: А кога во „Еднооки“ се исмева Македонија, тогаш арно ли е? Или не, кога Слави Грифонот и Андреј и Иван ја исмеваат Македонија тогаш арно ли е? А и да се само тие....

И ти си абсолутно во право. Пред тоа замижуваат.
Но мислам ке се согласиш со мене дека ова што го направиле „Еднооки“ нема никаква вързка ниту со обид за хумор. Очигледно е дека не се поїавува никої да се противи на она што го зборуваат Слави, Иван, Андреї и ред други, мегїутоа зошто па мора да се надпреваруваме во простотилок со нив? Їас лично се чувствувам супериорно со тоа што не пагїам на нивно ниво, а и од македонска страна, освен единствениов случаї со „Еднооки“, никої не паднал на нивното паланечко ниво на їаденїе гомна за соседна дръжава и што е уште пострашно - за народот во таа държава (тези ХОРА за объркани), а ниту се занимава толку со нивни внатрешни проблеми.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Han Solo - 06-11-2010

Абе хубаво е да има майтапи едни с други, иначе е скучно и досадно, без обаче да се стига до вулгарности и простотия.
Величието на един народ обаче, се определя от това как се присмива над себе си, САМОиронизира и САМОкритикува.
Малко народи имат "национални герои" като Бай Ганьо или Швейк. А мегаломанията е признак за национални комплекси...


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Вовата - 06-11-2010

(06-11-2010, 10:35 AM)Stefan Wrote: Едно хубаво предаване:

Македонизмът като духовен паразит

Ето примери за ИСТИНСКИ македонски език и защо нарекох онази говорителка сръбкиня.

Защо разбирам спокойно и бай Живко, и Младен и ми звучат естествено? А не онази чепата "официлна" реч.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 06-11-2010

(06-11-2010, 01:53 PM)Вовата Wrote:
(06-11-2010, 10:35 AM)Stefan Wrote: Едно хубаво предаване:

Македонизмът като духовен паразит

Ето примери за ИСТИНСКИ македонски език и защо нарекох онази говорителка сръбкиня.

Защо разбирам спокойно и бай Живко, и Младен и ми звучат естествено? А не онази чепата "официлна" реч.

Таа „чепата официлна реч“ е само мутација од македонски јазик и одвратно лигав скопски нагласок плус сърбизмите од скопскиот говор кои си ги сметаат за литературни. Вака треба да изгледа македонскиот јазик. Без турцизмите.