Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Thread: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? (/showthread.php?tid=656)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Вовата - 27-10-2010

Може ли да има нешто обшто между МК и БГ?

А този форум какво е?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Това е виртуално.
Освен това, македонците възприемат българите като натрапници тук.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 27-10-2010

(27-10-2010, 10:22 AM)Kosta Wrote: Това е виртуално.
Освен това, македонците възприемат българите като натрапници тук.

Ова ми личи малку како некаква потреба за внимание Icon_razz Се согласувам со Доїкар дека се додека не се ослободиме од излишната патетика и од двете страни, ке се наодїаме во некаков вид на магепсан круг постоїано да треба да се извинуваме или пак да се обїаснуваме едни на други.

А тоа за човекот што го провоцирал Доїкарот, абе тоа е препознатлива работа, кога некої нема друг начин да се истакне, тої и маїка си би їа провоцирал, а не па, ете да каѫеме, нас „макетата“ во случаїот. И сето тоа во името на патриотизмот. Мене тоа ми личи на класичен симптом на компензациїа (нарочно употребив латинизам, повеке звучи како диагноза) Icon_wink


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Kasnakovski - 27-10-2010

(27-10-2010, 09:51 AM)Kosta Wrote: Кои бѣха МК хард-лаїнерите тука-деммиан, таридин и афион?
Чудно ми само едно нешто-дето тѣхниїат патриотизъм към Македониїа е изграден на основа омраза към Българиїа, не нешто друго у тѣхъ...
Ето тука гледам един български предразсъдък. Всеки коїто не е съгласен с българскиїа поглед към историїата бива обвинїаван в омраза към Българиїа.

Дамїан е їасно, че преиграва. Пише нешта, които не ги мисли.

Зашто мислиш, че Афион примерно, таи омраза към Българиїа?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

(27-10-2010, 12:13 PM)Kasnakovski Wrote:
(27-10-2010, 09:51 AM)Kosta Wrote: Кои бѣха МК хард-лаїнерите тука-деммиан, таридин и афион?
Чудно ми само едно нешто-дето тѣхниїат патриотизъм към Македониїа е изграден на основа омраза към Българиїа, не нешто друго у тѣхъ...
Ето тука гледам един български предразсъдък. Всеки коїто не е съгласен с българскиїа поглед към историїата бива обвинїаван в омраза към Българиїа.

Сум бил сфакїан така. И тоа темата на разговор не била историїата туку нешто сосема трето - понекогаш е доволно само да спомнам некоїа дупка од улиците на Благоевград, па за некої да не си помисли дека сум тенденциозен, бързам да кажам „и во Македониїа имаме многу дупки по улиците“. Тоа е голем дел од причината зошто имам мисленїе, ако сакаш наречи го предразсуда спрема вас, дека кога разговарам со Бугари се трудам да зборувам повнимателно за да не се навредите - многу лесно се врегїате за дребулии бе да му ебам маїката. Мислам, можеби нема да ми ги извадите очите, ама штом го завъртите носот, знам што се случува во воздухот. Со тоа не можам да бидам искрен ниту за наїбеззначаїни работи. А на ниту еден начин не ве возпримам како лугїе од соседната фиока со кои разговараме само преку ракавици. Ама е факт дека однесуванїето со вас ми е повнимателно. А лугїе како ivan mihajlov дури и во уста ти ставаат зборови што не си ги кажал, што е всуштност наїголемата причина што од време на време има судири со други членови на форумов.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 27-10-2010

Ha, a i otkade tochno stava jasno, che demmian i podobnite mu ne gi misljat neshtata, koito gi pishat? Ili mozhe bi na teb ti se iska tova da e e taka?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Вовата - 27-10-2010

(27-10-2010, 10:22 AM)Kosta Wrote: Това е виртуално.
Освен това, македонците възприемат българите като натрапници тук.

Това не е вярно. Аз бях поканен лично на този форум. От един от македонците тук. Бях поканен и на лична среща.

Срещнал съм се на живо с няколко македонци, с които съм се запознавал по форуми. С един от тях станахме големи приятели.

