Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи!
JADENJA BEZ MESO - Printable Version

+- Котле - форум без граници, без цензура - плурализам на мислења и идеи! (http://forum.kotle.ca)
+-- Forum: Секоjдневие (/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Здравjе, Храна, Вино (/forumdisplay.php?fid=15)
+--- Thread: JADENJA BEZ MESO (/showthread.php?tid=625)



JADENJA BEZ MESO - mence - 05-10-2010 12:18 AM

PECEN KOMPIR VO SOS


[Image: Poutine_Baked_Potatoes_001.jpg?size=sw460]


Potrebno:

Za kompiri:

4 golemi kompiri (naj dobri se onie kompiri brasnesti, za pecenje)
2 lazici golemi puter, na sobna temperatura
sol

Za sos

2 lazici puter (ili zejtin, vasa zelba)
2 lazici brasno
1 1/2 solja (1 solja - 250 ml ) govedska supa
sol i biber

Za preliv:

2 lazici puter
200 g mesan kaskaval

-------------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

Za kompirite:

1.Se pecata na 350 F (180 c)
2. Kompirite se mijat, pa so viluska se bockaat na nekolku mesta. poroa so puter ubavo se premackuvaat, pa se solat so sol. Se pecat okolu eden cas. da proveris dali se gotovi kompirite, so drvana cepkalka bocni go kompirot.

Za sosot:

1. Puterot (ili zejtinot) se topi na sredna temperatura, pa se dodava brasnoto. se przi do dobivanje na zlatna boja (toa e otprilika 7 - 10 minuti).
2. Potoa se sipuva supata (vodata), i so zica za matenje (na jajca) se mesa, taka naj ubavo i naj lesno ce se dobie fina glatka masa.
3. Sosot ozacini si go po svoj vkus (vegeta, sol, biber, mozes da si stavis i nekoja trevka koja ja sakate).

4. Koga kompirot e ispecen, so noz se sece da kaseme gornata tretina od kompirot. Potoa so lazica za sladoled (ili obicna) se vadi sredinata na kompirot. Toa se pravi na site 4 kompira.
5. Potoa na srcevinata na komiprot mu se dodava sol, biber, se gmeci kako za pire i se vraca vo vdlabnatinata na kompirot.
6. Kompirite se stavaat sekoj vo poseben sad (normalno ako ste vo moznost, ako ne zaedno), pa se posipuvaat so sosot.

7. Odozgora se stava kaskavalot i puterot i se vracaat vo relna da se
pecat uste desetina minuti, da se rastopi ubavo kaskavalot.


Gornoto parce od kompirot mozete da si go iskoristite, za nego malku podocna.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 11-10-2010 02:06 AM

KARFIOL VO SOS

[Image: Cauliflower_Gratin__as_seen_on__French_F...size=sw460]


za 6 lica

Potrebno:

1 1/2 solja mleko
1 cesenj luk
3 golemi lazici puter
3 golemi lazici brasno
1/2 solja sirenje
sol i biber, malku morsko orevce
1 glavica karfiol
1/4 solja prezla
2 do 3 lazici Parmezan

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Besamel sos: Se topi puetrot na sredna temperatura pa se stava sitno iseckaniot luk i brasnoto,. Se przi ubavo da se dobie ubava drap do svetlo kafena boja. Potoa se sipuva mlekoto i nepreinato se mesa so zica za matenje, taka naj dobro se razbiva brasnoto i se dobiva ubava glatka masa. Na kraj se dodava sirenjeto i moarskoto orevce.

2. Se pece na 425 F (210 C).
Se zagreva voda do vrienje i se stava vo nea sol. Pa se stava izmieniot i iseckaniot karfiol vo vodata. Se vari okolu 5 minuti. Se rasipuva vodata i karfiolot se sipuva vo tavceto za pecenje koe e premackano so maslo. Karfiolot se posoluva se pobiberuva, i na kraj mu se sipuva i besamelot sos. Se promesuva, se posoluva so prezlata, a posledno e posoluvanje so parmezan.
Ispeci go i sluzi kako prilog na jedenje.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 13-10-2010 03:21 AM

ZAKUSKA ZA IZLET

[Image: Picnic_Tabbouleh_003.jpg?size=sw460]

za 8 lica:

Potrebno:

2 solji couscous (kuskus) za brzo prigotvuvanje
3/4 od solja sok od limon
3/4 od solja maslinov zejtin
1/2 od solja iseckan magdanos
1/2 od solja iseckano nane (peprmint)
2 sredno golemi domati, iseckani
1 glavica kromid (sitno iseckan)
sol i crn biber

Podgotovka:

1. Na kuskus koj e vo sad mu se sipuva sokot od limon i zejtin. Se promesuva malku, se zamotuva so folija i se ostava na sobna temperatura da ostoi 2 casa. Se measaat iseckanite trevi, domatite, sol i biber. Na kraj so viluska se procepkuva kuskusot i mu se dodava prthodno spremeniot dresing. Se promesuva se zaedno. Probaj go za vkus i sto treba za tvojot vkus dodadi.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 05-11-2010 03:30 AM

MAKARONI SO SIRENJE


[Image: Three_Cheese_Pasta_Bake_003.jpg?size=sw460]

Potrebno:

500 g makaroni
1/2 solja ne solen puter
1/2 solja (125 ml) brasno
4 solji (1 L) 2% mleko
malku rendano morsko orevce
250 g kremasto sirenje
250 g belo sirenje
100-150 gr parmezan
1/2 solja (125 g) prezla (lebni troski)

-------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Vo voda koja sto vrie i vo koja e staveno prethodno sol i malku zejtin se stavaat makaronite. Se varat i se cedat.

