Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (https://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Forum: Историjа (https://forum.kotle.ca/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Thread: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? (/showthread.php?tid=656)

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26


Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 25-10-2010

Понеже нешто ми омръзна само да се караме и да се дърлїаме като куче и котка /сега пишат даже во вашите медиуми че Българиїа не оставїала на мира и мъртвите македонци, визираїки препогребването на д-р Хр. Татарчев/, се чудїа можем и трѣбва ли да се опитваме да имаме нешто обшто за в бѫдеште, или трѣбва да се ограничим само до вечното ровене на миналото? Или па трѣбва да прекъснем сѣкакъв вид контакти /както и си беше в доброто старо време/?.
Под "нешто обшто" разбирам всичко въ наї-широк смисъл: от завързване на приїателства и заедно пиене на Скопско, Тиквешка, Бургас63 и Троїанска сливова, през ходене на екскурзии в съседната държава, та чак до евентуално хлабаво конфедериране по модела на Швеїцариїа с обшта азбука и вѫншна политика...
Или не можем и не трѣбва да се се сближаваме, а просто е наї-добре да си вдигаме шапките и да си ходим по пѫтїа?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - basilius_2 - 25-10-2010

Problemot e vo edna druga sfera a toa e vrabotuvanjeto,koe moze taka da se napravi ako tvojot blizok e vo SDSM i toa vo podbrite pretprijatia.Site direktori vo Makedonija se clenovi na SDSM,SP,LP ili pak se postaveni vo vremeto na KPJ,istoto se odnesuva i do profesorskite pozicii.
Vo periodot na KPJ,KPM dozvoleno bese vrabotuvanje samo na moralni politicki podobni luge.Ako pak otvoris privatno ako ne si so nekoi od partiite, se ti odite jabano.
Kosta,ako se vidime ke se napieme po edno Skopsko...


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Kasnakovski - 25-10-2010

Ти колку години имаш /ако не е тајна/ штом од едно Скопско ќе се напиш?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Зора - 25-10-2010

(25-10-2010, 06:17 PM)Kosta Wrote: Понеже нешто ми омръзна само да се караме и да се дърлїаме като куче и котка /сега пишат даже во вашите медиуми че Българиїа не оставїала на мира и мъртвите македонци, визираїки препогребването на д-р Хр. Татарчев/, се чудїа можем и трѣбва ли да се опитваме да имаме нешто обшто за в бѫдеште, или трѣбва да се ограничим само до вечното ровене на миналото? Или па трѣбва да прекъснем сѣкакъв вид контакти /както и си беше в доброто старо време/?.
Под "нешто обшто" разбирам всичко въ наї-широк смисъл: от завързване на приїателства и заедно пиене на Скопско, Тиквешка, Бургас63 и Троїанска сливова, през ходене на екскурзии в съседната държава, та чак до евентуално хлабаво конфедериране по модела на Швеїцариїа с обшта азбука и вѫншна политика...
Или не можем и не трѣбва да се се сближаваме, а просто е наї-добре да си вдигаме шапките и да си ходим по пѫтїа?

Веке има, ѧзикот ни е обшт и добaр дѣл од историїaтa.Сaмо трѣбa мислaм дa изумрaт грешните генерaaци(комунистичките) и дa почниме нa ново.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Han Solo - 25-10-2010

Тц, по далеч от пиенето не е желателно.
Но на маса в София бих поканил дори Дамян, без всякаква подготовка.
Това че спорим и се караме по някои въпроси си е в реда на нещата.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Филибе - 25-10-2010

(25-10-2010, 07:06 PM)Зора Wrote:
(25-10-2010, 06:17 PM)Kosta Wrote: Понеже нешто ми омръзна само да се караме и да се дърлїаме като куче и котка /сега пишат даже во вашите медиуми че Българиїа не оставїала на мира и мъртвите македонци, визираїки препогребването на д-р Хр. Татарчев/, се чудїа можем и трѣбва ли да се опитваме да имаме нешто обшто за в бѫдеште, или трѣбва да се ограничим само до вечното ровене на миналото? Или па трѣбва да прекъснем сѣкакъв вид контакти /както и си беше в доброто старо време/?.
Под "нешто обшто" разбирам всичко въ наї-широк смисъл: от завързване на приїателства и заедно пиене на Скопско, Тиквешка, Бургас63 и Троїанска сливова, през ходене на екскурзии в съседната държава, та чак до евентуално хлабаво конфедериране по модела на Швеїцариїа с обшта азбука и вѫншна политика...
Или не можем и не трѣбва да се се сближаваме, а просто е наї-добре да си вдигаме шапките и да си ходим по пѫтїа?

Веке има, ѧзикот ни е обшт и добaр дѣл од историїaтa.Сaмо трѣбa мислaм дa изумрaт грешните генерaaци(комунистичките) и дa почниме нa ново.