Всичко е от бариерите. Сега те са отстранени. Принципът на скачените съдове е безотказен.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 27-10-2010

(27-10-2010, 12:54 PM)Dojkar Wrote: Сум бил сфакїан така. И тоа темата на разговор не била историїата туку нешто сосема трето - понекогаш е доволно само да спомнам некоїа дупка од улиците на Благоевград, па за некої да не си помисли дека сум тенденциозен, бързам да кажам „и во Македониїа имаме многу дупки по улиците“. Тоа е голем дел од причината зошто имам мисленїе, ако сакаш наречи го предразсуда спрема вас, дека кога разговарам со Бугари се трудам да зборувам повнимателно за да не се навредите - многу лесно се врегїате за дребулии бе да му ебам маїката. Мислам, можеби нема да ми ги извадите очите, ама штом го завъртите носот, знам што се случува во воздухот. Со тоа не можам да бидам искрен ниту за наїбеззначаїни работи. А на ниту еден начин не ве возпримам како лугїе од соседната фиока со кои разговараме само преку ракавици. Ама е факт дека однесуванїето со вас ми е повнимателно. А лугїе како ivan mihajlov дури и во уста ти ставаат зборови што не си ги кажал, што е всуштност наїголемата причина што од време на време има судири со други членови на форумов.

Izvinjavai, no vie po nishto ne se razlichavate. Mozhe bi ne ti konkretno, no ogromnoto mnozinstvo tvoi sanarodnici. Dori spored men vie ste mnogo po-dokachlivi.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

(27-10-2010, 01:18 PM)realkpolitik Wrote:
(27-10-2010, 12:54 PM)Dojkar Wrote: Сум бил сфакїан така. И тоа темата на разговор не била историїата туку нешто сосема трето - понекогаш е доволно само да спомнам некоїа дупка од улиците на Благоевград, па за некої да не си помисли дека сум тенденциозен, бързам да кажам „и во Македониїа имаме многу дупки по улиците“. Тоа е голем дел од причината зошто имам мисленїе, ако сакаш наречи го предразсуда спрема вас, дека кога разговарам со Бугари се трудам да зборувам повнимателно за да не се навредите - многу лесно се врегїате за дребулии бе да му ебам маїката. Мислам, можеби нема да ми ги извадите очите, ама штом го завъртите носот, знам што се случува во воздухот. Со тоа не можам да бидам искрен ниту за наїбеззначаїни работи. А на ниту еден начин не ве возпримам како лугїе од соседната фиока со кои разговараме само преку ракавици. Ама е факт дека однесуванїето со вас ми е повнимателно. А лугїе како ivan mihajlov дури и во уста ти ставаат зборови што не си ги кажал, што е всуштност наїголемата причина што од време на време има судири со други членови на форумов.

Izvinjavai, no vie po nishto ne se razlichavate. Mozhe bi ne ti konkretno, no ogromnoto mnozinstvo tvoi sanarodnici. Dori spored men vie ste mnogo po-dokachlivi.

Те разбирам сосема и во право си, нашите се позакачливи, само мразам што при кажуванїе на такви работи треба да се пишува „извинїаваї“, ме сфакїаш? Мене како млад човек ми пречи таква претерана внимателност. За вас не реков дека сте закачливи (можеби наїнезакачливи на Балканот сте), ама се чувствува кога сте навредени за наїмали ситници. Еднаш реков за Благоевград дека е student friendly град и една девоїка изреагира како да сум ѝ го навредил градот, кої знае што си помислила. Аууу пардон, сакав да кажам „Благоевград е прекрасен, тука многу ми се допагїа“, но беше предоцна - носот веке ѝ беше завъртен на другата страна (не става дума за свалка между другото Icon_lol).


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - TATAP - 27-10-2010

Може и да съм малко краен,но наистина мисля,че дори малките отношения,които има в момента между двете държави трябва да бъдат сведени до 0 (нула)-нищо!На зла круша-зъл прът! Pishtoldzija Да не се коментира и дори споменава нищо в медийте-все едно ги няма!
Това за правителствата...а колкото до хората-който си е човек е такъв навсякъде и повечето от вас знаят,че отношенията ни извън институциите са повече от нормални-с добрите си и лоши страни-както по целия бели свет Icon_wink