2. Na tava se stava da se rastopi puterot, a potoa se stava brasnoto koe se mesa postojano so lazica da se dobie ubava boja i aroma. Se sipuva mleko poleka i postojano se mesa so zica za matenje jajca, da se poubavo i pobrzo spoi masata. Koga masta se zgusnuva, se dodava morskoto orevce, kremastoto sirenje, i beloto sirenje.
Se sipuvaat makaronite vo besamel sosot i se mesaat. Na kraj se sipuvaat vo tavce, odozgora se posipuvaat so parmezanot i prezlata i vo zagreana rerna na 350 F (180C) se stavaat da se zapecat. Se pecat okolu 30 minuti.

Mozete da stavite sirenja po vasa zelba, vkus, a se razbira sto sirenje imate na raspolaganje vo toj moment.
Mozete da gi upotrebuvate kako lesen rucek, toplo pred jadenje i kako dodatok pri jadenjata.
Osobeno golemi ljubiteli na ovaa jadenje se decata.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 20-01-2011 03:47 AM

PECEN ZELENCUK

[Image: Anna_Olson_s_Roasted_Root_Vegetables_003.jpg?size=sw460]

Za 6 lica

Potrebno:



* 1 solja izlupeni i na parcinja iseceni morkovi
* 1 solja izlupen i na prcinja isecen paskanat
* 1 solja izlupen i na parcinja isecen koren od celer
* 1 tikvica isecena na parcinja
* 2 glavicki kromid iseckan na listovi
* 3 lazici maslinovo maslo
* 2 grancinja thyme
* sol i biber

Topol kisel preliv

* 1+ 6 lazici maslinovo maslo
* 1 glavica kromid iseckana na parcinja
* 1 lazica senf
* 2 lazici jabolkov ocet
* 1 lazici iseckan svez ruzmarin
* sol i biber
* 2 lacici peceni semki od tikva

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Peci na 350 F (190 C).

2. Stavi vo tava morkovi, paskanat, celer,tikvica, kromid, posipi so maslinovo maslo, posoli, pobiberi i stavi da se pece okolu 30 - 40 minuti.

Topol kisel preliv

1. Stavi edna lazica od maslo i proprzi go kromidot malku. Potoa dodadi go senfot, ocetot i ruzmarinot, a celo vreme mesajte so zica za matenje.

2. Potoa dodadi go ostatokot od maslo.

3. Koga e gotovo, dodadi go ocetot i semkite od tikva.
Pred serviranje, prelij go zelencukot so kiseliot preliv.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 27-01-2011 02:25 AM

SALAMA OD SIRENJE I SUVO OVOSTIE

[Image: Blue_Cheese_and_Dried_Fruit_Terrine_003.jpg?size=sw460]

za 10 lica

Potrebno:


500 g sirenje (zgmeceno so viluska)
400 g kremasto sirenje
1 lazica med
1 saka seckani orevi
1 saka seckani zeleni fastci
1 saka seckani suvi kajsii
1 saka seckani suvi smokvi
1 saka suvo grozje
malku crn biber

------------------------------------------------------------------------

Priprema:

Zgmeci go sirenjeto, pa dodadi go i kremastoto sirenje i smesaj gi. Potoa dodadi med i biber. Pa dodadi gi orevite, fastcite , suvite smokvi i kajsii.
Potoa na daskata stavi parce najlonska folija pa stavi ja smesata. Zamotaj vo najlonot i oformi vo kakva saskas forma, pa stavi vo frizider.
Koga treba da se posluzi, znaci sirenjeto ubavo se stegnalo, odmotaj i seci na parcinja.

Za podobar izgled mozete da dodadete nekoja trevka po vkus ili pak malku crevenko so crven sol. Se zavisi od vasata zelba i vasiot vkus.

Salamava od sirenje e prakticna sto moze da se pripremi od porano.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 03-03-2011 03:50 AM

SITNO ISECKANA CRVENA ZELKA

Potrebno:

2 golemi lazici ne solen puter
1 solja iseckan kromid
1/2 glavica crvena zelka, iseckana kako za salata
1 jabolka, izrendana
3 golemi lazici vinski ocet
3 lazici secer
1/2 solja apple cider (sok od jabolko)
1/4 lazicka morsko orevce rendano
sol i biber

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:

1. Vo zatoplen puter stavi go kromodot, pa dodadi ja zelkata, jabolkata,ocetot, secerot, jabolkoviot sok o morskoto orevce. przi okolu 15 minuti i posluzi go.