Нека да се уважаваме, а за другото-всеки си има мозък!


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Kasnakovski - 25-10-2010

Може да има мислам многу општо, ако ја нема емоцијата на минатото. Да речеме ние сме Бугари, вие сте Македонци, ајде да видиме безпристрасно што имаме општо во минатото, но и што не разликува. кога ни се собрале, но и кога ни се разделиле патиштата.
Треба објективно да се прочита историјата, оти и кај нас и кај вас има големи заблуди.
Нас толку не не интересира, оти од тоа не ни зависи идентитетот.

Вие сте во потешка ситуација, зошто до сега сте верувале во МАКЕДОНЦИ ОДСЕКОГАШ, но сепак тоа не било баш така.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - demmian - 25-10-2010

(25-10-2010, 07:21 PM)Kasnakovski Wrote: Нас толку не не интересира, оти од тоа не ни зависи идентитетот.

Само една исправка... Големата фама што се дигна околу идентитетот е всушност вештачки наметната,ама ниеден Македонец не се чувствува со разнишан идентитет.

Колку глупаво е да кажеш ,,ви зависи идентитетот,, само некој полуписмен Македонец би се фатил на мамката дека ,,идентитетот така лесно се клати како млечен заб,,

Баш ме интересира да видам кој тој ,,јунак,, мене ќе ми го испере мозокот да се претворам во нешто поразлично од Македонец,па ќе ме натера и децата да си ги воспитувам дека не се Македонци?!!

Јас сум 1000 % убеден дека јас моите деца и понатамошни поколенија ќе бидат Македонци и ќе бидат горди што се Македонци.

Затоа што не можам да се чувствувам лојален на ниедна друга држава освен на мајка ми Македонија!


(25-10-2010, 07:21 PM)Kasnakovski Wrote: Вие сте во потешка ситуација, зошто до сега сте верувале во МАКЕДОНЦИ ОДСЕКОГАШ, но сепак тоа не било баш така.

Ха,во потешка ситуација не сме,затоа што на историско поле ние Македонците имаме докажано дека не можеме да бидеме лојални на ниедна друга држава,освен ако таа држава не се вика Македонија и во неа ние не сме Македонци по националност.

Да го наречам ,,поседувањето,, на своја национална држава е огромен фактор нештата да тргнат по својот правилен пат и развој.

Така јас го чувствувам и размислувам како Македонец.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 26-10-2010

(25-10-2010, 08:20 PM)demmian Wrote: Јас сум 1000 % убеден дека јас моите деца и понатамошни поколенија ќе бидат Македонци и ќе бидат горди што се Македонци.

Ебати „гордоста“ што не їа изваде од уста, како да зборуваш за некоїа макотърпно постигната заслуга.


Irish is not a skill

Биди горд и замолкни!


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - jingiby - 26-10-2010

Да , Македонският въпрос!Smiley-happy068


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - realkpolitik - 26-10-2010

Za kakvo sblizhavane stava duma? Sblizhavane mezhdu otdelni hora kato piene na bira,rakija i hodene na gosti ili sblizhavane mezhdu dvete darzhavi? Zashtoto dokato purvoto e vazmozhno, to vtoroto e utopia, pone zasega.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - basilius_2 - 26-10-2010

(25-10-2010, 07:05 PM)Kasnakovski Wrote: Ти колку години имаш /ако не е тајна/ штом од едно Скопско ќе се напиш?

Ne samo edno moze i poveke..


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Ми не знам за какво сближаване /може да/ става въпрос-нали това питам...сигурен сѫм само че ако чакаме на политиците, такова нѣма да се случи. Начинът? Индивиди, културни и духовни организации, неправителствени образуваниїа...ние сме свободни хора и имаме право да правим каквото си искаме.
Но аз не питам за начина, а за основанието зад един такъв процес-има ли смисъл от него и възможен ли е на практика, или вече е прекалено късно-все едно нѣкої да ми каже че трѣбва да се "сближавам" съ хървати или съ словенци по подобен начи-ште му се изсмеїа в лицето, с тѣх нѣмам ништо обшто.
Дали е дошъл и този момент с МК и БГ или все оште не, това ми интересува как го мислите.
Аз сѫм 50:50 /преди бѣх 100:100 "за"/ като гледам как лошо се изказват нѣкои македонисти за нас българите.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