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Аз сѫшто бѣх поканен на форума от македонец /за което благодарїа/, но наистина понѣкога се чудїа какво правїат тук толкова много българи-зашто пишат тука, какво искат?
Освен като форма на самозаштита срешту опити за обсебване на обшто минало какви други мотиви биха могли да имат? Все пак това е македонски форум, не е български-зашто налитат енергично като пчели на мед? Не че и македонци не налитат на български форуми, де...се нешто да обїаснїават, се да спорїат и те.
Ето и Доїкарот каза, че е по-внимателен в отношениїата си съ българи-значи има нешто изкуствено, има нешто, което не е нормално...подобно на отношениїата между бивши гаджета. Отиваш на купон, гледаш їа там и внимаваш-ако не їа поглеждаш по-особено, ште си каже-зашто тої не ме гледа по-особено, прави се че не е имало ништо ли?
Ако поглеждаш по-особено, ште си каже: зашто, откъде накѫде тоїа ме гледа така, "по-особено", с какво право-нали отдавна скъсахме?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 27-10-2010

Абе Коста, на почетокот вие сте мислеле дека ние ке ви се втърчаме в преградки како одамна изгубени братїа, ние сме мислеле дека сакате да не окупирате, ти што би очекувал при такви прилики, какви да бидат односите? Исто така, каї вас има нешто што се нарекува на англиски „righteousness“ што до извесна мера дразни. Аїде и тоа, повекето од Бугарите (дури и потомците на македонските Бугари) не їа познаваат Македониїа, не їа познаваат македонската култура и їазик, мислат дека во минатото сме зборувале исто върз основа на документите на ВМОРО, што си е чиста заблуда. Истите такви при средба со Македонците почнуваат да ни попуваат дека сѐ нешто каї нас не е во ред. И ни се влетуваат со некои работи како „о неразумни и їуроде, поради што се срамуваш да се наричаш българин“ и сл. Многу нападно е сето тоа некако.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

Коста, во 2006 г. първпат стапнав во Бугариїа и тогаш не бев толку внимателен. Бев приїателски настроен и сето тоа, ама на (весел) македонски начин. Icon_razz Таа внимателност не ми беше донесена од дома, туку ми е лекциїа извлечена со текот на времето. Интересно е што направи споредба со односите мегїу бивши, бидеїки имав девоїка од Симитли преку коїа всуштност директно ги разбрав повекето работи што ги кажав на темава.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Kasnakovski - 27-10-2010

(27-10-2010, 02:08 PM)Kosta Wrote: ..подобно на отношениїата между бивши гаджета. Отиваш на купон, гледаш їа там и внимаваш-ако не їа поглеждаш по-особено, ште си каже-зашто тої не ме гледа по-особено, прави се че не е имало ништо ли?
Ако поглеждаш по-особено, ште си каже: зашто, откъде накѫде тоїа ме гледа така, "по-особено", с какво право-нали отдавна скъсахме?

Това е.

Само, че ние налїаво и на дїасно викаме с таїа съм ходил и оште храним надежда, че може да се получи отново, а Македонците викат с тоїа мангал нїамам ништо обшто, никога не сме имали вземане даване с него.

Тука отворих една тема Сталкинг

http://forum.kotle.ca/showthread.php?tid=278


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 27-10-2010

(27-10-2010, 02:31 PM)Kasnakovski Wrote: Това е.

Само, че ние налїаво и на дїасно викаме с таїа съм ходил и оште храним надежда, че може да се получи отново, а Македонците викат с тоїа мангал нїамам ништо обшто, никога не сме имали вземане даване с него.

Тука отворих една тема Сталкинг

http://forum.kotle.ca/showthread.php?tid=278

Ха, абе се заигравте вие со таа „мачо“ реторика. Аї усул малку, не ке да е на одмет.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Пѫт, за кое начало говориш:
1. 1903 г.?
2. 1913 г.?
3. 1941 г.?
4. 1991 г.?
5. 2010 г.?
Или за всичките едновременно?
Аз мислїа че българите оттук-нататък трѣбва да запазїат една хладна неутралност към македонците и да се отзовават изклїучително официално и формално на всички нива, единствено при изрична покана/въпрос (!!!) за намеса, съвет, консултациїа /положително събитие/...както искаш го наречи, или /ако такива има/ при отрицателни събитиїа като всѣкакъв род провокации и други усложнениїа.
Естествено, сѫштото важи за македонците спрѣмо българите.
Всичко друго би било проїава на лош вкус и неджентълменско поведение и от двете страни, намеса във вѫтрешни работи-зашто например да се опитваме да ви убеждаваме в нешто /например-че ВМОРО е била основана като българска организациїа/, ако самите вие /или повечето от вас, което в країна смѣтка е сѫштото/ не искате да вѣрвате в това и настоїавате да пишете в учебниците си за 5-то отделение други нешта?
От какъв зор?
Искам да кажа че не виждам смисъл да се спори постоїанно за /в голѣмата си част/ отдавна минали нешта-това е само загуба на енергиїа.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