Vaka pripremenata zelka e ubava kako prilog za jadenjeta so meso.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 31-03-2011 10:01 PM

COFTINJA OD ZELENI TIKVICINJA

[Image: Zucchini_Rosti_001.jpg?size=sw460]

za 4 lica

Potrebno:


1 kg zeleni tikvicinja
sol i biber
1 jajce
glavica kromid, iseckan sitno
1 solja prezla (lebni troski)
2 cesnjina luk, sitno iseckan ili istolcen
1/2 solja iseckan magdanos
1 lazica crven piper, ako sakate moze da bide lut
maslinov zejtin

------------------------------------------------------------------------

Podgotovka:


1. Izrendaj gi tikvickite, posoli g, i ostavi vo sad cedalka da otstojat okolu polovina cas. Na kraj istiskaj ja vodata od tikvickite.

2. Vo sad stavi gi site potrebni produkti i izmesaj da se ubavo spojat.
Na zagrejano maslo vo tava, zimaj od smesata pravi forma kako sto sakas, kako cofte ili pak kako pleskavica. Ispzi od ednata, pa od drugata strana.
Topli serviraj gi.

3. Ubavo doagja da se dodade i dresing so majonez koj ce go napravi uste poubav vkusot na coftinjata.


RE: JADENJA BEZ MESO - mence - 03-04-2011 03:09 AM

CANNELONNI POLNETI SO SIRENJE

[Image: Ricotta-Stuffed_Cannelloni_001.jpg?size=sw460]

za 4 lica

Potrebno

Pasta


2 solji griz
vo prsti sol
1 golema lazica plus 1 mala maslinovo maslo
3 celi jajaca
3 zolcki (odvoeni od belki)

Fil od spanac i sirenje

400 g spanac
lazica puter
2 solji sirenje (ricota, mozete da zamenite so sirenje po vasa zelba)
1 jajce
vo prsti morsko orevce
sol i biber

Bechamel sos

2 golemi lazici puter
2 golemi lazici brasno
1 1/4 solja mleko
lovorov list
sol
melen biber

Sos od domati

3 golemi lazici maslinovo maslo
2 cesnicinja luk
0,750 ml sos od domati
3 lazici seckan bosilok
sol po vkus
biber po vkus
3 belki od jajca ( za premackuvanje na testoto da se prilepi)
1 solja parmrzan
1 solja mozzarela
extra ricotta
(vo slucaj ako gi imate ovie sirenje stavete gi, vo sprotivno stavete po vasa zelba, a se razbira so koi raspolagate)

-----------------------------------------------------------------------

Podgotovka

Pasta

1. Stavi vo procesor griz, sol i maslinovo maslo i pulsiraj. (Ako nemas procesor, raboti so raka.)
2. Dodadi gi jajcata i zolckite edno po edno
3. Mesaj so procesorot edna minuta.
4. Stavi go testoto vo sad, pokrij so krpa ili so najlon folija i ostavi na ladno da se odmori testoto.

Dodeka testoto odmara napravi go filot i domatniot sos, pa ce prodolzime podocna so testoto.

Fil so spanac i sirenje

1. Izmij go i iseckaj spanacot. Na sredna temperatura vo pomastena tava stavi go spanacot.
2. Dodadi go orevceto i proprzi.
3. Koga e omeknat spanacot, trgni od ogin i dodadi go sirenjeto, solta i biberot.

Bechamel sos

1. Rastopi go puterot. Dodadi go brasnoto i przi go da se dobie zoltenikava boja, okolu 2 minuti.
2. Dodavaj od mlekoto so neprekinato mesanje so zica za matenje.
3. Na kraj dodadi go lovoroviot list, sol i biber po vas vkus. Neka se vari okolu 2 - 3 minuti i trgni go od ognot.

Domaten sos

1. Na zagreana tava se stava maslo i se proprzuva iseckaniot luk, pa se dodava sokot od domatite.
2. Po desetina minuti dodadi ja solta, biberot i iseckaniot bosilok.

Sega mozeme da prodolzime so testoto za raviolite, cannellonite.

1. Podeli go testoto na 4 parcinja.
2.. So pasta masina ( ili so sukalo) pravi kori. Od korata seci kocki 10 X 10 sm.
3. Na sekoja kocka so lazicka satavaj of filot so spanac i sirenje. Na sprotivniot kraj na kockata so cetka premackaj so razmatenite belki (onie koi ti ostanaa od testoto, zamotaj ja raviolata i slepi ja.
4. Na tavceto vo koe ce gi peces raviolite naj prvo stavi 1/4 od domatniot sos i premackaj niz celotata povrsina. Naredi gi taka site ravioli.
5. Nad raviolite stavi go sosot bechamel, posoli so parmezan ili narendaj sirenje i na kraj stavi go domatniot sok.
6. Peci na 375 F / 190 C okolu 15 - 20 minuti.

So ovaa jadenje ubavo ide da imate kako salata nekoja zelena, sveza, se razbira po vas vkus.