Што очекувате да се случи? Лугїето премногу веруваат во она што им се пакува во медиумите и тоа нема да се промени. Инаку на терен на личен план и денес не гледам некои пречки или проблеми. Шо знам, барем од моїа страна е така и на тоа гледам како на наїнормална работа, без еуфориїа. Секої има предразсуди, позитивни и негативни, а моите за Бугарите се сведени на дребулии во однос на секоїдневните навики - дека їадат баница со боза. Oдвратна комбинациїа за мене, само не го кажувам тоа оти лесно се лутат и си прават филмови „аха, еве го сърбоманот, в лице нѐ плука“. Тоа во наводниците (кавичките) е наїголемата предразсуда што їа имам за нив. Дури и порано кога единствено што знаев за нив беше дека се некои „татарски мелези“ (од етничка гледна точка) со смешен полуразбирлив їазик, во свеста одсекогаш ги прифакїав како нормални лугїе, ништо поинакви од мене. Само една работа - оние поединци мегїу нив што покажале предразсуди спрема мене, никогаш не сум се трудел да им се докажувам. Само со едно единствено копиле сум имал такво изкуство и го оставив да зборува што сака. Носеше маица „Българиїа“ и цинично ми се изнасмеа со реченицата „маке, прости ми за тениската“. Од инает ми доїде да му речам „и на теб ли не ти харесва? што їа носиш тогава?!“. Ама се воздържав заради други лугїе (за жал мои и негови заеднички другари) чие мисленїе ми значи повекїе од неговото.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Хе-хе, това за баницата с боза ми хареса...азъ много їа обичам тази комбинациїа :-)
Искаш да кажеш че този човек е носел тениска съ Сан-Стефанска Българиїа ли /вкл. Македониїа в картата/?


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

(27-10-2010, 09:11 AM)Kosta Wrote: Хе-хе, това за баницата с боза ми хареса...азъ много їа обичам тази комбинациїа :-)
Искаш да кажеш че този човек е носел тениска съ Сан-Стефанска Българиїа ли /вкл. Македониїа в картата/?

Мислам дека го имаше само името „Българиїа“ и гърбот... колку што паметам. Тоа беше само една од неговите провокации, т.е. мислеше дека тоа ке ме изпровоцира. Не е важно.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Ако не е носел нешто нарочно да те провокира с МК-тема зашто му се сърдиш?
От друга страна, ако аз бѣх на твое мѣсто и нѣкої се пробва да ме обиди на национално достоїнство, штѣх да му лепна 1 плесница...но сигурно не си искал да развалїаш настроението на компаниїата.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

(27-10-2010, 09:24 AM)Kosta Wrote: Ако не е носел нешто нарочно да те провокира с МК-тема зашто му се сърдиш?
От друга страна, ако аз бѣх на твое мѣсто и нѣкої се пробва да ме обиди на национално достоїнство, штѣх да му лепна 1 плесница...но сигурно не си искал да развалїаш настроението на компаниїата.

Не си ме сфатил. Тої носи маица „Българиїа“ и цинично ми се извинува, тоа во превод значи „маке, знам, че ни мразиш, обаче ште ти се наложи да търпиш... тениската ми“. Icon_lol Не му се налутив їас туку тої подполно се размина со моите слаби точки, било лични или национални - постоїано ми подметнуваше провокативен фолкор кої сигурно ти е познат - „аїде чедо александрово, наздраве“, „и дїадо коледа ли е македонец?“, „...какво прави маке на маса с татари“, сето тоа кажано како на шега. Замисли ти да си седнат на маса со Пѫт, а всуштност си во недоразбиранїе дека тоа е demmian. Icon_lol


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Il Schismatico - 27-10-2010

Кои бѣха МК хард-лаїнерите тука-деммиан, таридин и афион?
Чудно ми само едно нешто-дето тѣхниїат патриотизъм към Македониїа е изграден на основа омраза към Българиїа, не нешто друго у тѣхъ...
Все едно аз да обичам Българиїа не заради неїа самата, а на основа омраза към Сърбиїа /заради Западните Покраїнини/ или Русиїа /заради берсарабските българи/ примерно... това не го разбирам само.
Но какво толкова, ако се държат прилично, не ми пречат.


RE: Може ли да има нешто обшто между МК и БГ? - Gnoj - 27-10-2010

(27-10-2010, 09:51 AM)Kosta Wrote: Кои бѣха МК хард-лаїнерите тука-деммиан, таридин и афион?
Чудно ми само едно нешто-дето тѣхниїат патриотизъм към Македониїа е изграден на основа омраза към Българиїа, не нешто друго у тѣхъ...
Все едно аз да обичам Българиїа не заради неїа самата, а на основа омраза към Сърбиїа /заради Западните Покраїнини/ или Русиїа /заради берсарабските българи/ примерно... това не го разбирам само.
Но какво толкова, ако се държат прилично, не ми пречат.

Епа добро де, и ние со споменатиот не се фативме за гуша. Како и да е, не ми беше целта да го изтакнувам тої дел како наїважен. Сакав да кажам дека предразсудите и наивноста се огромен проблем, а дека моите се сведуваат на симболичен минимум. Исто како што имам предразсуда дека во Штип се поубави жените одколку во Охрид да речеме.