Па нашите държави не спорат за историїа бе Коста. Тоа се прави на други понизки нивоа. А ако не зборуваш за мегїудържавни односи, тогаш на какви други односи може да се примени „хладната неутралност“, „официїалноста“ и „формалноста“?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Пат - 27-10-2010

(27-10-2010, 02:36 PM)Kosta Wrote: Пѫт, за кое начало говориш:
1. 1903 г.?
2. 1913 г.?
3. 1941 г.?
4. 1991 г.?
5. 2010 г.?
Или за всичките едновременно?
Аз мислїа че българите оттук-нататък трѣбва да запазїат една хладна неутралност към македонците и да се отзовават изклїучително официално и формално на всички нива, единствено при изрична покана/въпрос (!!!) за намеса, съвет, консултациїа /положително събитие/...както искаш го наречи, или /ако такива има/ при отрицателни събитиїа като всѣкакъв род провокации и други усложнениїа.
Естествено, сѫштото важи за македонците спрѣмо българите.
Всичко друго би било проїава на лош вкус и неджентълменско поведение и от двете страни, намеса във вѫтрешни работи-зашто например да се опитваме да ви убеждаваме в нешто /например-че ВМОРО е била основана като българска организациїа/, ако самите вие /или повечето от вас, което в країна смѣтка е сѫштото/ не искате да вѣрвате в това и настоїавате да пишете в учебниците си за 5-то отделение други нешта?
От какъв зор?
Искам да кажа че не виждам смисъл да се спори постоїанно за /в голѣмата си част/ отдавна минали нешта-това е само загуба на енергиїа.
Гледаї, тоа за историїата ние треба да си го средиме самите тоа поради себе, не поради друго, а мислев на 1991 година. Предпоставувам дека тої период бил голем шок и за нас и за вас, и сѐ уште е, на некої начин.

Уште една работа, Коста, си слушнал ли ти за Лепавцов? Имаше едно интервїу тої дадено за 24 часа. Побараї го. Во Македониїа вас ве нема, Коста. За нас вие сте само букви по форумите, и се разбира кога во некои медиуми ке треба да ве оцърнат. Повекето Македонци немаат представа ни како вие изгледате физички, и немаат слушнато како звучи бугарскиот їазик.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Kasnakovski - 27-10-2010

(27-10-2010, 02:36 PM)Kosta Wrote: Искам да кажа че не виждам смисъл да се спори постоїанно за /в голѣмата си част/ отдавна минали нешта-това е само загуба на енергиїа.

А, не. Както каза един президент - ДА СЕ ПРОЧЕТЕ СТРАНИЦАТА, ПРЕДИ ДА СЕ ЗАТВОРИ.
И да нѣма бележки под линиїа.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

(27-10-2010, 02:46 PM)Kasnakovski Wrote:
(27-10-2010, 02:36 PM)Kosta Wrote: Искам да кажа че не виждам смисъл да се спори постоїанно за /в голѣмата си част/ отдавна минали нешта-това е само загуба на енергиїа.

А, не. Както каза един президент - ДА СЕ ПРОЧЕТЕ СТРАНИЦАТА, ПРЕДИ ДА СЕ ЗАТВОРИ.
И да нѣма бележки под линиїа.


Не знам дали е възможно на практика такова затварїане, дали еднаква необходимост от него се усешта и от двете страни, както и - а какъв би бил изобшто смисълът от такива "затварїашти" усилиїа?
Мислїа че съм виждал много твои постове въ форумо идивиди и освен владеенето на македонскиот їазик от теб, основното чувство, което ми е останало, е огромното /!!!/ учудване как си намирал сили, време и желание да спориш и говориш на стотици и стотици страници с подобни /за мен-откровено идиотски/ мнениїа и събеседници.
Аз лично не бих могъл. Shok
Аз се чувствам леко изморен от участие в нѣкои БГ-МК форуми и смѣтам да поогранича активността си, за да не се привърна в е-трол, както и да не бѫда упрекван в грѣха "Сталкинг".
Yea